Şimdi Ara

BEL FITIĞI (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
223
Cevap
14
Favori
95.937
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Konuyu açan arkadaşın orneginde gibi Altıntop un nasil iyilestirmisler.. ona uygulanan tedaviyi sizlere uygulanilamiyor mu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kralrep -- 20 Ağustos 2016; 2:11:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benimde L5 S1 de ilerlemiş fıtığım var yaklaşık 1 yıldır sağ bacakta bir uyuşma güç kaybı vardı.Tabi yaş genç diye oralı olmadık yaklaşık 3-4 ay önce sağ bacak hepten teklemeye topallamaya başladı,kalçamdan topuğuma kadar uzanan bir acı çizgisi oluştu desem yeridir.

Ağrılara dayanamayıp Özel bir hastanenin beyin sinir cerrahisine göründüm.Biraz hareket yaptırdı fazla bir şey beklemiyorum ama genede MR çektirelim dedi MR a yolladı tabi sonuç gelince morel 0 .Bu kadar ilerlemiş olmasına çok şaşırdım bu derece fıtık ile yürüyemezsin normalde acil olarak ameliyata almamız lazım felç riski var dedi Bana 3 tane ilaç yazdı bunları kullan biraz acını azaltır dedi.Bende Tabi özel hastane diye abartıyor dedim raporlarımı istedim çıktım.

Başka bir beyin sinir cerrahisine göründüm gene özel hastaneydi o doktorda vakit kaybetmemiz gerektiğini sinire olan baskının yüksek olduğunu felç riski taşıdığını söyledi.Bu arada benim ağrılarım azalacağına artıyordu yavaş yavaş inandım doktorlara.Sonra ya hep özel hastaneye gittik bir de üniversite hastanesine göndereyim onlardan yorum alayım dedim.Demez olaydım bu kadar ne oyalanıyorsun nezle mi bu durdukça geçsin diye azar yedim. Baktım olmuyor birde Devlet hastanesine göründüm devlette ki doktor tabi ameliyat yapmak istemiyor başka yerlere gözüktün mü dedi.Zaten devlet hastanesinde MR bile yok daha önce ki MR sonuçlarımı gösterdim 2 farklı hastane 2 farklı rapor.Tabi birbirlerinin aynısı.Bana dayana bildiğin yere kadar dayan artık dayanamadığında yanıma gel dedi.

Şimdi aklıma ilk gelen sorumu sordum doktora bu arada kaybettiğimiz zamanın bir zararı var mı diye.Yaşın genç ameliyat son çare dedi.Diyorum ki doktora kendi kendine geçer mi ? Oda diyor kesinlikle geçmez .O zaman niye bana son çare diyorsunuz başka çarem yok ki ? Neyse ben doktorla tartışmaya başlayınca fizik tedaviye git madem iyi gelir dedi.Bende 30 seans iyi bir hastanede fizik tedavi aldım arada verdikleri ilaçları kullandım tabi yaptıklarım nafile.Şuan ki durum ilk doktara görünmem üzerinden tam 4 ay geçti iyileşme ne düzeyde derseniz %10-%15 anca var.Ameliyat olmadığım bu süre içerisinde zaten ameliyat parası kadar para harcadım ve sonuç 0.

Şimdi ki durumu sorarsanız sağ kalçada sabit bir bıçak ağrısı,kuyruk sokumundan sağ tarafa doğru bacakta yanmalı iğne batışları,20-25 dakika otursam uyuşma ve tökezleme ağrı kesici olmadan gece uyuyamama.Bu arada yaşım 26 boy 1.90 ve 85 kilo atletik biriyim.Yani kilom yok zayıf bel yada sırt kasım yok ee o zaman sıkıntı ne diye soruyor insan.İlk gittiğim doktordan beri verilen hareketleri saatlerini bile aksatmadan yapıyorum.Şuan tek beklediğim yaz aylarını bitirip kışın uygun bir doktor aramak.İşin özü tamam ameliyat son çare de işin sonunda ameliyatlık bir durum varsa vakit ve nakit kaybetmenin hastalığınız için bir yararı yok.Geçmiş olsun herkese.

