Şimdi Ara

Bigboy Samsung modül 16GB DDR4 3200MHz Notebook Ram M471A2K43DB1-CWE 724 TL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.593
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• CL22

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Derebey44 kullanıcısına yanıt

Ne zararı var ki cl22 olmasının?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    CL'nin açılımı "Column Address Strobe Latency"dir. "Cas Latency" de diyebileceğimiz bu değer, bir bellek denetleyicisinin bir bellek modülüne, belirli bir bellek sütununa erişmesini söylediği an ile verilen dizi konumundan gelen verilerin modülün çıkış pinlerinde mevcut olduğu an arasındaki gecikme süresidir. Asenkron DRAM'lerde bu değer nanosaniye cinsinden ifade edilir.

Gecikme süresi ne kadar düşük olursa bellek o kadar hızlıdır. Bunu monitörlerdeki gecikme süresine benzetebiliriz. Monitörün gecikme süresi ne kadar düşükse, görüntüler o kadar hızlı tazelenir. Bu yüzden bellek alırken de CL değeri düşük olan bellekler tercih edilmelidir.

Frekans arttıkça CL değeri de artar. Çok yüksek frekanslı bellekleri düşük frekansta çalıştırırken CL değerini de overclock ile düşürebilirsiniz.

Mesela 2133 MHz CL9 olan bir bellek, 1333 MHz hızda CL6 hızında çalışabilir. Ya da tam tersi. CL değerini artırdığınızda bu defa belleğin frekansını daha rahat bir biçimde artırabilirsiniz.

Uzun sözün kısası:

1600 MHz CL9 belle yerine 1600 MHz CL7 bellek almalısınız. Çok yüksek frekanslı belleklere boşuna para vermeyin zira işlemciniz 1333 destekliyorsa ve overclock yapmayacaksanız verdiğiniz fazladan para çöpe gider.

Alıntıdır

• quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Ne zararı var ki cl22 olmasının?

https://drive.google.com/file/d/0B5ePJLHhrAUMZFBnc05TLUZMYzg/view?resourcekey=0-iI1EsmfNIO601bRt1kokZg

3200 MHz cl 16 10 ns de erişim sağlarken

3200 MHz cl 22 13.75 ns de erişim sağlanıyor.

Yaklaşık %38 daha yavaş olmuş oluyor.

Hesaplama: (CL / (Freq/2) ) * 2

• @Derebey44

Hayır yani farkedebileceğimiz bir kullanım senaryosu var mı? CL'nin ne olduğunu herkes biliyor zaten fakat sırf CL20 diye 400-500tl fazla para vermeyi gerektirecek bir sebep sunulabilir mi?

Ram'lere ve nasıl çalıştıklarına uzak biri değilim. CL sizin de dediğiniz gibi erişim süresinin ölçütüdür. Hızı asıl belirleyen ise ram'in hızıdır.

Birkaç ay öncesine kadar elimde en iyi die'lardan birine sahip bellekler vardı ve zamanlamalarla ne kadar oynarsam oynayayım hiçbir kullanım senaryosunda fark göremedim. Hem sentetik testlerde hem de oyunlarda (rx570 ile) durum buydu. Hatta derlemesi dakikalarca süren ve bolca bellek kullanan Android Studio projelerinde de hiç fark gözlemlemedim.

Bazı oyunlarda, çok güçlü ekran kartları kullanırken birkaç fps fark olabilir ama laptopta kullanılacak bir ram için cl22 diye olumsuz yorum belirtmek garip geldi bana. Sonuçta daha iyi gecikme süresine sahip olarak sadece cl20 bulunabiliyor ve 400tl daha pahalı. Asıl bakılması gereken şey hızdır ve eğer çok benzer fiyata daha düşük gecikmeli ram alınabiliyorsa alınır ama %50*60 fazla para vermeyi önermek mantıksız benim açımdan.

Aynı ram hızındayken gecikmenin nasıl bir kullanım senaryosunda ne kadarlık artış sağladığını gösterebilen varsa buyursun.

