Şimdi Ara

Bilgisayar Güç Kaynakları: Neden Bin Tane Kablo Var???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
436
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

İlk bilgisayarımı 4 ay önce aldım ve güç kaynağında bir sürü aynı renk kablo görünce "Bunlar ne işe yarıyor?" diye düşündüm. Garanti belgesine baktıktan sonra "Aman boşveeer" diyerek açtığım güç kaynağımın içinde bu bütün aynı renk kabloların bir noktadan çıktığını gördüm. Sonra bunların hepsini kestim ve 5 tane kırmızı yerine bir tane kalın kırmızı, 8 tane siyah yerine bir tane kalın siyah koydum, bu şekilde de 4 aydır kullanıyorum. Yeri geldi 60-70 saat kapatmadığım oldu, hiçbir sorunla karşılaşmadım. Peki anakartlarda niçin bu kadar çok kablo koyulur? Bence (+12, +5, +3.3, Toprak, -5, -12, +5BKL, GA) olmak üzere 8 kablo yeter. Bu anakart üreticilerinin derdi ne?

• eğer her hattan bir kablo çıksaydı o bir tek kablo birkaç yeri dolaşmak zorunda olucaktı. bu da kablonun uzamasına yani akımda düşmelere neden olucaktı. daha farklı sebepleri olabilir ama şu an aklıma bu geldi. akımdan kayıp olmaması için.
  • O tamam da sadece anakarta girişte bile bir sürü aynı renk var, onu soruyorum asıl.
  • parazit , gürültü , ripple lar ve şaseleme hatalarını minimum seviyede tutabilmek için tabii ki. Ayrıca elbombaci arkadaşımızın da belirttiği gibi uzak noktalara rahatça ulaşım. Ana karta girenler ise akımı paylaştırmak için de denilebilir. aksi halde kalın kablo ve özellikle de +5VDC den çekilmesi gereken dev akımları taşıyabilecek bir soket/konnektör kullanılma zorunluluğu... o pin lerin max. akımı 3-5A i geçmez.
    Saygılar.
  • bi de eklenti olarak gerilim düşmü var
    yol uzadıkça kablo ucunda 5v varsa 3v kadar düşebilir bu da elemanın düzensiz çalışcağı yada hiç çalışmayacağı anlamın gelir.
    min 3,3v parçaları anca çalıştırır ki toleranslarlan bu daha da düşebilir
  • Teşekkür ederim. O zaman ben şuna karar verdim ki bu anakart üreticileri de ATX standardı koyanlar da armut... Neyse ben böyle kullanayım o zaman. Daha az kablo, daha uzun kablo, daha güzel görüntü... Bir de saç örgüsü gib ördüm, harika oldu. Tekrar teşekkürler.
  • adamlar aylarca tartışır araştırır bir standart oluşturur
    sonrada devreye sen girip hepsini armut ilan edersin
    hemde konu hakkında hiçbirşey bilmeden
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ne bilmek gerekiyor? Elli tane kablo var kardeşim, sök işte? Ben söktüm çalışıyor. Tamam, armut biraz ayıp kaçmış ama onlar da o kadar kablo koymasaydı.

Peki konu hakkında birşey bilseydim bunları demez miydim? Mesela ne bilseydim bunu demezdim? Bir tane amaç söyler misiniz? Maliyet falan demeyin lütfen, Daha az kablo daha az maliyet demektir.
  • quote:

Maliyet falan demeyin lütfen, Daha az kablo daha az maliyet demektir

Arkadaş aslında bu dediğin zaten sorunun cevabıdır. İki kuruşluk kâr sağlayabilmek için vida sayısını sağlam bir şekilde azaltabilecek çalışanlarına madalya takar bunlar, kaldı ki o kablolardan yana hiç şüphen olmasın. Meselenin teknik boyutunu anlaman için sana bir örnek vereyim. Banyoda hiç elektrikli şofben çalışınca banyo ışığının nasıl sönükleştiğini gördün mü? Banyodan daha uzaktaki lambalarda da uzaklaşıldıkça daha az görünen bir etki bu. Sebep nedir? Şofbenin çektiği yüksek akımın kabloda yarattığı gerilim düşümü o hattaki bütün elemanların kullandığı gerilimi hissedilir derecede azaltır. Bilgisayar donanımında çokça varolan yüksek dengesiz akımlarda bunun parçalar üzerinde nasıl voltaj dalgalanmaları yaratacağı çok açık.

