Fakat çok sık donuyor. 1 gb ram takıp format attık faydası olmadı.
Sizce bu durumda işlemci mi değiştirmeliyiz.İkinci el bir işlemci güvenilir olur mu?
Anakart bilgisini iletiyorum anlayan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
Anakart Özellikleri Anakart Kimliği 63-0100-009999-00101111-041907-P4M900$A725500D_P4M900M2-L BIOS DATE: 04/19/07 11:14:09 VER: A7255VCN V5.0B8 Anakart Adı MSI P4M900M/P4M900M2 (MS-7255 v2)
Veri Yolu (FSB) Özellikleri Yol Türü Intel GTL+ Yol Genişliği 64 Bit Gerçek Saat 100 MHz Etkin Saat 100 MHz Band Genişliği 800 MB/s
Anakart Teknik Bilgisi CPU Soket/Slot 1 Socket 775 Genişleme Yuvaları 2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16 RAM Yuvaları 2 DDR2 DIMM Tümleşik Aygıtlar Audio, Video, LAN Fiziksel Boyut Micro ATX Anakart Ölçüleri 210 mm x 240 mm Anakart Çipseti P4M900
Anakart Üreticisi Firma Adı Micro-Star International
Donmalarda öncelikle anakarttan şüphelenin. Elbette donma ile kasılmayı ayırt etmeniz gerekli. Sistem kilitlenip reset dışı düzelmediği durumlarda anakarttan şüphelenin. Sadece fare yavaşlıyorsa Windows'dan ya da RAM'den şüphelenirsiniz.
Sistem 6 senelik olduğuna göre, yoğun olarak da kullanıldıysa anakartların üzerlerindeki kondansatörler zamanla şişip akıtırlar, şimdi yeni üretilenlerde katı kapasitör yazar, bu soruna çözüm oluyor ama 5-6 sene öncekilerde böyle bir teknoloji olmadığından, diğer tüm parçalar sağlam kalırken anakartlar bozulduğundan hepsi değiştirmek gerekiyor.
Bunun dışında anakart VIA çipset, yavaş olması çok doğal. İşlemci de eski Celeron 2.7 Ghz gibi birşey olmalı, ancak sistemi açmaya yarayan parçalardır, bugünün web sayfalarında, Windows 7, Vista gibi sistemlerde ciddi yavaş kalır.
Her durumda olanak varsa yeni parça alın, hem 2 sene garantili olur, kullanılmış parçayla uğraşmazsınız. Intel veya AMD olarak 300-350 liraya işlemci+anakart+RAM şeklinde alınabilir.
ARKADAŞ HAKLI SEN BİRDE BİOSU GÜNCELLE FAYDASI OLABİLİR HA BİRDE İŞLEMCİNİN MACUNUNU TAZELE ŞASİ YAPIYOR OLABİLİR SAYGILAR
quote:
Orijinalden alıntı: mselcuks
Donmalarda öncelikle anakarttan şüphelenin. Elbette donma ile kasılmayı ayırt etmeniz gerekli. Sistem kilitlenip reset dışı düzelmediği durumlarda anakarttan şüphelenin. Sadece fare yavaşlıyorsa Windows'dan ya da RAM'den şüphelenirsiniz.
Sistem 6 senelik olduğuna göre, yoğun olarak da kullanıldıysa anakartların üzerlerindeki kondansatörler zamanla şişip akıtırlar, şimdi yeni üretilenlerde katı kapasitör yazar, bu soruna çözüm oluyor ama 5-6 sene öncekilerde böyle bir teknoloji olmadığından, diğer tüm parçalar sağlam kalırken anakartlar bozulduğundan hepsi değiştirmek gerekiyor.
Bunun dışında anakart VIA çipset, yavaş olması çok doğal. İşlemci de eski Celeron 2.7 Ghz gibi birşey olmalı, ancak sistemi açmaya yarayan parçalardır, bugünün web sayfalarında, Windows 7, Vista gibi sistemlerde ciddi yavaş kalır.
Her durumda olanak varsa yeni parça alın, hem 2 sene garantili olur, kullanılmış parçayla uğraşmazsınız. Intel veya AMD olarak 300-350 liraya işlemci+anakart+RAM şeklinde alınabilir.
Hocam bilgi için teşekkürler. Ben yanlış belirrtim sanırım, donma değil kasılma yapıyor.Şöyle belirteyim word açtığımız zaman word un kendine gelmesi 5-6 dakika alıyor.
quote:
Orijinalden alıntı: TEKFİDAN Hocam bilgi için teşekkürler. Ben yanlış belirrtim sanırım, donma değil kasılma yapıyor.Şöyle belirteyim word açtığımız zaman word un kendine gelmesi 5-6 dakika alıyor.
6 sene öncesine göre kullandığınız programlar da artmıştır o halde?
Bu durumda işlemciyi kullanılmış olarak yükseltmeye çalışabilirsiniz.
Anakartın destek listesi şurada: http://tr.msi.com/product/mb/P4M900M.html#/?div=CPUSupport Listedekilerden Pentium Dual-Core E2180 ve üzerini ucuza (30-50 lira gibi) bulabilirsiniz. Çift çekirdek olduğundan Celeron'a göre %30-50 arası hızlandırır. Asıl olarak Core 2 Duo yazanlardan paranızın yettiği kadarını almanız iyi olur, en az 2-3 kat hızlandırır.
İşlemci genelde RAM'le birlikte en az bozulan parçadır, yukarıda anlattığım nedenle piyasada tonla eski RAM ve işlemci vardır ama bunları çalıştıracak bir tane eski anakart bulunmaz. İşlemcide ancak overclock (hızaşırtma) yaptılarsa ya da iğnelerini (pin) kırdılarsa arıza çıkabilir.
RAM'inizi de ucuza 512 daha ekleyip 1.5 yaparsanız yerinde olur, ya da 1 ekleyip 2 GB şeklinde olsun.
Yine de ben eğer durum uygunsa yeni sistem alınmasını öneririm. Tüm kasaya gerek yok, yalnız işlemci+anakart+RAM şeklinde en ucuz 250 lira civarına alınabilir.