CD veya DVD medyaların kalite kriterleri konusundaki klasik yaklaşımların pek te geçerli olmadığının kanıtları:
* Dünyada yüzlerce DVD medya markası olsa da ürün üreten fabrika sayısı bir elin parmakları kadardır. Bu nedenle kaliteli markadan çok kaliteli üretilmiş disk ifadesi daha doğru olacaktır. Örneğin isteyen parasını bastırıp 2006 yılı dünyanın en çok DVD satan fabrikası RITEK ten A+ serisi boş medyaları alıp üzerine kendi markasını bastırıp en kaliteli markalar arasına girebilir.
* Satın almış olduğunuz DVD medyanın marka bilinirliği ürünün kalitesinde belirleyici rol oynayamaz. Çünkü en iyi veya en doğru yazım, en uyumlu yazıcı+en uyumlu medya kombinasyonu ile mümkündür. A marka bir yazıcı üzerinde yüklü XX versiyon firmware ile çok kötü test sonuçları verebilirken XXX versiyonu ile pekala pek te iyi sonuçlar verebilir.www.cdrinfo.com web sitesine girmeniz durumunda yazıcı üreten firmaların ne denli firmware güncellemek zorunda kaldıklarının yüzlerce örneği var. SONY gibi bir dünya devi bir firmanın DRU-530 modeli için 10 tane versiyon yayınlamak zorunda kalması gibi.
* Özünde DVD medya kalite kriterleri öyle herkesin eline geçirdiği iki programla belirlenebilecek kriterler de değildir. Piyasada en çok kullanılan iki kalite test programından bahsetmek gerekirse (Nero CD Speed veya DVD Info Pro dileyen istediğini kullanabilir.) bu programlar herkesin zannetiğinin gibi DVD medyayı değil aslında DVD Medya + DVD yazıcı kombinasyonunun yazım sonucunu test eder. Yok eğer bu denli basit olsaydı fiyatları onbin dolarlarla ifade edilen insan röntgeni çeker gibi CD/DVD medyaların röntgenini çekip kalite ayırımı yapabilen (http://www.datarius.com/products/measure/databank.html adresinden inceleyebilirsiniz.) cihazları üretilip satılmazdı. Ya da diğer bir yaklaşım: Medya üretim kapasitesi milyonları bulan büyük üreticilerin üretim aşamasında ürünlerini A+, B,C kalite diye ayırım aşamasında Nero CD Speed veya DVD Info Pro kullandıklarını düşünsenize. Gülünç olurdu herhalde. Kaldı ki her iki programın PIO ve PIF değerlendirme sonuçları aynı DVD Medya ve aynı yazıcı olmasına rağmen farklılık gösteriyorken !
* Yazım testlerinizde kalite puanı 100 üzerinden 100 e yakın olsa dahi bu medyanızın kalitesi değil sadece kullandığınız yazıcı tarafından sorunsuz ve zorlanmadan okunduğunu gösterir. Medya ömrünü de tercih edeceğiniz saklama koşulları ve üretim aşamasında tercih edilen boyanın kalitesi (AZO,Super AZO,Advaced AZO v.s) belirler.
* Sayılabilecek bir bir çok faktör daha var. Bunları yazmış olmam lütfen diğer arkadaşların yazdıklarına muhalefet olarak algılanmasın.Ama PIO ve PIF diye tabir edilen iki değerin (kaldı ki bu unsurlar DVD üreten firmalar tarafından da hala tartışma konusu olmaya devam etmektedir) bir medyanın kalite değerini belirleyemeyeceğini belirtmek istedim.Rekabetçi piyasa koşullarında kimse malını daha pahalıya satıp pazar payını daraltmak istemez. Elbette fiyat farkı içerisinde kalite adına artı veya eksi değerler barındıracaktır.
PAHALI MAL SATMAK, PAHALIYA MAL SATMAK DEĞİLDİR! kandemir - Don't Let Your Fears Stand In The Way Of Your Dreams www.dijitalbakkal.com
Paylaşım için teşekkürler ama bu bilimsel testlere itibar etmek gerek, biz test edemeyeceğimize göre...
@ kandemir
tabii ki elimizdeki yazicilarla yapilan testler profesyonel cihazlarla yapilanlarla kiyaslanamaz ancak az da olsa bilgilendirir. tabii ki kalite testindeki sonuc tek basina karar vermek icin yetmez. katilmadigim noktalar sunlar:
- Ritek'in A+ serisi medyalarini ne gordum ne duydum, cunku genelde Ritek en berbat sonuclari alan medyalardir. dunyadaki liderler Tayio Yuden ve MCC'dir ki MCC medyalari da 4 farkli ulkede uretiliyorlar ve haliyle kalite farki oluyor. ayrica medyalar icin dediginiz yazicilar icin de gecerli, markaya aldanmayin SONY DRU-530A mesela OPTORITE DD0401 ile ayni donanima sahip. nasil ki Maxell markali medya alip kodu MAXELL, RICOHJPN veya RITEK cikabilir.
- bellenimlerin guncellenmesi sadece medya kodlariyla uyumluluk saglanmasi icin yapilmaz, bellenimle cozulebilen problemlerin de ortadan kaldirilmasini saglar. bunun disinda yazicinin ozelliklerine gore de resmi olmayan test bellenim de cikarilir.
