Şimdi Ara

bilkent ctis (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
3
Favori
2.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

hocam cenglerin hızlı yükselişinde en büyük paylardan birini alan bir bölüm, güzel mezunları var ama bence 3k'ya çekmez. Bu sene cengler aşırı yüselmez bence 8kdan 4-5k'ya çekebilir

• buralardan çok iyi yerlere gelen arkadaşlarım var ama yine de gönül rahatlığı ile yaz diyemem. öğrenci profili düzelmeye başlasa da akademik kadro ve müfredat düşündürüyor.

eğer yapay zeka, machine learning, deep learning, computer vision gibi hardcore cs dalları ile ilgilenmeyeceğim, işin mühendislik kısmı ile değil yazılımcılıkla ilgileniyorum diyorsan yaz gitsin.

her halükarda ortalama bilgisayar mühendisliklerinden iyidir.

para vereceksen bilkent ee de öneririm. güzel bir ortalama ile abd’de yukarıda saydığım dallardan birinde master yapar hakiki mühendis olursun. yapay zekanın yazılımcılara ne yapacağı muamma.

web, mobil, sistem, network üzerine çalışan bir developer/software engineer olmak istiyorsan yazılır fakat yok ben ben tesla’da otonom araçlar üzerine çalışacağım, google’da bilimsel işlerle uğraşacağım diyorsan ctis’i aşar bunun gibi işler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-40C5DD97E -- 20 Haziran 2023; 15:46:20 >
  • müfredat düşündürüyor derken neyi kast ettin anlamadım

• akademik temellere dayanmayan uygulama odaklı bir müfredatı var, bu iyi bir şey değil. lisans bölümünden ziyade meslek öğretme kursu gibi.

• dediğiniz hardcore cs alanlarında çalışmak istemeyen biri için bu bölüm uygun mudur? data science yada oyun programlama ?

ve hardcore cs alanlarında çalışmak istemeyen birine bilgisayar mühendisliğindeki mat dersleri ne kadar işine yarar?

• bu dediklerimden iki tanesi data science’ın alt dalları zaten. Oyun programlamın da çeşitleri ve farklı rolleri var. Komplike işler yapmak istiyorsan o alanda yine ctis eğitimi yetersiz kalır gibi. Oyundan kastın ne? rockstar’a girip fizik motoru, yapay zekası vs. üzerine çalışmak mı yoksa indie oyunlar yapmak mı? 2.sini yaparsın.

İleri seviye cs işlerinde matematik gerekli. bilgisayar mühendisliğinin amacı yazılımcı yetiştirmek değil. Yazılımcı/yazılım mühendisliği kötü demek değil ama dediğim gibi kompleks şeylerle uğraşmak istiyorsan ctis yazma.

he bir de matematik yaz falan diyen olursa sakın onları dinleme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-40C5DD97E -- 20 Haziran 2023; 15:57:47 >
  • yani çevremden,internetten duyduğum kadarıyla okulda öğrendiğinle iş hayatındaki yaptıkların biraz farklı oluyor diyorlar bunun için pratik odaklı bir eğitim daha iyi olmaz mı?

• Bilkent CS okuyorum departure'un dedikleri doğru. CS daha çok akademik bilgi vermek üzerineyken CTIS daha çok sektöre yönelik bi eğitim veriyor. O yüzden CTISciler genelde bizden daha iyi kod yazıyo oluyolar. Bence güzel bölüm + burs da var, yazılabilir.

Doğu kampüste diyenlere çok takılma doğu kampüs çoğu zaman merkezden daha aktif oluyor hazırlık öğrencileri orada kaldığı için + doğu - merkez kampüs arası yürüyerek 15dk sadece istediğin zaman merkeze geçebilirsin takılmak için. Bu sene yurdum doğudaydı çok güzel bi kampüs, derslerim merkezde olmasa yine kalmak isterdim doğuda

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • braigon kullanıcısına yanıt

hocam haklı kesinlikle doğuda olması çok çok önemli değil ki sanırım bazı dersleri merkezden de alınabiliyor

ama dopu yurtları   

• İstersen ilk 500 yapıp gir bölüme hocam ne değişir ki?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • braigon kullanıcısına yanıt

zaten akademi düşünmüyorum sektörde çalışmak, start-up kurmak istiyorum

• hocam son kısımda yazdığınız tesla ve google kısımları konusunda kişinin kendini bu işe adarsa üstesinden geleceğini düşünüyorum açıkçası. sonuçta kimse yattığı yerden kendine katmıyor bu nitelikleri.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ein ausländer kullanıcısına yanıt

O kadar basit değil maalesef. Tesla ve google’da bir ctis mezunu çalışmaz demedim ama researcher/scientist olarak çalışamaz.

• Hocam demek istediğinizi anlıyorum ve hak veriyorum. Fakat, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına şunu söylemek isterim; yazılım, bilgisayar bilimi hakkındaki her alan kişiye bağlı bir yeterlilik gerektiriyor. Tabi ki dediğiniz gibi bu bölüm mezununun c. scientist olmasını beklemek biraz abez kaçar sonuçta yoğunlaşılan alan bu değil fakat, imkansız da değil. Bir bölüm size istediği kadar cerrahlık hakkında bilgi versin tıp okumadıysanız hiçkimseye yasal olarak ameliyat yapamazsınız. Bu durum inşaat müh.de de mevcut. Fakat, bildiğiniz üzere bilişim ve bilgisayar alanında (devlette extra müh. Maaşı[2000₺] dışında) böyle bir durum yok.

