Şimdi Ara

Bina duvarında tadilat ve para toplama hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
1
Favori
547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bizim binaya komple dış mantolama yapılacakmış daira başı 30k gibi bir para isteniyor. Biz kendi dairemiz için vereceğiz de bizim binanın altında bir de dükkanımız var dükkanımızın sol tarafı duvara denk geldiğinden dolayı bizim dükkandan da 30k mantolama parası istiyorlar diğer dükkanlardan istemiyorlar çünkü duvara denk gelmiyor onlarınki. İnternetten baktığımda tüm duvarlar ortak alan olarak geçtiği yazıyor yani binanın öbür ucundaki dükkanla bizim dükkanın o duvardaki hakkı farklı değil. Eğer tüm dükkanlar dahil edilecekse amenna ama sadece bizim dükkandan alacaklarsa doğru bulmuyorum siz ne düşünüyorsunuz kim haklı? 300-500 lira olsa neyse insanlarla uğraşmamak için verilir de söz konusu 30k olunca böyle rahat olmuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YKS2024Hedef15000 -- 29 Ocak 2024; 15:34:9 >

• Herkes katılmak zorundadır. Yönetim firması yönetiyorsa onlar ödemeyi talep ederler. Yönetmiyorsa çoğunluk yapılacak diyorsa ödemek zorundalar. Ödemezlerse mahkeme ücretleri + faiz + ceza öderler hatta konuya göre evden / dükkandan çıkartılabilirler. Uzunca kopyalamadım detaylar sitede var

Kat maliklerinin aralarında başka türlü bir anlaşma yapılmadıkça bütün ortak yerlerin bakım koruma güçlendirme ve onarım giderleri veyahut yönetici aylığı gibi diğer giderlere kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. Kat malikleri ortak yerler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçerek veya kendi bağımsız bölümü nedeniyle bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürerek gideri ödemekten kaçınamaz.

https://www.eyavuz.av.tr/kat-maliklerinin-giderlere-katilma-yukumlulugu/

• SailorTurkey kullanıcısına yanıt
    hocam yazdığımı tam okudunuz mu emin değilim. duvar ortak alan sayılıyor ama sadece bizim dükkandan isteniyor sırf dükkana bitişik olduğundan dolayı. Başta dükkanları hariç tutacağız dendi sonra bizim dükkan bitişik diye bizden istediler ama ya tüm dükkanlardan almalılar ya da hiçbir dükkandan almamalılar diye düşünüyorum bizim dükkanın duvara bitişik olması bir şeyi değiştirmez. Madem duvar benim ve benim ödeme yapmam gerekiyor ben o duvarı kırıp dükkanımın içi daha iyi aydınlansın diye cam yaptırayım kimse ses çıkaramasın sonuçta dükkan duvarı benim oluyor ortak mal sayılmaz sadece ben ödeme yapacaksam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YKS2024Hedef15000 -- 29 Ocak 2024; 17:16:19 >
  • Kat Mülkiyeti Kanunu açık. Ortak alanlarda herkes kendi arsa payı oranında katılmak zorunda. Buna dış cephe de dahil asansör de dahil... Senin duvarın var onu duvarı yok demekle olmuyor.

Yasal mevzuat açık ama zorunluluğu yok. Yani herkes ortak karar alıp itiraz eden olmazsa pekala farklı uygulama olabilir. Örneğin asansör yapılacaktır 3 katlı binaya.... 3. kat 3 birim, 2. kat 2 birim, 1. kat 1 birim versin fikri gelebilir, bu kabul görürse ve itiraz gelmezse konu kapanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 29 Ocak 2024; 22:2:46 >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    yani benim duruma özel konuşursak ne diyorsun kim haklı?
  • Tapu müdürlüğünden yönetim planını iste, yöneticiden toplantı kararını iste. Bunların itirazlarını yapabilmek için gerekli şartlar var. Bu konularda net bilgim yok, avukata danışın.

• up
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ya hep ya hiç hocam. nasıl ki zemin katta oturan asansör ve çatı için para ödüyor aynı mantık. herkes eşit ödeyecek

• Apartmanmı problem.Bu ülkede de müstakil ev kültürü yok müteahhitler iyi kazık attı.

• DenizdekiFener kullanıcısına yanıt
    çevre planlanlamacılarının suçu devletten kaynaklı. Devlet ne derse müteahhitler onu yapıyor.
  • Doğrudur bir yerde duymuştum ABD de eşit olsun diye çimenler belli bir ay kesiliyormuş onun dışında yasakmış.Müteahhit olmak içinde bir diploma gerekmiyor parası olan oluyor.

• up
  • Kat Mülkiyeti Kanununda cevabı açıkça yazılı...

Mevzuatı bilen bir yönetim sizin dükkandan almak isteyip diğer dükkanlardan almak istemiyorsa şeytanlığındandır, diğer türlü ise cahilliğindendir. Bina ortak yerlerindeki bu tür masraflarda her kat maliki -eşit oranda değil- arsa payı oranında gidere katılır. Mesela dairelerin arsa payı 1/100 ve dükkanların arsa payı bunun yarısı ise dairenin ödeyeceği paranın yarısını öder. Öyle duvara denk gelmiyor diye de alınmamazlık yapılmaz. O zaman çatıyla ilgili bir problem olduğunda da sadece çatı katları mı masrafa dahil edilecek?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 31 Ocak 2024; 23:48:56 >

• kadobay kullanıcısına yanıt
    ben de böyle düşünüyordum teşekkürler
  • Kat Maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile alınan bir karar varsa işler değişiyor. Yönetim planı / toplantı kararı ulaşabildin mi bunlara? Eğer kararsız vs öylesine kıt akıllarınca istemişlerse Kat Mülkiyeti Kanunu iyi bildiğinizi gösteren bir tonda konuşun gerekirse iyi hazırlanmış ihtarname ile "korkutun". Bu korkutma kısmını, yani tehdit anlamında söylemiyorum, mevzuata çok iyi hakim olduğunuza gösterin ki çekinsinler haksız eylemlerinden anlamında... Diğer türlü tüm maliklere karşı dava açılacak, orada da uğraş dur.

Burada tüm süreç çok ayrıntılı anlatılmış, lütfen her satırı dikkatle oku.

https://www.apartmansakinleri.com/hakimin-mudahalesi-detay.asp

• anneme sizin dükkan hizasına yapmayız üstüne yaparız o zaman demişler annem de tamam demiş daha sonra komşu alttan toprağa tutunmazsa rüzgarda uçar falan senden bilerler sonra demiş. Şimdi eve geldi kat mülkiyeti kanunu madde 4ü site whatsap grubuna gönderdim herkes gördü bakalım ne olacak.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.