• quote:

Orjinalden alıntı: tumra

Ne bilmek gerekiyor? Elli tane kablo var kardeşim, sök işte? Ben söktüm çalışıyor. Tamam, armut biraz ayıp kaçmış ama onlar da o kadar kablo koymasaydı.

Peki konu hakkında birşey bilseydim bunları demez miydim? Mesela ne bilseydim bunu demezdim? Bir tane amaç söyler misiniz? Maliyet falan demeyin lütfen, Daha az kablo daha az maliyet demektir.

mesela evde kullandığın kablo sayısınıda azaltabiliriz
    herhangi bir problemlede karşılaşmazsın herşey çalışır
    prizleri sök önce göreceğin sarı-yeşil kabloyu sök
    topraklama hattı olur sarı-yeşil kablo
    girişe kadar olan sarı-yeşil topraklama kablolarını sök hatta evin girişindeki toprak kablosunun bağlandığıbakır levha veya cubuk ne varsa onuda sök
    hurdacıya satıp bir kaç kuruş karda elde edebilirsin
    ve evdeki herşey düzenli bir şekilde çalışır
    taaaa ki elektrikli cihazlardan birisi elektrik kaçırana kadar
    ama problem değil hurdacıdan aldığın parayla kefen paranı zaten hazır etmiş oldun

• yukarıda da birkaç sebep açıklamıştım ama sanırım arkadaş farketmedi...
    anakartınızdaki +5VDC nin soketi kararıp ark yapmak suretiyle bir hasar verdiğinde ( ki bu ihtimal maalesef var ve yüksek ! ) arkadaşımız en basit şekilde anlayacaktır neden çok kablo olduğunu... Ki anakarttaki işlemci core/çekirdek voltajını ayarlayan besleme devresindeki mosfet lerin akımını bir datasheet ten baksa idi düşünebilirdi.
    Bu hesaba göre kasada hiç metal kullanmayıp , komple plastik yapmak da mantıklı. sem sac üstelikde bir kalı ile delik deşik edilmiş bir sac ve hiç bir mantığı olmadan bir de üzerine plastik kılıf ???
    Adamlar 6-7$ fiyatlara ülkemize PSU getirip satıyorken ve bizler burada sadece 2 kondansatör ve 1 mosfet ine 3-4$ verirken acaba hangi maliyetten sözediyoruz... Adamlar zaten sineğin yağının özünü hesaplarken , enayimidirler yaani o kadar çok kabloyu kullansınlar.20-25 yıl öncesinde bizler yok iken ya da daha sokakta top oynarken mühendislikten daha da yüksek bilgi seviyesindeki insanlar bu standartları getirirken biz burada oturduğumuz yerden ahkam kesersek biraz gülünç oluruz sanırım. Onlar en küçük zaaf noktalarını giderebilmek için kılı ırk yaracaklar , biz de buradan " AAA fabrikasından fazla koymuşlar " düşüncesi ile birşeyleri eksilteceğiz. Zaten bu yapımızdan dolayı değil midir ki adamlar uzay programları üzerinde çabalarken , bizler müh. olmak üzere iken bile 20-25 yıl önce uğraşıp aştığım konuları tartışıyoruz bu forumda...
    Saygılar.

• Oeeh... Yahu kardesim, bilgisayar dedigin seyde ne gibi bir kacak olabilir ki? Zaten giriste tam dalga dogrultucudan geciyor. Ondan sonrasi 12V. O da beni oldurecekse hic yasamayayim zaten. Iki tutam bilginle burda vaaz vermezsen sevinirim gercekten.

Diger bir husus da su ki bilgisayar cok amper ceker evet, kabul, ama yani dip dibe iki tane kirmizi koymann mantigini anlamiyorum. Bu adamlar sinegin yagini hesaplayarak bu derece para kazanmiyorlar, deli gibi reklam yaparak sana cok parayar satiyorlar da o sekilde para kazaniyorlar. "O" adamlari gozumuzde fazla buyutmeyelim.

Acikca soylemek gerekirse bu isin bir mantigi oldugu hususu kabulden ote gidemiyor, bunu gordum. Mesela islemciyi dogrudan besleyen 12V giris kablosu kisa geldigi ve goz onunde fazlaca bulunacak bir yer oldugu icin burada guzel bir kablo kullanayim dedim: Cep telefonu sarz kablosunu kesip kullandim. Hani ne sorun var? Yok iste bi sorun. Demek ki yapinca oluyormus.

Aman neyse tamam armut olan da benim (evet, zaten takma adimi tersten okursaniz bunu anlarsiniz) Bosverin ben bi halt ettim, boyle yaptim. Aman siz yapmayin.

Saygilar.

• http://www.quietpc.ca/psu.html#3350G
    http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=716
    OUTPUT kısmı
    ...............
    bu akımları geçirebilmek için de birer klemens takarız artık karta...
    26 yıllık elektronik hayatımdaki Iki tutam bilgime dayanarak bu akımlara dayanacak bir konnektöre rastlamadığımı da söylemek istedim sadece.
    Not: "ayinesi iştir kişinin , lafa bakılmaz. Ziya Paşa "
    bizim kimseyi büyüttüğümüz falan olduğunu düşünmeyin ama iş ortada. şu an yazdığınız cevapları bile bir bilgisayarın en basit sayılabilecek parçalarından olan bir muhtemelen Çin malı klavyeden yazdığınızın farkına varmalısınız. biz Iki tutam bilgimizle yaklaşık 10 firmanın tasarım ve ar-ge faaliyetlerinin haricinde , bu küçük adamların yıllar önce ürettiği küçücük ve basit elektronik cihazlarının tamirini yapmaya çalıştık. Ve inanın ki bugüne kadar değiştirdiğim malzemelerin %99 unu da bu ufaklıklar üretip ülkemize satmıştı. Bundan mutlu olduğumu da sanmayın sakın. kahrolmama rağmen maalesef elden gelen birşeyim yoktu. Veya yabancı hayranı bir kişi gibi düşünmeyin. ama bazı gerçekler de ortada iken çok çalışmamız gerktiği bir zamanda böyle kısır ve bir sonuca ulaşmayacak tartışmalara girmemeliyiz. Bu başlıkta yazdığım son cümlemdir. Hata ettiysek kusurumuza bakmayın.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 5 Mayıs 2006; 0:36:48 >

• quote:

Orjinalden alıntı: untayk

yukarıda da birkaç sebep açıklamıştım ama sanırım arkadaş farketmedi...
    anakartınızdaki +5VDC nin soketi kararıp ark yapmak suretiyle bir hasar verdiğinde ( ki bu ihtimal maalesef var ve yüksek ! ) arkadaşımız en basit şekilde anlayacaktır neden çok kablo olduğunu... Ki anakarttaki işlemci core/çekirdek voltajını ayarlayan besleme devresindeki mosfet lerin akımını bir datasheet ten baksa idi düşünebilirdi.
    Bu hesaba göre kasada hiç metal kullanmayıp , komple plastik yapmak da mantıklı. sem sac üstelikde bir kalı ile delik deşik edilmiş bir sac ve hiç bir mantığı olmadan bir de üzerine plastik kılıf ???
    Adamlar 6-7$ fiyatlara ülkemize PSU getirip satıyorken ve bizler burada sadece 2 kondansatör ve 1 mosfet ine 3-4$ verirken acaba hangi maliyetten sözediyoruz... Adamlar zaten sineğin yağının özünü hesaplarken , enayimidirler yaani o kadar çok kabloyu kullansınlar.20-25 yıl öncesinde bizler yok iken ya da daha sokakta top oynarken mühendislikten daha da yüksek bilgi seviyesindeki insanlar bu standartları getirirken biz burada oturduğumuz yerden ahkam kesersek biraz gülünç oluruz sanırım. Onlar en küçük zaaf noktalarını giderebilmek için kılı ırk yaracaklar , biz de buradan " AAA fabrikasından fazla koymuşlar " düşüncesi ile birşeyleri eksilteceğiz. Zaten bu yapımızdan dolayı değil midir ki adamlar uzay programları üzerinde çabalarken , bizler müh. olmak üzere iken bile 20-25 yıl önce uğraşıp aştığım konuları tartışıyoruz bu forumda...
    Saygılar.

sprunuzun bütün cevaplarını içeren bu güzel yazıya karşılık

quote:

Iki tutam bilginle burda vaaz vermezsen sevinirim gercekten.

bunu yazabilmek büyük ayıp utanmalısınız.

