Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisliğinin aşağılanmasından bıktım (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
1
Favori
4.007
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • 2 sayfayı baştan sona okuyup ilginç fikirleri görünce senin için bir kaç arkadaş nasihatı da ben vereyim dedim.

İlki para için hiçbir şey yapma, hangi dal olursa olsun kendini o kadar iyi yetiştir ki yaptığın iş para etsin. Böylece para kazanma stresinden kurtulduğun için işini daha iyi ve daha verimli yaparsın. Seçtiğin dalın duayenlerinden olmaya çalış. Böyle olursa insanlar sana gelmek zorunda kalır ve meslektaş enflasyonun ne kadar yüksek olursa olsun (hasta yakınlarının doktorlara yaptığı saygısızlık örneğindeki gibi) sana en ufak bir terbiyesizlik yapmaya cesaret bile edemezler.

İkincisi gerçekten sevdiğin ve ömür boyunca seveceğini düşündüğün mesleğe yönel. Ataların güzel sözü "kendi düşen ağlamaz" ebediyen geçerliliği olan bir sözdür. İleride bir gün pişmanlık veya maddi sıkıntı içine düşersen (ki ilk maddedeki yazılanları birebir uygularsan bu mümkün değil) anne-babanı suçlamaz "bu yolu kendim seçtim, sonuçlarına da katlanırım" dersin.

Üçüncüsü mutlaka güvenilir bir rehberlik hizmeti al. Rehberin söylediklerini iyice ölç-tart ona göre karar ver fakat bu karar yine ve mutlaka senin istediğin karar olsun. Rehberin seni direk etkilemesine de izin verme. Adı üstünde onu sadece rehber olarak kullan, fikirlerini öğren ama yine kendin için doğru olana kendin karar ver ve o yolu seç.

Annen veya baban eğitimci, rehber öğretmen veya bu işlerden anlayan biri ise onların sözlerini kulak ardı etme. Çünkü seni en iyi onlar tanır. Yok bu işlerden anlayan birileri değillerse kendi seçtiğin ve kendin için en iyi olduğunu düşündüğün yolu hiç ukalalık yapmadan onlara yavaş yavaş telkin ederek ikna etmeye ve kalplerini kırmamaya çalış. Çünkü anne-baba üç sebepten evladının şu veya bu bölüme gitmesini ister. Birincisi kendileri için en sevgili varlığın sen olması ve senin hayatta sıkıntı çekeceğin fikrine tahammül edememeleri ki en geçerli sebep budur, ikincisi ise az da olsa anne-babanın "benim çocuğum tıp okuyor, doktor olacak" sözünü söyleyebilmektir. Çünkü onlar için en büyük gurur kaynağı çocuğunun başarısıdır. Bunun haricinden hiçbir anne-babanın çocuğundan maddi veya manevi bir beklentisi olmaz.

Anne-babanın yönlendirmesinde sonuncu ve en önemli etken ise, çocuklarının geleceğiyle ilgili karar verirken en iyisi olsun ve bunun sonucunda çocuğun bizi sorumlu tutacağı zor bir hayat geçirmesindir. Çünkü anne-baba için çocuklarının (özellikle zamane) kötü sözünü işitmekten daha ağırına giden birşey yoktur. Bütün ömürlerini harcamalarının tek gayesi olan çocuklarından görecekleri en küçük kötü hareket, söz, davranış onları tam anlamıyla yıkar. Sana da birşey belli etmezler. Bütün bu sebeplerden dolayı forumdaki "boşver anne-babanı kafana göre takıl" sözlerine takılma, tam aksine sorumluluğu tam anlamıyla üzerine aldığın ve sonuçlarına katlanacağın fikrini onlara hissettirerek hem onların gönlünü yap, hem de istediğin, meyilli olduğun, aklına yatan, yeteneğin olan bölümü seç. Yani hem dünyanı kazan hem ahiretini.

