Şimdi Ara

Bir zamanlar '3dfx ve Voodoo Serileri'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
1
Favori
4.988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Bir zamanlar '3dfx ve Voodoo Serileri'

1995-1999 oyun piyasasını ayağa kaldıran 3 boyutlu hızlandırıcı kart (Çipseti üreten firma). 4 mb'lık S3 Virge'mizin kral olduğunu sandığımız yıllarda suratımıza tokat gibi inmişti. İlk hayal kırıklığı 97 sonunda EA Sports'tan gelmişti. Fifa 98'de yağmur ve kar efektlerini görebileceğimiz açıklanmasına rağmen, oyunu alıp daha ilk maçta karlı sahayı açan bünyeler gözlerine inanamamışlardı. Hayır, karlar düşer, düşer düşer ağlarım " nidalarıyla değil. Düşen karları göremedikleri için inanamadılar gözlerine ardından oyun dergilerini inceleyip (gameshow vardı o zamanlar) bu güzel efektlerin 3dfx gerektirdiğini öğrenip, parasızlığı kör gözlerinden öptüler. O zamanlar çocuktum ama yanlış hatırlamıyorsam 300$ civarıydı ve hiçbir gencin de babasına " oyun oynicam, bana 300$ verir misin? " demeye yüzü yoktu. Daha birkaç ay önce 2300$'a aldığı bilgisayarın sadece oyun amaçlı olduğu çaktırılmamalıydı.

Konu sınırlarını aştık, evet. Neyse efendim, zaman içerisinde oyun cd'si satılan güzide tükanlarımızda ek raflar belirdi. " mustafa ağbi, bunlar ne? " diye sorduğumuzda o rafta yer alan oyunların " 3dfx istediğini " öğrendik. Yine de incelenirdi o güzel cd'lerin kapakları, salyalar akıtılarak. Kimse görmezdi ama kalbimize akıttığımız göz yaşlarımızı. Hatta o zamanlar bir liste yaptığımı hatırlıyorum. " 3dfx alınca oynayacağım oyunlar " diye. Şimdi o listeyi bulsam da gülmek ve ağlamak arasındaki o trajikomik bölgeye düşsem.**

Bu rafların büyüyüp, dükkanları kuşatması da fazla zaman almadı. 3dfx alacak parası olmayan oyunseverler " 3dfx destekleyen " oyunları tüm grafik ayrıntılarını kapatıp, en düşük çözünürlükte oynamaya çalışırken, " 3dfx gerektiren " oyunların piyasaya hükmetmesi karşısında firmaya nefret ile bakmaya başladılar. Sırf türkiye'den aldıkları beddualar bile batmaları için zemin hazırlamaya kafidir kanımca.

Batmak dedik, oradan bağlamak lazım. Voodoo, Voodoo Rush, Voodoo 2 gibi ek 3d hızlandırıcı chipsetlerin ardından voodoo banshee ile ekran kartı olayına girdiler. nitekim, agp'den tam verim alamamaları ve o aralar nvidia'nın gaza gelmesi* sonucu nal topladılar. saçma sapan sürücü hataları da bu denkleme eklenince tarihin hayal kırıklıkları arasında boğaza nazır bir yer edindiler kendilerine. sonradan bokunu çıkardılar olayın, özel adaptörlü, çift işlemcili voodoo 5'e kadar gitti sanırım. nVidia'nın donlarını bile satın aldığı söylenegelmektedir.

3dfx günümüz grafik kartlarında kulanılan SLI teknolojisinin atasıdır.

Banshee TNT'lerle bi süre başa baş gitti , sonra TNT 'lerle Voodoo 3'ler kapıştılar ve tnt lerden iyi kartlardı. Her ne kadar bellekleri 16 mb da kalsada ve maksimum 16 bit renk sağlasalarda tnt2 lerde olmayan yüksek tazeleme hızlarını bu kartlarla sağlıyorduk , quake gibi fps ler kesinlikle en iyi bunlarla oynanıyordu.derken geforce diye bir olayla atağa geçti nvidia , işte o zaman 3dfx in çanları çalmaya başlamıştı. Voodoo 4 ve 5 ile belki çok yüksek teknolojiyle üretim yapmışlardı ama nvidianın geforce unun ulaştığı başarıya asla ulaşamadılar ve nvidia sonunda 3dfx i satın aldı ve bilgisayar tarihindeki efsanelerden birinin sonu gelmiş oldu.

