Şimdi Ara

beyler bunu açıklayacak var mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
868
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bunu tam olarak kuranı okumuş biri açıklayabilir mi

• Köleliğin ve cariyeliğin varoluş sebebi: Tarihin ilk çağlarından itibaren Tarım, şehirleşme, medeniyet v.b. konularda insan gücüne duyulan ihtiyaçtan dolayı savaşlarda ele geçirilen insanları çalıştırmak için yapılan bir uygulama.

Tarih boyunca kölelik tüm medeniyetler tarafından doğal bir "olgu" olarak görülmüş, ilk defa Hz Muhammed'in (s.a.v) getirdiği vahiy ve tevhidi anlayışla kölelerinde bir hukuku olduğu anlayışı ortaya çıkmıştır. İslam tedrici uygulamasıyla köleliğin kaldırılmasını hedeflemiş bunu tavsiye ve teşvik etmiş,

Mezhepler Cariye olan kadınların statüsüyle ve hukukuyla ilgili hükümler koymuş, fakat köleliğin bitmemesi devamlı savaşlardan sonra kölelerin islam topraklarına gelmesi sebebiyle o dönemde kölelik nesh edilememiştir. Köleliğin ucuz insan gücü olması o dönemin egemen sınıf ve devletlerin hakimiyetini pekiştirdiğinden köleliğin tamamen kaldırılması pekte insanların işine gelmemiştir.

Köleliğin tamamen kaldırılması: İlk olarak Hz Ömer'in Irak fethinde insanların köle statüsünde alınmasını yasaklamasıyla girişimi gerçekleşmiş, dört halifenin fetih politikasında kölelik statüsü kaldırılıp islamı kabul etmeyenlere zımmi hukuku uygulanmıştır. Fakat Emevilerin iktidar olmasıyla birlikte kölelik yeniden ortaya çıkmıştır. Fakat kölelere islamın koyduğu hükümler uygulandığından aile kurma, sanatla askerlikle devlet işleriyle ilgilenme v.b. konularda eğitim alma gibi faaliyetlerinde özgür olmuşlardır. Hatta Emeviler aldıkları Türk köleleri iyi savaşçı oldukları için ordularına asker ve komutan yapmışlardır.

Gelişen dünya ile birlikte bu kölelik mefhumunun tamamen kaldırılması 18. yüzyılda Osmanlı dahil mevcut tüm egemen devletlerin ortak aldığı bir kararla olmuştur.

Öztürk'ün dediği gibi, 2019 yılında Ankara'da köle pazarı kurulması, gibi bir şey mevcut değil olamaz da.

Odun kafalılık+usûl bilmemek=Tekfircilik ve Tarihselcilik

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eşom21 -- 1 Ocak 2019; 12:34:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• eşom21 kullanıcısına yanıt
    Kendilerinin daha iyi bir hayata sahip olması için kölelere de eskisine nazaran daha iyi bir hayat verilince onun adı kölelikten farklı bir şey mi oluyor ?
  • beni aşıyor.
  • Ben şunu anlayamıyorum ya, gerçekten. Tamam, savaş sonucunda gerçekten esirler olacaktır ve bunlar ya ölüme ya da köleliğe mahkumdurlar. Bu görüşü kabullendim hatta şunu da kabullendim : Bir adam, bir kadın köleyle istemese bile cinsel ilişkiye girebilir. Tamam buraya kadar bütün önyargılarımı yıktım da bu kadınları fahişe gibi alıp satmayı hiçbir zaman kabullenemedim. Hem zinayı yasakla, fahişeliği yasakla hem de cariyeleri fahişe yerine koy. Çelişkiye bak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FC547EB8D -- 1 Ocak 2019; 4:6:26 >
  • aynı şeyleri çevirip yazmanın anlamı yok
    ilk başta açıklanması gereken açıklanmamış. sokağa çıkıp isteyen istediğini köle-cariye yapabilir gibi bir şey yapmışlar. en azından gösterilen videodan o çıkıyor. yanlışla başlayanın açıklanmasını istemek yanlıştır. köllelik bu videodan ibaret değil
  • fahişelik islamda yok. köleyi satarsın ve o köle üzerinde hiçbir hakkın kalmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mhmt042 -- 1 Ocak 2019; 8:22:37 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

fahişelik islamda yok. köleyi satarsın ve o köle üzerinde hiçbir hakkın kalmaz.
    Doğru tam onun gibi değil ama bu durum büyük çoğunlukla ona benziyor. Sen ona satıyorsun, o başkasına, o da başkasına. Şimdi bu kadının sürüklendiği ortama ne diyelim o zaman? Yine böyle cariyelik konusunda bir mesajını görmüştüm ve sen diyordun ki cariye sahibi cariyeye hamile kalması amacıyla yaklaşmalıdır diyordun ve böylece hamile kaldığında cariyesini satamaz diyordun. Ama gerçek bu değilmiş :

