Şimdi Ara

Bir Elektronik Mühendisi yazılıma yönelebilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
11.100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dünya çapında iş imkanı en geniş mühendislik hangisidir?

Kendi işini kurmak isteyen biri için(düşük maliyetle) hangi mühendislik daha uygundur?

Elektronik Mühendisliği'ni bitirirsem işveren beni yazılımcı olarak alır mı?

Forumdan, sözlükten yurtdışına giden Mühendisler'in çoğu Bilgisayar Mühendisi.Sırf iş imkanı iyi ve maaşı genel olarak yüksek olduğu için yazılıma yönelmeyi düşünüyorum.Hem masa başı iş (tam bana göre) hem evinden bile çalışma imkanı var.Bir yandan da Elektronik Mühendisliği gibi zor bir bölümü bitirip yazılıma yönelmeyi düşündüğüm için kendimi enayi gibi hissediyorum.Sizlere danışmak istedim.

Amacım 7-8 sene yurtdışında kalmak,belki kendi ülkemde belki yurtdışında kendi işimi kurmak.Hayatım boyunca alarm kuramam kesinlikle kendi işimi kuracağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: opamp1

Hocam ben hiç fabrika görmedim,staj yapmadım piyasa hakkında bilgim yok yani.İş imkanları,maaşları iyi diyorlar yazılımcıların, bu yüzden biraz aklım karıştı.Forumlarda, sözlüklerde eem'yi kötülüyorlar işsiz çok ,yazılıma yönelin diyorlar.Yazılımcı olursanız dünyanın her yerinde rahatlıkla iş bulursun diyen var ,mesela sözlükte adamın biri ee bitirmiş usa'da master yapmış yine ee alaınında,sonra bakmış para yazılımda yazılıma yönelmiş.Yani elektrik elektronik mühendislerine sorsam neredeyse %60-70 i yazılıma yönel der heralde.
    Ciddiye alınmayacak kaynaklar bunlar. ınternet. Ağzı olan konuşuyor. ben de söyleyim para tıpta. doktor ol. kaldır parayı. Bu bir parametre midir?
    Ayrıca ne beklediğin de önemli. junior developer türkiyede asgari ücret ile 3.000 arası bir rakam alır. 2-3 yıl seviyeli mid developer da 4-5 kTL civari.
    dünya da nasıl:
    stack overflow
    Stack Overflow Salary Calculator
    https://stackoverflow.com/jobs/salary

yakında şuradan da anket sonuçları paylaşılır:
    Önceki Yazılımcıtwitter
    Önceki Yazılımcı
    https://twitter.com/oncekiyazilimci/status/1021487585485578241

her yıl 8.800 kişi bilgisayar mühendisliği kazanıyor (türkiyede özel + devlet) ancak biz javascript developer bulamıyorum okullar yazılımcı yetiştirmekte mi yetersiz yoksa öğrenciler mi öğrenmiyor bilmem ama adam okulu bitirmiş en ufak bir sunacağı şey yok. Mülakata geliyor. Alamıyoruz. Sorsan bilgisayar mühendisiyim iş yok der ama demez ki odun gibi mezun oldum diploma beni zengin edecek sandım. ne sektöre çalıştım ne akademik öyle dümdüz çıktım okuldan. Ben markette kasiyerlik yapan bilg. müh. tanıştım ya adam iş yok diyor. Biz ağlıyoruz eleman bulamamaktan.
    Yani mesele yazılım öğren iş çok para var değil . hiç bir iş veya meslek tek basına bir title ile para kazandırmak. Çabalaman onun altını doldurman. nitelikli aranan bir meslek uzmanı olman gerek.
  • Sence her kendi işini kuran insan istediği zaman işe gidip gelen ehl-i keyif insanlar mıdır? Çok ünlü doktor, avukat, mali müşavir gibi kişilerde gördüm o durumu, o da yıllar boyunca eşek gibi çalıştıktan sonra gelmişler o düzeye.

