Şimdi Ara

Bilgisayarım Oyun Oynarken Kapanıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. Benim yaklaşık 2 aydır süren bir problemim var.

Kısa tutmak istiyorum yazdıklarımı.

Bu sorun ben bir gün sabah 8 saatlerinde Black Desert isimli oyun oynarken başladı. Ki, ben bu oyunu 1 yıldır sorunsuz bir şekilde oynuyordum ve hatta oynadığım sürüsüyle oyun var.

Ancak bir gün oyunda yani Black Desert oynarken "Boss" çağırma denilen bir olay var, parşomeni kullandıktan sonra bir bulut/toz ortamı oluşuyor ve bilgisayarımın kasasındaki Ekran Kartımın fanlarının deliler gibi hızlandığını duyuyordum.

Sonrasında Tam "Boss" önüme spawn olacak toz moz her şey ortada derken Bilgisayarım hiç bir hata vermeden, hiç bir uyarı vermeden kapandı ve kapandıktan sonra yeniden başladı ancak bilgisayar siyah ekranda kalıp boot etmiyor kendini, yani Bios ekranı gelmiyor, kendini başlatamıyor bende rastgele bir şey keşfettim, Kasanın arkasındaki güç kaynağının açma kapama anahtarını hızlı bir şekilde "Kapatıp açıyorum" ve bir bakmışım bilgisayar açılıyor... böyle bir saçmalık olabilir mi? Sonrasında dedim ki "Bir kereliktir geçer " diyerekten tekrar oyuna girdim. Ancak yine Boss açmaya çalışırken Bilgisayar yine kapandı.

Sonrasında bu çok sinir bozucu bir hal almaya başladı, nasıl mı?

Şöyle ki;

Hunt Shadowdown isimli çok sevdiğim bir oyunu satın aldım. Dedim ki şu güzelim oyunu oynayayım artık yüklendi bitti. Ama maalesef bu sefer bu sorunu bu oyunda da yapmaya başladı.

Oyun içerisindeyken bilen bilir normal akışına göre oynuyorum, canavar avlıyorum vs... Ama sonrasında birden Bilgisayar yine dediğim şekilde kapanıyor ve kendini yeniden başlatıyor.

Şimdi ben şunu merak ediyorum. Bu bilgisayarda herhangi bir sıkıntı yokken yıllardır (yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum) Neden böyle bir sorunla karşılaşmış olabilirim.

Bu sorunla karşılaşmadan önceki gece bilgisayarımı çok nazik ve olması gereken yolla kapattım hatta o kadar titiz bir insanım ki, bilgisayarım kapandıktan sonra 20 saniye bekleyip fişini çeken biriyim hani gece ben uyurken olur "YA" elektrikler gider sonra gelir de "ani akımdan yakmasın anakartımı, güç kayanağımı" gibi düşünen bir insanım. Hiç bir şekil de anlam veremiyorum.

Bir de şöyle saçma bir durum var;

Bilgisayarımda League of Legends, CSGO, Resident Evil 4 ve Payday 2 isimli oyunları sıkıntısız oynayabiliyorum. Ama bu oyunların dışındaki hiç bir oyunu oynamama izin vermiyor sevgili Bilgisayarım. Bana lütfen yardımcı olun. 2 aydır test etmediğim donanımım kalmadı. Bu dönemde de parça almak gerçekten çok pahalı ve masraflı.

Hadi gelin daha komik bir şey daha ekleyeyim.

Ben güç kaynağımdan şüphelendim. Dedim ki acaba FSP Markalı 80+ Bronze (ya da Silver hatırlayamıyorum) 500 wattlık güç kaynağımdan mı kaynaklanıyor ki acaba vermiş olduğu akım yetersiz mi kalıyor Ekran Kartına.... Ben bunu düşündükten sonra gittim bir tane 600 Watt Güç kaynağı aldım yine FSP markası. Power Supply konusunda ülkemizde maalesef önerilen markalar genellikle "Rampage, Everest (biliyorum zaten aynı markaya bağlı bu ikisi), Platoon veya aklıma gelmeyen bir kaç tane Power Supply markası önerdikleri için bende, beni tatmin etmediği için gittim kendim araştırma yaparak FSP markasının çok ama çok iyi olduğunu soyledikleri için ondan yana tercihimi kullandım ikinci kez. Ama bilin bakalım ne oldu?

