Şimdi Ara

Bilgisayar fanı amper değeri hk. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
49
Cevap
0
Favori
7.226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hocam konu çok karıştı. Asıl konu voltaj düşerse akım yükselir mi sabit mi kalır? Kimisi diyor ki evet yükselir, hatta buzdolaplarında bu olay gerçekleşirse yanar. Kimi de diyor ki hayır voltaj düşerse akım da düşer motor deformasyona uğrar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bende yalnış biliyor olabilirim,,
    Zıt emk,, bobinin enerjisi kesildigi anda,üzerinde kalan manyetik alan, bobinde tekrar anlık olarak yüksek gerilim oluşturur.. Bundan dolayı Dc rolelerin bobin çıkışına diyot bağlanırki, zıt emk devre elemanlarına zarar vermesin..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer olayın içerisinde manyetik birşey veya regülatör yoksa voltaj düşerse akımda düşer. Motor gibi işin içerisine manyetik alan dahil oluyorsa, eğer motor zorlanıyorsa nominal akım değerinin üzerinde akım çekecektir. Bunun sebebi de zıt emk'nın düşmesidir.
    hocam birde yaptığınız ölçümü motor dönerken motorun ortasına parmağınızı motor hafiften yavaşlayacak şekilde sürterek ölçümünüzü tekrarlarmısınız ? Akımın artmasını bekliyor olacağım.

Emin-Firtina, bu linklerin incelenmesinde fayda var görüşündeyim:
    lenz yasası :https://tr.wikipedia.org/wiki/Lenz_yasas%C4%B1
    elektro motor kuvveti (emk) :https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektromotor_kuvvet
    Doğru Akım Elektrik Makinelerinde Zıt emk ve Önemi :http://www.elektrikport.com/universite/dogru-akim-elektrik-makinelerinde-zit-elektro-motor-kuvvet-ve-onemi/10064#ad-image-0

Ben basitten anlatmaya çalıştım ama sanırım daha detaylı bilinmesi yararlı olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fbkaya -- 20 Haziran 2016; 0:49:20 >

• fbkaya kullanıcısına yanıt
    Hocam dediğiniz parmak basma olayını ben de düşündüm, sonuçta adaptörde voltaj regülatörü var 11.81 Volt değeri sabit kalmalı. Ölçümü yarın gerçekleştireceğim fotoğrafını atarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChiefOfficer -- 20 Haziran 2016; 1:29:20 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ChiefOfficer

Hocam dediğiniz parmak basma olayını ben de düşündüm, sonuçta adaptörde voltaj regülatörü var 11.81 Volt değeri sabit kalmalı. Ölçümü yarın gerçekleştireceğim fotoğrafını atarım.

Adaptörünü bilmiyorum ama adaptörün yetersizse bir miktar voltaj düşmesi de yaşanabilir.
  • Hocam istediğiniz ölçümleri yaptım haklı çıktınız.

Bu yaklaşık 5-10 dk çalıştıktan sonra ısınmış haldeki voltaj;
     Bilgisayar fanı amper değeri hk.

Aynı şekilde ısınmış haldeki amper değeri;

Sonradan ekleme: Biraz daha ısınınca 0.18 Ampere düştü.

Elimle bastırınca daha fazla akım çekiyor. Tabii ki ne kadar bastırdığıma göre. Tamamen basılı tutunca 0.24A oluyor.

Kısacası yapılan deneylerin sonucu şu;

Soğukken: 11.92V 0.19A (açıldıktan 30 saniye sonra)
    Sıcakken: 11.93V 0.19/0.18A
    Sıcakken direnç arttırılınca: 0.21A

Benim anlamadığım nokta şu: Direnç artınca neden çekilen akım artıyor? Şimdi döndürmesi zorlanacağı için evet daha fazla akım çeker. Ama V=I.R formulünde V sabitse, R artınca I' nın azalması gerekmez mi?

Not: Adaptörün yetersiz olduğunu zannetmiyorum zira modem kutusu içinden çıkan adaptör. Modem de hassas devrelere sahip (galiba).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChiefOfficer -- 20 Haziran 2016; 19:39:28 >

• ChiefOfficer kullanıcısına yanıt
    Mrb

bence direnç artmıyor azalıyor. :)
    2 sebepten olabilir veya her ikisinden de olabilir.

birincisi;

