Şimdi Ara

Ben Sporcunun Zeki Çevik ve Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim. Sözündeki çevik ne demek ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
872
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ben Sporcunun Zeki Çevik ve Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim. Sözündeki çevik ne demek ?

Çok sevdiğim ve "Ben insanın; zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim." diye kullandığım evrensel bir sözdür.

Buraya kadar sorun yok ama " çevik " kelimesi zamanla yozlaştırılmış ve taşıması gereken manadan uzaklaştırılmıştır. Peki bu sözün söylendiği yıllara baktığımızda çevik ne demek ?

Yanlış : Hızlı, çabuk, kolay davranabilen.
    Doğru : Kolaylık ve çabuklukla davranan (işi yokuşa sürmeden pratik bir şekilde çözen), tetik, atik

Bu iki tanım benzer olsa da aslında uç noktalarda zıtlıklar oluşturmaktadır. Örneğin

Ben sporcunun; zeki, çevik (Hızlı, çabuk, kolay davranabilen.) ve aynı zamanda ahlaklısını severim.

Anlamında hızlı ve çabuk olmayanları sevmem anlamı çıkar ki bu yanlış bir betimleme olur. Mesela bir takımda hızlı ve çabuk olmasada yeteneği ile takımı sırtlayan oyuncu daha değerlidir.
    Ama doğrusu olan.

Ben sporcunun; zeki, çevik (Kolaylık ve çabuklukla davranan (işi yokuşa sürmeden pratik bir şekilde çözen), tetik, atik.) ve aynı zamanda ahlaklısını severim.

Doğru anlamında kullanıldığında mesela bir takım gol yediğinde hemen mağlubiyeti kabul etmeden bir an önce harekete geçerek hataları düzeltip gerekli önlemleri alarak galibiyet için çalışan olunmalıdır. Şeklinde anlaşılmalıdır.

Örnek :

"Sofrada Atatürk'ün pek kuvvetli ve çevik birkaç arkadaşı vardı." - Falih Rıfkı Atay

Tabi ki burada Atatürk'ün arkadaşlarının hızlı koştuğundan değil durum ne olursa olsun meseleleri kolaylık ve işi yokuşa sürmeden aklın yoluyla pratik bir şekilde çözebilen insanların olduğundan bahsedilmektedir.

Kaynak :
    www.webkenti.net
    Bozulmuş Atasözlerinin Doğruları Ve Anlamları
    https://www.webkenti.net/2019/03/bozulmus-atasozlerinin-dogrular-ve.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lordlevent -- 30 Mayıs 2019; 7:14:28 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.