Arkadaşlar merhaba, Bilgisayar Programcılığı okuyorum ama gördüğümüz dersler sadece programlama hakkında ama ben program yazarken bilgisayarın arkasında neler olduğunu öğrenmekte istiyorum ve de donanımın nasıl çalıştığını merak ediyorum.
Bunun için sanırsam temel elektronikte öğrenmem gerekiyor ama nereden başlayacağımı bilmiyorum. Yardım edebilir misiniz ?
Çok ileri seviye öğrenmek istemiyorum ama çok da basit de öğrenmek istemiyorum sadece merakımı giderecek kadar öğrenmek istiyorum, bu işi meslek haline getirmek gibi bir niyetim yok yani ben programlama yapıyorum ama yanında bilgisayar donanımının nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorum.
devre elemanlarından başla zamanla kafana oturacak bazı şeyler .
Donanım bilmeden yazılım , yazılım bilmeden donanım olmaz .
Mikrodenetleyici dediğimiz çok basit yapıdaki bilgisayarları assembly ile kodlayarak nasıl çalıştıklarını anlayabilirsin. Masaüstü bilgisayarların farkı daha büyük, daha hızlı, daha karmaşık olmasıdır. Temel prensipler aynı.
elektro_gadget_E
kullanıcısına yanıt
bu mikrodenetleyicileri öğrenmeye nasıl başlayabiliirim internettten biraz araştırdım ama bir de sizden dinlemek istiyorum, kitap satın almalı mıyım ne tür bir mikrodenetleyici almalıyım ve bunları öğrenmek için asıl kaynak neresi yani üretici firmaların verdiğği dersleri nerden bulabilrim böyle bir şey var mı ben araştırdım ve bulamadım da
youtubedan devre teorisi, yarıiletkenler fiziği videolarını inceleyebilirsin ben de bilgisayar mühendisliği okuyorum,bu sene devre teo,yarıiletken fiziği ve elektronik devreler aldım
Türkçe kaynak kısıtlıdır bu tür konularda. En azından datasheet okuyacak kadar ingilizce lazım. Önce mikrodenetleyici nedir, ne işe yarar, içinde neler vardır genel olarak bunlara bakmalısın.
Çeşitli mimarilere sahip mikrolar var. Bence başlangıç için en uygunu Atmel avr'dir. 8 bitlik risc işlemci var bunun içinde. Risc işlemcilerde hamallık biraz fazladır ama iyi öğretir. Sonraki durak ST firmasının ürettiği stm8 olabilir. Bu da 8 bitlik ama avr'nin tersine Cisc mimarili, üstelik big-endian yapıda farklı bir işlemcidir. 16 ve 32 bitlikler de var tabi. Farklı tipte donanımlarla çalışmak farklı şeyler öğrenmeni sağlar.
İhtiyaç listesi olarak bir adet Atmega mcu, yazdığın programı içine atabilmek için bir programlayıcı (ör. usbasp), bir breadboard ve birkaç pasif eleman (led, direnç vs) yeterlidir. Windows kullanıyorsan yazılım olarak Atmel studio kuracaksın.
elektro_gadget_E
kullanıcısına yanıt
teşekkür arkadaşlar, dediklerinizi yapmaya çalışacağım, sorum olursa tekrar buradan sorarım
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme