Şimdi Ara

Bilgisayar fanı amper değeri hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
7.225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba forum ahalisi. Evde bulunan bilgisayar fanını şebeke üzerinden beslemek istiyorum,
    Fan üzerindeki değerler 12V 0.15A
    Adaptör üzerindeki değerler 12V 0.8A

Ama sorun şu ki ölçüm yaptığım zaman fan 0.21A çekiyor. 0.15A'den yüksek olması fana herhangi bir zarar verir mi? Zarar verirse adaptör de zarar görür mü?

• ChiefOfficer kullanıcısına yanıt
    mrb

kullanabilirsin sıkıntı yok.

adaptörün amper değeri kadar üzerine güç tüketen cihaz bağlayabilirsin demek.

yani o adaptöre 4 adet paralel elindeki fan dan bağlasanda çalışır. sıkıntı olmaz.

saygılar
  • arsiseko A kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam bigilendirdiniz ama benim asıl takıldığım nokta adaptör üzerindeki değer değil de ölçüm yapınca 0.21A çıkması. 0.15 ile 0.21 arasındaki fark sıkıntı çıkarır mı?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    kanımca sıkıntı olmaz...

ilk çalıştırdığında mı bu değeri alıyorsun.

bir süre çalıştırdıktan sonra denermisin?

bu arada fan bağlı iken voltajı ölçermisin? 12 volt tan düşük olmasın.
    voltaj düşüklüğünü akım ile dengeliyor olmasın :)

( bu konuda elektronikçi arkadaş ve ustalardan destek alsak iyi olur )

saygılar
    Voltaj sabittir muhtemelen diye hiç ölçmeye yeltenmedim ama ölçerim dediğiniz mantıklı.

Bir süre derken ne kadar süre?

İlk 2-3 sn 0.23 amper falan oluyor daha sonra 0.21 sabit kalıyor ama 10sn den fazla tutmadım hiç.

mrb
    gece gece bende merak ettim hemen deneme yaptım :)))))

5 adet resim sırasıyla açıklayayım.

1. resim = 12 v 1a adaptör ve 12v 0,28 a yazan bir cpu fanı
    2. resim = adaptör boştayken voltajı ( 11,83 volt veriyor )
    3. resim = fan bağlı iken voltaj ( 11,81 volta düştü )
    4. resim = ( 4 ve 5. resimi çekerken zorlandım çünkü ilk açtığımda amperi ölçmek için hızlı resim çekmem gerekti. bir anlık 0,22 a akım çekiyor. 1 sn bile sürmüyor. )
    5. resim = ilk çalışmanın üzerinden 30 sn geçtikten sonraki amper değeri. 0,12 ampere ere düştü. bu değerde de gidiyor.

saygılar

Uğraşmışsınız hocam tebrikler :)

Demek ki biraz beklemek lazımmış. Ama 30sn sonraki amper düşüşüne sebep olan ne? Sonuçta ve voltaj ne de direnç değişiyor ilginç geldi bana. Aslında 0.12A değerindeki voltajı da ölçmek lazım..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Laptop fan değeri ?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    0,12 a değeri zamanında 3.resimdeki 11,81 - 11,80 volt veriyor.

elektrikli cihazlar ilk açıldığında bir anma gerilimi çeker. yani ilk anda yüksek güç harcar sonra normale döner.

bu arada bu aralar baya bi ölçümle uğraşıyorum. bir müşterimde dvr kayıt cihazı 10 gündür kendi kendine kapanıyor bazen açılıyor öyle tuhaf çalışıyor.
    bende şebeke voltajını takip ediyorum. ilk 2-3 gün 213-215 volt idi. sonra iice düştü. bugün mesela 205 volta kadar düştü.
    evde ölçüyorum 230 çıkıyor. ilginç.
    müşterim bir marketçi. havaların ısınmasıyla çalışan dolap ve klima baya bi yüke bindiği için mevcutta gelen voltajı da düşürüyor.

saygılar
  • Bobinlerde ısınma oluyorsa hafiften,, ısı artınca drenc artar, çekilen akım azalır.. Aynı olay, isitici ocak içinde geçerlidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizde şebeke voltajında sıkıntı yok hocam. Sizin yaptığınız ölçümleri tekrarladım;

İlk değer;

20-30 saniye sonra; (devamlı böyle sabit kalıyor)

21A'de voltaj değeri;

Bu arada bir şey dikkatimi çekti bilgisizliğimden soruyorum ama güç kapalıyken 0.65V'dan başlayarak yavaş yavaş düşüyor voltaj. Sebebi nedir?

@Emin-Firtina onu ben de düşündüm ama ısınma çok çabuk oluyor anlamına gelir bu da?

mrb

güç kapandıktan sonra adaptörde halen voltaj mevcut oluyor. kısa süre içinde azalarak voltaj düşüyor.

saygılar
    Çok doğru hocam hiç aklıma gelmedi sağolun.

• quote:

Orijinalden alıntı: arsiseko

kanımca sıkıntı olmaz...

ilk çalıştırdığında mı bu değeri alıyorsun.

bir süre çalıştırdıktan sonra denermisin?

bu arada fan bağlı iken voltajı ölçermisin? 12 volt tan düşük olmasın.
    voltaj düşüklüğünü akım ile dengeliyor olmasın :)

( bu konuda elektronikçi arkadaş ve ustalardan destek alsak iyi olur )

saygılar

Kücük bir düzeltme yapayim, voltaj düştüğün de dengelenmek için akımı yükseltmez. Böyle bir zekası yoktur ve fizik kurallarınca da imkansızdır. Formul şu: V = I x R (voltaj = akım x direnc ) . bu kanuna göre voltaj düşerse akımda duşmek zorunda. Sizlerin yaptığı deneydeki sonucun üretici firmanın verdiği sonucla aynı çıkmamasının birçok sebebi olabilir. Bunlar, üretici firmanın hatası, ölçüm aletinizin doğrulugu, sıcaklık, motorun başlangic ta çektiği akımıdır. Motorun üzerinde yazan değerler nominal akım değerleridir, motorun test edildigi ortamdaki hava basıncının sizin test ettiğiniz ortamdaki hava basıncı ve sıcaklıklarda ölcüm sonucunuzu etkileyecektir. Motorlar test edilirken bağzı standatlar vardır, üzerindeki değerler o standartlar sağlandığında alınacak degerlerdir. Bu liste de uzatılabilir, aklıma gelenler bunlar.
    Şahsi görüşüm, tartıştığız değerler sizin çalişmanız için ihmal edilecek kadar düşük ve önemsizdir.

Yanlışım varsa kusura bakmayın, iyi çalışmalar.

Ekleme: resimlerinizi tekrar inceledim, fanın önündeki engelden dolayı motor zorlanacaktır, indüktansdan dolayı cektiği akım artacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fbkaya -- 18 Haziran 2016; 18:28:53 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• fbkaya kullanıcısına yanıt
    mrb

fikriniz güzel ve gayet mantıklı.
    amper sabit ise cihazın direnci değişmekte.
    burdaki fan örneğinde sargı telinin sizinde belirttiğiniz bazı durumlardan dolayı direnci değişmektedir.
    aynı durum rezistans telinde de geçerlidir. tel ısındıkça harcadığı watt rakamsal olarak ( tükettiği güç ) azalır.

elektrikli sobayı ölçtüğümde aynı durumu yaşamıştım. ilk rezistans teli kızarıncaya kadar bir miktar yüksekti daha sonra tel belirli bir ısı ve ışımaya gelince sabitlenmişti.

saygılar
  • Bazı elektrik donanımları voltajın düşmesiyle çektiği akımı artırabilir bu fikir doğru. Mesela buzdolabı kompresörü, şehir voltajı düşerse daha fazla akım çekmeye meyleder ve bir süre sonra yanar. Düşük voltajdan yanan beyaz eşyaların hepsi buna örnektir.