Ufak sorunlari yuzunden ertelenmek zorunda kalmasa ve zamaninda ciksa, nvidia'nin en guclu kartini uce katlayip (yalan degil) sahadan silecek olan, gelmi$ gecmi$ en uzun ekran karti (32 cm)

Gittikce batmakta olan 3dfx'i kurtarmasi beklenen "voodoo ne yapalım" projesinin en kallavi elemani olan voodoo 5 6000, uzerinde 4 adet grafik i$lemcisi ta$imaktaydi. Kartin ilk dizaynlarinda bu i$lemciler 2x2 $eklinde dizilmi$ olsalar da bu dizaynin cikarttigi problemler sebebiyle gpu'lar yan yana dizilmek zorunda kaldi (gelmi$ gecmi$ en uzun kart olmasi bu yuzden).

Kartin 4 gpu'yu birden barindirmasinin getirdigi inanilmaz kompleks yapisi 3dfx icin surekli sorun yaratti ve normalde 1999 sonu gibi cikmasi gereken kart 2000 sonlarina dogru hala cikmami$ti. 3dfx kasim ayinda karti iptal ettigini duyurdu zaten aralik ortasinda da firma nVidia tarafindan satin alindi.

Yakla$ik 1 senelik geli$tirme sureci boyunca 1000 civari voodoo 5 6000 uretildi. normaldir ki zaman ilerledikce yeni revizyonlar cikmi$ti. ilk versiyon olan 1000 dogru duzgun cali$miyordu bile. firmanin cikardigi en son versiyon ise 3900du (son kez ekim ba$larinda revize edilmi$).

Kartin bu son revizyonlari halen 1.000$ civarinda fiyatlardan satiliyor. Karti 3 sene sonra, 2003 yilinda bir site incelemi$ ve acaba ciksa nasil olurdu, diyerek performansina bakmi$. Bu performansi degerlendirmeden once durmamiz gereken nokta bu kartin rakibinin asil olarak hangi kart oldugu, o yuzden o yillardaki ekran karti furyasina bi goz atalim, nvidia'nin kartlarina bakalim:

* 1999 yilinin ba$larinda tnt2'yi piyasaya surduler (Cevap: Voodoo 3 3000)
    * 1999 yilinin ortalarina dogru TNT2 Ultra'yi piyasaya surduler (Cevap: Voodoo 3 3500)
    bundan kisa bir sure sonra GeForce 256'yi piyasaya surduler
    * 1999 sonunda GeForce DDR'yi piyasaya surduler
    *2000 baharinda GeForce 2 GTS'yi piyasaya surduler
    *2000 sonlarina dogru GeForce 2 Ultra'yi piyasaya surduler
    *2001 ortasinda da GeForce 3'leri piyasaya surduler.

"3dfx'in napalm" projesinin temelindeki VSA 100 Gpu'sunun geli$tirme i$lemleri, bu projenin ilk aciklanmi$ piyasaya surulme zamani olan 1999 sonlarina dogru tamamlanmi$ti. Hatta ve hatta Voodoo 4 4500 ve Voodoo 5 5500 o anda piyasaya surulebilecek durumdaydilar, ama Voodoo 5 6000'in karma$ik yapisi surekli problem cikardigi icin ucunu birden cikarmak istegiyle 4500 ve 5500'u de ertelediler. 6000'in sorunlari devam edince 4500 ve 5500'u 2000 baharinda cikarmak zorunda kaldilar. yani demek istedigim $u ki, 6000 sacma sapan problemler olmasa 99 sonunda piyasaya surulebilecekti. ve rakibi de GeForce DDR olacakti. 6000 1 sene gecikip 2000 sonlarina dogru ancak hazir oldugunda ise "abarti"ligini kaybetmi$ti ve iptal edildi. Ve sonunda rakibi nVidia tarafından 120 Milyon dolara satın alındı.

En son yaptıkları ekran kartı Voodoo 5 6000'dir. Kartin performans testi ise $ahsimi cok uzdu cunku kart ddr'yi tamamen sahadan silmekle kalmiyor, sonra cikan GeForce 2 GTS'yi de rahatlikla geciyor, GeForce 2 GTS Ultra'yi da cogunlukla geciyor ve hatta bazi testlerde geforce 3'u bile geciyordu. i$te boyle bir kartti. Bu karti du$unun ki GeForce DDR zamaninda piyasaya surmu$ 3dfx. Ortada nVidia filan kalmayacakti.