Kendi işini yapmak istemeyen elektrik-elektronik mühendisleri genelde network alanına yöneliyor, yazılım geliştirme olarak alt düzey sistem programlama (C ile) alanında çalışıyorlar, Java vs ile kurumsal yazılımcı olmak için fazla gayret göstermen gerek.

Yeni mühendisin kendi işini kurması çok zor, ciddi sermayen ve geniş çevren(torpil) olması lazım. Avukat, dişçi, mimar gibi değil mühendislik. Belki makine müh olabilir.
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Yazılım şirketi için ne sermaye gerekecek onu da söyler misin?Ciddi sermaye derken her alana göre değişir
  • opamp1 O kullanıcısına yanıt
    Sermaye değil müşteri gerek..
    nedir yazılımdan anladığınız? bakkala site yapmak mı? internet cafe programı mı yazmak?

kurumsal iş için çevre torpil lazım, ekip için eleman lazım, en az 1 yıl bunlara maaş ödeyecek durumda olacaksın.. hayattan işten haberiniz yok sözlüğe internete bakıp ahkam kesiyorunuz.
  • Bu elektronik ile bilgisayar müh. çok yakin bölümler yalanini kim yaydiysa aklini seveyim.
  • Bütün mesele alarm kurmaksa yurt dışında gece çalışma imkanı tanıyan firmalar var, çoğu büyük firmalar, ama oralara girmek için harcayacağın emek çok fazla olacak, dahası 4 yıl gördüğün eğitimin büyük bir kısmı boşa gidecek.
    Nvidia'da donanım alanında çalışan em mezunları var, araştır biraz Türk olanların bloglarını falan takip et, kafanda bir fikir oluşur.
    Em bitirip bizim alana yönelen çok kişi var, iyi yerlere gelenler de oldu, benim tavsiyem sizden önce bunu yapmış kişilerin tecrübelerinden faydalanmak.

Kaldı ki kendi işini kurmak her zaman en iyi seçenek olmayabilir, pek çok maaşlı çalışanın şartları kendi işini kurmuşlardan iyi olabilir, esnaf kafasıyla iş kurayım keyif kebap yaşayayım diye düşünmek bence bir mühendise yakışan şey değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Glitch

Bu elektronik ile bilgisayar müh. çok yakin bölümler yalanini kim yaydiysa aklini seveyim.
    Yakın diyene bin şükür, bu gözler bir dönem c dersi alıp "bilmuh bitti aga, artık biz de kodlama görüyoruz" diyen öğrenci gördü.
  • Son cümlede amacım y.dışına çıkıp 8-10 sene y.dışında yaşamak demişsin. eger mesele o ise, Almanya'da Elektronik Müh olarak rahatlıkla* iş bulursun ve Work Permit te alırsın cunku Almanya da elektrik teknisyen, elektromekanik, elektrik müh, elektronik müh bunlar cok temel ve sürekli aranan elemanlar. almanca öğrenmek şart değil fakat önemli. İngilizce dışında hiç dil öğrenemem diyorsan Hollanda Belçika gibi yerlere de rahat gidebilirsin ( o ülkeleri o kadar araştırmamış olsam da, bazı mühendis arkadaşlarım Hollanda ve Belçika da yıllardır, ona dayanarak tahminen)

*rahatlıkla derken yani pozisyonlara göre biraz ön araştırma yapıp, ön görüşme için hazırlanmak en azından İngilizce rahat ve iyi sohbet edebilmek te gerekli tabi ki sonuçta Avrupaya iş başvurusu yapıyorsun.

Yazılım işi arkadaşlarn dediği gibi elektronikten farklı. Ortak yön matematik ve mantık olabilir. Java dediğin şey bir programlama dili fakat işletmelerde kullanılan Java EE denilen cok daha geniş ve değşik bir yapı. Java programlama diliyle birkaç uygulama yapmak başka, Java EE tecrübesine sahip olmak başka.

• "Elektronik Mühendisliği'ni bitirirsem işveren beni yazılımcı olarak alır mı? "
    -Ben işletme mezunuyum 2009 dan beri programlama ile paramı kazanıyorum. Eğer kodlayabildiğini kanıtlayabilirsen diplomaya takılmazlar. Sektörde gökhan sengül var. Nitelikli bir yazılım gelişticidir ve elektronik müh mezunudur.