• Cümleten hayırlı günler.. Bel fıtığı olanlara gecmısler olur inş.. Arkadaslar gecen yıl yanı 2015 agustos ayında 19 yasındaydım babam cıftcılıkle ugrasıyor bırgunde 25 ton bugdayı ambara attım ve tahmın edecegınız gibi acele attım.. Bir an önce kurtulmak için ve bacagıma hafıf agrı girdi.. Herneyse idare ettim önemsemedim geçer dedim Üniversiteye basladım.. Ve bu yaza kadar doktora gitmedim 2016 haziran sonunda okul bitti doktora görundum.. Hem beyin cerrahı, hem fizik tedaviye.. Mr sonucu 20 gunden cıkacaktı.. Bende ilçedeydim.. Aradan 1 bucuk ay gectı ben mr ı alamadım.. Ve ağır işler görmeye devam ettim arada.. En sonunda bacaklarım tutmamaya başladı.. Bi sabah sürünerek lavabobaya gittim, ağlayarak geri döndüm.. Çünkü giremedim bile.. Sonra 3 gun surundum doktora gittim. Yeni mr cekildi acilen.. Patlamıs dedi, geç kaldın dedi.. Ve inanın o anki bacak agrısındansa ameliyatı tercih ederdi kim olursa olsun. Ameliyat oldum şükür sağ bacagımı öne rahat atıyorum fakat bi daha ki ameli için gitmeme platin takılacagını, herseye cok dıkkat etmem gerektıgını söyledı doktor.. Güzel ülkemde Üniversite mezunu olacaksın ama iş garantin bazı meslekler dısında yok neredeyse.. Bu yuzden kı psıkolojık boyutuda kötü bu zıkkımın. Ve henüz 20 yasındayım. Ameliyat olun, olmayın demiyorum.. Canınızın kıymetını bilin.. Ve sunuda unutmayın amelıyat son care.. Soru sormak isteyen varsa ılgılenebılırım. 1 ay evden cıkmam yasak iyileşmem için.. Hayırlı günler

• Bel Fıtığı Ve Boyun Fıtığı Ağrılarınıza Elveda Diyin
    Bel fıtığı yıllardan beridir insanların başlarına dert olmuş hayatlarını çekilmez hale getirmiş bir hastalıktır, bel fıtığı problemi olan insan hiçbir şekilde kendini zorlayamaz bu kişinin spor yapmasından tutunda bir yerden bir yere taşıma yapmasına kadar engel olur ve hatta ayakkabısını giymesine bile. İnsanlığın başına dert olan bu hastalığın tedavisi artık eski yöntemlere göre daha kesin ve güvenli, gelişen tıp’ın beraberinde getirdiği bel fıtığı tedavisi ile birlikte bel fıtığı ağrılarınıza elveda diyin ve yeni özgür hayatınıza kavuşun. Bel fıtığı tedavisi derecesine göre fizik terapi, ilaç veya son çare olan ameliyat ile yapılıyor ve ortaya çok başarılı sonuçlar çıkıyor.

Boyun Fıtığı Tedavisi
    Boyun fıtığı da bel fıtığı gibi insanlığın başına büyük bir sağlık sorunu ve oldukça tehlikeli. Boyun fıtığı boynun zorlanması sonucunda boynun dokularında ortaya çıkan zarardan ötürü gerçekleşiyor ve hayatınızı zindana çeviriyor. Boyun fıtığı tedavisi de artık mümkün ve çok kısa sürede çok güzel sonuçlar alınan boyun fıtığı tedavi şekilleri var, boyun fıtığı tedavisi de bel fıtığı tedavisi gibi 3 farklı teknik ile gerçekleştiriliyor.

Bel Ve Boyun Fıtığının Bir Numarası
    Bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavisi konusunda bir numara diye nitelendirebileceğim bir tedavi merkezi var, bu tedavi merkezi gerek kadrosunun güler yüzü gerek geçmişteki hastaların memnuniyeti ile bana çok güven verdi ve ben de bel fıtığı ameliyatımı Marmara Ağrı Merkezi’nde gerçekleştirdim. Dilerseniz Marmara Ağrı Merkezi’nin web sayfasını bu linkten inceleyebilirsiniz;http://marmaraagrimerkezi.com.tr/

• Arkadaşlar Eylül ayında yazmışım en son başka bir üyeden gelen mesaj üzerine hem durum güncellemesi hemde sizlere bilgi verme amacı ile tekrar yazıyorum.