Ayrıca bu performans testleri 3dfx ile alakasiz ki$ilerce cikarilmi$ olan son derece yalan suruculerle gercekle$tirilmi$ti.

Örnek fps'ler:

Serious Sam 1600x1200x32 (voodoo 5'in en iyi testi, gordugumuz gibi rakibi ddr'yi tam olarak uce katliyor)

Voodoo5 6000 : 63fps
    GeForce 3 : 56fps
    GeForce 2 Ultra : 47fps
    GeForce DDR : 21fps

Jedi Knight 2 1600x1200x32 (bu testin diger sonuclarinin iyi bi temsili, test sonuclari genellikle boyle, o yuzden koydum. ddr yine 3e katlanmi$)

GeForce 3 : 73fps
    Voodoo 5 6000 : 66fps
    GeForce 2 Ultra : 60fps
    GeForce DDR : 23fps

Bu sonuclar insana "aaah ah 3dfx" dedirtmiyor degil.

Voodoo 5 6000 4 CPU'lu ekran kartından görüntüler;

Voodoo 5 5000 Çift CPU'lu ekran kartı;

Not: Zamanın en iyi grafik kartı üreticisini unutmamamız gerektiğini düşündüğüm için böyle bir konu açtım yazılar alıntıdır. Bir zamanlar 3dfx vardı ve benim için gelmiş geçmiş en karizmatik firmadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Source -- 10 Ocak 2009; 17:22:59 >

• bir zamanlar herkesin dilinde "yok aabi bu oyunu ancak üçdefiks açar" lafı dolanıyodu..
  • ati ne zaman kuruldu ve gelişti?
  • Vay be. Yazı insana nerdeeen, nereye dedirtiyor.
    Adamların 4 GPU lu ekran kartı yapmaya kalkışması bile büyük cesaret. Helal olsun adamlara ne diyim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kayaer07

ati ne zaman kuruldu ve gelişti?

3dfx in firtina gibi estigi zamanlarda atiden pek soz edilmezdi ama ati kart uretmeye devam ederdi...o zamanlar matrox,s3 vs markalari da vardi... 3dfx Glide api si ile harikalar yaratiyordu...diger markalarsa direct3d veya software kullaniyorlardi...mesela bir oyun aldiginizda (unreal,nfs 3 aklimda kalanlar)
    3 calistirma modu vardi...

1. Glide (3dfx)
    2. Direct3D (Nvidia,Ati,Matrox hatirladigim kadariyla - yanlisim olabilir)
    3. Software Mode (S3 ve dusuk kartlar)

en iyi grafik genelde Glide ile alinirdi...ben o zamanlar calisip 2. el 16mb voodoo banshee alabilmistim(yas 15 civari :) )...nfs 2 de avusturalya da cama carpan bocekler mi desen yagan yagmur mu...fifa da yagan kar...

3dfx donemi baskaydi...ama tekel yaratmaya kalktilar ve batmaktan kurtulamadilar...

• Hakikaten ya nerden nereye... Böyle bir şeyi bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim. Gerçekten Çocukluğum aklıma geldi. Arkadaşım bilgisayar aldığında babamdan bende istemiştim de. Sonrası fena zaten birden o anlar gözümün önüne geldi. Atari neyine yetmedi diyodu. :D
  • 3dfx ' in batmasındaki en önemli sebeplerden birisi 3dfx' in STB Velocity'i alıp ekran kartı üretmeye başlaması olmuştur.Yoksa sadece VPU (GPU değil VPU) üretmeye devam etselerde batmayabilirlerdi.

Verdiğin notlarda VSA101'i unutmuşsun VSA101 DDR destekl bir VPU'ydu ve birkaç prototip modeli çıkmıştı.

3dfx' in gönlümde yeri başkadır.Sonuçta sloganları bile herşeyi belli ediyordu. "From gamers for gamers" Bir oyunun başında 3dfx'in kayan logosunu bile görmek inasana başka bir haz verirdi.

Bende birkaç not daha vereyim.

3dfx Voodoo4 4500 modeli Powercolor üretimi olanlar hariç AGP 1,5v desteğine sahiptir ve en güncel AGP anakartlarda bil çalışabilir.

Diğer 3dfx tüm AGP modeller için en gelişmiş konfigürasyonlar aşağıdadır.