şöyle düşünün fan sargı bobinlerin elektrikle mıknatıslanması sonucu iç kısmında bulunan fanın milini döndürüyor.
    yani fanın dönmesi manyetik ortamın olmasına bağlı, düzen normal çalışırken sargı telinin direnci manyetik ortamın etkisiyle yüksek.
    fanı durdurunca telin manyetik ortamı oluşturması yine sağlanıyor ( yani telin direnci mevcut ) ancak fanın dönmemesi ile mıknatıslanma oluşmuyor diye düşünüyorum.
    bilmiyorum anlatabildim mi? :)
    bence direnç azalıyor.
    şöyle düşünün cihazın üzerinde yazan amper değeri elektrik e maruz kalan tellerin direnç karşısında göstereceği akım dır. yani fan ve milinin durumu hesaba katılmamış olabilir.

rezistans tellerinden pay biçin tel ısındıkça telin direnci artıyor ve amper düşüyor.
    örneklersek. ( bunu kışın elektrik sobasında denemiştim. )

W = V x I ise
    V / I = R

ilk çalıştırma da
    1320 w = 220 v x 6 a (i )
    220 / 6 = 36,6 direnç

bi süre sonra

1200 w = 220 v x 5,45 a (i)
    220 / 5,45 = 40,36 direnç

yani tel ısındıkça direnç artıyor.

bu örnekten yola çıkarsak fanda direnç düşüyor.

ikincisi;

birde şöyle düşünün fan dönmediği için telin soğuması azalıyor ve ısınıyor böylelikle direnç düşüyor.

düşüncelerim bunlardır. :)

saygılar

• Merhaba, arsiseko

"düzen normal çalışırken sargı telinin direnci manyetik ortamın etkisiyle yüksek. " manyetik ortamın iletkenler üzerindeki direnc değişimine ait bir makale gösterebilir misiniz hocam ?

"şöyle düşünün cihazın üzerinde yazan amper değeri elektrik e maruz kalan tellerin direnç karşısında göstereceği akım dır. " motor üzerinde yazan değerler motorun yüksüz durumda çalışırken ki çektiği akım değeridir.

Fanın çalışmasının, motorun sargılarını oda sıcaklığından aşağı çekeceğini mi düşünüyorsunuz ?

ChiefOfficer,
    Sıcaklık arttıkça direnc artıyor ama 5-6 derece çok büyük bir fark değil, akıma çok büyük bir etkisi olacağını sanmıyorum. 0.18a e düşmesini de ölcüm aletinin doğruluk düzeyine veriyorum. Çünkü kullandığın avometre kaliteli değil ama belkide başka bir sebebi vardır.

mrb

ilk cümlenizde çok güzel bir tabir kullanmışsınız :)
    " manyetik ortamın iletkenler üzerindeki direnc değişimi " bunu arattırdığımda karşıma çıkan ilk sayfa
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Manyetik_alan#Hareketli_y.C3.BCkler_taraf.C4.B1ndan_olu.C5.9Fturulan_manyetik_alan

burada bununla ilgili hoş bir bilgi mevcut. okuyup anladığım kadarıyla sorunuza evet diye cevap veriyorum.
    dilerseniz sizde okuyun ne anladığımızı beraber konuşalım.

fanın çalışması bence motor sargılarına sıcaklık yönünden etki eder. çünkü fan kanatlarının yönünde hava akımı oluşturmaktadır. bu sebeple de az da olsa tel sargılarda bir miktar soğuma yapabilir diyorum.

sıcaklığın artıp direncin artması örneğimde rezistans telini örnek verdim. burada ısı farkı 5-6 dereceden aşırı yüksek olduğu için hem dirence hem akıma etkisi fark edilir seviyede değişiyor. fan örneğimizde çok düşük değerlerde olması normal gibime geliyor.

saygılar

• Sadece pratik bir örnek vereyim, yüksek devirde çalışmak üzere tasarlanmış motorlarda genelde içte mile bağlı bir pervanenin sarımı soğutmak üzere konulduğunu görmüşsünüzdür. Matkaplarda, mutfak robotlarında vs... Ama buradaki amaç öncelikle akımı dengelemekten ziyade ısınan bakır tellerin yüzeylerindeki boyanın erimesi sonucu temasa geçip kısa devreye dönüşmesini engellemek yani motor bobinini korumak içindir.