Bunun haricinde kafana girmeye çalışan, kendi isteklerini veya mesleğini telkin eden, seçim konusunda seninle gizliden-açıktan dalga geçen eş-dost-akraba, arkadaş, yakın çevre, öğretmen (güvenilir rehberlik öğretmeni hariç), dershane öğretmeni, sana derece yaptırıp senin sırtından reklam yoluyla para kazanmaya çalışan dershane yönetimi vb. kişilerin telkinlerine ve sözlerine hiç kulak asma.

Hayat gerçekten senin hayatın, bu seçim hayatın boyunca yapacağın elin parmaklarını geçmez sayıda dönüm noktası seçimlerden birisi. Kendini sadece iyi yetiştir o kadar. Yapacağın ne iş olursa olsun baştan savmadan elinden geldiğince hakkını vererek yapmaya çalış. Böyle yaparak 10bin lira alıp geçinemeyenin ve mutlu olamayanın yanında asgari ücret bile alsan geçinir ve mutlu olursun. Tuvalet temizlikçisi bile olsan öyle bir temizlik yap ki insanlar tuvalet temizletmeye senden başkasını çağırmasın. Tekrardan, para için çalışma, yaptığın iş para etsin. O zaman kafan rahat, gönlün rahat olur. Maddi ve manevi hiç sıkıntı da çekmezsin.

• Bu ülkenin çöpçüyede ihtiyacı var
  • bizim ülkemizde gerçek manada yazılım işleri yapılmadığı için bilgisayar müh. gibi güzide bir meslek dalı, sadece klavye,mouse,bilgisayar kullanımından ibaret sanlıyor...
    Çünkü bu ülkede yeterince arge çalışması yapılmıyor, bu işe girenlerde teknolojiyi dışarıdan getirtiyor...

Örneğin Bosch; 85 yılında ESP'yi geliştirmeye başladılar. ESP sistemi mekanik olduğu kadar yazılımla da alakalıdır. Halen daha ESP'nin temel yazılımı UML ile yazılmaktadır... Başka bir örnek; E serisi bir mercedes'de sadece ışıklandırma sistemi için 17 farklı ECU bulunmaktadır. Peki bunları kim programlıyor? işte burda devreye Yazılım uzmanları giriyorlar...

Sana tavsiyem dostum, şayet gerçekten bu işi yapmak istiyorsan, çok ama çok sağlam programlama dilleri öğrenmelisin...
    Mesela: Java, UML, V-Product Desing tools vs... gibi.

• quote:

Orijinalden alıntı: TheAsasinTR

Ailemle veya çevremle ne zaman istediğim meslek hakkında konuşulsa herkes beni tıpa yönlendirmeye çalışıyor. İlgim olmadığını ve bilgisayar mühendisi olmak istediğimi söylediğimde ise "Tıp şöyle iyi , tıp böyle iyi , bilgisayarı artık 7 yaşındaki çocuklar da kullanıyor , sokakta kaç tane işsiz bilgisayar mühendisi var" gibi yorumlar alıyorum. Artık cidden bıktım bu durumdan. Bilgisayar mühendisliğinin de gerekli bir meslek olduğunu nasıl anlatabilirim çevreme ?

Bilgisayar mühendisliğini internete girmek,oyun oynamak gibi görüyorlar demekki.Anlatsana ailene bindikleri arabada,bulaşıkları yıkadıkları makinede,izledikleri televizyonda bilgisayar mühendislerinin payı var diye.

• quote:

Orijinalden alıntı: madeinturkey

quote:

Orijinalden alıntı: TheAsasinTR

Ailemle veya çevremle ne zaman istediğim meslek hakkında konuşulsa herkes beni tıpa yönlendirmeye çalışıyor. İlgim olmadığını ve bilgisayar mühendisi olmak istediğimi söylediğimde ise "Tıp şöyle iyi , tıp böyle iyi , bilgisayarı artık 7 yaşındaki çocuklar da kullanıyor , sokakta kaç tane işsiz bilgisayar mühendisi var" gibi yorumlar alıyorum. Artık cidden bıktım bu durumdan. Bilgisayar mühendisliğinin de gerekli bir meslek olduğunu nasıl anlatabilirim çevreme ?