Güç kaynağını taktım, herşeyin doğru olduğundan emin oldum, kabloları kontrol ettim onlarca kez ( demiştim ya, titiz biriyim....) sonrasında bilgisayarı çalıştırdım.

Keşke çalıştırmaz olaydım. Çalıştırdıktan 20 saniye sonra Windows şifremi girerken yine kapandı. Dedim ki "haydaaa ne oldu şimdi buna...." sonrasında bilgisayar hiç açılmadı anladım ki, ya "Güç kaynağı bozuldu ya da Sigortası attı." " Neyse....

Eski güç kaynağımı tekrardan taktım. Yeni aldığımı da garantiye yolladım. Halen bilgisayarımı bu şekilde kullanıyorum.

Bu arada, Ekran kartımın termal macununu daha değiştireli 1 yıl olmadan bu sıcaklık değerlerine ulaşıyor ve fanları çok hızlanmaya başlıyor ama dediğim gibi... sanki ekran kartı oyun seçiyormuş gibi bir hali var.... Nasıl anlatsam bilmiyorum. Sıcaklık o kadar oynakki anında cevap veriyor ve bana kaç derece olduğunu gösteriyor. Yani toz duman olduğu zaman etrafta anında ısı yukseliyor ve bana bunu canlı canlı gösteriyor ben oysaki o ısıyı tespit etmesi zaman alıyor diye biliyordum en azından biraz da olsa gecikmeli gösterir diye biliyordum.

Son 2 haftadır yeni bir şey daha keşfettim.... Bazı oyunlarda kapanma yapma şekli çok farklı mesela GTA Online da;

Eğer ben oyun içinde 5 dakika afk kalırsam (yani bilgisayarın başında değilsem herhangi bir etkileşimde bulunmuyorsam) bilgisayar yine kapanıp kendini yeniden başlatıyor.

Unutmadan bilgisayarımın özelliklerini yazayım;

i7 4790k 4.00 ghz işlemci

32 GB DDR3 ram

Ekran kartı: R9 270X 2 GB

3 Adet 120 GB SSD

1 Adet 1 TB HDD

Ekran kartım ve işlemcimin termal macun değişimi yeni oldu. Hepsi tep taze termal macunlu. Kasa ve toz temizliği de yapıldı.

Şimdi arkadaşlar ben şunu merak ediyorum. Biz bunu sorunu nasıl bulabiliriz ve çözebiliriz. Bana lütfen akıl verin ve yardımcı olun...

Şimdi bir kaç ekran görüntüsü göstermek istiyorum sizlere belki aklınızda bir kaç şey oluşur bu ekran görüntüleriyle alakalı;

Bu iki görsel "DayZ" isimli oyundan. Ben DayZ "sevdalısı" bir insanım bu oyunu oynarken ancak rahatlayabiliyorum, sinirimi stresimi atabiliyorum diyeyim...

Sizce herhangi bir anormallik var mıdır şu görülen değerlerde?

Bu ekran görüntüleri ise "Black Desert" isimli oyundandır;

Umarım sorunumda bana yardımcı olabilirsiniz... Sağlıklı ve iyi, mutlu günler dilerim hepinize.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dimovka -- 24 Şubat 2021; 19:5:11 >

• bilgisayarınızı ısısını kontrol ettiniz mi oyun oynarken ve kapanma esnasında en fazla kaç derece oluyor ? 85 ve üstünde bilgisayar kendini kapatır fanların hızlı çalışması demek pc ye aşırı yük binmesinden dolayı olur ve işlemci soğutucu en kötü hava soğutma olmalı ki olsa bile pervanenin dönüp dönmediğini kontrol edim tozlarını temizleyin ve en önemlisi termal macun u yenileyin aynı şekilde ekran kartınında fanlarını kontrol edip garantisi bittiyse onunda macunu yenileyin eğer bunları yapmanıza rağmen problem devam ediyorsa donanım probleminiz var demektir

• armagan_60 A kullanıcısına yanıt

Eklemeyi unutmuşum Ekran kartım ve işlemcimin termal macun değişimi yeni oldu. Hepsi tep taze termal macunlu. Kasa ve toz temizliği de yapıldı.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.