Azil; İslâm'dan önce ve İslâmî devirde iki sebeple yapılıyordu: Ya cariye gebe kalmasın diye buna başvurulur (çünkü gebe kalan cariye satılmaz); yahut hür olan kadın gebe kalmasın veya memedeki çocuğa bir zarar gelmesin diye yapılırdı.. İslâm hukukçularının büyük çoğunluğu ise; diğer hadislere dayanarak, bir erkeğin hür olan karısının izni ile, cariyenin ise izni olmaksızın dahi azil yapmasının câiz olduğunu söylemişlerdir.

Şuna Allahın gücü köleliği kaldırmaya yetmedi desenize.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    İyi dalga geçiyorsun,zeka düzeyi düşük insanlarla

• Jeopol kullanıcısına yanıt
    /6»

imam : allah gozle gorulmez, kulakla duyulmaz, elle dokunulmaz, ne yerdedir, ne goktedir.

bektasi : ya sen suna yok diyeceksin ama dilin varmiyor.

• Biri de yazmış işte kaldırmak istenilmiş kaldırılamamış diye :D. Ciddi ciddi yazmış bunu. Demiş Hz. Ömer zamanında ilk kaldırılmaya çalışılmış Osmanlı'da kaldırılmış falan :D. İstenseydi bir ayetle gayet yasaklanabilirdi ama yok.

İslam'da kölelik, cariyelik vardır. İnananlar bunu kabul ederek inanmak zorundalar. Siz şuan uygulamıyosunuz diye o yok diye bir şey yok. El kesmiyosunuz diye o yok diye bir şey yok.
  • Orda altyazı olarak yazdığını ekleyim sonra cevap vermeye çalışıcam;
    Kur'anın emrine göre cariye ile nikahsız ilişki serbest yazmış.
    Kur'anda böyle bir emir yok;

"Evlenme imkanını bulamayanlar ise, Allah, lütfu ile kendilerini varlıklı kılıncaya kadar iffetlerini korusunlar. Ellerinizin altında bulunanlardan (köleler ve cariyelerden) mükatebe yapmak isteyenlerle, eğer kendilerinde (hürriyete kavuşmalarında kendileri için) bir iyilik görüyorsanız, hemen mükatebe yapın. Allah'ın size vermiş olduğu malından siz de onlara verin. Dünya hayatının geçici menfaatlerini elde edeceksiniz diye, namuslu kalmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın..." Nur:33

1)Kur'an evlenmeye gücü yetmeyenlerin ve bunlara iffetlerini korumalarını söyler kadında dahil erkekte ayrım yok.
    2)Cariye veya köle eğer anlaşma yapmak istiyorsa onlarda iyilik görüyorsanız anlaşma yapın diyor.Yani özgür olmak isterse anlaşma yapın.Veya evlenmek isterse anlaşma yapın diyor.
    3)Kendi mallarınızdan onlarada verin diyor.Yani onları destekleyin diyor maddi yönünü.
    4)Sonra namuslu cariyelerinizi fuhşa(zinaya) zorlamayın diyor.

Nur Suresi, 32. ayet: İçinizde evli olmayanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden salih olanları evlendirin. Eğer fakir iseler Allah, Kendi fazlından onları zengin eder. Allah geniş (nimet sahibi)dir, bilendir.

1)Köleleri ve Cariyelerinden salih olanları evlendirin diyor.

Mearic Suresi, 30. ayet: Ancak kendi eşleri ya da sağ ellerinin malik olduğu başka; çünkü onlar (bunlardan dolayı) kınanmazlar.

1)Bunda da eşleri ve cariyeleri ile girdikleri ilişkiden kınanmazlar çünkü evlidirler.Yoksa neden Allah cariye ile evlenme izni versin ki.