Bilgisayar mühendisliğini internete girmek,oyun oynamak gibi görüyorlar demekki.Anlatsana ailene bindikleri arabada,bulaşıkları yıkadıkları makinede,izledikleri televizyonda bilgisayar mühendislerinin payı var diye.

Benim çevremde dolu. Abi şunun msn'ini hacklesene, internete bağlanamıyorum yardım et, şu bozuldu tamir et. Şunun facebook'unu çal falan mal mal istekler geliyor.

Msn hackleme dersine daha gelmedik gelince çalarım diyordum

• quote:

Orijinalden alıntı: @lp@sl@n

2 sayfayı baştan sona okuyup ilginç fikirleri görünce senin için bir kaç arkadaş nasihatı da ben vereyim dedim.

İlki para için hiçbir şey yapma, hangi dal olursa olsun kendini o kadar iyi yetiştir ki yaptığın iş para etsin. Böylece para kazanma stresinden kurtulduğun için işini daha iyi ve daha verimli yaparsın. Seçtiğin dalın duayenlerinden olmaya çalış. Böyle olursa insanlar sana gelmek zorunda kalır ve meslektaş enflasyonun ne kadar yüksek olursa olsun (hasta yakınlarının doktorlara yaptığı saygısızlık örneğindeki gibi) sana en ufak bir terbiyesizlik yapmaya cesaret bile edemezler.

İkincisi gerçekten sevdiğin ve ömür boyunca seveceğini düşündüğün mesleğe yönel. Ataların güzel sözü "kendi düşen ağlamaz" ebediyen geçerliliği olan bir sözdür. İleride bir gün pişmanlık veya maddi sıkıntı içine düşersen (ki ilk maddedeki yazılanları birebir uygularsan bu mümkün değil) anne-babanı suçlamaz "bu yolu kendim seçtim, sonuçlarına da katlanırım" dersin.

Üçüncüsü mutlaka güvenilir bir rehberlik hizmeti al. Rehberin söylediklerini iyice ölç-tart ona göre karar ver fakat bu karar yine ve mutlaka senin istediğin karar olsun. Rehberin seni direk etkilemesine de izin verme. Adı üstünde onu sadece rehber olarak kullan, fikirlerini öğren ama yine kendin için doğru olana kendin karar ver ve o yolu seç.

Annen veya baban eğitimci, rehber öğretmen veya bu işlerden anlayan biri ise onların sözlerini kulak ardı etme. Çünkü seni en iyi onlar tanır. Yok bu işlerden anlayan birileri değillerse kendi seçtiğin ve kendin için en iyi olduğunu düşündüğün yolu hiç ukalalık yapmadan onlara yavaş yavaş telkin ederek ikna etmeye ve kalplerini kırmamaya çalış. Çünkü anne-baba üç sebepten evladının şu veya bu bölüme gitmesini ister. Birincisi kendileri için en sevgili varlığın sen olması ve senin hayatta sıkıntı çekeceğin fikrine tahammül edememeleri ki en geçerli sebep budur, ikincisi ise az da olsa anne-babanın "benim çocuğum tıp okuyor, doktor olacak" sözünü söyleyebilmektir. Çünkü onlar için en büyük gurur kaynağı çocuğunun başarısıdır. Bunun haricinden hiçbir anne-babanın çocuğundan maddi veya manevi bir beklentisi olmaz.

Anne-babanın yönlendirmesinde sonuncu ve en önemli etken ise, çocuklarının geleceğiyle ilgili karar verirken en iyisi olsun ve bunun sonucunda çocuğun bizi sorumlu tutacağı zor bir hayat geçirmesindir. Çünkü anne-baba için çocuklarının (özellikle zamane) kötü sözünü işitmekten daha ağırına giden birşey yoktur. Bütün ömürlerini harcamalarının tek gayesi olan çocuklarından görecekleri en küçük kötü hareket, söz, davranış onları tam anlamıyla yıkar. Sana da birşey belli etmezler. Bütün bu sebeplerden dolayı forumdaki "boşver anne-babanı kafana göre takıl" sözlerine takılma, tam aksine sorumluluğu tam anlamıyla üzerine aldığın ve sonuçlarına katlanacağın fikrini onlara hissettirerek hem onların gönlünü yap, hem de istediğin, meyilli olduğun, aklına yatan, yeteneğin olan bölümü seç. Yani hem dünyanı kazan hem ahiretini.