Dediğiniz gibi çok bir etkisi olacağını ben de düşünmüyorum fakat önemsenmeyecek bir özellik de değil. Sizin dediğinize bakacak olursak 3200 MHz yerine 2666 ya da düşebiliriz aşırı bir fark olmaz. Cihazda bulunan iki hafızanın da optimal çalışması için aynı gecikmenin daha iyi olacağı kanaatindeyim. CL farklarının etkilerini youtubede izleyebilirsiniz 5 10 FPS fark ettiriyor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Benim dediğime bakacak olursak 3200 yerine 2666 da kullanabilirz öyle mi? :) Yazdığım şeylerden sonra böyle bir şey diyorsanız demek ki yazdıklarımı okumamışsınız.

Asıl önemli olanın CL değerinden ziyade ram'in hız değeri olduğunu belirtmiştim. Yani 3200 şeklinde ifade edilen değer.

Bir video paylaşabilir misiniz CL farklarını gösteren? Ben açıkçası aynı hız değerinde farklı cl değerlerine sahip şekilde test yapan bir video bilmiyorum. Yani 3200mhz CL20 vs 3200mhz CL22 gibi mesela. Hız değerleri aynı ama gecikmeler farklı olmalı. SOnuçta tartıştığımız şey bu değil mi? Bu durumdaki 5-10fps farkı görmek isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 26 Haziran 2021; 20:58:51 >
    Direkt Cl 16 vs CL 22 vs. Yazarak arama yaparsanız karşınıza çıkıyor hocam

• 3200 Standart olarak CL22'dir zaten bu laptop rami takacağın laptopun içindeki ram'de zaten CL22 olacağından CL20 ram alsanda CL22 çalışacak.

CL20 için 2 tane almak lazım

https://www.akakce.com/arama/?q=cl20+3200&f=1146

Onlarda 300-400 tl daha pahalı görünüyor

PC için zaten CL16 3200 ram var Bigboy Samsung modül 16GB DDR4 3200MHz Notebook Ram M471A2K43DB1-CWE 724 TL 

Evet çıkan ilk videoda fark şu şekilde. CL18 ile 20 arasında %3 fark oluşmuş. Hem de 9900K işlemci ve gtx1080 ekran kartı kullanırken. Bu performansta bir laptop için 15-20 bin lira civarı parayı gözden çıkarmak lazım. Devasa bir fark olarak görülebilecek CL20 ve C14 durumunda ise %5 fark var.

Demek istediğim şey anlaşılmıştır herhalde. Bulabileceğiniz tüm laptoplardan güçlü bir sistemde bile %3 fark oluşuyor farklı gecikme süresi değerlerinde. 10 küsü bin liraya RTX2060'lı bir laptop aldınız diyelim ve bu durumda %3'lük fark %1 olacak belki de. %1 daha fazla fps almak için %50 daha pahalı ram alıyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 26 Haziran 2021; 21:47:23 >

Sürekli belleğe veri yazıp işlem yaparsanız fark edersiniz. Oyun oynarkende fark ediyor. Sadece web tarayıcısı kullananlar için önemsiz...

https://m.trendyol.com/corsair/cmsx16gx4m1a2666c18-vengeance-16-gb-1x16gb-ddr4-2666-mhz-p-41043464?boutiqueId=570839&merchantId=106664&utm_source=aff_t&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_urun_listeleme&adjust_tracker=ejav2ha_253g15b&adjust_campaign=akakce_urun_listeleme&v=1.39.4

Bu ürünü alırsanız Trendyol 100/40 çek ile 700 TL gelir hemde daha hızlı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anaksimenes35 -- 26 Haziran 2021; 22:21:29 >

• anaksimenes35 kullanıcısına yanıt

Ddr4 2666 Mhz bu Bigboy Samsung modül 16GB DDR4 3200MHz Notebook Ram M471A2K43DB1-CWE 724 TL 

• En başta dediğim gibi..

