Şimdi Ara

bios pilinin bitip bitmediği nasıl anlaşılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
30.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar bios pilimin bitip bitmediğini nası kontrol edebilirim? bir de nasıl güncelleştirilir bios? bunları sistem saatimin sürekli deişmesi yüzünden soruyorum.

• Yapay Zekanın Yanıtı

BIOS Pilinin Bitip Bitmediği Nasıl Anlaşılır?

BIOS pili (Temel Giriş/Çıkış Sistemi), bilgisayarındaki tarih, saat ve diğer sistem ayarlarını depolamak için kullanılan küçük, yuvarlak bir pilden ibarettir. Pilin bitmesi durumunda, bu ayarlar kaybolabilir ve bilgisayarında sorunlara neden olabilir. İşte BIOS pilinin bitip bitmediğini nasıl anlayabileceğine dair bazı işaretler:

• Bilgisayarın Tarih ve Saati Sıfırlanıyor: BIOS pilinin bitmesi, bilgisayarın tarih ve saat ayarlarının sıfırlanmasına neden olur. Bu, her yeniden başlatışında veya her birkaç saatte bir tarih ve saati manuel olarak ayarlamak zorunda kalabileceğin anlamına gelir.
    • BIOS Ayarları Kayboluyor: BIOS pilinin bitmesi, BIOS ayarlarının da dahil olmak üzere sistem ayarlarının kaybolmasına neden olabilir. Bu, bilgisayar başlatılırken veya BIOS'a erişmeye çalışırken hatalara yol açabilir.
    • Bilgisayar Beklenmedik Şekilde Kapanıyor: BIOS pilinin bitmesi, bilgisayarın işletim sistemine düzgün şekilde önyükleme yapamamasına neden olarak beklenmedik kapanmalara yol açabilir.
    • CMOS Kontrol Toplamı Hatası: Bilgisayar açılırken "CMOS kontrol toplamı hatası" alıyorsan, bu BIOS pilinin zayıf olduğunun veya bittiğinin bir işareti olabilir.

BIOS pilinin durumunu öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsin:

• Bilgisayarın Kullanım Kılavuzuna Bak: Kullanım kılavuzu, BIOS pilinin nerede olduğunu ve nasıl çıkarılacağını gösteren talimatları içerir.
    • Pili İnceley: Pili çıkar ve herhangi bir sızıntı veya şişme belirtisi olup olmadığını kontrol et.
    • Bir Voltaj Ölçer Kullan: Bir voltaj ölçer kullanarak pilin voltajını ölçebilirsin. Genelde BIOS pilleri 3 volt civarında bir voltaj üretir. 2,8 volttan daha düşük bir voltaj, pilin bitmek üzere olduğunu gösterir.

BIOS pilinin bittiğini anlarsan, bilgisayarının düzgün çalışmasını sağlamak için en kısa sürede değiştirmelisin. Pilin değiştirilmesi genellikle kolay bir işlemdir ve birçok bilgisayar mağazasında veya çevrimiçi olarak yedek piller bulabilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bios hiçbir ayar tutamıyorsa pil bitmiş demektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nForcer

Bios hiçbir ayar tutamıyorsa pil bitmiş demektir.
    saat dışında başka bi problem yok...
  • Sistem saatinin sürekli değişmesi veya sistem saatinin pcnin kapatıldığı zamana geri dönmesi vs. bios pilinin zayıfladığına delalet eder ama her zaman kesin değildir..Bende de oluyordu bilgisayarı kapattığım zaman saat kaç ise ertesi gün açtığımda saat hiç ilerlememiş oluyordu.Bence anakartınızın üzerindeki pili çıkarın tekrar takın bazen işe yarıyor..Bende sonuç vermişti şu an eski pille devam edebiliyorum..Başka hiçbir şey yapmadım.
    Bios güncelleme işi ise biraz dikkat istiyor.Anakartınızın modelini bilmiyorum ama eminim windows üzerinden bios update işlemi yapabilen bir program vardır anakartın cd sinde..Eğer Asus ise CD de Asus update programı var mesela..
  • quote:

Orijinalden alıntı: awallabilla

Sistem saatinin sürekli değişmesi veya sistem saatinin pcnin kapatıldığı zamana geri dönmesi vs. bios pilinin zayıfladığına delalet eder ama her zaman kesin değildir..Bende de oluyordu bilgisayarı kapattığım zaman saat kaç ise ertesi gün açtığımda saat hiç ilerlememiş oluyordu.Bence anakartınızın üzerindeki pili çıkarın tekrar takın bazen işe yarıyor..Bende sonuç vermişti şu an eski pille devam edebiliyorum..Başka hiçbir şey yapmadım.
    Bios güncelleme işi ise biraz dikkat istiyor.Anakartınızın modelini bilmiyorum ama eminim windows üzerinden bios update işlemi yapabilen bir program vardır anakartın cd sinde..Eğer Asus ise CD de Asus update programı var mesela..
    bios pili anakartın üzerinde bulunur. ince ve bozuk 1 ytl büyüklüğündedir. pili değiştirmek istiyorsan pc nin tüm elektrik bağlantılarını kesip onu ufak ince uçlu bir tornavidayla klipsinden çıkartıp yenisini takabilirsin. yanlız pili çıkarttıktan sonra biosu resetlemek istiyorsan 5-10 dakika kadar bekle sonra tak. daha sonra pc yi açtığında bir kereye mahsus f1 tuşuyla açarsın. bukadar.

eğer yeni bir donanım tanıtma problemi yaşamıyorsan yada pc ye aldığın yeni parçaları driverleriyle birlikte sorunsuz tanıtabiliyorsan bios u güncelleme işine hiç girme derim. çünkü riskli ve bilgi gerektiriyor.