Bunun haricinde kafana girmeye çalışan, kendi isteklerini veya mesleğini telkin eden, seçim konusunda seninle gizliden-açıktan dalga geçen eş-dost-akraba, arkadaş, yakın çevre, öğretmen (güvenilir rehberlik öğretmeni hariç), dershane öğretmeni, sana derece yaptırıp senin sırtından reklam yoluyla para kazanmaya çalışan dershane yönetimi vb. kişilerin telkinlerine ve sözlerine hiç kulak asma.

Hayat gerçekten senin hayatın, bu seçim hayatın boyunca yapacağın elin parmaklarını geçmez sayıda dönüm noktası seçimlerden birisi. Kendini sadece iyi yetiştir o kadar. Yapacağın ne iş olursa olsun baştan savmadan elinden geldiğince hakkını vererek yapmaya çalış. Böyle yaparak 10bin lira alıp geçinemeyenin ve mutlu olamayanın yanında asgari ücret bile alsan geçinir ve mutlu olursun. Tuvalet temizlikçisi bile olsan öyle bir temizlik yap ki insanlar tuvalet temizletmeye senden başkasını çağırmasın. Tekrardan, para için çalışma, yaptığın iş para etsin. O zaman kafan rahat, gönlün rahat olur. Maddi ve manevi hiç sıkıntı da çekmezsin.

Altına imzamı atacağım bir yazı :)

İlave edeyim :

2010 mezunu bir bilgisayar mühendisiyim, okulu uzattım ama bu süreçte bazı yazılım (proje) yarışmalarına katılıp ikisinde derece aldık, mezun olduktan sonra sadece iki haftada bir özel şirkette başladım, şimdi çok daha büyük bir yerde çalışıyorum ve orada kazandığımın iki katından fazlasını kazanıyorum. Kendini yetiştirmiş bir bilgisayar mühendisi hiç bir zaman açıkta kalmaz, az kazanmaz. Ama bunun için yapman gerekenler var : Öncelikle bu işin bir sabır işi olduğunu bileceksin ve sabırlı olacaksın. Alıntı yaptığım arkadaşın da dediği gibi para için değil sevdiğin için bu işi yapacaksın. SEN İŞİNDE ÇOK İYİ OLURSAN PARA (YADA DAHA GENİŞ ANLAMIYLA İMKANLAR VE MADDİ MUTLULUK) SENİ BİR ŞEKİLDE BULACAKTIR. yada yollarınız kesişecek. Her zaman çok beğendiğim bir söz vardır. Şans, HAZIRLIKLI OLARAK, köşebaşında beklemektir. Her zaman hazırlıklı olacaksın ki geldiğinde o şansı değerlendirebilesin.

Kendini çok iyi yetiştireceksin, eğer tercih eder de kazanırsan, kesinlikle sana en anlamsız gelen şeyleri bile TAM OLARAK öğrenmeye çalış. Bu benim bir işime yaramaz deme, hayatta karşına ne zaman ne çıkacağını asla bilemezsin, o yüzden işinde en iyi olmanın bir diğer gereğini yerine getirmelisin : işinle ilgili her konuda uzman olamasan bile, ki bilişim dünyasında olamazsın, bilgi sahibi olmalısın. HER ŞEYDEN (EN AZ) BİR ŞEYİ, AMA (EN AZ) BİR ŞEYDEN HERŞEYİ BİLMEN (UZMANI OLMAN) sana çok kapılar açacaktır.

Fakat kendini yetiştirmezsen, o zaman da sana 2 yıllık bilgisayar programcısı muamelesi yaparlar, ki haketmiş olursun, ve asla bir mühendisle, mühendislik mezunu olsan bile, ne kendini bir tutabilirsin, ne de başkaları(işi bilenler) seni bir tutar.