3 Eylül 2016 tarihinden itibaren oldukça etkili reçeteli ağrı kesicilere ve kas gevşeticilere başladım.Normalde ağır sporlar yapıyordum yaklaşık 112 Kiloya kadar çıkmıştım.Tabi bu kilo yağlı bir oluşum değildi.Kas kütlesi üzerine yüksek yüzdeli yağ kütlem vardı o tarz bir vücut gelişimi yapıyordum.

Öncelikle düzgün bir şekilde kilo vermeye başladım hafif kardio ile Aralık ayına doğru kilomu 90 civarına çektim maksat belime inen yükü azaltarak acıyı azaltmaktı tabi tahmin ettiğim etkiyi yaratmadı.

1 Aralıkta Tekrar doktora gittim biraz daha iyiydim ben düzelme beklerken yeni çekilen MR da durum daha da kötüye gittiğini artık gün kaybetmememiz gerektiğini söylediler.Ben gene tek doktora güvenmeyip farklı doktorlara gittim ameliyat olmayı düşünmüyordum hem zamanım yoktu hemde o dönem yapmam gereken başka oluşumlar vardı.Diğer gittiğim doktorlarda ameliyat hatta platin takılması gereke bilir uyarılarında bulundu.

Gelelim sonuca 10-20 aralık arasında aldığım hiç bir ilaç fayda etmemeye başladı 30 aralık-5 ocak arası sol ve sağ omzumda durumdan etkilenmeye başladı ve beni 10 ocak günü acil olarak Hastaneye götürdüler. Ki normalde Üniversite hastanesinde olmam gerekirken vakit bulunmadığı için özel hastanede oldum.Çekilen MR sonucuna göre fıtık tek bir tarafa kaymış bu benim için iyi haberdi önce ki durumda fıtığın tamamını almaları gerekirken micro cerrahi ile sinire baskı yapan kısmı alındı.Vakit geçtiği için sinir fıtığa bir miktar yapışmış doktor onu oradan aldı.Bir miktar ağrılarım ve olumsuz durum bu sinirin yapışmış olmasından kaynaklanıyor.

Gelelim Sonuca:1 ay olacak neredeyse ameliyat olalı hiç bir ameliyat zorunlu kalınmadıkça olunmaması gerektiğini benden iyi düşünen biri olamaz her halde. 26 yıllık hayatımda bu geçirdiğim 6 cı ameliyat.Belki bu kadar uzatmamın nedeni de buydu yada çevremden gelen olma sakın bak o oldu çok kötü durumda vb eleştirilerdi bilemiyorum.
    Şuan belimde hiç bir ağrı yok yüzüme gülümseme geldi neredeyse 1 yıldan fazladır gülmediğimi farkettim.İstediğim kadar yürüyüş yapmam serbest eğilme ve kalkma şuan için çok temkinli genel iyileşme 2-3 ay dolduktan sonra gerçekleşecek.Benden size tavsiye bu acıyı anca çeken bilir hayat kalitenizin düşmesi faslına girmiyorum bile.Artık imkanlar çok farklı korkmayın bu kadar olmanız gerekiyor diyorlarsa olun geçin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Alkımm

Arkadaşlar Eylül ayında yazmışım en son başka bir üyeden gelen mesaj üzerine hem durum güncellemesi hemde sizlere bilgi verme amacı ile tekrar yazıyorum.

3 Eylül 2016 tarihinden itibaren oldukça etkili reçeteli ağrı kesicilere ve kas gevşeticilere başladım.Normalde ağır sporlar yapıyordum yaklaşık 112 Kiloya kadar çıkmıştım.Tabi bu kilo yağlı bir oluşum değildi.Kas kütlesi üzerine yüksek yüzdeli yağ kütlem vardı o tarz bir vücut gelişimi yapıyordum.

