Olayı kısaca anlatmam gerekirse; Asliye hukuk mahkemesinde açılmış maddi-manevi tazminat davası. 1 Davacı, 4 Davalı bulunmakta. 4 davalının 3 tanesi vekille temsil edilmekte. Dava sonucunda tazminat davası ret olunuyor. Ret sebebi "anayasal hak arama hürriyeti" tek bir sebep var yani. Gerekçeli kararda "-Ret edilen manevi tazminat yönünden hesaplanan 30.000,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak, ret edilen maddi tazminat yönünden hesaplanan 5.000,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davada kendisini vekille temsil ettiren davalılara verilmesine" şeklinde karar verilmiş. AAÜT Madde 3/2 "...birden fazla davalı aleyhine açılan davanın reddinde, ret sebebi ortak olan davalılar vekili lehine tek, ret sebebi ayrı olan davalılar vekili lehine ise her ret sebebi için ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmolunur." ifadesine yer verilmiş. Ancak daha gerekçeli karar tebliğ bile edilmeden davalı vekillerinden birisi 35.000,00 TL vekalet ücretini tek başına ilamlı icra takibine koymuş. Normalde ret sebebi tek olduğu için 3 davalının 3 vekiline bölünmesi yani 35.000,00 / 3 = 11 Bin civarı bir ödemenin olması gerekmiyor mu? Davalı vekili sadece müvekkilinin alacaklı olduğu tek bir icra dosyasında tüm vekalet ücretini talep etmiş. Hülasa sormak istediğim, kaçırdığım bir nokta var mı? Aksi taktirde icra mahkemesine şikayette bulunacağız. |
Birden fazla davalı durumunda Vekalet Ücreti
-
-
-
Ben 1/3'ünü takibe koyması gerektiğini düşünüyorum. Zaten her bir vekile ayrıca verecek olsa "davalı vekillerine ayrı ayrı verilmesine/ödenmesine" derdi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tavzih talep edilebilir. Mahkemeden hükmü bu yönden izah etmesi istenebilir böylece.
Çok teşekkür ediyorum hocam, tavzih talebinde bulunayım dediğiniz gibi.
Gerekçeli karar yazıldıktan 1-2 gün sonra tebliğ bile beklemeden bu şekilde icraya koymak iyi niyetli gelmiyor. Ek olarak çok yeni avukat bile sayılmaz ilgili kişi, bunu bilmediğini hiç düşünmüyorum. İyi niyetli olduğunu düşünmek istiyorum (!)
Hocam ek olarak bir sorum daha var cevaplarsanız sevinirim. Bu kişi yasal faizde talep etmiş. Karar tarihi 1 ay önce gerekçeli karar yeni yazıldı, bu bir aylık süre için yasal faiz istemiş. İnternetten araştırdığım kadarıyla karşı görüşler varsa bile talep edilebiliyor ama karar duruşması zaptında vekalet ücretine ilişkin bir ihtar yok. Başka bir davada ihtar vardı henüz gerekçeli karar yazılmamış olsa bile. Bu durumda yasal faiz istenmesi sizce uygun mu?
-
Uygundur
Hocam tanıdığım bir avukatla görüştüm. Kendisi burada 35.000 TL ödemenin bu takibi yapan tek davalıya verilmesi durumunda diğer davalıların ondan alması gerektiğini ifade etti. Eğer diğer davalı vekilleri takip yaparsa onlara itiraz etmem gerektiğini ama bu 35.000 TL'ye itiraz edersem kaybedebileceğimi söyledi. Diğer vekillerle belki anlaşmışlardır dedi.
Bunun üzerine karşı davalı vekillerinden birini aradım. Kendisi herhangi bir anlaşma olmadığını, vekalet ücretinin üçe bölünmesi gerektiğini, kendilerinin 35/3 = 11 Bin TL civarı ödeme talep edeceklerini söylediler. Tamamını takip yapan avukatı icra mahkemesine şikayet etmemi, yahut iletişime geçerek vazgeçme yapmasını söylememi istediler.
Bunun üzerine 35.000 TL icra takibini yapan avukatı aradım. Kendisine durumu ifade ettim. "Ben böyle uygun gördüm, şikayet etmek istiyorsan aç davanı" tarzı bir üslupla yaklaştı. Bu şekilde yaklaşımın hukuka uygun olmadığını söylediğimde lakayıt konuşarak konuşmayı sonlandırdı.
Şimdi sizlere sormak istediğim ve anlamadığım husus şu; Olay bu kadar netken bu avukat neden bu şekilde yaklaşımda bulunuyor. Kendisine açacağım şikayet davasını kaybederse vekalet ücreti çıkar dedim hiç umursamadı. Sizce benim atladığım bir husus mu var? Şuan yapmam gereken en mantıklı şey icra emrinin tebliğinden sonra 7 gün içerisinde şikayette bulunmam mıdır?