Dönen bir motora durdurma yönünde bir kuvvet uygulanırsa rotor bileziği üzerindeki iletken yaprakçıkların fırçaya daha uzun süre temasına sebep olarak sarımlara daha uzun süre akımın yürümesi ve aşırı ısınmasıyla sonuçlanan bir döngü oluşur. Bu da bobinin aşırı ısınıp kısa devreye dönerek iş görmez hale gelmesine sebep oluyor.
  • arsiseko,

Hocam ben buradan şunu anladım doğru mu anlamışım;

Sargı telinin direnci arttıkça manyetik alan bundan etkileniyor ve fanı döndürmek için gereken manyetik alanın direnci (relüktans) azalıyor. Yalnız bunun olma şartı sıcaklığın relüktansı azaltması.

fbkaya,

Aslında çok küçük değişimler nedeniyle 0.18A demiş olabilir mi? Ölçümü Amper cinsinden yaptığım için çok hassas olmuyor. Miliamper cinsinden yaptığımı varsayarsak;
    190 miliamper 0.19 Amper gösterir ama 185 miliamperde iken 0.18 A gösterir. Aradaki miliamper cinsinden değerler bize büyük bir değişim gibi görünüyor olabilir.

mustyyyyy,

Yorumunuzun 2. paragrafı dokununca neden akımın yükseldiğini açıklıyor. O zaman aynı deformasyonlar her makinede olabilir diyebilir miyiz? Anladığım kadarıyla buradaki olay direnç artışı/ısı artışı değil, iletken fırçacıklara temasla ilgili olduğundan rotorun dönüşüyle alakalı. Yani biz her ne şekilde olursa olsun dönüşü yavaşlatırsak fazla akım mı çekilir? Bu da bizi daha önce yaşanmış akım artar mı azalır mı tartışmasına götürüyor.

Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

• mrb

arsiseko, verdiğiniz linkde manyetik ortamın iletkenler üzerindeki direnc değişimine ait hiçbir yazı bulamadım, acaba özellikle sizin okuduğunuz paragrafı yapıştırabilir misiniz ?

Ayrıca fanlar herhangi bir cismin sıcaklığını oda sıcaklığından daha fazla soğutamaz. yalnızca ürettikleri sıcaklığı çevreye yaymasına yardımcı olur.

mustyyyyy, her motorda motoru soğutacak bir pervane olmadığını görmüşsünüzdür umarım.

Ayrıca "Dönen bir motora durdurma yönünde bir kuvvet uygulanırsa rotor bileziği üzerindeki iletken yaprakçıkların fırçaya daha uzun süre temasına sebep olarak sarımlara daha uzun süre akımın yürümesi ve aşırı ısınmasıyla sonuçlanan bir döngü oluşur. Bu da bobinin aşırı ısınıp kısa devreye dönerek iş görmez hale gelmesine sebep oluyor." Bu düşüncenize katılmıyorum.

ChiefOfficer, elinde şu oyuncak arabaların içerisinden çıkan dc motorlardan var mı ? varsa deneyi birde o motorlarla tekrarlar mısın ?

mrb

bence fan oda ortamından daha fazla soğutamayabilir ancak hissedilen sıcaklık değişebilir. örnek olarak su soğutmalı fan lar. malum son bikaç senedir iyide satıldı.
    hem malum elektrikli cihazın 40-45 derecede çalışmasından ziyade oda sıcaklığı 22-24 derece seviyelerinde çalışması daha randımanlıdır diye düşünüyorum.
    burdaki mantık havayı veya ortamı soğutmak değil ama ortamda karşısında bulunan nesneyi oda sıcaklığında tutmak veya daha fazla ısınmasını engellemek olabilir.
    sulu fanlar da da aynı mantıktır. suyun etkisiyle hissedilen sıcaklığı düşürmek yada azaltmaktır.
    malum hava durumunda bile hissedilen sıcaklı değerleri vardır ve burdaki en önemli etken nem dir.
    meteorolojinin sitesinde mevcut. hissedilen sıcaklık diye ararsanız bulursunuz.

fbkaya hocam okuduğum makalede direk olarak dirence etki eder demiyor ancak şu paragrafa dikkat çekmek isterim.

" Manyetik maddelerin sınıflandırılması

Michael Faraday, araştırmaları neticesinde maddelerin, manyetik alana tepki verdiğini ve bu tepki sonucunda etkileşimin olduğunu ortaya koydu. Verdikleri tepkiye göre maddeleri üç grupta toplanabildiğini gösterdi:

Diyamanyetik maddeler: Zayıf bir şekilde etkilenenler. Bağıl manyetik geçirgenlikleri µr < 1 olan bu tür maddeler, güçlü bir manyetik alana dik şekilde kendilerini yönlendirirler. Diyamanyetizma, tek sayıda elektronlara sahip ve tamamlanmamış içi kabuğu olmayan maddelerde görünür. Radyum, potasyum, magnezyum, hidrojen, bakır, gümüş, altın ve su diyamanyetik gruba girerler.
    Paramanyetik maddeler : Bağıl manyetik geçirgenlikleri µr > 1 olan bu tür maddeler, güçlü bir manyetik alana paralel şekilde kendilerini yönlendirirler. Paramanyetizma çift sayıda elektronlara sahip maddelerde görülür. Hava, alüminyum ve silisyum paramanyetik gruba girer.
    Ferromanyetik maddeler: Kuvvetli bir şekilde mıknatıslardan etkilenen maddelerdir, Demir, nikel, kobalt ve alaşımlarını içeren maddeler bu gruba girer. "

diyamanyetik maddeler bizim konuya giriyor sanırım. ( bakır )

ayrıca ( başka bir siteden )