".Hayatım boyunca alarm kuramam kesinlikle kendi işimi kuracağım."
    Kendi yazılım işimi 5yıl işlettikten sonra kapattım(hayatımda aldığım en doğru karar). Hayatımda en iyi tatili maaşlı çalışırken yaptım. Kendi işim varken balayında bile rahat edemedim. Sen kendi işin olunca sanıyorsun üssün olmuyor. Patronun müşterin oluyor. Adamlar da parayı verdik öttürürüz modunda. Düğünüme 1 hafta kala bile ben çalışıyordum. Maaşlı çalışırken alıyorum izni işimi görüyorum. Ben pazarları bile calısıyordum.
    Kendi işin != özgürlük.
    Kendi işin sana alarmın kralını kurdurur. iş büyüynce de bu sefer sorumluluğun artacak yine uykusuz geceler. Rahat etmek istiyorsan çok nitelikli bir mühendis ol ki çalışanına değer veren firmalarda çalış böylece esnek mesai saatli ister 10 da gel ister 1 de diyen ama işin bitir diyen firmalara denk gelebilesin.

işin yurtdısında kurmak kolay bkzn estonya. Mesele müşteri bulmak. Yurtdısına gideceksen dirseklerin acıyana kadar ders calısmalısın. Çünkü dünyada iş bulmak demek tüm ülkelerin en iyi mühendisleri ile rekabet etmek derek. Türkiye vasatlar ülkesi burda hayatta kalırsın ama dünya da iş bulmak ciddi rekabet. Öyle x okuldan mezun oldum ile iş bulunmuyor. Adamlar Mit den mezun olup geliyorlar.

Yazılım geliştiriciliği bir diploma işi değildir (avukatlık gibi) bir zanaattir. Bir ev hanımı da bir pilot da yazılım geliştirici olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 26 Temmuz 2018; 9:59:35 >

• Hocam ben hiç fabrika görmedim,staj yapmadım piyasa hakkında bilgim yok yani.İş imkanları,maaşları iyi diyorlar yazılımcıların, bu yüzden biraz aklım karıştı.Forumlarda, sözlüklerde eem'yi kötülüyorlar işsiz çok ,yazılıma yönelin diyorlar.Yazılımcı olursanız dünyanın her yerinde rahatlıkla iş bulursun diyen var ,mesela sözlükte adamın biri ee bitirmiş usa'da master yapmış yine ee alaınında,sonra bakmış para yazılımda yazılıma yönelmiş.Yani elektrik elektronik mühendislerine sorsam neredeyse %60-70 i yazılıma yönel der heralde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi opamp1 -- 26 Temmuz 2018; 14:27:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: opamp1

Hocam ben hiç fabrika görmedim,staj yapmadım piyasa hakkında bilgim yok yani.İş imkanları,maaşları iyi diyorlar yazılımcıların, bu yüzden biraz aklım karıştı.Forumlarda, sözlüklerde eem'yi kötülüyorlar işsiz çok ,yazılıma yönelin diyorlar.Yazılımcı olursanız dünyanın her yerinde rahatlıkla iş bulursun diyen var ,mesela sözlükte adamın biri ee bitirmiş usa'da master yapmış yine ee alaınında,sonra bakmış para yazılımda yazılıma yönelmiş.Yani elektrik elektronik mühendislerine sorsam neredeyse %60-70 i yazılıma yönel der heralde.
    Ciddiye alınmayacak kaynaklar bunlar. ınternet. Ağzı olan konuşuyor. ben de söyleyim para tıpta. doktor ol. kaldır parayı. Bu bir parametre midir?
    Ayrıca ne beklediğin de önemli. junior developer türkiyede asgari ücret ile 3.000 arası bir rakam alır. 2-3 yıl seviyeli mid developer da 4-5 kTL civari.
    dünya da nasıl:
    stack overflow
    Stack Overflow Salary Calculator
    https://stackoverflow.com/jobs/salary