- buradaki dvd yazicilarla test incelemesine bakmanizi oneririm
- yukarida link'ini vermis oldugum inceleminin basinda da yer aliyor tam olarak hangi standartlarin bu konuyla alakali oldugunu, daha detayli bilgi icinhttp://www.ecma-international.org
quote:
Orjinalden alıntı: kandemir
Rekabetçi piyasa koşullarında kimse malını daha pahalıya satıp pazar payını daraltmak istemez. Elbette fiyat farkı içerisinde kalite adına artı veya eksi değerler barındıracaktır.
buna gore TDK sizce ne yapiyor??
sonuc itibariyle bu konuda sizin onereceginiz sey nedir??
Bana göre tıpkı NIKE firmasının yaptığını yapıyor. NIKE nin spor ayakkabılarının tasarımını kendisi yapıp ucuz çin iş gücünden yararlanmak için çin de yaptırması gibi. Tabi ki kalite kontrol NIKE tarafından yapılmak koşulu ile :). Ya da Dünya'nın en büyük ekran kartı işlemcisi üreticisi NVIDIA nın sadece sadece tasarımı yapıp üretimi TAIWAN TSMC fabrikalarında yaptırması gibi.
@ kandemir
TDK'nin kalite kontrolu yaptigindan supheliyim . neden derseniz size TDK markali medyalarin bazi kodlari: TDK 00x, TDKG0x000000, TTH0x, TTG0x, YUDEN000 T0x, TYG0x, CMC MAG xxx, MPIGxxxxxx. bu kadar farkli medya kodu ve farkli yerde uretim olunca bence kalite kontrol isini imalatciya birakmislardir . tahmin edeceginiz uzere en iyi sonuclar Taiyo Yuden kodlu TDK'larla elde ediliyor. piyasaya bakiyoruz TDK Verbatim'den 1,5 kat daha pahali ki Verbatim'in fiyati makul seviyeye indi daha oncelere nazaran. bu devirde guneydogu Asya'da uretim yapmayan yok zaten, yapmazsan batarsin , ama onemli olan kendi kalite anlayisini oradaki imalatciya kabul ettirmek ve dolayisiyle urunlerine yansitmak. ama sadece gidip anlasip, gerisine de karismamak olursa cok iyi olan markanin urunleri beklenilen duzeyde iyi cikmayabilir.
Djouneyt TDK konusunda hakli. Bu diger markalarin neredeyse hepsi icin gecerli. TDK onceleri sadece Japonya'da uretiyormus, simdi durumu biliyorsunuz. Gecen sene Luksemburg'daki fabrikasini kapatti, bundan sonra Turkiye'ye gelecek olan TDK'lar dunyanin herhangi bir yerinde, herhangi bir fabrikada uretilmis olabilir. Gecen senelerde TDK, B ve C kalite bircok diskini Turkiye pazarina satti, 150-170'li balyalar halinde bircok yerde satildi bunlar. Kalite kontrol konusunda, bir firma tutarli olabiliyorsa, tum urunleri belli bir standardi sagliyorsa, bu kabul edilebilir bir kalite standardidir diye dusunuyorum. Nike orneginde oldugu gibi, Nike ayda 10USD maas odenen Hintli ve Pakistan'li cocuklara futbol topu diktiriyor diye gectigimiz yillarda Nike cok elestirilmisti. Ama Nike marka bir urunu alirken, kimse kalite konusunda endise duymuyor. Oradan aldigimiz formayi yikayinca cok cekmeyecegini biliriz, ya da ayakkabilarinin bir hafta giydikten sonra patlamayacagini biliriz. Bunlar olsa bile, Nike'in urunune sahip cikacagini, yenisiyle degistirip zararimizi telafi edecegini biliriz. Iste bunun icin XYZ markali urun yerine, Nike'i tercih etmiyor muyuz? kandemir'in de dedigi gibi, bilgisayarimizdaki yazicilarla ve kolayca ulasilabilen programlarla yapilan test, sadece uyum testidir. MCC ya da TYG kodu firmalarin terch etme sebepleri de bu programlari ve testleri kandirmaktir. Eger kullanacaginiz medyanin kodu, onu yazacaginiz yazicinin firmware'inde tanimli degilse, size sadece "kendince guvenli" oldugunu dusundugu hizda yazmaniza izin verir. Surec soyle isliyormus: X-Y-Z firmalari yazici ureticileri olsun. B-C-D firmalari da medya ureticisi olsun. Medya ureticileri, kendi kodlariyla urettikleri medyalari, hem X, hem Y hem de Z'ye gonderiyorlar. Onlar da kendi kriterlerine gore test yapiyorlar. Yazicilar 16x ise, gelen medyalari test edip onaylarlarsa, yazici icin kullanilacak firmware icine, bu medya ile ilgili bilgi de yaziyorlar. Bu yaziciya, bu medya koyulursa, bunun maksimum hizda yazmasina izin ver, yani 16x'e izin ver. Bu medya, bilmedigi / onaylamadigi / test etmedigi bir medya ise, maksimum 4x'te yaz diyebiliyor mesela. Medya ureten firmalar da, yazici ureticilerinin test yapmasini beklemeden (herhalde bu iste paralar da odeniyordur, hatta yazici firmalarinin kasitli olarak bazi medyalara onay vermedigi bile soyleniyor), onay almis bir medyanin kodunu kullanip medyayi uretiyorlar. Piyasada cok fazla MCC ve TYG kodu olmasinin sebebi budur. B medyasi, X yazici ile uyumlu olup, Y yazici ile sadece belli bir firmware ile uyumlu olabilir. B medyasina, Z yazici onay dahi vermeyebilir. B medyasi da, MCC kodu kullanip, tum Z marka yazicilari kandirabilir:) Bu test konusu, sanildigi kadar basit degil. Yabanci siteleri takip ederseniz bunu goreceksiniz.