Öncelikle düzgün bir şekilde kilo vermeye başladım hafif kardio ile Aralık ayına doğru kilomu 90 civarına çektim maksat belime inen yükü azaltarak acıyı azaltmaktı tabi tahmin ettiğim etkiyi yaratmadı.

1 Aralıkta Tekrar doktora gittim biraz daha iyiydim ben düzelme beklerken yeni çekilen MR da durum daha da kötüye gittiğini artık gün kaybetmememiz gerektiğini söylediler.Ben gene tek doktora güvenmeyip farklı doktorlara gittim ameliyat olmayı düşünmüyordum hem zamanım yoktu hemde o dönem yapmam gereken başka oluşumlar vardı.Diğer gittiğim doktorlarda ameliyat hatta platin takılması gereke bilir uyarılarında bulundu.

Gelelim sonuca 10-20 aralık arasında aldığım hiç bir ilaç fayda etmemeye başladı 30 aralık-5 ocak arası sol ve sağ omzumda durumdan etkilenmeye başladı ve beni 10 ocak günü acil olarak Hastaneye götürdüler. Ki normalde Üniversite hastanesinde olmam gerekirken vakit bulunmadığı için özel hastanede oldum.Çekilen MR sonucuna göre fıtık tek bir tarafa kaymış bu benim için iyi haberdi önce ki durumda fıtığın tamamını almaları gerekirken micro cerrahi ile sinire baskı yapan kısmı alındı.Vakit geçtiği için sinir fıtığa bir miktar yapışmış doktor onu oradan aldı.Bir miktar ağrılarım ve olumsuz durum bu sinirin yapışmış olmasından kaynaklanıyor.

Gelelim Sonuca:1 ay olacak neredeyse ameliyat olalı hiç bir ameliyat zorunlu kalınmadıkça olunmaması gerektiğini benden iyi düşünen biri olamaz her halde. 26 yıllık hayatımda bu geçirdiğim 6 cı ameliyat.Belki bu kadar uzatmamın nedeni de buydu yada çevremden gelen olma sakın bak o oldu çok kötü durumda vb eleştirilerdi bilemiyorum.
    Şuan belimde hiç bir ağrı yok yüzüme gülümseme geldi neredeyse 1 yıldan fazladır gülmediğimi farkettim.İstediğim kadar yürüyüş yapmam serbest eğilme ve kalkma şuan için çok temkinli genel iyileşme 2-3 ay dolduktan sonra gerçekleşecek.Benden size tavsiye bu acıyı anca çeken bilir hayat kalitenizin düşmesi faslına girmiyorum bile.Artık imkanlar çok farklı korkmayın bu kadar olmanız gerekiyor diyorlarsa olun geçin.

keske onceden yazinizi gorseydim cok kolay ve pratik yontem hic birseyiniz kalmazdi 1 aylik bir kürdü aklinizda bulunsun

1 kilo yag ceperi (kuzu,inek,koyun) yada kuzu koyun inek yag (donu)

yarim kilo karakovan bali

1 aya yayacak sekilde elinizle karistirip gunluk olarak hazirlayip bulunan bolgeye surup strecle kapatip uyumadan once yapip sonrada sabahlarida banyo

30 gun sonra hicbirseyiniz kalmayacakti.

(bu bitkisel tedavi eskidende karikoca tedavisi uygulama size kalmiş)

