Şimdi Ara

Bipolar bozukluk hakkında bilgisi olan arkadaşlar bakabilir mi? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
14.292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: azazel85

quote:

Orijinalden alıntı: Kadınİstiyorum

Hocam senin ben okunu yiyim. Okudukca icimde yeni seyler yeserdi. Allah razi olsun. Acip acip bu yazilari okuyacam. Ve su fotograf makinesi fikri hosuma gitti. Almayi dusunuyorum. Baska oneriniz varsa okumaya hazirim. Gercekten kabugun icindeyken at gozlugu takiyor insan. Bu kadar guzel seyler oldugunu bilmiyordum. :)

26 Ocakta Pattaya ya gidiyorum Tayland. Gel ende Tatil.com dan yarın ödemeyi yapacam. Orda aklının almayacağı şeyler yaşarsın. Tapınaklar geziliyor, fil üzerinde safari gezisi, timsahları görebileceksin, yiyecek konusu sıkıntı ama Türk resturantı var bir tane. Ayrıca hiçbiryerde yaşayamayacağın şeyleri yaşamak mümkün +18 konulara düşkünsen hayatının 7 gecesini yaşarsın. 9 güzel gün geçireceksin.

2300 Tl = Otel masrafları, sabah kahvaltısı, uçak ve otobüs ücretleri dahil. Diğer ücretler extra.

Hocam :D Okul okuyorum. Pasaportum yok. Hayatımda hiç uçağa binmedim. Para sıkıntı değil ama aniden böyle gitmek çok garip geldi. Gerçekten bipolarsınız bunu fark ettim. Ama şu an mani dönemindeyseniz ve aniden depresif döneme girerseniz kötü olmaz mı? Böyle uzak bir yere gidiyorsunuz çünkü. Ama bunu yazmanız hoşuma gitti. Saolun :)

• Kuzenlerimden birinde de böyle bir rahatsızlık vardı. İlk defa karşılaştığım için korkmuştum tabi.

Bipolar hastaları için verilen ilaçları bende kullanıyorum.

Benimde bir takım sorunlarım var aşırı stres ve depresyondayım. Kız arkadaşımdan ayrıldım. Kısa süreli bir ilişki değil için kan ağlıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar seroquel denilen ilaç yani başka bir adıyla cedrina yani ketiapin yüksek dozlarda (400 mg) kas kasılmaları, yürümekte zorluk çekme gibi rahatsızlıklar yapar mı?
    Bu yüzden ilacı bırakan var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engin1985 -- 22 Eylül 2019; 14:45:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Normal tabiki, maniyi takiben depresif atak yaşarsın. Genelde de mani döneminde bilinçsizce yaptığın şeyleri düşünüp ben ne yaptım dersin. Bipolar tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü her seferinde maniden daha çok zevk alacaksın ve daha ağır bir depresyon dönemine gireceksin.
  • bana şizofreni teşhisi koyduklarında 3 Poliklinik sonrası uyumam için seraquel xr reçete etmişti
    2 sene sonra teşhis bipolara dönünce hastaneye yatırmak istediler kaçtım
    şu an şizofreninin halusinasyon aşamasındayım çevremdekiler zihinsel aktivitemin aşırı arttığını komplo teorilerindeki anormal artışı hayret ederek izler
    geçen bir arkadaş
    sen şizofreni deyince farkettim bana şimdiki zamandan bir olay anlatıyorsun sonra bir an durup 5 yıl önceki başka bir olayı anlatıyorsun ve sonra bu olayla mantıklı bir bağlantı kuruyorsun tipik şizofreni dedi

https://forum.donanimhaber.com/etanol-halusinasyon-yapyo--140046732#140048330

kendimi frenlemek için etanole yüklendim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeyKalDa -- 22 Eylül 2019; 22:2:47 >

• Ben de Bipolarım. Tedavisi yok maalesef dostum, bir bipolar ömür boyu ilaç kullanmak zorunda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-ED6D34AAB

Ben de Bipolarım. Tedavisi yok maalesef dostum, bir bipolar ömür boyu ilaç kullanmak zorunda.
    Aynen geçmiyor

• Vallahi bipolar bozukluğu olan bir sevgilim vardı 3 ayda hayatım kaydı.Eleştirmek için söylemiyorum, gerçekten çok zor bir hastalık umarım yakın zaman da daha iyi olursun.
  • Bipolar olan / olmayan arkadaşlar burada ilaçlar işe yaramaz gibi şeyler yazmışlar. Arkadaşlar kusura bakmayın ama sizler doktor musunuz lütfen boş boş şeyler yazmayın bu foruma bilinçli bilinçsiz yada çocuk ergen herkes giriyor. İnsanları yanlış yönlendirmeyin. Eger düzenli ilaç kullanmazsanız olucak 2 şeyi söyleyeyim. Ya sonunda intihar edeceksiniz yada katil olacaksınız.Nerden mi biliyorum bende bipolar hastasıyım. İki durumda başıma geldi. çok merak ediyorsanız söyleyeyim kutularca ilaç içtim ve midem yıkandı.Askerde iken bi çocugu agir benzettim.O zamanlar ilaçlarım yoktu.Son 7-8 yıldır her ay yada 3 ayda 1 kontrollere gidiyorum ilaçlarımı yazdıdırıyorum.2 yılda birde heyet karşısına çıkıyor ayrıca ailem ve arkadaşlarım rapor almam ve durum kontrolu için aranıp sorgulanıyorlar.Bu iş o kadar basit değil. Ben çok arkadaş kaybettim sırf modum değiştiği için.İleride yalnız kalıp kafanıza sıkmak istemiyorsanız ilaçlarınızı kullanın arkadaşlar ve doktor kontrolune gidin. İlaçlar sizi çok uyutuyor yada yan etki yapıyorsa en az 3-6 hafta sabredin vücud alışana kadar sonra yan etkiler kalkıyor.1 ay sonunda şikayetiniz dayanılmaz ise idare edilebilir degilse doktorla konuşun değiştirebilir.Ben bu şekilde sağlığımı geri kazandım.

Önemli notlar :

1- şeker ve tansiyon hastası nasıl ilaç kullanıyorsa psikolojik sorunu olan biriside ilaç kullanabilir. Eğer kullanmazlarsa sonlarını biliyorsunuz zaten.Bu çok normaldir bunu kabullenin çevrenizde laf sokacaklarada söyleyin. Ayrıca herşeyi, rahatsızlığınızı insanlara anlatmak zorunda degilsiniz. Yakın bir arkadaşınız olsa yeter ama Onlardan da herseyı anlamalarını beklemeyin.

2- Telefonunuza alarm kurun. Örneğin ben öğlen 12 ve akşam 7 ye alarm kuruyorum ve o saatlerde unutsam bile ilaçlarım kaçmaz! alarm direk uyarıyor.Ayrıca kendinize taşınabilir ilaç kutusu alın sürekli yedek ilaç taşıyın. bunlar hayat kurtarır.

3- Kafeinli içecek ve gıdaları unutun ve uzak durun yoksa atak geçirebilirsiniz. Kahve kola icetea tiramusu. ÇAy dada kafein var ama açık ve en fazla 3 tane içerseniz bişi olmaz. demli yada 2 den fazla kötü sonuçlar doğurabilir.

4- UYKU olmazsa olmaz eğer az uyursanız bilinki ertesi gün Yükselişe geçeceksiniz ve herkese kafa atmak isteyebilirsiniz. Ortamlama 7 saat uyumanız gerek. ve odanız zifiri karanlık olmalı. Özellikle gece 4 de uyuyor olmanız lazım yoksa hormon falan salgılanmaz ayık olun.

5- Alkol uyuşturucu kullanırsanız hiçbir zaman düzelemezsiniz zaten ilaçlarda bu maddelerle etkileşime geçiyor. misal 1 ilaç aldın gittin vodka içtin o vokanın etkisi 5 le çarpılıyor enaz ve modun bozulacaktır.