yakında şuradan da anket sonuçları paylaşılır:
    Önceki Yazılımcıtwitter
    Önceki Yazılımcı
    https://twitter.com/oncekiyazilimci/status/1021487585485578241

her yıl 8.800 kişi bilgisayar mühendisliği kazanıyor (türkiyede özel + devlet) ancak biz javascript developer bulamıyorum okullar yazılımcı yetiştirmekte mi yetersiz yoksa öğrenciler mi öğrenmiyor bilmem ama adam okulu bitirmiş en ufak bir sunacağı şey yok. Mülakata geliyor. Alamıyoruz. Sorsan bilgisayar mühendisiyim iş yok der ama demez ki odun gibi mezun oldum diploma beni zengin edecek sandım. ne sektöre çalıştım ne akademik öyle dümdüz çıktım okuldan. Ben markette kasiyerlik yapan bilg. müh. tanıştım ya adam iş yok diyor. Biz ağlıyoruz eleman bulamamaktan.
    Yani mesele yazılım öğren iş çok para var değil . hiç bir iş veya meslek tek basına bir title ile para kazandırmak. Çabalaman onun altını doldurman. nitelikli aranan bir meslek uzmanı olman gerek.

EE müh olduğuna göre büyük ihtimalle devlet üni mezunusundur. Önceki mesajımda dediğim gibi EE müh Almanya'da cok geçerli ve aranan bir meslek. Parasal kaygı ve iyi iş kaygın var görülüyor. Normaldir. Ancak Türkiye içinde EE müh olarak cok kazanamazsın, mutlu olamazsın. Fabrikalarda bakım müh olarak iş bulabilirsin. Haftada 5 gün ise memur gibi takılıp belli bir maaş alırsın. Maaşlar üstten baskı altında. SGK primleri kol gibi yüksek. Bu durum orta ölçek işletmelerde maaşların bırak yükselmesini ödenmesini dahi zorlaştırıyor. Net maaşın 4000TL diyelim ki bu iyi bir tahmin oldu, onun en az 1000TL'si SGK primi. Yani netin 25% i SGk primi. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. SGK primleri üzerinden dönen bir sistem var. Mühendislik tarafına bakıyoruz. Mühendislik tasarımı, mühendislik üretimi ağırlıklı bir sanayi yok. Bu şartlar altında nasıl olsun ki? Yazılım alanına geçersen de bu şartlar cok değişmez hatta daha kötü bile olabilir. O yüzden Avrupa iyi. Fabrika görmemiş staj yapmamış olabilirsin. Arduino al, EE mühendislerinin anlayabileceği tarza basit bir elektronik devre problemi bul, onu Arduino ile çöz, hem arada biraz C de öğrenmiş olursun bir demo yap, çalıştır, fabrika tecrübesinden daha iyi bir referans olabilir.

• Mezun değilim hocam ,daha öğrenciyim.C dilini biliyorum ama unuttum.Yani çok vasıflı, başarılı bir Mühendis adayı değilim.Arduino,plc,Excel bile bilmiyorum, tanıdık yok referans olacak.Belki bu yüzden iş kaygısı var.Yani mezun olduğumda 2-3 sene düşük maaştan ,kötü çalışma şartlarından bunalıma girebilirim.Yani benim de herkes gibi aselsan,Tai,havelsan, Tübitak'da çalışmak hayalim ama biraz umutsuzum.Forumda mümkün olduğunca tecrübeli Mühendisler'den tavsiye almaya çalışıyorum.Yurtdışında çalışmayı çok isterim.Uluslararası bir şirketten geçiş çok daha kolay olur sanırım (Bosch,Siemens gibi)
    Vasıf olayı sana bağlı. Vasıf aynı zamanda hayat tarzı, hedefler, sağlık durumu (beyinsel) bunlara da bağlı. C kolaydır ama hiç kullanmazsan unutulabilir tabi ki. Öğrenci olmanı avantaja çevirip şimdiden Almanca öğrenebilirsin İngilizce dünyanın dili, Almanca avrupanın dili. Fakat almanca öğrenirsen ingilizce kolay gelecektir cunku ingilizcenin kökeni almancadır ve mühendislik ve bilimin 2.dili almancadır. en temel 2 kelimeyi buradan ileteyim: Elektronik Mühendisliği --> Elektrotechnik, Elektronik Mühendisi --> Elektroingenieur. Almanca bilirsen Bosch Siemens gibi yerlere hem girerken hem de işyerinde avantajın olur. Yıllar önce Bosch bazı ilanları almanca olarak veriyordu, hala öyle midir bilmem. Tübitak torpilliler ve aynı siyasi görüşten olanların yeri. Öyle yerleri düşünüyorsan almanca öğrenmene cok teknik şeyler bilmene gerek yok. Benim bir arkadaş Tübitak'a naylon projeler hazırlayıp içerden arkadaşlarına kabul ettirip 18 ay boyunca karşılıksız tübitak destek kredisi alıyordu, ek iiş olarak. Bana da teklif etti. Bir proje hazırla ben kabul ettiririm, 18 ay para gelir dedi. Ben 'öyle gelecek para beni mutlu etmez' deyip reddettim.