Ailenle de restleşme yada onları kulak ardı etme, kararlı ol, fakat saygılı da ol, unutma TATLI SÖZ YILANI DELİĞİNDEN ÇIKARIR. Çoğu zaman ne söylediğimiz değil, nasıl söylediğimiz önemlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aragorn1905 -- 15 Haziran 2011; 22:06:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: car_26
    yurt dışında master yaptı yılda 50bin tl (evet 50bin tl) ile işe başladı banada her fırsatta diyo tıp oku tıp oku diye

Ülkesine göre degisir fakat gelismis ulkelerde yilda 50 bin tl hicbirsey.
    Norvec'te starbucksta calisana saatlik 100 kron veriyorlar. Haftada 40 saat mesai saati var(ctesi-pazar tatil) 100x40x52=208000 Kron yapiyor yani 61 bin TL
    Avustralya'da gloria jeanste calisana saatlik 22 dolar veriyorlar. Haftada 40 saat mesai saati var(ctesi-pazar tatil) 22x40x52=45760 Avustralya Dolari yani 78 bin TL
    Sanirim yilda 50 bin tl tip icin baya komik gelmeye baslamistir.

Konuyu acan arkadasa: Babam doktor. Su an aldigi maas cok az bundan 10-15 yil önce saglik sistemi daha farkliydi tabi ekonomide farkliydi. Doktor dedigin zaman cok prestijli bir isti vsvs.
    Bilgisayar muhendisliginin böyle olma nedeni universitelerde verilen egitimin kalitesinden dolayidir. Eger iyi bir universitede okuyacaksan is imkanlarin da olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: balerefone

Metalurji ve malzeme muh okusan bu kadar ustune gelmezlerdi dermisim. Benim de bunaldigim bir nokta var . Bazi zeka yoksunlari ooo meteorolojiii bugun hava durumu ne olacak abi gibi sorular sorabilyorlar :)

+1 Benle o ne lan okullarda malzeme mi taşıycan diye dalga geçen oldu. Gerizekalı herif.
  • Arkadaşlar çok güzel yazmışlar ben de birşeyler ekleyim. Geçen sene bölüm seçimimi yaptım.
    Öncelikle doktor olmak kısmından başlayayım. Para için değil gerçekten isteyerek severek yapan insanlara ihtiyaç var. Aile hekimliği hakkında çok rahat vb. şeklinde şeyler geçmiş. Babam geçen sene aile hekimliğine geçti. Mesleğini çok severek yapan biridir baştan belirteyim. Yıllar sonra evde huzurlu ve mutlu bir ortam oluştu. Tabi aile hekimi olmak ta kolay değil orayı isteyen kişiler puanlarına göre sıralandı sonradan girişler nasıl bilmiyorum ama pek farklı olduğunu sanmam. 1 yıl çalıştığınızda çalıştığınız şehire göre puan alıyorsunuz vs vs yada uzman aile hekimi ki birazdan uzmanlık kısmına geleceğim. Pratisyen hekimdi 4 günde 1 tam gün çalışıyordu sabahlara kadar canı çıkarak eve gelince zaten 1 günü dinlenerek geçiyor. Bir düzen yok ve genel olarak mutlu değildi, bunu gelince yüzünden davranışlarından anlıyorsunuz. Tam gün çalışma olayının öncesinde de nöbetler ağır çalışma koşulları olsa da nispeten daha iyiydi. Verdikleri maaşta ortalama 3000tl civarı idi kimi ay eksik kimi ay fazla. Şu anda giderler düştükten sonra 4000-4500 civarına düştü. Çok çok iyi olmayan yani normal uzman doktorlar da 7-8 bin tl alabiliyorlar diye biliyorum ki daha az olduğunu söylenmiş.