Tablodaki değerler önemli olan 2666 veya 3200 olması değil Bigboy Samsung modül 16GB DDR4 3200MHz Notebook Ram M471A2K43DB1-CWE 724 TL 

• anaksimenes35 kullanıcısına yanıt

• quote:

Orijinalden alıntı: rocky_balbao

Bazı işlemciler (AMD Ryzen gibi) yüksek memory bandwidth değeri ile daha performanslı çalışmaktadır. Bizim konuştuğumuz ram ise notebook ram ve testteki ramlerin 8 bit word adreslere erişim süreleri aynı değil...

2666 mhz cl14 10.50 ns

3200 mhz cl15 9.38 ns

3600 MHz cl16 8.89 ns

Zaten doğal olarak bu testte 3600 MHz daha yüksek çıkması lazım. Hücrelere erişim süresinden dolayi. Yuksek önbelleğe sahip işlemciler yüksek bandwidth yani DDR tipine ihtiyaç duyabilir. (Yüksek frekanslı ramlere)

• Vay arkadaş 3200 yerine 2666 öneriliyor. Ben artık bir şey yazmıyorum bunun üstüne. Gecikme önemli ama hızın hiç önemi yok yani. Tamam :)

Meğerse senelerdir boşuna ram hızları artıyormuş ve tüm testler boşuna en hızlı ramler ile yapılıyormuş. Halbuki tek ihtiyacımız 2666mhz imiş. İnsanlar yanlış olduklarını bildikleri halde niye hala dediklerinde diretirler anlamıyorum.

Neyse takılın siz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 27 Haziran 2021; 0:5:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Vay arkadaş 3200 yerine 2666 öneriliyor. Ben artık bir şey yazmıyorum bunun üstüne. Gecikme önemli ama hızın hiç önemi yok yani. Tamam :)

Meğerse senelerdir boşuna ram hızları artıyormuş ve tüm testler boşuna en hızlı ramler ile yapılıyormuş. Halbuki tek ihtiyacımız 2666mhz imiş. İnsanlar yanlış olduklarını bildikleri halde niye hala dediklerinde diretirler anlamıyorum.

Neyse takılın siz.

oyun oynamaktan başka en ufak dahi bir fikri olmayan birinin yorumuna göre, kişilerin hangi rami almamasını önermekten daha doğal birşey yok. ram frekansları tek taraflı olarak arttığını sanan veya ram frekanslarının neyi ifade dahi ettiğini bilmeden, hangi işlemci ile hangi ramin kullanacağı hakkında en ufak bir fikri olmayan kişiler 3200 mhz CL 22 değerine sahip rami alabilir.

intel 11. nesil, ryzen 4000 veya ryzen 5000 nesil işlemcili notebook sahibi olan kişiler zaten gidipte CL 22 li ram alınmayacağını bilir ki, bu adamların notebook'undaki ramler CL18 veya CL16 geliyor onuda geçtim, muhtemelen bu işlemciler notebook dünyasının güncel olarak %1 ini bile oluşturmuyor...

gidin siz oyun testleri ile sentetik test yapıldığını sanın. hangi CPU+RAM kombinasyonunun en verimli çalışacağını oyun testleri ile kontrol eden güruh var forumda.Bigboy Samsung modül 16GB DDR4 3200MHz Notebook Ram M471A2K43DB1-CWE 724 TL 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anaksimenes35 -- 27 Haziran 2021; 0:38:7 >

• Hiç CL veha Mhz muhabbeti yapmaya gerek yok. 16GB Ram alacaksanız ve tek modül olarak kullanacaksanız olmaz. Halihazırda sistemde 4GB ram varsa ve 16 GB alacaksanız, esasında sadece 4+4 lük kısmı çift kanal kullanırsınız ve verimli olmaz.

Sisteminizde 8GB ram varsa, 16GB ile 8+8 lik kısım çift kanal olur. Bu durumda 8GB ram fiyatının iki katını vermeye lüzum yok zira 16GB ile 24GB ram arasındaki fark anlaşılmaz.

Halihazırda sisteminizde 16GB ram varsa 32GB çift kanal belleğe sahip olabilirsiniz. Bu da video editleme, büyük datalarla uğraşma, birden fazla emülatör kullanma, sanal ortam oluşturma konusunda işinize yarar. Onun dışında bir artı göremezsiniz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.