Nisa Suresi 25.ayet:Sizden, hür mümin kadınlarla evlenmeye güç yetiremiyen kimse, ellerinizdeki mümin cariyelerinizden alsın. Allah sizin imanınızı çok iyi bilir. Birbirinizdensiniz, aynı soydansınız. Onlarla, zinadan kaçınmaları, iffetli olmaları ve gizli dost tutmamış olmaları halinde, velilerinin izniyle evlenin ve örfe uygun bir şekilde mehirlerini verin. Evlendiklerinde zina edecek olurlarsa, onlara, hür kadınlara edilen azabın yarısı edilir. Cariye ile evlenmedeki bu izin içinizden, günaha girme korkusu olanlaradır. Sabretmeniz sizin için daha hayırlıdır. Allah bağışlar ve merhamet eder.

1)Hür mümin kadınla evlenmeye gücümnüz yetmezse,cariye ile evlenin diyor.
    2)"Onlarla, zinadan kaçınmaları, iffetli olmaları ve gizli dost tutmamış olmaları halinde, velilerinin izniyle evlenin."Burdan anlayacağımız cariyeleri zinadan uzak tutuyor.Ve evlenin diyor.
    3)Eğer evlenip zina yaparlarsa azabın yarısı uygulanır.
    4)Bunun cariye ile evlenmedeki izin olduğundan bahsediyor.

Nisa Suresi 36.Ayet:"Allah'a kulluk edin, O'na bir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, yakınlara, yetimlere, düşkünlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve elinizin altında bulunan kimselere iyilik edin..."

1)Elimizin altında bulunan köle,cariyelere iyilik etmemizi emreder.

Beled Suresi 12-13.ayet:"Fakat o, sarp yokuşu aşamadı. O sarp yokuş nedir bilir misin? Köle azat etmek veya açlık gününde yakını olan bir yetimi, yahut aç açık bir yoksulu doyurmaktır."

1)Olabildiğince köle azad etmemizi ister cariyede dahildir çünkü cariyede köledir.

Yani bu kadar şey apaçıkken nasılda nikahsız ilişkiye girebilirsin diyorlar anlamıyorum.

• Yine böyle cariyelik konusunda bir mesajını görmüştüm ve sen diyordun ki cariye sahibi cariyeye hamile kalması amacıyla yaklaşmalıdır diyordun ve böylece hamile kaldığında cariyesini satamaz diyordun.

böyle bir sözüm yok başkasıyla karıştırıyorsun

cariye seksden ziyade ev işlerini yaptırmak amacıyla alınıp satılan bir şey aslında. seks için cariye kolay kolay alınmaz. hür bırakılması durumunda kadının durumu ve devrin şartları düşünüldüğünde çoğu cariye günümüz kadınlarından rahat yaşamışlardır. konu islama göre düşünüldüğünde -kurallar tam uygulandığında- şu an kadınların yaşadığı çoğu mağduriyetlerin yaşnmayacağı kanatindeyim. dedikten sonra kölelik uygulansın diye bir fikrim asla yok demek de zorundayım. bi taraflara çekmek için uğraşan çok nasılsa
  • quote:

Yine böyle cariyelik konusunda bir mesajını görmüştüm ve sen diyordun ki cariye sahibi cariyeye hamile kalması amacıyla yaklaşmalıdır diyordun ve böylece hamile kaldığında cariyesini satamaz diyordun.

böyle bir sözüm yok başkasıyla karıştırıyorsun

cariye seksden ziyade ev işlerini yaptırmak amacıyla alınıp satılan bir şey aslında. seks için cariye kolay kolay alınmaz. hür bırakılması durumunda kadının durumu ve devrin şartları düşünüldüğünde çoğu cariye günümüz kadınlarından rahat yaşamışlardır. konu islama göre düşünüldüğünde -kurallar tam uygulandığında- şu an kadınların yaşadığı çoğu mağduriyetlerin yaşnmayacağı kanatindeyim. dedikten sonra kölelik uygulansın diye bir fikrim asla yok demek de zorundayım. bi taraflara çekmek için uğraşan çok nasılsa
    Karıştırdığımı sanmıyorum, olabilirim tabii ama. Seksten ziyade ev işleri için alındıkları hakkında bir şey diyemeyeceğim çünkü internette cariyelerle ilgili pek bilgiye ulaşamıyorum nedense.Varsayalım öyle olsa bile sahibine seks hakkı tanınmasının büyük bir zulüme yol açtığından eminim ama.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FC547EB8D -- 1 Ocak 2019; 13:35:16 >