• quote:

Oeeh... Yahu kardesim, bilgisayar dedigin seyde ne gibi bir kacak olabilir ki? Zaten giriste tam dalga dogrultucudan geciyor. Ondan sonrasi 12V. O da beni oldurecekse hic yasamayayim zaten. Iki tutam bilginle burda vaaz vermezsen sevinirim gercekten.

Diger bir husus da su ki bilgisayar cok amper ceker evet, kabul, ama yani dip dibe iki tane kirmizi koymann mantigini anlamiyorum. Bu adamlar sinegin yagini hesaplayarak bu derece para kazanmiyorlar, deli gibi reklam yaparak sana cok parayar satiyorlar da o sekilde para kazaniyorlar. "O" adamlari gozumuzde fazla buyutmeyelim.

Acikca soylemek gerekirse bu isin bir mantigi oldugu hususu kabulden ote gidemiyor, bunu gordum. Mesela islemciyi dogrudan besleyen 12V giris kablosu kisa geldigi ve goz onunde fazlaca bulunacak bir yer oldugu icin burada guzel bir kablo kullanayim dedim: Cep telefonu sarz kablosunu kesip kullandim. Hani ne sorun var? Yok iste bi sorun. Demek ki yapinca oluyormus.

Aman neyse tamam armut olan da benim (evet, zaten takma adimi tersten okursaniz bunu anlarsiniz) Bosverin ben bi halt ettim, boyle yaptim. Aman siz yapmayin.

yazınızda da belirttiğiniz gibi bir çok şeyi mantığınız almıyo,insanların bilgisini kendi kısıtlı mantığınızla ölçmeye çalışırsanız normaldir tabi böyle konuşmanız.konu hakkında yetersiz deil sıfıra yakın bilginiz olduğu verdiğiniz cevaplardan belli.

soru sorarken öğrenmek için sorun,konunun uzmanlarına hakaret etmek için deil..

quote:

Iki tutam bilginle burda vaaz vermezsen sevinirim gercekten.

bunu yazabilmek büyük ayıp utanmalısınız.
    +1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi japan_umit -- 5 Mayıs 2006; 2:12:46 >

• Haydaaa... Adres sasmis yahu! Lafi kime soyledik, kim uzerine alinmis. Yazilanlari bir daha okursak o "iki tutam bilgi"nin sahibinin falanca degil filanca oldugunu soyledigimi anlayabiliriz. Bir zahmet bi daha okuyabilir miyiz?***

Ekonomi dersi de almis biri olarak sunu soyleyene eyvallah derim:Bircok degisik akima dayanacak degisik capta kablo ve bunlara uygun degisik delik buyukluklerinde baglanti elemanlari kullanmaktansa, ozdes olanlardan gerekli sayida kullanmak tabi ki daha ucuza gelecektir. Bakin buna bir diyecegim yok. Ancak surasi da belli ki +5, +12, +3.3V luk uclardan cok ciddi miktarda akim cekiliyor. Yan yana iki tane 3.3V ucu koyacagina bunlari tasiyan bir tane kablo koysan da daha az plastik kablo yalitkani harcansan? Olmaz mi?

Hangi kablodan kac tane var, biliyor musunuz?

(7+1)xToprak, (3+1)x3.3V, (4+1)x5V, (1+1)x12V, 1x-5V, 1x-12V, 1x5Vbkl... Yani o cok degerli arkadaslar 3.3V'luk giriste 3 tane baglanti bacaginin 30A'e dayanacagini (yani bir tane bacagin 10A'e dayanacagini) ama is Topraga geldiginde 7 tane ucun 90 A kaldirabilecegini (13A/tane), 12V'a geldigimizde ise bir tane girisin 16A'i tinlamayacagini (16A/tane), 5V icin ise bir bacagin ancak 35A kaldirabilecegini (7A/tane) dusunmusler. Cok tutarli hakikaten.