Ben doktor olmayı seçer miydim? Yada seçmeli miydim? Biyoloji ve ezberim çok zayıf ve çok az ilgim var hadi bunları geçtim bir şekilde bitirmeye karar verdim. 6 yıl + tus hadi onuda direk kazandık 4 yıl sonra zorunlu hizmet askerlik, gerçekten düzgün bir yaşam ortamına kavuştuğunda yaşın en az 32 oluyor. Diğer tarafa baktım severek yapacağım meslekte 23 yaşında mezun olurum 25 yaşında muhtemelen masterımı yapmış olurum. Karşılaştırma açısından hedef 6-7 yılda o doktorun aldığı maaşı alabilecek seviyede alanında yetkin kişilerden biri olmak. Çok yüksek paralar almanın önemi de tartışılır koskoca bir hayat. Evet, mühendislik yolu daha riskli ama doktorluk yolu da hiç kolay değil. İşte bu kısım ailenize anlatmanız gereken yer. Mesleki mutluluk ve biraz daha zor bir yol mu, yeri kesin olsa da o noktalara gelmesi kolay olmayan ve alınan paraların gerçekten de insanların abarttığı kadar olmadığı doktorluk mu ? Ayrıca ailenizde yakınınızda doktor varsa onların daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Kendi açımdan bakınca, bir arkadaşın yazdığı gibi bilgisayara ilgiliydim onu yükle bunu sil bir süre sonra parça topla birleştir güzel şeyler tabi ama bilgisayar mühendisliğinin kodlama kısmına birazcık el atınca oranın bana göre olmadığını anladım. Elektroniğe yöneldim bu sene hazırlık bitiyor hala tam emin değilim, ama büyük ihtimalle doğru bölümü seçtim. Seçmeden önce bu bölümleri bitirenler nerelerde neler yapıyor kesinlikle bilin ve isteyerek seçin ki iyi olun istek olmadan yeterince iyi olunabileceğine inanmıyorum. Hatta bulabilirseniz iyi örnekleri de ailenize gösterin çünkü hep mezun olan çokça kişiden sadece giremeyenlerin lafı geçiyor. Yok Odtü bitirmiş boşta geziyormuş vb. Benim annem de doktor olmamı istiyordu fakat sağlık sektöründeki kişilerin tepkilerini gördükçe ve benim de kararlılığımdan sonra vazgeçti. Biraz uğraşırsan aileni güzel bir yolla ikna edersin önce kendin tam anlamıyla emin ol.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umutde -- 15 Haziran 2011; 23:13:14 >

• Kim ne olmak istiyorsa o olur. Milletin aşağılamasından size ne. O zaman gidelim bizde ameleleri, insaat işçilerini, çöpçüleri aşağılayalım dalga geçelim. Doktorluktan nefret eden amele bi insana yük taşımak belki daha cazip gelir.

Maaş: Ülkede alınan en yüksek kategoride.
    Puan olarak türkiyenin en yüksek ilk 3 bölümünden biri.

Çalışma olarak belkide en rahat işlerden birisi bilgisayar mühendisliği. Gidip sabahlara kadar nöbet tutmak, 6 yıl sınav o bu hazırlanmak, 1-2 yıl pratisyen olarak sürünmek, uykusuz kalmak, onu bunu kesmek biçmek dikmek, yapacağın yanlışın insan hayatına mal olacağı, yanında ölen sakat kalan kolu kesilmiş kaza geçirmiş ağlayan bayılan insanları görmektense az biraz daha az maaş alırım bilgisayar başında kafamı dinlerim daha iyi.

Doktor arkadaşlarım var. X ölmüş diyorsun -Napiyim diyor hergün göre göre hepsi duygusuzlaşmış artık.

benim mesleğim seninkini döver tartışmaları bi bizim ülkemizde yapılıyordur kesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi netcore -- 16 Haziran 2011; 12:01:31 >

• O zaman ailene beni bir cemaate yazdırın,tıp okuyayım dersin.Artık bu zorlu alanlara girmek için bazı şifreleri bilmek gerekiyor.(bkz.günümüz) O yüzden yurtdışında eğitim istiyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cortez01

Şuradaki video yeterli olacaktır sanırım.

http://www.bobiler.org/tipografik_monte_m211006n

En güzel cevap olmuş +1000000
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.