" Direncin Sıcaklık İle İlişkisi

İletkenin direnci sıcaklık ile doğru orantılı olup sıcaklığın artması ile artar; azalması ile azalır. Direncin sıcaklığının değişmesinin iki sebebi vardır:

Ortam sıcaklığı
    Direnç içinden geçen akım

Devre tasarımları için kullanılan dirençler bir hesaplama sonucunda seçilir. Direnç çok hassas bir noktada bağlı ve ısı değişikliğinden dolayı direncin değeri değişmişse devrenin çalışması etkilenebilir. Dirençlerin üzerinde yazılarla ya da renk kodlarıyla belirtilen değerler direncin oda sıcaklığındaki değeridir.

Metallerin direnci 0 derece ile 100 derece arasında doğrusal olarak değişir. Çok küçük ya da çok büyük sıcaklık değerlerinde özdirenç sıcaklıkla doğru orantılı olarak değişmez. "

Hall Olayı

" Bir iletken elektrik ve manyetik alana maruz kaldığında iletkendeki iletim elektronları bu alanlarla etkileşerek sapmalar gösterir. Bu durumda
    iletken içerisinde oluşan potansiyele Hall potansiyeli, dirence ise Hall direnci denir. "

biraz araştırmakla bu kadar bulabildim ancak bir iletkenin direncinin değişmesini etkileyen faktörler de
    iletkenin uzunluğu ve iletkenin kesiti ( kalınlığı diyelim ) en büyük rolü oynar. benim mantığımda bizim fanımızda bulunan iletken bakır sargı elektriğin oluşturduğu manyetizma ile dönme meydana geldiğinde bir bütünmüş gibi hareket ediyor olması. sanki bi nevi kesit bütünleşmesi oluşuyor.
    yanlış mı düşünüyorum :)

aslında şunu denemek lazım;
    örnek çektiğimiz resimlerdeki fanın pervanesini çıkararak amper ve volt ölçümlerini yapmak sanırım.

saygılar

Adaptör: 12V 0.8A (Fan ile aynı)
    DC Motor: Oyuncak araba içinden çıkarmıştım çalışma değerlerini hatırlamıyorum.

Açıldıktan birkaç saniye sonra voltaj;

Açıldıktan birkaç saniye sonra çektiği akım;

Isınınca çektiği akım;

• ChiefOfficer, sana zahmet ediyorum ama birde motoru elinle durdurduğunda ki çektiği akımı merak ediyorum :)
    mrb

fan ın pervane düzeneğinin çıkardım fanı dururarak filan dün gece resimlerini çektim. müsait olursam bu gece paylaşacağım resimleri.

saygılar
    Şuan istanbul dışındayım yanımda hiç malzeme yok hocam maalesef.

• Merhaba,
    Gerilim düşünce akım her zaman niye düşmez, niye artabilir onu açıklamaya çalışayım.
    Öncelikle o fan, fırçaşız bir motordur. Fırçasız motorlar elektronik devre kontrolüyle çalışır. Bu devre BJT ya da MOSFETler yardımıyla motorun bobinlerine belli bir düzene göre sırasıyla akım verir.
    Gerilim düşünce akım niye artar derseniz kontrolör devre mümkün olduğunca fanın hızını sabit tutmaya çalışabilir(gerilim artışına veya düşüşüne karşı)(tamamen başaramasa da kabul edilebilir miktarda yapabilir) Eğer gerilim düşerse BJT ise bazlarına, MOSFET ise gate'lerine daha çok akım göndererek motorun hızının beklenenden daha az düşmesini sağlayabilir. Umarım açıklayabilmişimdir.
    Bu durum cep telefonlari, bilgisayarlar, şarjlı ledli ışıldaklar için de geçerlidir. Pil gerilimi düşerse düşsün ilgili devre sabit güç çekmeye devam edebilir(çekilen akımı artırmak yoluyla)
    Saygılar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• arsiseko A kullanıcısına yanıt
    hocam ama o fan 12 volta bagladın zaman devir sayısı çok az ama anakart üzerine takarsan yüke bindiginde daha fazla çeker keşke onuda ölçseydin.mesela cpu ısındıgında felan.
  • arkdaşlar saç kurutma fanı kaç watt harcar acaba bilen varmı.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.