Baglanti elemaninin o kadar akim tasiyabilecegini (o kadar dedigimiz de 30A falan) dusunmuyorsunuz (sanmiyorsunuz) peki o akim nasil oluyor da kart uzerinden geciyor? Tabi bunu soyle aciklayabiliriz: E, isiniyor bakir yol ama yuzey genis oldugu icin daha guclu bir sogutma sagliyor da o sayede capindan beklenmeyecek kadar akim tasiyabiliyor.

AA?!!! Bakin ne kesvettik??? Demek ki baglanti noktalarini yassi yaparsak daha cok akim tasiyabilir. (Oldu mu?)

Bence cok gereksiz bir is olmus. Hele hele o yeni koyduklari girise ne demeli? Yeni anakartlarda islemciyi 12V'dan beslemisler ama bir de anakarta ana girisin hemen dibine yeni bir giris istemisler. Bu giristeki uclara bakiyorum +12, +5, 3.3, 0. Tabi bir de bu isin ticari boyutunu dusunelim. Herkes siz degil ne de olsa. Guc kaynagi satabilmek icin ha bire standart degistirme yoluna gidiyorlar bence. Yeni yeni girisler falan... Halbuki ben guc kaynagimi alirken bu islemcinin istedigi girisin de oldugu yeni bir guc kaynagi almam gerektigini soyledikleri icin aldigim cihazin icini acmamla bu yeni cikisin, aslinda mevcut 12V cikisina paralel cekmekten ibaret oldugunu gormem bir oldu.

Abiler, ablalar, sunu diyorum: Ben anakart ureticisiyim. Bana ne guc kaynagindan? Bana versinler istedigim degerlerdeki gerilimleri, bin tane mi kablo kullanmislar, bir tane mi kablo kullanmislar, o beni ilgilendirmez. (Benim bildigim mantik budur)

Ama adamlar ne yapmis? Bin tane giris istemis. Ben bunu anlamiyorum.

Hadi diyelim anakart ureticileri bir alem, guc kaynagi ureticileri niye bunlara uyuyor? Giris baglanti elemaninin ayni olan degerdeki uclari kisa devre yaptirilir, guc kaynagi ile giris arasinda da her renkten bir tane olur. (Not : zaten 3.3 V ile digerlerinin kalinliklari bir olmadigi gibi gereksiz bir sekilde de 5Vbkl ve GK (guc kaynagi acik/kapali)(yesil olan) kalin secilmis). Ha benim burda car car konusma sebebim ne? Merak ediyorum abi yani budur.

Aldigim guc kaynagini ureten yeri aradim. (Su anda hatirlamiyorum ama laf nerden geldiyse) Dedim ki "... Ben bu urettiginiz guc kaynaginda bu kadar kablo olmasini gereksiz gordum. Hem kasa da kullanmadigim icin guc kaynagini iki adim oteye tasiyamiyordum, zira cok kisa kablo koymussunuz. Ben de o kablolarin alayini kestim, her birinden birer tane bagladim. Bu kadar zamandir da kullaniyorum hicbir sorun yasamadim. Harbi, niye bu kadar kablo koyuyorsunuz???"

Muhendis olan arkadastan aldigim cevap: "Ne yaptiniz siz??? O kablolarin her birinin frekansi farklidir (!) ve hedesi hodosu soyledir de boyledir yapmasaydiniz etmeseydiniz anakartiniza zarar vereceksiniz soyle olacak boyle olacak"

Bu cevap hic inandirici ve samimi gelmemekle birlikte mantigima da aykiri olmasina ragmen aylardir icimi kemirdi. O yuzden buraya bu konuyu acma ihtiyaci hissettim. Derdim budur, evet.

Kablolari kesip bicme asamasinda benim aklima gelen tek sey "Ne kadar karisik gorunurse o kadar az kisi guc kaynagi uretmeye girisir" gibi birsey dusundukleri yonunde oldu. (Gerci ne kadar karisik olabilir ki?)

*

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 5 Mayıs 2006; 4:10:49 >

• @tumra yanıtınızı yanlış değerlendirmişim kusuruma bakmayın
    @untayk hocam sizde mazur görün özür dilerim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.