• Reisivasly R kullanıcısına yanıt
    o bacak ağrısını ben bilirim doktora beni ameliyat etmesi için yalvarmıştım o acı tarif edilemez ceken bilir
  • Arkadaşlar konuyla ilgili kendi bulduğum basit bir yöntemi size aktarayım Birincisi yatağınız sert olsun gerekirse yerde yada baza üstünde battaniye sererek yatın (birkaç kat olabilir) yattığınız yerin tam bel çukuruna gelen kısma havlu yada benzeri bir kumaşı (mümkün olduğunca sert olması tavsiye edilir) rulo halinde bel çukuruna gelecek şekilde ve beliniz yatınca biraz yüksekte kalacak şekilde yüksekliğini ayarlayın ve o şekilde uyuyun. Başlangıçta biraz rahatsız edici olabilir (belin alışkın olmadığı ama olması gereken konumda olduğu için) ama bel ağrısına kıyasla çok daha az olur. özellikle uyuduğunuz zaman kaslarınız gevşeyecek ve olması gereken bel çukurunuz oluşacaktır. Allahın izniyle yataktan kalkışlarınız gittikçe daha rahat olmaya başlayacaktır. Çünkü dikkat ederseniz bel çukurunuzu ayarladığınız bir durumda ağrı duymazsınız konum değişince ağrı duyarsınız. (Çünkü günlük yaşamımızda çok fazla oturuyoruz bu belin olması gereken konumunun dışına çıkarıyor ve en küçük bir harekette omurlar yerinde olmadığı için bel kayması meydana gelmektedir. Eğer bel kayması ağırlıktan kaynaklansaydı Halter diye bir spor olamazdı.) ayrıca barfiks çekebilecek bir yer bulup günlük olarak kendinizi yukarı çekip yukarda kalabildiğiniz kadar kaldığınızda bel omurlarınız açılacak ve rahatlayacaktır.

• Merhabalar. Başlığı, baştan sona okudum. Şubat 2017 de kanepede yattığım bir gecenin sabahında başlayan ağrı 1 ay sonra iyice rahatsız etmeye başladı ve doktora gittim. Mr sonucu tahmin edeceğiniz gibi fıtık. Moralim çok bozuldu. Kesinlikle ameliyat düşünmüyordum ve alternatif yollar araştırmaya başladım. 3 fıtığı olan bir yakınımin gidip sifa bulduğu bir yer varmış, orayi tavsiye etti. Haymana da bir adam, yumurta aklari,kepekler, değişik yağlar vs. karışımlarin bele sarılması ile yapilan 22 günlük 1 tedavi. Bulunduğum yer haymanaya 470 km. Usenmedim gittim. Sabah gidip akşam döndüm ve arabamı kendim kullandım. 22 gün sonunda evde ağrıdan ağlıyordum. Yurumek bir yana wc ye bile gidemiyordum. Yani ilk deneme fiyasko. Apar topar istanbul Güngören de bir manuel terapi merkezine götürdüler. Arabanın arkasını yatak yaptılar. Burada bir kaç extra ağrılı hareket ve 2 saatlik masajla beni gönderdiler. 2 seanstir gidiyorum. Toplam 10 seansmis. Şu anda ev içinde gezebiliyorum. Kendimi zorlayarak 500 mt kadar yuruyebiliyorum. Geceleri uyuyabiliyorum. Ağrım var mı, var.kalcamdan ayağıma kadar bqzen siddetle ağrıyor. Ayak tabanim uyuşuk. Güç kaybı var. Bu tedavi sonucu ne olur bilemiyorum ama mikrocerrahi ile ameliyatı, hiç istemeyerek kendi kendime kabullenmeye çalışıyorum. 31 yaşında öğretmenim. 1 aydır okula gidemiyorum. Kuvvetle muhtemel bu dönemi kapattım. Doktorlar Fıtığın 7-8 yıllık mazisi olduğunu soylesiginde eskifocadaki ağır komando egitimi geldi aklıma. Jandarma komando yedeksubay kursiyer okulundaki 3,5 aylık tarifsiz eğitimler. Meyvelerini topluyoruz. Son olarak visko ortopedik yatak iyi geliyor ve ters mekik hareketi, ağrı olduğu zaman bile yapsam rahatlatıyor. Allah dusmanimin başına vermesin bu ağrıyı.

• Tecrübeli arkadaşlar yardım...

Sol karın alt bölgesinde 1 ay önce başlayan ağrım sol bel ,sol kalça , bacak bacak arkası hatta sol ayağıma bile vurmaya başladı...

Doktor kolonoskopi yapıp bağısaklara bakalım dedi ama ben fıtık olduğunu düşünmeye başladım ne diyorsunuz ?

muhasebeciyim bütün gün oturuyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rene54 -- 15 Mayıs 2017; 10:29:47 >
  • Arkadaşlar yarın doktora göstereceğim ama bir problem varmı?

BEL FITIĞI

• quote:

Orijinalden alıntı: evoo.9

o bacak ağrısını ben bilirim doktora beni ameliyat etmesi için yalvarmıştım o acı tarif edilemez ceken bilir

Ben 5 gun dayanabildim o aciya tarifi mumkun degil Allah dusmanimin bAsina vermesin.Mecbur ikinci ameliyati oldum 2015 nisan ayin da simdi yine agrilarim var fizik goruyorum ama muhtemelen ameliyat gozukuyor ve üçüncü olucagi icin de vida takilmasi gerekiyormus :(

• Şuan Haftada 1 gün 15.00 dan sonra mutlaka ağrım oluyor. Doktor bu ağrı ile yaşamaya ögreniceksin dedi. Yaş 20 kaldı 40 yıl

• quote:

Orijinalden alıntı: evoo.9

Şuan Haftada 1 gün 15.00 dan sonra mutlaka ağrım oluyor. Doktor bu ağrı ile yaşamaya ögreniceksin dedi. Yaş 20 kaldı 40 yıl

benim 37 ama cok sukur su an agrim yok Allah sifa versin kardesim cumlemize

• beyler bende hafif bel fıtığı başlangıcı var, doktor hafif diyor

yalnız 40 kilo civarı fazlam var, spor yapıp ve ideal kiloma ulaşırsam sizce tamamiyle iyileşirmiyim

mesela 8 saat ayakta çalışacak bir iş de çalışabilirmiyim sizce

cevaplarınızı beklıyorum
  • bel fıtığından çok çektim.ankarada fizyoterapist selma zor hanım çözdü sorunumu tavsiye ederim

• benim gittiğimde aynı. seansı 150 tl .3 seansta bitti.manuel terapi.allah razı olsun selma hanımdan.ameliyattan kurtuldum

• evoo.9 kullanıcısına yanıt
    ameliyatımı olalı 2,5 yıl geçti. Şuan ögrenciyim, dışarı cıkıp ayakta, otobüste, 4,5 saati geçince direk agrılarım sinyal vermeye başlıyor. Çalışmadığım halde agrıyor iş hayatımda, askerde ne yapıcam ben halen çözümünü bulamadım

• Merhabalar,
    Prof. Dr. Kadir Kotil Bey'e sol kolumdaki kuvvet kaybı şikayetiyle gittim. Kolumun kısmen felç olduğunu ve günden güne bu durumun artarak devam edebileceğini, hatta kolumu tamamen kaybedebileceğimi (kullanamayacağımı) söyleyerek acil tedavi (ameliyat) olmam gerektiğini söylediler. MR çekildikten sonrada boyun fıtığından kaynaklı olduğunu, omurlar arasındaki yapıların sinirlere baskı yaparak koldaki kaslara giden sinirlerin çalışmadığını ilettiler. Durumumun acil ve kritik olduğu için beni hemen Academic Hospital'de ameliyata aldılar. Ameliyat süreci ve sonrasında çok ilgilendiler. Ameliyattan sonra sol koluma kuvvet kısmen geri geldi, günlük egzersizlerimi yapıyorum, yaklaşık 6 ay sonra tüm kuvvetin gelebileceğini ilettiler. İş hayatıma yaklaşık 1 hafta sonra döndüm, bu süre benim için çok önemliydi ve söyledikleri gibi de oldu. Kadir Hoca'mız ilk gittiğimde de söylediği; "bana gelmekte çok geç kalmışsın" sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum, çünkü benzer şekilde sizlerde kuvvet kaybı, uyuşma, boyun ağrısı, elde (parmaklarda) keçelenme, iki el (ya da kol) arasında his farklılığı gibi belirtileriniz varsa geç kalmadan sebeplerini araştırıp tıbbi yardım almanız gerekebilir. Kadir Hoca'mızı şahsen tavsiye ediyorum. Sağlıklı günler dilerim.

• yusufziya Y kullanıcısına yanıt
    www.ivek.org.tr
    Ameliyatlar, gerekli olduğu için yapılmıyor - İVEK'ten Haberler
    http://www.ivek.org.tr/ivekten-haberler/ameliyatlar-gerekli-oldugu-icin-yapilmiyor

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.