SİS chipset
    Intel P4 3000 HT
    DDR1 Ram

Amd platformu içinse Via KT333 anakart
    Athlon serisi bir işlemci
    DDR1 Ram

PCI modeller günümüzde bile kullanılabilir.PCI için en gelişmiş model 3dfx Voodoo 5 5500 dür. Zaten PCI ile AGP 4x arasında performans olarak bir farkı bulunmamaktadır.

Şuanda elimde 14 tane 3dfx kart mevcut.Bir köşede bekliyorlar.Satayım diyorum kıyamıyorum.Her 3dfx hayranı gibi birgün bir grup donanımcının tekrar bu markayı yada ruhu canlandıracağını umut ediyorum.(Her ne kadar Nvidia her türlü isim hakkına sahip olsada.)

Bir ara XGI Volari diye modeller çıktı.2 işlemcili falan.Tamam dedim işte hayallaerim gerçekleşyor fakat XGI'da tarhin karanlık sularına gömüldü.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sene 99 yada 2000 tam hatırlamıyorum 16 mb vodoo 3 3000 aldım 100 dolara ozamanlar 64 (32 de olabilir yalan olmasin) mb tnt 40 dolar civarıydı :) glide modda oyunlardan once 3dfx in o guven veren logosunu gorup şahlanıyorduk. kart hala duruyor. ozamanlar yine tv out ozelligi olan yegane kartlardandı.

efsaneler asla ölmez sadece şekil değiştirir

yazı için teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sub_s7v7n -- 11 Ocak 2009; 1:39:21 >
  • Yazı için çok teşekkürler.
    Ne zamanlardı :) 16mb voodoo'dan sonra 32mb tnt'ye geçmiştim heralde. Aklım hep voodoo ismindeydi. NEyalan söyleyim ati'nın sanırdım :)Sonradan öğrenmiştim.

http://forum.donanimhaber.com/m_20132896/mpage_1/key_//tm.htm#20136004
  • vodoo 5 6000 unutulmaz bir kart 4 gpu lu bir karttı o zamana göre çok fazla güç çekiyor ve uzundu bugün bile 4 gpuylu bir tasarımı yapabilen yok zamanında çıkarılabilse vodoo bazı olayların farkına varabilse batmaz nvidia a da olmazdı ati nvidia nın geforce serisiyle hakim olduğu pazarda alternatif olmaya çalışan bir firmaydı nvidia ya karşı radeon serileriyle direnç gösterdi başarı oldu maxtor un çekilmesiyle piyasa nvidia ve ati ye kaldı
  • quote:

Orjinalden alıntı: Diabelica

3dfx ' in batmasındaki en önemli sebeplerden birisi 3dfx' in STB Velocity'i alıp ekran kartı üretmeye başlaması olmuştur.Yoksa sadece VPU (GPU değil VPU) üretmeye devam etselerde batmayabilirlerdi.

Verdiğin notlarda VSA101'i unutmuşsun VSA101 DDR destekl bir VPU'ydu ve birkaç prototip modeli çıkmıştı.

3dfx' in gönlümde yeri başkadır.Sonuçta sloganları bile herşeyi belli ediyordu. "From gamers for gamers" Bir oyunun başında 3dfx'in kayan logosunu bile görmek inasana başka bir haz verirdi.

Bende birkaç not daha vereyim.

3dfx Voodoo4 4500 modeli Powercolor üretimi olanlar hariç AGP 1,5v desteğine sahiptir ve en güncel AGP anakartlarda bil çalışabilir.

Diğer 3dfx tüm AGP modeller için en gelişmiş konfigürasyonlar aşağıdadır.

SİS chipset
    Intel P4 3000 HT
    DDR1 Ram

Amd platformu içinse Via KT333 anakart
    Athlon serisi bir işlemci
    DDR1 Ram

PCI modeller günümüzde bile kullanılabilir.PCI için en gelişmiş model 3dfx Voodoo 5 5500 dür. Zaten PCI ile AGP 4x arasında performans olarak bir farkı bulunmamaktadır.

Şuanda elimde 14 tane 3dfx kart mevcut.Bir köşede bekliyorlar.Satayım diyorum kıyamıyorum.Her 3dfx hayranı gibi birgün bir grup donanımcının tekrar bu markayı yada ruhu canlandıracağını umut ediyorum.(Her ne kadar Nvidia her türlü isim hakkına sahip olsada.)

Bir ara XGI Volari diye modeller çıktı.2 işlemcili falan.Tamam dedim işte hayallaerim gerçekleşyor fakat XGI'da tarhin karanlık sularına gömüldü.