6- Kendinizi geliştirin. bipolar ile ilgili kitaplar var makaleler var. youtube bakabılırsınız. ama şarlatanları izlemeyin. ingilizceniz varsa harika şeyler ögrenebilirisiniz.

aklıma gelenler bunlar şimdilik

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VolcanoPower -- 12 Şubat 2021; 17:20:41 >

• BİPOLAR RAHATSIZLIĞIN DA DEPRESYON
    döneminin erken uyarıcı belirtilerinin fark edilmesi :
    Depresyon dönemi öncesinde görülen belirtilere ”prodromal veya öncü” belirtiler denir.
    Depresyonun yaygın görülen öncü belirtileri :
     Aktivitelere veya insanlara karşı ilgi ve istek kaybı,
     Endişelerinizden uzaklaşamamak,
     Normal uyku düzeninizden farklı uyumak,
     Kendinizi mutsuz hissetmek veya ağlama isteği,
     Eskiden zevk aldığımız şeylerden zevk alamamak,
     Yataktan çıkamamak,
     Olumsuz düşüncelere sahip olmak,
     Kilomuzda ve iştahımızda aşırı düzeyde değişiklik varsa,
     Bir iç huzursuzluk olabilir ve bu bazen dışa da yansıyabilir,
     Düşünmekte, konsantre olmakta ve karar vermekte zorlanırsınız,
     Kendinizi değersiz, suçlu hissedebilir siniz,
     Kendinize bakım azalır.
    Ağır depresyonda da halüsinasyon veya hezeyan görülebilir.
    *Kendinizde bir farklılık hissediyorsanız, depresyon dönemi geçireceğinizi fark ettiğinizde, derhal tıbbi müdahale almalısınız. Böylece dönemi geç evredeyken yani ağır düzeydeyken değil de erken evrede yani hafif düzeydeyken durdurmak kolaylaşır…

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• ŞİZOFRENİNİN NEGATİF BELİRTİLERİ:

Duygu İfadesinde Donukluk: Şizofreni hastaları genellikle duygusal açıdan kendilerini donuk hissederler ve çevrelerinde olup bitene tepkisiz kalırlar. Yüz ifadelerini, davranış veya ses tonlarını değiştirerek duygusal tepkilerini dışa vuramazlar.

Motivasyon Kaybı: Şizofreni kişinin motivasyonunu azaltarak çalışma veya sosyal aktivitelere katılımını zorlaştırır. Hastalar çamaşır yıkama, yemek pişirme gibi gündelik işlerden uzaklaşır, uç durumlarda kişisel hijyeni sağlayamaz ve kendilerine bakamazlar.

Toplumdan Geri Çekilme: Şizofreni hastaları insanlarla arkadaşlıklarını sürdürmekte zorlanırlar.

İnsanlarla karşılıklı etkileşimleri kısa süreli ve yüzeyseldir. Bazı durumlarda kişi bütün toplumsal ilişkilerini keser.

Düşünce Yoksulluğu: Kimi şizofreni hastalarında düşünme miktar ve içerik olarak azalır. Nadiren konuşur, sorulara kısa yanıtlar verir ve ayrıntı vermezler. Uç durumlarda kişinin konuşması "evet", "bilmiyorum" gibi kısa cümlelerle sınırlanır. Negatif belirtiler çoğu zaman kişinin tembel olduğu ya da kasıtlı olarak kötü davranış göstererek başkalarını sıkmayı amaçladığı şeklinde yorumlanabilir ve hastalığın parçası olarak kavranmaz. Pozitif belirtilerin eşlik etmediği negatif belirtiler bir hekim tarafından daha önceki davranışlara göre yaşanan değişim açısından değerlendirilmelidir. Pozitif belirtilerin olmadığı negatif belirtiler genellikle gözden kaçacaktır, ama kişinin yardıma ihtiyacı devam etmektedir.

• Pozitif Ve Negatif Semptomlar

Pozitif semptomlar: Varsanı, sanrı, sürekli ağlama ya da gülme, evham, kendini tanıyamamak, heyecan, sıkıntı, kuşku, güvensizlik, düşmanca düşünceler, her şeyi üstüne alınma, sese ve renklere aşırı duyarlılık, aşırı derecede konuşma, kafiyeli konuşma ve anlatma isteği, anlatımda kopukluk, gibi normalin üstünde aşırı semptomlardır.
    Negatif semptomlar: Güçsüzlük, spontane olamama, insanlardan kaçma, konuşmada bozukluk, duygulanımda eksiklik, yaşamdan zevk alamama (anhedoni), uğraştığı işe kayıtsızlık, dış görünüşü önemsememe, bakımsızlık, kendini bulunduğu ortamdan ya da insanlardan yalıtılmışlık hissi, gibi normal işlevlerde azalma ile giden semptomlardır

• Bipolar bozukluk nedir?
    Tanısı nasıl konur? Eski isimlendirme ile,”Manik depresif” hastalıktır. Bipolar demek, iki uçlu demektir. Yani; bir ucunda depresyon diğer ucunda Hipomani yada mani vardır. Bazen de karışık olarak bir arada olan bir hastalıktır. Depresyon dönemi, klasik depresyonlara göre daha uzun ve ağır seyreder. Yaşamdan zevk alamamak, mutsuzluk, aşırı bir halsizlik ve uyuklama hali, bazen yataktan kalkmadan günlerce uyuma durumu, aşırı duygusallık ve çabuk ağlama, sabırsızlık ve ani öfkeler, sinirlilik halleri, iştahta azalma ya da aşırı yemek yeme, cinsellikten soğuma, yalnızlaşma, kimseyle görüşmeme, sorumluluklarını yerine getirememe, intihar düşünceleri, her şeyin boş ve anlamsız gelmesi, alkol, kumar, madde, internet bağımlılığı gelişmesi riski bu dönemde yüksektir. Kişi adete “yaşayan bir ölü “gibidir. Hipomani ve manide ise tam tersi özellikler ortaya çıkar. SÜREKLİ GÜLER, EĞLENİRLER Bazı günler içimiz içimize sığmaz çoşkulu, enerjik, heyecanlı, sürekli oradan oraya koştururuz. Herkesi neşelendirir güldürürüz. Hayata toz pembe bakarız. Sürekli üretiriz, girişimcilik yönümüz artar. Bu özelliklerimiz sürekli olabilir. Yapı olarak doğamız böyle şekillendirilmiş olabilir. Bu tip insanlarımız çok sempatik sıcak, sevecen olurlar, neşeleri bulaşıcı olur, her girdikleri ortamda yüzleri güldürebilirler, çok muziplikler yaparlar. Taklit yetenekleride fazla gelişmiştir. Karşı cinsi çok çabuk baştan çıkarabilirler, bu tip insanlara ”Hipomanik” denmektedir. Hipomani çevreyle ciddi bir problem yaşamaz.
    Manide ise duygu durumunda abartılı hareketler vardır. Gerçek durumuyla uyumsuz bir iyilik, neşelilik halidir. Her şey çok güzel ve zevklidir, hayattan müthiş bir zevk alınır. Kişinin içi içine sığmaz. Sürekli güler, eğlenir kahkahalar atar. KENDİSİNİ ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜR Şarkı, türkü, ilahi söyler, eğlenir, oynar, dans eder kimseyi umursamaz. Bazen engellendiğinde kızar, taşkınlık gösterir, küfreder. Manik insan kendini çok değerli ve büyük görür. Megolomaniktir. Her şeyi o bilmektedir, önemli projeleri, düşünceleri vardır. Birileri kendisini çekemiyordur. Düşüncelerin akışı ve çağrışımları çok hızlanır. Kafiyeli konuşur; zihni çok açılır, hafızası saat gibi çalışır. Dikkati çok çabuk dağılır her şeyi görür ve ilgilenir. Bir konuya tam yoğunlaşamaz. Bazen gerçeğin dışına çıkılır. “Ben erdim, peygamberim, mehdiyim, Atatürk’üm ülkeyi, insanlığı kurtaracağım” diye hezeyanlar ortaya çıkar. Hezeyanlarına uygun sesleri işitebilirler(Halüsünasyonlar ). İzlendiğini kendisine komplolar kurulduğunu söyleyebilirler. Her tarafı araştırır, şüphe ile bakar bazen polise başvurur takip edildiğini söyler. Bu durumda olan manik hastalar yanlışlıkla şizofren damgası yiyebilirler, oysa mani düzelince bu “psikotik belirtilerde” düzelir… MAKİNALI TÜFEK GİBİ KONUŞURLAR Manik insan sürekli konuşur, makinalı tüfek gibidir. Eskiler buna”İshal i Kelam” derlermiş. Konular bir birinden kopuktur, fikir uçuşmaları vardır. Hareketleri çok artar, yerinde durmaz, sürekli gezer, seyahate çıkar, tanımadığı insanlarla bile hemen samimi olur. Şiirler, öyküler yazmaya başlar, resimler çizer, yeni atılımlar yapar, riskli davranışlara girer, aşırı ve gereksiz para harcar. Kendisini ilgilendirmeyen konulara da bulaşır, başını derde sokar. Aşırı alkol, sigara tüketebilir. Çok hızlı ve tehlikeli araba kullanır. Büyük yatırımlara girip zarar edebilir. Ani bir kararla boşanıp yeniden evlenebilir. HASTA OLDUĞUNU KABUL ETMEZ Uykusu çok azalır, 1 saat bile uyuyamayabilir lakin uykusuzluktan yakınmazlar. Cinsel dürtüleri, istekleri çok artar. Ayırım yapmaksızın cinsel ilişkiye girebilirler, çok konuşmaktan dolayı sesleri kısılabilir, aşırı hareketten dolayı kilo kaybedebilirler. Mani tablosunda olan kişi hastalığını kabul etmez. Bunun için çevrenin anlayışlı, nazik bir biçimde yaklaşıp onu ikna ederek doktora götürmeleri gerekir. Bu şekilde hasta ikna edilemezse ne şekilde tedavi ettirilebileceği bir psikiyatriste danışılarak öğrenilmelidir. Mani bir nöbettir ve baskılanabilir, tekrarlanmasın diye koruyucu ilaçlar kulanmak gerekir(mizaç düzenleyiciler). Mani nöbetindeki insanın davranışları kişinin kontrolü dışında gelişir. Hasta yakınlarının suçlayıcı yargılayıcı yaklaşmamaları gerekir. Hastaya yapılabilecek en iyi yardım bir an önce tedavisine yönlendirmektir. Bipolar bozukluk ağırlıklı olarak hangi yaş grubunda görülür? İki uçlu duygu durum bozukluğunun genetik geçişliliği olduğu söylenir bu doğru mudur? Her yaş grubunda görülebilir. En sık 15-25 yaş arasında yoğunlaşır. Genetik yatkınlık çok belirgindir. Ailesinde aynı hastalık ya da başka bir duygu durum bozukluğu olan bireylerde daha sıklıkla görülür. Ama mutlaka her bireyde olacak diye bir geçiş yoktur. Manik ve depresif faza geçişlerde hastalara nasıl davranılmalıdır? Hasta yakınlarının bu hastalık hakkında bilgilenmeleri çok önemlidir. Belirtilerini tanımaları ve gidişatın nasıl olacağını tahmin edip, önceden önlem almaları elzemdir. Hastalığın biyolojik kökenli olduğu ve hastaların kontrolünde olmadığı gerçeği iyi kavranmalıdır. Hastalarına sevgiyle, şefkatle, tatlı dille ama açık ve kararlı bir dille yaklaşsınlar. Zıtlaşmasınlar, inatlaşmasınlar. Hele hele fiziksel şiddete baş vurmasınlar. Doktorlarla mutlaka iletişim halinde olmalılar. İlaç kullanımında ve doktor seanslarında mutlaka onlara destek olmalılar. Özellikle depresif dönemde çok unutkan olduklarından, hasta yakınları ilaçlarını takip etmeliler. Bipolar bozukluğun tedavisinde nasıl bir yol izlenir? Tedavide yeni gelişmeler var mıdır? İlaçsız tedavi mümkün müdür? Bipolar hastalık, şeker ve tansiyon hastalığı gibi devamlı ilaç kullanmayı gerektiren biyolojik genetik kökenli bir hastalıktır. Tedaviden esas amaç kişinin depresyon, hipomani ve mani yaşamamasıdır. Tedaviye rağmen bazen bu gerçekleşmeyebilir. Farklı tedavi seçenekleri devreye sokulur. Bugun için geliştirilen çok iyi ve yan etkisi az ilaçlar vardır. Güvenle kullanılabilir. İlaçsız tedavi mümkün değildir. Depresif fazda görülen intihar eğilimlerini engellemede ilaç tedavisi yeterli midir? Tedaviden beklenen kişinin depresyona girmemesidir. Onun için koruyucu-önleyici tedaviler devamlı olmalıdır. Buna rağmen depresyon ve intihar eğilimi varsa ve yoğunsa, mutlaka hastaneye yatırıp; ilaçlara göre daha az yan etkiye sahip elektro şok tedavisi uygulanmalıdır. Bu bozukluğu yaşayan insanların sıradışı olduğu söylenir. Özellikle ünlü ressam, müzisyen ve yazarlarda bu bozukluğun görülmesi dikkat çekicidir. Bipolar bozukluğa sanatçı hastalığı demek mümkün müdür? Bu insanlar çok renkli,sanatsal ve “yaratıcı” özellikleri olan sıradışı kişilerdir. Van Gogh, Salvador Dali, Dostoyevski, Michalengelo bu hastalıktan muzdarip ama iz bırakmış insanlardır. Bipolar bozukluk yaşayan hastalar çevreleri için tehlike arz ederler mi bu kişiler sosyal yaşantılarını sürdürebiliyorlar mı ve hangi hallerde gözetim altında tutuluyorlar? Bipolar hastalar kendilerine çok engel olunduğunda, sert konuşulup aşağılandıklarında agresif olabilirler (tıpki “normal” insanlar gibi). Onlarla çok açık, dürüst, net konuşmak gerekiyor. Depresyon döneminde çoğunlukla “atıl” durumdadırlar. İşlerini yapamazlar, sorumluluklarını yerine getiremezler. Bu nedenle onlara yardımcı olmak ve beklentileri azaltmak şarttır. Yanlarında olduğumuzu her zaman hissettirmek ve destek olmak tedavilerini olumlu etkiler. Mani döneminde, çoğunlukla hastalıklarını kabul etmediklerinden ve çok coşkulu ,keyifli olduklarından “kafasına göre” hareket ederler. Aşırı alış veriş yaparlar, ellerine fazla para ve kredi kartı vermemek, ama harçlıksız da bırakmamak gerekir. Bu dönemde ne yapıp edip tedaviye yönlendirmek ona yapılacak en büyük iyiliktir. Çoğunlukla tedaviyi reddederler, kaçarlar. Kanuni ve hukuki bazı yolları kullanmak gerekirse, doktorla istişare halinde uygulamaya geçmek doğru olur. Mani döneminde artmış, abartılı bir yaşam söz konusudur. Hastayı ikna edecek, ya da sözünü dinleyecek, belki korkacağı aile ve arkadaş-dost çevresinden birisiyle tedaviye götürmek gerekebilir. Bipolar bozukluk yaşayan kişilere ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz Manideyken söz geçiremezsiniz; depresyonda iken ve normal haldeyken onları bilinçlendirmek önemlidir. Hastalık kişinin elinde ve iradesinde olmadığından ve sık tekrarlayabildiğinden devamlı ilaç kullanmaları gerektiği anlatılmalı ve ikna edilmelidir. UYKUSUZ KALMAMALILAR Asla uykusuz kalmamalılar, gece işlerinde çalışmamalılar. Uykusuzluk bu hastalığı tetikler. Düzenli bir iş ve yaşamlarının olması sağlanmalıdır. Çok yetenekli ve zeki, yaratıcı insanlardırlar.

• Psikozun erken uyarı işaretleri şunlardır:
    Uyku düzenlerinde değişiklikler.
    İştah değişiklikleri.
    Toplumsal yaşamdan geri çekilme.
    Kişisel temizlik ve bakımda kötüleşme.
    Hergünkü rutinlerden uzaklaşma
    Dikkat dağınıklığı, dalgınlık
    Anlam verilemeyen hareketlilik veya durağanlık
    İlişki kurma biçiminde değişiklikler
    Huy değişiklikleri
    Psikoz belirtileri yaşayan bir kişide genellikle kişisel, toplumsal ve mesleki sorunlar ortaya çıkmıştır. Daha ileri belirtiler şunlardır:
    Sanrılar ve varsanılar en önemli psikotik belirtilerdendir. Varsanılar var olmayan şeyleri görmek, duymak, hissetmek, tatmak veya koklamaktır. Örneğin kişi, “kafasının içinde sesler duyabilir” veya “derisinin altında ilerleyen bir şey” gibi, var olmayan şeyleri görebilir veya hissedebilir. Gözüne hayaller görünebilir, burnuna kokular gelebilir. Kendisine dokunulduğunu, birşeyler yapıldığını düşünebilir, inanabilir. Sanrılar ise değiştirilmesi güç yanlış inanışlardır. Örneğin gerçek dışı olarak eşinin kendisini aldattığı hatta bunu çok yakınlarıyla yaptığı inancına saplanıp kalabilir, çok daha saçma şeylere inanabilir. Uzaylılarca hamile bırakıldığını, içinde chip olduğunu düşünmek bunlara örnektir. Sanrılar insanı huzursuz eder ve bunları yaşayan kişinin karşısındaki insana düşmanca davranmasına veya iletişim kurmamasına neden olabilir örneğin. Bazen bu gerçekle hayalin karışması, kendini güçlü hissetme gibi de olabilir. Kişi, kendisini bir film yıldızı, toplumsal veya manevi önder, evliya veya bir mehdi, peygamber, allah sanabilir. Televizyonda kendisi hakkında konuşulduğunu veya şarkıların özel olarak kendisi için gizli mesajlar taşıdığını ya da kendisinin özel güçlere sahip olduğunu düşünebilir. Düşünceleri okuyabiliyordur veya kendi düşüncelerini başkaları bilebiliyordur. Sanrılar bazen paranoya şeklinde olabilir. Örneğin kişi, takip edildiğini, kendisine tuzak kurulduğunu veya çeşitli güçler ya da kişilerce kontrol edildiğini düşünebilir. Kendilerine eziyet edildiğine inanabilirler veya hiçbir nedeni olmadan kuşkucu olabilirler.
    Düzensiz konuşma veya davranış – kişi örneğin hızlı konuşabilir veya konudan konuya hızlı bir şekilde atlayabilir ya da kendisini ifade etmede güçlük çekebilir. Saçmalar, anlamsız konuşmalar yapar. Alışveriş yapmak, ortalığı temizlemek, yemek pişirme ve çamaşır yıkama gibi günlük işleri yapmada güçlükleri olabilir ya da çeşitli durumlara uygunsuz şekilde tepki gösterebilir.
    Duygularda değişiklik – örneğin kişi duygularını çok az gösterir ya da fazla konuşmaz. Başka kişilerden geri durur ya da düşünme güçlüğü yaşayabilir. Sanki kafasının içi boşaltılmıştır. Düşünce üretimi durmuştur.
    Bu belirtiler birkaç saat veya birkaç gün sürebileceği gibi, kişi doğru tedaviyi almazsa haftalarca, aylarca hatta yıllarca da sürebilir.

• Kadınİstiyorum kullanıcısına yanıt
    Dostum arkadaşı dinleme, şu an kafası yükseklerde dediğin gibi maniac döneminde, o yüzden normal bunlar. İlaçlarını ve kontrollerini asla ihmal etme, düzen çok çok önemli senin hayatında. Ne yapıyorsan bir sistemin olsun, bol bol kitap oku, kaliteli filmler izle, sosyalleşmeye eğil, spor yap. Benim de ablam bipolar, ilaç almadığı için sürekli ataklar ve döngüler geliyor. Kendine çok iyi bak, az bulunan bir insansın, işin pozitif tarafından bakarsak bunu avantaja çevirip duygusal zekanı müthiş yerlere taşıyabilirsin. İlk önce kendin mutlu ol, sonra da başkalarını mutlu et.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.