Bildirim
Bir adet ayt fizik sorusu
Samsung Galaxy S25: Yapay Zeka Parmaklarınızın Ucunda
https://www.amazon.com.tr/stores/page/92F263DE-74F5-45CA-B8EE-2FA578898A76?ref_=s25dh
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü, 1 Mobil
Giriş
-
hocam uygulanan çekim sadece gezegene bağlıdır o yüzden her şey aynı kalır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kutlesi azaldigi icin acisal momentum da azaliyo ozmn
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Hocam ama kütle çekim kuvveti formülünde cismin kütlesi de olmuyor mu yani çekim kuvveti azalır diye düşündüm ben
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kbrabzkrt -- 9 Şubat 2020; 14:28:7 >
-
buz eriyince eriyen su akıyor mu akmıyor mu belirtmemiş momentumu yorumlayamadım o yüzden
Ama v ve r sabitse L=mvr den otomatik olarak azalmiyo mu ztn, bi de hangi durumlarda acisal momentum korunur onu anlamiyorum hic bi tuyon var mi
Emin olmamakla birlikte şöyle düşündüm : G.M.m/R2 = mv2/r den m ler gidicek. m nin bir önemi kalmayacak. Yörünge değişmeyecek, yörünge değişmeyip kütle azaldığı için açısal momentum azalacak.
Ama Ertan Hoca yorumlarsa iyi olur -
Çok iyi soru
Periyot değişmiyor onu buluyorum, yer çekimsiz ortam tamam eriyecek de damlalar da yörüngede olmaya devam etmez mi, totalini mi düşünmeliyiz,
Ben de öyle düşündüm
Buzun erimesi eriyen suyun uzaya saçılacağı anlamına gelmez küre halinde şekil alır ve kütlesi değişmediği için momentumunu ve periyot hızını da korur. (Satürn'ün enceladus uydusu buna muazzam bir örnektir (uydunun sadece yüzeyi buz)) Dolayısıyla cevap E hocam. Dogru cevap ne bu arada
Momentum hangi durumlarda degisiyo peki mesela kendi etrafinda donen bi patenci elindeki agirligi birakirsa direkt acisal momentumu azalir mi yoksa momentum korunup hizi mi artar
kütlesi azalır falan ne alaka? Kütlesi değişmiyor, eriyince yoğunluğu ve hacmi değişir onun da bizimle işi yok zaten? -
Bu formülle bizim işimiz yok ki :D nerde çekim ivmesiyle alakalı bir şey var? Ezbere öğrendiniz her gördüğünüz yere yazıyosunuz sanırım. -
Eriyen yerler uzaklasir diye dusunmustum ben de
hocam bu örnekte bırakma falan yok, sıvı hale geçtiğinde cisme farklı bir kuvvet etki etmeyecek ki saçılması için bir sebep yok. Günlük hayatta buzu elimizle tutarken eridiğinde sıvı kısımları yer çekiminden dolayı aşağı doğru düşüyor ve saçılmış gibi algılıyoruz fakat orada buza da aşağı doğru etkiyen bir kuvvet var zaten biz de ona kuvvet uyguladığımız için düşmüyor vs. vs. yani yörüngede dönen buz sıvı hale geçtiğinde sıvı kısımlara extra bi kuvvet etki etmeyecek ki saçılması için bir sebep göremiyorum. -
Sen hala madde kaybediyo olarak görmüşsün. Sıvı buharlaşmıyor sadece sıvı hale geçiyor ve uzay ortamında katı da olsan sıvı da olsan gaz da olsan (ki satür örneğine dönersek gaz uyduları bile var) hala aynı kütle çekim gücü o maddeye etki etmeye devam eder. Vektörel düşünce yapını genişletmen gerekiyor fazla ezber gitmeyin derim. İyi günler... (Üstteki arkadaş tam yazacagimi yazmis o yuzden ona ek olarak yazdim bunlari ama soru efsane)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TonYKStark -- 10 Şubat 2020; 1:48:27 >
Kütle sabit knk eriyip yere dökülmüyor norrmalde düsündugumuz gibi bu sebepten v veya rde bir degisiklik olmuyor onceden gormustum bu soruyu
Buzun erimesi neredeyse hiçbir şeyi değiştirmez. Kütle merkezi yine aynı yörüngede kalır. Buna en iyi örnek kuyruklu yıldızlar olabilir hatta. Güneş'ten uzakta iken buz şeklinde, yaklaşınca eriyor buhar ve su haline geliyor. Yörüngesi bozulmadan ilerliyor ve sonrasında uzaklaştığı için tekrar donuyor.
Aynı şeyi Dünya'nın üzerindeki suların tamamen donması için de düşünebilirsiniz. Güneş etrafındaki yörüngemiz değişmezdi. Sonra isterse tekrar erisin sonuç yine değişmez.
Bu olay, aynı yörüngedeki bütün parçacıkların aynı süratle, aynı periyotla dolanmasıyla alakalı.
Uzay istasyonunda ellerini serbest bırakan bir astronot uzay aracıyla birlikte aynı yörüngede dolandığı için uzay aracının içinde savrulmuyor. Astronotun ellerini serbest bırakmasını sıvılaşma gibi düşünebilirsiniz. Mantık aynı çünkü.
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Buzun erimesi neredeyse hiçbir şeyi değiştirmez. Kütle merkezi yine aynı yörüngede kalır. Buna en iyi örnek kuyruklu yıldızlar olabilir hatta. Güneş'ten uzakta iken buz şeklinde, yaklaşınca eriyor buhar ve su haline geliyor. Yörüngesi bozulmadan ilerliyor ve sonrasında uzaklaştığı için tekrar donuyor.
Aynı şeyi Dünya'nın üzerindeki suların tamamen donması için de düşünebilirsiniz. Güneş etrafındaki yörüngemiz değişmezdi. Sonra isterse tekrar erisin sonuç yine değişmez. Bu olay, aynı yörüngedeki bütün parçacıkların aynı süratle, aynı periyotla dolanmasıyla alakalı. Uzay istasyonunda ellerini serbest bırakan bir astronot uzay aracıyla birlikte aynı yörüngede dolandığı için uzay aracının içinde savrulmuyor. Astronotun ellerini serbest bırakmasını sıvılaşma gibi düşünebilirsiniz. Mantık aynı çünkü. |
Benzer içerikler
- kalp kası laktik asit fermantasyonu yapar mı
- kunduz soru başı kaç tl
- tyt netlerim artmıyor
- 60 bin sıralama ile alan bölümler sayısal
- 90 tyt 50 ayt kaç bin
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X