Şimdi Ara

Bilişim ve Bilgisayar Bölümleri Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba ben 2018 yılında bu forumdan İtü Bilgisayar Mühendisliğini kazanmış bir dostunuzum, kardeşimin bu yıl sınava girmesi dolayısıyla geçmişte takıldığım bu foruma girip fikir almak istedim ve bu konularda forum içi bir çatışma gördüğüm için bir vefa borcu ödercesine sektörün içine yeni atılmış zorlu bir eğitim hayatından geçmiş biri olarak deneyimlerimi ve özellikle yaşadığım veya yaşanabilecek sıkıntılar hakkında yazmak istiyorum.

Bilişim Yazılım gibi alanlar doğal olarak 2018li yıllara göre daha çok tercih edilmeye başlandı, Cs(Say), Ai(Say), Mis(Tm) vb gibi bölümler sıralamalarını çok yükseltti bu tabii güzel bir durum ama bu gibi yükseliş zamanlarında tüm bölümler için 18-19 yaşında genç beyinlerde şu sorular unutulabiliyor gerçekten;

1)Bu alanı seviyor muyum?

2)Bu alanda kendimi geliştirmek için emek vermeyi gerçekten istiyor muyum?

3)Bu alana yeteneğim var mı yoksa tercih edildiği için mi seçiyorum?

=>Eğer bu sorulara cevabınız olumlu yönde ise ilgili bölümleri seçerek güzel bir seçim yapmış oluyorsunuz piyasada her ne kadar bu sektörde çalışan alaylı veyahut eğitimli insan sayısı her geçen gün artsa da kendinizi geliştirdikten sonra güzel gelirler elde etmeniz çok olası bunun yanında sevdiğiniz bir alanda çalışmanın artısını yaşayacaksınız. Bu grup için aklımı kurcalayan tek alan Mis(Ybs) alanı bunun sebebi de Edebiyat Matematik puan grubundan alım yapması açıkçası bu bölüm mezunu olup kendini geliştirmiş kalifiye güzel insanlar tanıdım bölüm programı da bir Ceng, Cs, Ai vb. kadar yazılım yoğunluklu olmasa da bence gayet yeterli ama yazılım,yapay zeka,siber,veri bilimi v.b alanlara yönelecekseniz bölüm arkadaşlarınızın üstüne çıkacak kadar emek vermeniz, yazılıma şu ana kadar ilgi duymasanız da ilgi duymayı gerçekten istemeniz gerekiyor kanaatimce ,tmden bu bölümü seçecek arkadaşların dikkatli olmasını bir eşit ağırlık bölümünden ziyade sayısal alanda bir bölüme girdiklerini sırf popüler olduğu için yazmamalarının onlar için daha doğru olduğunu düşünüyorum çünkü ders açısından zorlanarak okuduğum için aynı acıyı zorlukları başkasının da çekmesini istemem. Bana dayanma gücü veren şey geçmişten beri hayalimin hedefimin bu yönde olmasıydı. Tabii ilginiz, merağınız azminiz varsa kesinlikle arkanızdayım mis bilişim, işletme, ekonominin birleştiği çok güzel multidisipliner bir alan.

=>Eğer bu sorulara cevabınız olumsuz yönde ise kendinize daha çok hitap eden alanlara yönelmenizi diğer bölümlerin popülerliklerinden etkilenmemenizi daha çok öneririm.

Çünkü,

İnternet gibi açık ve çok geniş bir kaynak elinizin altında örnek veriyorum endüstri mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği alanında arada kaldınız ama endüstri mühendisliği daha çok ilginizi çekiyor o alanın en iyisi olmaya çalışın yazılım ihtiyaçlarınızı karşılamak için artık okul şart değil isterseniz de tabii çap ve yandal imkanları mevcut en olmadı kendinizi bu alanda internet aracılığıyla geliştirin bu sayede ihtiyacı kadar yazılım veri bilgisine sahip işini seven iyi bir endüstri mühendisi olabilirsiniz bu örnekler tüm mühendisliklere yayılabilir itüde jeoloji mühendisliği okuyan arkadaşımın uyguladığı taktiktir ve bu miksten dolayı kendi sektöründe çok fark attığını söyleyebilirim Ayrıca inanın ki bu durum ortalama bir bilgisayar mühendisinden daha çok gelir ve prestij elde etmenizi kolaylaştıracaktır.

Bunun Eşit Ağırlık örneğini de vermek istiyorum Ekonomi,Psikoloji gibi Klasik Bölümleri çok seviyorsunuz fakat Mis yazılım yoğunluklu olduğu için kafanız karışık. Eğer kendinizin iyi bir ekonomist olacağınızı düşünüyorsanız bunun ana bilim dalını okumak isteyebilirsiniz bunun yanında artık çoğu üniversitede entegre ders planında yazılım dilleri var ya da daha fazlasını isteyenler için çap yan dal imkanlarıyla yazılım alanında da ilerleyip yeterli düzeyde yazılım bilen iyi bir safkan ekonomist olabilirsiniz. Burada reklam gibi olmasın ama İtüde ekonomi ile bilgisayar mühendisliğine kadar çap yapma imkanınız olduğunu söylemek istiyorum bunu değerlendirebilirsiniz. Psikoloji alanında durum ise tamamen farklı yapay zeka meselesi örneğin bence işini bu sebepten kaybedecek son insanlar bu kişiler olacaktır iyi bir matlab ya da diğer analiz eğitimleriyle size yeterli düzeyde yazılım öğrenip yolunuza devam edebilirsiniz. Fakat bu alanda da yüksek lisans yapmadan terapi yapamayacağınızı okulu 4+2 yıl ve iyi bir ortalamayla bitirmeniz gerektiğini ilave etmek istiyorum.

Yani Bu Konuda özetle popülerlikten etkilenmeminizi tavsiye ettiğimi iyi olacağınız alanı tercih etmenizin daha iyi olabileceğini anlatmaya çalıştım Biz de bu yollardan geçtik sonuçta insan sıralamamın yettiği en iyi yere gitmeliyim gafletine düşüyor ister istemez.

Ve son olarak öğrenciliği sırasında ekonomik sıkıntı çekmiş biri olarak yine reklam olmasını istemeden İtü'nün ilk 1000'e kadar öğrencilere verdiği burslar hakkında bilgi vermek istiyorum, ilgili dostlarım değerlendirebilir.

Bahsettiğim Çap İmkanları Örnekleri:

www.sis.itu.edu.tr
    TUMMUH-BLG 201910 SONRASI ÇAP PLANI
    https://www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg/TUMMUH_BLG_201910.html

www.sis.itu.edu.tr
    ECNE-BLG ÇAP PLANI
    https://www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg/ECNE_BLG.html

Dipnot: Çap belirli kontenjana tabiidir. 4 üzerinden ortalaması en yüksek olandan başlayarak kabul yapılır. Yandal biraz daha kolaydır ama yine kontenjana tabiidir.

Yine Örnek Olması açısından:

Örneklerin İtüden verilme sebebi en hakim olduğum okulun İtü olmasıdır, Reklam amacı taşımaz.

Sorular için yazabilirsiniz

• Psyc machine learning/ai denen seyi cikartan bolum zaten, dogal olarak hiçbir sey yapamazlar onlara
  • gece yazdığım için up yardımcı olabilir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.