İlk önce hardware hakkında bilgim vardır. en başta belirtmek isterim. Evimde uzun süredir kenarda duran p4 1,7 işlemcili eski bilgisayarımı annemlere vermek istiyorum. fakat evdeyken bir bakayım dediğimde bilgisayr açılmıyor. elektrik geliyor fakat biosum açılırken ses çıkarmadığı için açılıp açılmadığını anlayamıyorum. ses çıkışıda bozuk.
evet forumunuzda ki sss lere baktım ama hepsinin cevabı var;
1.Fan pisliği.Fan vazifesini eksik yapar.Temizleyin olmadımı yeni bir fan deneyin.Termal macunuda kontrol edin.
Fanların hepsi çalışıyor. fakat termal macundan mechulüm. ayrıca hardware den tek anlamadığım termal macun sürülmesidir. ama sürülü olan macun lastik kıvamında.
2.Power Supply yanmış olabilir.Başka bir güç kutusu deneyin.
Bilgisayara güç gidiyor.
3.Ekran kartı yanmış olabilir.Yerine oturduğundan emin olun.Onbordsa pci yuvanıza bir vga takıp deneyin.zaten O/B değilse başka bir ekran kartını deneyin.
Benimde şüphelendiğim bu. Fakat kendi kendine bozulması hiç aklıma sığmıyor.
5.Power düğmesi bozulmuş olabilir.Powe düğmenizin anakarttaki kablolarını çıkartın.Bir ataç ile kısa devre yaptırmaya çalışın.İkili 5-7 sıra metalin arasından atacı değdirerek
sürttürürseniz olur bu olay.
Bilgisayarın düğmesine bastığımda çalışmaya başlıyor. Denemeye gerek görmedim.
6.İşlemciniz ısınmadan yada başka bir sebepten yanmış olabilir.Başka bir işlemci deneyin.
7.Anakartınızyanmış olabilir.Ki en kötüsü budur.iyi düşünürsek kasaya değip kısa devre yapmış olabilir.
Bu ikisini nasıl anlayabilirim? benim cpu'umun üzerinde pasif bakır soğutucu ve onunda üzerinde fan var. pasif soğutucu bilgisayarı açtığım zaman ısınıyor. Ana kart dersekte cd romu açıp kapatabiliyorum.
sizcede düşündüğüm gibi ekran kartımı?
bilgisayarı açtığın zaman monitöre bios ekranı geliyor mu?(siyah-beyaz yazılı ekran) gelmiyorsa ekran kartı bozulmuştur.onboard ise anakartı değiştirmekten başka çaresi yok.
ayrıca uzun süre pc boşta kaldığına göre büyük ihtimalle bios pili bitmiştir.yenisini alman gerekir. çünkü küçücük pil pc yi başlatmaz hale getirir.
Bilgisayara güç gelmesine rağmen BIOS sırasında ses ve görüntü gelmemesi büyük ihtimalle anakart arızasına delalet eder. Onca zamandır kenarda duran bilgisayarda bu doğaldır. Kapasitörlerin çalışmazken bile belirli bir ömürleri vardır bunu aşınca teklemeye başlar sistem sonunda da uçar. İkinci bir ihtimal PC Speaker (veya tweeter artık hangisi varsa) hoperlörü takılı olmadığı için BIOS seslerini duyamıyor da olabilirsiniz. Kontrol ediniz. Sorun sadece BIOS piliyle ilgili olamaz zira BIOS pili "bilgisayarı çalıştıran" bir donanım değil, bilgisayar kapalıyken (hatta fişten çekiliyken bile) sistem saati gibi kendiliğinden çalışmaya devam eden ünitelere güç sağlayan bir pilcağızdır. BIOS pili bitmiş olsa BIOS ekranının hemen öncesinde "CMOS CHECKSUM ERROR" diye bir hata almanız gerekirdi. Sorun ekran kartı ise onboard girişten deneyin. Yine görüntü gelmezse gidip ucuzundan anakart alın bitsin bu işkence
merhaba,
telaşla yazdığım için yazmayı unutmuşum, bios ekranını bile göremiyorum. Kendi bilmişliğim yüzünden bilgisayar açılırkenki bip sesinide kapamıştım. bide ses giriş jackınıda birgüzel bozunca olanlar oldu.
söylediklerinize göre onboard ekran kartından denemem gerekiyor ama onboard ekran kartım yok :D
ama söylediklerinizin ana mantığını anladım. herşekilde deneme yanılma mantığıyla ilerleyeceğim.
yarım yamalak yazmış olmama rağmen yardımlarınız için teşekkür ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme