Şimdi Ara

Binaların yakın inşa edilmesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sorum şu bizim binaya yakın bir inşaat yapılıyor ve resimdeki gibi diğer binaların hizalarında değil de daha yakın yapıyorlar.
    resme buradan bakabilirsiniz
     Binaların yakın inşa edilmesi

Aradaki mesafede 6 metreden az fakat bordo çizginin üstündeki iki bina ve inşaatle aramızda 3 metre kot farkı var. Biz 3 metre yukardayız yani. yptıkları binanın yakın olduğunu onlara söylediğimizde biz özel imar yaptırdık diyorlar(bu özel imar olayı doğru mu onu da bilmiyoruz, nerden öğreneceksek). Resimde yeşil çizgi ile belirttiğim gibi üstteki iki binanın hizasında olması gerekmiyor mu? Bu hususta bizim haklarımız nelerdir?

• Öyle bişey yok. minimum 3mt çekme yapmak durumunda. Siz bağlı olduğunuz belediyeyi arayın gelip baksınlar. Bitişik nizam olmayan yerlerde minimum 3mt çekme mesafesi uygulanır. ekstra izin zor.
  • Belediyeden gelen ekipler kontrol yaptıktan sonra 200 TL civarında komik miktarda para cezası kesmişler. Adam hem sınırı aştı hem temeli 15 cm meyilli attı hem de binanın üst seviyesini aynı kottaki diğer binalardan 2-3 metre daha yukarıda yaptı. Güneşimiz kesti. Böyle düzenin ben.. neyse kendimi tutuyorum ve bu konudaki bir hadisle bitiriyorum mesajımı

1. “Vallahi mü’min olamaz! Vallahi mü’min olamaz! Vallahi mü’min olamaz!” Ashap: “Kim ya Rasûlellah?” dediler, Peygamberimiz de: “Komşusu kötülüklerinden emin olmayan, olamayan herkes” buyurdu. (Riyazu’s-Salihin, C. 1, S. 341)
    2. “ Ashab-ı kiram (r.anhüm) Peygamberimize (s.a.v.) dediler ki: “Falanca kadın gündüzleri hep oruçlu, geceleri ise sabaha kadar hep ibadet eder. Fakat komşularına da eziyet etmekten geri kalmaz.”
    Peygamberimiz: “O cehennemliktir” buyurdu. Sonra da: “Komşuluk hakları nedir bilir misiniz?” dedi ve şunları saydı:
    - Eğer komşun senden yardım isterse, ona yardım edeceksin.
    - Eğer destek isterse, onu destekleyeceksin (meşru yerde tabii).
    - Eğer borç para isterse (imkânın varsa) vereceksin.
    - Eğer fakir düşerse, elinden tutacaksın.
    - Eğer hastalanırsa, ziyaret edeceksin.
    - Eğer ölürse, cenazesine gideceksin.
    - Eğer ona bir hayır isabet ederse, onu tebrik edeceksin.
    - Eğer ona bir musibet isabet ederse, taziyede bulunacaksın.
    - Eğer önünde bina yapıyorsan, çok yükseltip onun rüzgarını-güneşini kesmeyeceksin. Ona eziyet vermeyeceksin.
    - Eğer evine meyve alırsan, ona da vereceksin. Eğer vermeyeceksen, göstermeyeceksin.
    - Eğer çocuğun varsa, onun çocuğunu dövmesine izin vermeyeceksin.”
    Bundan sonra da Rasûlümüz: “Öğrendiniz mi? Neymiş komşu hakları?” buyurmuşlar ve sonra da, “Varlığım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, Allah’ın rahmet ettiği kimseler hariç, kimse komşu haklarını hakkıyla ödeyemez (ki o ödeyenler de) çok azdır” buyurmuşlardır.
    3. “Kim Allah’a ve ahiret gününe iman etmiş ise, komşusuna sakın eziyet etmesin. Kim Allah’a ve ahiret gününe iman etmiş ise, misfarine izzet ve ikramda bulunsun. Kim Allah’a ve ahiret gününe iman etmiş ise, ya hayır söylesin yahut sussun!” (Riyazu’s-Salihin, S. 245)
    4. “Komşusunun aç yattığını bile bile bir insan tok karınla yatabiliyorsa, demek ki o kimse, bana iman etmemiştir.” (Muhtaru’l-Ehadis, Harf-i Ma)
    Hz. Ebu Zerri’l- Gıfari (r.a.) anlatıyor ve buyuruyor ki:
    Benim dostum ve habibim Muhammed (s.a.v.) bana üç şeyi vasiyet etti:
    1) “Başındaki amir, burnu kesik bir köle bile olsa, onun emrini dinle ve ona itaat et.
    2) Çorba yaptığın zaman, suyunu bol koy, çok olsun. Sonra da evinin etrafındaki komşularından kimler muhtaç ise, onlara ikram et.
    3) Namazlarını, vaktinde kıl.”
    Yine Peygamberimiz buyuruyorlar ki: “Dünyada şu üç şey mü’minin seadetindendir. Birincisi: İyi bir komşu. İkincisi: Geniş bir ev veya işyeri. Üçüncüsü: İyi bir binek/vasıta.” (Muhtaru’l-Ehadis, Harf-i Se)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxilife -- 6 Eylül 2013; 1:43:36 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.