saygılar

• quote:

Orijinalden alıntı: andac_bagtir

bios pili anakartın üzerinde bulunur. ince ve bozuk 1 ytl büyüklüğündedir. pili değiştirmek istiyorsan pc nin tüm elektrik bağlantılarını kesip onu ufak ince uçlu bir tornavidayla klipsinden çıkartıp yenisini takabilirsin. yanlız pili çıkarttıktan sonra biosu resetlemek istiyorsan 5-10 dakika kadar bekle sonra tak. daha sonra pc yi açtığında bir kereye mahsus f1 tuşuyla açarsın. bukadar.

eğer yeni bir donanım tanıtma problemi yaşamıyorsan yada pc ye aldığın yeni parçaları driverleriyle birlikte sorunsuz tanıtabiliyorsan bios u güncelleme işine hiç girme derim. çünkü riskli ve bilgi gerektiriyor.

saygılar

Alıntıları Göster
    anladım biosu güncellemeye yanaşmıım ben ama pili de deiştiremem ki laptop kullanıorum...bu saatin deişmesi işi de her açtıımda olmuyo...mesela düzeltiorum 2-3 açıp kapamadan sonra gene deişiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: priscilla

anladım biosu güncellemeye yanaşmıım ben ama pili de deiştiremem ki laptop kullanıorum...bu saatin deişmesi işi de her açtıımda olmuyo...mesela düzeltiorum 2-3 açıp kapamadan sonra gene deişiyor.

Alıntıları Göster
    e kardes o zaman(eger burdan bir sonuc cıkmassa ki cıkar) aldıın yere sorabilirsin(ordanda kesin bir sonuc cıkar)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: St Batuhan

e kardes o zaman(eger burdan bir sonuc cıkmassa ki cıkar) aldıın yere sorabilirsin(ordanda kesin bir sonuc cıkar)

Alıntıları Göster
    Açılışta saat ayarlamalarını ister senden, bundan anlarsın
    Eğer pil değişmesine rağmen devamlı oluyorsa bu sorun pilin yongasında sorun olabilir,
    Bıos u resetleyip tekrar denemekte yarar var
  • quote:

Orijinalden alıntı: St Batuhan

Alıntıları Göster
    saatten anlarsın en net
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogameci

saatten anlarsın en net

Alıntıları Göster
    Bios Pili Bittiyse Yada azalmışsa
    Makinenizin Bios Saati ve tarihi İlk gunki Haline alır, Ayrıca F1 ler Çıkar devamlı Açılışta.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Arda

Bios Pili Bittiyse Yada azalmışsa
    Makinenizin Bios Saati ve tarihi İlk gunki Haline alır, Ayrıca F1 ler Çıkar devamlı Açılışta.

Alıntıları Göster
    Peki ne kadar dayanır normalde?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Uygurca

Peki ne kadar dayanır normalde?

Alıntıları Göster
    Ben on yıldır bilgisayar kullanıyorum. Bi sürü bilgisayar değiştirdim ve çevremdeki insanlar da öyle, ama hiç bittiğini duymadım. Düşün artık gerisini... Ya da ben mi çok sık bilgisayar/anakart değiştim acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Algol

Ben on yıldır bilgisayar kullanıyorum. Bi sürü bilgisayar değiştirdim ve çevremdeki insanlar da öyle, ama hiç bittiğini duymadım. Düşün artık gerisini... Ya da ben mi çok sık bilgisayar/anakart değiştim acaba?

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Algol Perseus

Benim fotograf çeken bir casio saatim vardı.Pili bios ile aynı gibiydi ama 3 ayda bir değiştirmek zorunda idim

• quote:

quote:

Benim fotograf çeken bir casio saatim vardı.Pili bios ile aynı gibiydi ama 3 ayda bir değiştirmek zorunda idim

Alıntıları Göster
    quote:

Fotoğraf çeken saat? Bak bunu da hiç duymamıştım. Ayrıca anakartın pil kullanımını başka cihazların kiyle kıyaslama. Olay tamamen farklı...

• quote:

quote:

Fotoğraf çeken saat? Bak bunu da hiç duymamıştım. Ayrıca anakartın pil kullanımını başka cihazların kiyle kıyaslama. Olay tamamen farklı...

Alıntıları Göster
    teknik servise götürsen daha iyi olur. sebebi bir sürü şey olabilir. yetkili servise götür bence.

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    quote:

quote:

/>

böyle bir şeydi ama çalındı 4 sene oldu!

pilleri benzerdi o yüzden dedim

• quote:

quote:

quote:

/>

böyle bir şeydi ama çalındı 4 sene oldu!

pilleri benzerdi o yüzden dedim

Alıntıları Göster
    birde sistem geç açılır.değiştirmek çok kolaydır.servise felan gerek yok bence...

• quote:

Orijinalden alıntı: Atlas06

birde sistem geç açılır.değiştirmek çok kolaydır.servise felan gerek yok bence...

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: -IceMan-

adam diz üstü kullanıyor muş bence bi bilene yaptır
  • quote:

Orijinalden alıntı: zeki1981

quote:

Orjinalden alıntı: -IceMan-

adam diz üstü kullanıyor muş bence bi bilene yaptır

Alıntıları Göster
    Bilgisayarın açılışında F1 tuşuna basmanı ister sürekli ayrıca laptop başka bir domain üyesi veya Bölgesel ayarlarından faarklı bir saat dilimi seçilmiş olabilir mi?
    kontrol etsen ii olcak..

GMT :+2.0 olması gerekiyor...

• Her açılışta CMOS error aliyorsaniz pil bitmi$ demektir.
    CRC2032 idi pil modelide sanırsam.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.