• Peki hocam diyelim ben bir şirkette mülakata girdim,çok beğenildim.Ama işe başladıktan sonra beni çok yetersiz buldular ve işten çıkarmak istediler.Ben istifa etmezsem yani kendi isteğimle çıkmazsam onlar beni kovarlarsa tazminat alacak mıyım? Şirkette bu tür işler nasıl olur?Onlar tazminat vermek zorunda mı yani?Ben çıkmazsam onlar da tazminat vermek istemezlerse durum ne olacak?
    Güzel soru. Cunku şirketlerden birkaç kez kovulmuş mühendis olarak 1. el deneyimim var. Ben en son 2010'da kovuldum. 4+ sene çalıştığım için iyi bir tazminat tutarım vardı fakat şirket onu 10 taksitte ödeme hakkı varmış. Dikkat!... Türkiye'de tüm yasalar kodamanlardan yanadır. Yasalar büyük patronları kollar, onları zor durumda kalmaktan kurtarır. 2018 itibarıyla tazminat şartları patronlardan yana olacak şekilde değişmiştir tahminen. Hatta belki tümden kaldırılmış ta olabilir, 8 senedir freelance çalıştığım için.bilmiyorum.

Bu arada Almanya'da Elektronik Mühendisliği bölümleri 2010'dan bu yana 3 sene sürüyormuş. Yani 3 sene içinde Elektronik Müh diploması veriyorlar. Ve son senesi büyük oranda pratige dayalı. cok ilginç bak bu. yani adamlar pratikte birşeyler yapmana büyük önem veriyor. No teori. Just icraat.
  • Elektronik için yazılım bilmek zorunluluk zaten televizyon kumandasindan buzdolabina kadar hersey yazilim iceriyor bu yazılımları yazanlar da elektrik elektronik muhendisi iot nin yayginlasmasiyla gömulu sistemler ve guvenlik daha da onem kazanicak ve bu sistemler javascript kullanarak yazılmiyor yazılımsal ve donanimsal kendine has problemleri var bilgisayar muhendisi olup bu

tür alanlara yonelen cok azdır zaten

Ayrıca birkac ay once bmw nin yapay zeka alaninda tecrubeli elektrik elektronik muhendisi aradigini gormustum sanirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kurosaki_ichigo -- 28 Temmuz 2018; 1:6:14 >
  • Bir şirket neden 4+ sene çalışmakta olan bir Mühendis'i işten çıkarır?Sizinle aynı vasıfta olan ve daha az maaşa çalışacak birini buldukları için mi?Yani özel değilse sebebini merak ettim de...

Vestel'de bir çalışan esnedi diye işten çıkarıldığını falan da duydum

Avrupa'da , Almanya'da hem çalışma saatleri daha az hem yıllık izin daha fazla hem den alım gücü daha yüksek galiba.Çoğu Mühendis gibi ben de yurtdışı tebrübesi isterim ama biraz donanımlı olmak gerek biraz da şans işi sanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.