• o zaman ben sevgilime sen benim cariyemsin deyip nikahsız bir şekilde rahatça ilişkiye girebilirim ?
  • internet bir çöplük zaten. çöpten bulduğun her şey ne kadar yararlıysa o kadar faydasını görürsün.
    insan kendini yanıltacak ne varsa çok meşgul oluyor nedense islamın düşünüp tartışılacak, uygulandığında faydası kesin o kadar emir ve yasağı varken hükmü tarihte kalmış görünen kısmına takılmak

son zamanlarda çok düşünmeye başladım. batı denilen coğrafya insanı kanunların zoruyla da olsa islamın bir çok emrini yerine getiriyor. sadece la ilehe illalah demedikleri için kaybederken, doğu toplumları da dilleriyle söylediklerine hayatlarında yer vermeyince kaybediyorlar. ve kazanan şeytan oluyor!
  • quote:

internet bir çöplük zaten. çöpten bulduğun her şey ne kadar yararlıysa o kadar faydasını görürsün.
    insan kendini yanıltacak ne varsa çok meşgul oluyor nedense islamın düşünüp tartışılacak, uygulandığında faydası kesin o kadar emir ve yasağı varken hükmü tarihte kalmış görünen kısmına takılmak

son zamanlarda çok düşünmeye başladım. batı denilen coğrafya insanı kanunların zoruyla da olsa islamın bir çok emrini yerine getiriyor. sadece la ilehe illalah demedikleri için kaybederken, doğu toplumları da dilleriyle söylediklerine hayatlarında yer vermeyince kaybediyorlar. ve kazanan şeytan oluyor!
    Tarihte kalmış kısmına takılmak derken anlam veremedim. Zulüm varsa ortada, tarihi de olsa zulümdür. Nasıl ki Avrupalıların Afrikalıları insanlık dışı yöntemlerle köleleştirmesi ağır bir zulümse, cariyelerin "cinsellik" bakımından sömürülmeleri de bir zulümdür. Ha ayrıca, İslam Devletleri kafirlere karşı savaşıp kazandıkları an bu cariyelik sisteminin uygulanabileceğini ifade eden çok fakih var. Ha dünyada artık devletlerin savaşmaya cesaret edemeyecekleri ayrı bir mesele de olsa sonuçta bu hüküm uygulanabilir niteliktedir ve Suriye'de birileri birilerini kafir sayıp kadınların ırzlarına geçiyorlar ve geçmelerine de böylece haklı bir sebep buluyorlar. Yani diyeceğim o ki ne kadar sıfırın olursa olsun başındaki biri silince bir anlamı kalmamakta.

• ....... yıllar da köleler kendilerine verilen toprağı satıp eski efendilerine köle olurken kölelik her daim zulüm diyen zihniyet tarihten bi haberdir arkadaşım hiç kusura bakma

islam tarihi azad edildiği halde köle kalmaya devam eden insanlarla doludur. mevla ismiyle bilinirler. sor bakalım niye devam etmişler köle kalmaya
  • quote:

....... yıllar da köleler kendilerine verilen toprağı satıp eski efendilerine köle olurken kölelik her daim zulüm diyen zihniyet tarihten bi haberdir arkadaşım hiç kusura bakma

islam tarihi azad edildiği halde köle kalmaya devam eden insanlarla doludur. mevla ismiyle bilinirler. sor bakalım niye devam etmişler köle kalmaya
    Tamam o zaman durumu daha iyi açıklayayım. Ben köleliğe karşı değilim ki savaş sonucunda olabileceği kanaatine olumsuz bakmıyorum, bu yüzden İslam'daki kölelik Avrupalıların kölelik sisteminden çok daha insancıl. Ama cinsellik açısından bir fark görünmüyor ortada. Her ikisinde de cinsellik sömürülüyor,kadın acı çekiyor yani öyle varsayıyorum. Hangi kadın kendisinin cinsellik anlamda sömürülmesinden hoşnut kalır ki?

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.