Bilkent CTIS mezunu Microsoft'un, Apple'ın ceo su olabilir mi? -Evet. Olasılığı nedir? - 0 değil ama 0. :)

Computer scientist olabilir ya da AI alanında çalışabilir mi? -Evet. Bölüm bu alanda yoğunlaşmış mı? -Hayır.

Burada bakılması gerekilen durum şu; ben bir sıralama yaptım ve bilgisayar-yazılım alanında çalışacağım, bu sıralamayı nasıl değerlendirebilirim?

Burada hiçkimsenin bilkent cs ile ctis arasında kaldığını düşünmüyorum. Eğer kalıyorsa lütfen hastaneye kaldırılsın. Fakat, herkes ilk 300'e veya 2000'e giremiyebiliyor bu durumda top üni CS-EE yerine diğer üniversitelerde CS okumak zorunda kalınıyor.

CTIS ise maximum ilk 2-5 bin bandına kadar hitap ediyor. Yazılımcı olmak isteyen birisinin bu aralıkta yazabileceği üniversiteler: yeditepe, gsü(fransızca), hacettepe, bahçeşehir, ytü(türkçe) Bilgisayar mühendisliği.

Şimdi bu üniversitelere kıyasla Bilkent'in ve Bilkent CTIS'in artıları eksileri konuşulabilir.

Zaten üstte de belirttiğim gibi ben hacettepe'nin yeditepe'nin bölüm içinde daha iyi bir eğitim vereceğini düşünüyorum. Fakat, işin içine üniversite avantajları da girdiğinde ctis ve bilkent'in genel anlamda iyi yerlerde yazılımcı olmak isteyen ve çalışkan insanlara bu yollarında daha çok yardımı dokunacağını düşünüyorum.

Evet biraz uzun oldu ama şunu anlatabilmek istedim türkiye'de üniversite yok ve şu bölümü okuyunca şöyle iyi yerde çalışırsın gibi bir garanti de yok. Öğrencilerin iyi yerlere gidebilmesi için gerçekten çok çalışması gerekiyor ve bu yollarında türkiye'de üniversite-bölüm anlamında kötünün iyisini seçmek zorundalar. Bilkent Ctis ise kendi sıralaması ve diğer seçeneklere bakıldığında en mantıklı bölümlerden bir tanesi.

(3.5 milyon kişinin girdiği sınavda İlk 3 bini hak ediyor mu? Hayır. Peki Boğaziçi, Bilkent cs ilk 300'ü hak ediyor mu? o da hayır. Bana kalırsa 10000 de 1 lik kısma giren bir insan en azından ilk 100'e giren bir üniversitede okuyabilmeli fakat türkiye şartları ve cs sıralamalarının yükselmesi hiçbir öğrencinin hâkimiyetine değil)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• mesajın için teşekkürler, güzel cevap  

• D0MEST0S kullanıcısına yanıt

Aşağı yukarı benim dediklerimi tekrarlamışsın.

CS ve CTIS benzer gibi görünse de birbirinden çok farklı bölümler.

CTIS'ın en büyük handikapı akademik kadrosu. Müfredatta da biraz eksiklikler var bazı teorik cs derslerinin olması gerekiyor ki 2 yıllık programcılıktan farkı olsun en azından software engineering müfredatına doğru evrilsin. Bazı durumlarda cs yerine ctis seçmek mantıklı bile olabilir.

benim zamanımda bilkent cs'in paralısı 56 binle alıyordu. 40-50 binden giren bir sürü arkadaşım var, kaç tanesi fiilen computer scientistlik yapıyor? hiçbiri. google gibi firmalarda researcher/scientist gibi pozisyonları unlock etmek için phd bile gerekiyor. Demek istediğim bu tarz hedefler varsa ctis sana o altyapıyı vermiyor.

Dershaneden bir arkadaşım vardı, ben hazırlığı bitirdiğimde bana ctis ile ilgili şeyler sormuştu. Ama bölümün doğuda C binasında olması dışında bir şey bilmiyordum. Tanıtım günlerine birlikte gitmiştik. Bizzat bölüm başkanı Erkan Uçar "data science, yapay zeka gibi hedefleriniz varsa matematik veya cs" yazın demişti. İşlerin içine girince daha iyi anladım, son sınıfa kadar hedefi AI üzerine phd yapmak olan bir EE'ciydim. Gerçekten de bu alanda iyi bir kariyeri ctis yolu ile yapmak, tıp mezunu olmayan birinin iyi bir cerrah olması kadar zor (yasal zorunlulukları geçtim). Ama bu iyi bir software engineer olmaya engel değil.

top tier yerlerde bilgisayar mühendisliği olmuyorsa ctis yazılır diyorum zaten. yeditepe'nin falan daha iyi olacağını asla düşünmüyorum. Bilkent etiketiniz olur en azından.

edit: bu arada o burslu ctis yazan arkadaşım daha sonra ücretli cs'e geçti. Şu an yazılımcılık yapıyor. CS'e geçmese de aynı işi yapabilirdi 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-40C5DD97E -- 21 Haziran 2023; 18:42:9 >

• Eger add dropta 25 saat f5 atmaya okeylerse Bilkent math olabilir gibi aslinda (sadece ve sadece bilkent math ama, zorunlu math dersleri az miktarda ve pek gereksiz sayılmazlar, uzerine su ana kadar sadece azer kerimovun oglu tarafindan dogru duzgun kullanilabilmis 13 derslik free elective kismi cazip)

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.