Elinizdeki 3dfx kartlardan birine talibim şayet satarsanız

Hiç bir zaman 3dfx alamadım,arkadaşa gidip unreal ve quake'i oynardım.Fx serisi yeni çıktığında bile 3dfx'in sunduğu grafikler bana daha iyi gelmişti.Arkadaştan 3dfx'i satmasını istedim fakat o da 3dfx hayranı olduğundan satmadı. Bulabilirsem ya da arkadaşımı satmaya ikna edebilirsem kartı almayı düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knisath -- 11 Ocak 2009; 1:03:22 >

• ilk pcyi aldıktan sonra hep 3dfxim olsun isterdim ama 300 milyonu aşan fiyatı yüzünden hiç tanışamadım kendisiyle sonra mx440 alıp yoluma devam ettim
  • Hmm benim vardı voodoo banshe kartım vardı fifa falan oynarken ozaman cidden güzel oluyordu :) ha bide tabi arkadaşlara hava atması ayrı bi zevkti o software goruntulerin yanında 3dfx kartın verdigi grafikler cidden inanılmaz smooth geliyordu ozaman.
  • Ben direk TNT2 ULTRA 32 MB ile giriş yapmıştım piyasaya : ) Half Life 1, Quake 3 falan oynuyordum : )
  • arkadaşım yazı için çok sağol eski anılarım canlandı ozamanlar p200mmx ile s3 virage ekran kartı ve 2mb rami ile oyun oynamaya çalışıyordum sonrada 2.el birtane vodoo 2 almıştım 12mb ram i vardı ve ekran kartı ile birlikte çalışıyordu ozamanlar fifa 99 nfs3 ve 4 vardı bu oyunları tırım tırım oynatan makina vodoo2 yi takınca şahlandı oyunlarda heleki açılışta çıkan 3dfx lojosu harika idi ne günlerdi onlar şuan halada vodoo2 nin kontrol paneli gözümün önünde fakat hatırladıgım kadarı ile vodoo 2 ninde üstünde 3 tane kocaman çip vadı ve çok ısınıyordu hatta kartondan sogutma sistemi yapmıştım gören arkadaşların hayran kalıyolardı ne günlerdi onlar şimdi bakıyorumda hayvan gibi ekran kartları arasında seçim yapamıyoruz ozamanlar fazla seçim yoktu ama daha zevkli idi bence

• Voodoo 8mb vardı yanına 8mb daha takıyodum 16mb oluyodu hey gidi günler hey.

• Vodoo o zamanlar orta sınıf kullanıcı için çok lükstü.
    1 Mb. S3 Trio ekran kartımın boş bellek yuvalarını doldurarak uprade yapmaya çalışırdım.
    Yazıcıoğlu pasajının altını üstüne getiriyoduk valla.
    Yanlış hatırlamıyorsam Nvidia Vodoo'yu satın aldıktan sonra G-Force serisini çıkardı.
    G-Force temelleri Vodoo'ya dayanır diye biliyorum ben.
  • ya bu vodooo 5 6000 4 gpulunun orda bir intel yongası var ne işe yarıyor
  • Benim de bir zamanlar Voodoo ekran kartım vardı ve 2d işlemcisi olmadığı için S3 Virge 3D 4 MB + Voodoo2 8 MB beraber takılıydı sistemde. Yani S3 ten çıkan vga kablosu Voodoo ya giriyor ordan monitöre gidiyordu. Yani 2d görüntülerde S3, 3d görüntülerde Voodoo devreye giriyordu. Unreal i o kartla oynamıştım ve çok etkilenmiştim. Daha sonraları 3dfx; fps artırımına, Nvidia ise teknoloji yaptırımına gidince kaybetti. En son haberini duyurduğu Voodoo5-6000 modeli o zamana göre çok akım çektiği için ayrıca dışarıdan 110 W lık bir adaptör ile besleniyordu. Yani aynen laptopların adaptörü gibi bir adaptörü vardı. G-force terimi, Nvidia' nın ekran kartımda kendi cpu su (gpu) var demek. Yani asıl işlemciden bağımsız renderleme (daha sonraları ışıklandırma - gölgelendirme hatta daha sonraları programlanabilir gpu) yapabilen ve bu sayede işlemciye nefes aldıran bir teknolojiydi. Bu 3dfx almadan önceydi. Kendi geliştiren her zaman kazanır. Sizce de öyle değil mi?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.