Her tüketicinin bir iç direnci vardır ve yüke bindiğinde direnç değişkenlik gösterir. Ilk harekette çekilen akım yüksek olur. Rezistanslar, motorlar vs. böyledir.

• mustyyyyy nedenini açıklar mısın?
    Aklıma ilk gelen sebep şu: Bir motor durağan halde iken zıt emk sı sıfırdır. Çekilen akım V=IxR kadardır. Motor hareketlenmeye başladığında zıt emk oluşmaya başlar, dolayısı ile çekilen akım düşer. Motor boşta çalışırken teorik olarak zıt emk en yüksek seviyededir. Motor yüke bindiğinde motor yavaşlayacağından dolayıda zıt emk düşmeye başlar, motor sargılarından geçen akım artar. Buzdolabı kompresörlerinin çalışma yapısı gereği mekanik dirençleri yüksektir. Şehir elektriğinin voltajı düşerse motor gerekli torku üretemez, yavaşlayabilir hatta durabilir. Zıt emk düşer, motor durursa zıt emk da sıfır olur. Motor elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüremeyeceğinden dolayı elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşecek. Motor fazla ısınacağından deformasyona uğrayacak. Sonuc olarak V=IxR den fazla akım asla çekilmeyecek.
    Bu benim aklıma şimdi gelen fikir, eğer yanlışım varsa lütfen düzel veya başka bir sebebi varsa söyle.
    Birde lütfen direncin nasıl değiştiğini de izah eder misin ?

arsiseko, sabit kalan akım değil voltaj. Rezistanslarda da dediğiniz gibi sıcaklık etmeni var. İletkenler ısındıkça iletkenğini düşer. Şofbenlerde de rezistanslar oda sıcaklığından birkaç yüz derece sıcaklığa kadar çıkabiliyor. haliyle akım farkı da yüksek olacaktır.
    Sıcaklık farkının iletkenliğe etkisi de şu şekilde formüle edilir: R2 = R1 y[1 + x(T2 – T1) ]
    R1= ilk direnç
    R2= son direnç
    y= direnç in değişim katsayısı
    T1= ilk sıcaklık
    T2= son sıcaklık.
    haklı olabilirsiniz, gözlemlemek gerekli.

İyi çalışmalar.

• fbkaya kullanıcısına yanıt
    Direnç belirli sıcaklık değerlerinde değişkenlik gösterebilir. Ayrıca zıt EMK akımı arttırıcı ya da azaltıcı etki yapabilir. Yani fazla akım nasıl çekilmemiş olacak onu anlamadım?
  • Zıt emk, enerji kesildigi anda ortaya çıkmıyor mu..
    Zıt emk daha farklı birşey di !

• quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Zıt emk, enerji kesildigi anda ortaya çıkmıyor mu..
    Zıt emk daha farklı birşey di !

"Zıt EMK, bobinden, kaynak geriliminin oluşturduğu akıma ters yönde bir akım akıtmaya çalışır."

Wikipedi'den okuduğum bu bilgiye göre zıt EMK oluşması için motorun çalışır vaziyette olması lazım.
  • Fazla akımdan neyi kastediyorsunuz anlamadım.
    Eğer bir motorun rotorunu dışarıdan bir kuvvet ile sabit tutarsanız, yani dönmez ise(stator zaten sabit) motorun sargılarından V=IxR deki I kadar akım geçecek. İllaki daha fazla akım çekmek istiyorum diyorsanız motorun rotorunu çalışma yönünün tersine çevirmen gerekli. Böyle bir durumda da bütün enerji ısıya dönüşeceğinden dolayı motor yanacaktır.

Emin-Firtina, Zıt emk rotor döndüğü sürece motora elektrik verilsin yada verilmesin lenz yasası gereği oluşacaktır.

Yanlış biliyorsam düzeltin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.