(Tavzih talebinde bulundum, kalemle görüştüm 1 hafta içinde sonuçlanır dedi.)
-
Tavzih kararı beklentin yönünde olacak olursa zaten sorun yok, o kararı da ek yapıp icra hukukta takipte kabul etmediğin borç miktarı için dava açabilirsin. Çıkacak karşı vekalet ücretini müvekkiline nasıl izah edeceğini de ondan sonra o düşünsün
Teşekkürler hocam, şuanlık dediğiniz üzere tavzih kararını beklemekteyim.
-
Yargıtay 12. HD 25.05.1989 tarih ve 1988/12929 E , 1989/7726 K
Vekalet ücretinin ilamda birden fazla davacı yada davalı yararına hükmedilmiş olması halinde lehine vekalet ücreti taktir edilenler ya topla halde icra takibi başlatmalıdır yada vekalet ücretinin tümünü değil sadece kendi payına düşen kısmı takip konusu yapabilir.
Y.8. HD. E:2013/10119 K:2013/16458 T:13.11.2013
ÖZET: İlamda iki davalı olup, bu durumda takibi yapan alacaklının ilam vekalet ücretinin yarısını davalıdan isteyebileceği kabul edilmelidir.
İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi’nin 24.04.2012 tarih ve 2007/833 Esas-2012/363 Karar sayılı ilamına dayalı olarak ilamlı takip yapılmış ve borçlu vekili takibin iptaline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece, takibin iptaline karar verilmesi üzerine; hüküm, alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
İcra takibine dayanak ilamda 13.450.00 TL vekalet ücretinin “davacıdan alınarak davalılara verilmesine” karar verilmiştir. Takip alacaklısı D. İnş. San. ve Ticaret A.Ş. icra takibinde hüküm altına alınan 13.450.00 TL vekalet ücretinin tamamını istemiştir. İlamda ise iki davalı olup takibi yapan D. İnş. San. ve Ticaret A.Ş.’nin hükmedilen vekalet ücretinin yarısını isteyebileceğinin kabulü gerekir. Açıklanan bu gerekçelerle icra emrinin düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken, takibin tümden iptali doğru değildir.
SONUÇ
Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle, İİK’nin 366 ve HUMK’un 428.maddeleri gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK’un 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK’nin 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 13.11.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Takibe itiraz edin, dursun.
-
Çok teşekkür ederim hocam, ilgili kararlar tamda somut olaya uygun. İlamlı icra olması hasebiyle çok farklı bir şehirde açılmış dosya, yetkili mahkeme de icra takibinin olduğu şehir olması gerektiğinden o şehir üzerinden açılmalı diye düşünüyorum. İlamlıda farklı bir husus var mı acaba? Borçlunun ikamet adresinde açılabiliyor mu?
-
İlamlı icra niteliği gereği ilama bağlı olduğu için her yerde açılabilir, bir sınırlaması yoktur. Yani ilamlı icra söz konusu olduğunda Türkiye'nin herhangi bir icra dairesinde açılabilir.
-
Peki hocam bu ilama bağlı açılan icra takibine yönelik icra mahkemesinde şikayet ilamlı icra takibi yapılan şehir dışında farklı bir şehir de açılabilir mi?
Örnek A şehrinde ilamlı icra - B şehrinde ilgili takibe şikayet icra mahkemesi olabilir mi? Yoksa A şehrinde icra mahkemesi mi olmak zorunda? Teşekkür ederim.
-
Takip neredeyse orada açılır
-
Teşekkürler hocam.
-
Tavzih talebiniz hakkında karar çıkmıştır ancak yargılama giderlerine yönelik müteselsil sorumluluk kaydı bulunmadığı müddetçe hem borç hem alacak eşit oranda paylaşılıyor. Yargıtayın yerleşik içtihatları bu yönde.
Uygulamada -sizin olayınızda olduğu gibi- kimi zaman bu ayrıntıya dikkat edilmeden takip başlatılıyor. İlâma aykırı takip süresiz şikâyete tâbî olduğu için icra hukuk mahkemesi önünde süreye bağlı olmadan ilâma aykırılık şikâyeti ikâme edebilirsiniz.
Ben bu tür şikâyetlerde ihtiyatî tedbir talebi ile birlikte öncelikle icra takibinin iptalini, terditli olarak ise icra emrinin düzeltilmesini talep ediyorum. Tedbir talepleri hızlıca -çoğunlukla aynı gün- kabul ediliyor, doğru ve hakkaniyetli olan ilâma aykırı olan kısım için takibin durdurulması ancak bazı mahkemeler takibi tamamen durduruyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be All My Sins Remembered -- 10 Ocak 2025; 0:52:14 >
Cevabınız için teşekkürler.
Tavzih talebi halen sonuçlanmadı, ancak ben yerleşik içtihatlar doğrultusunda şikayette bulundum. Mahkemece tedbir talebim kabul edildi ve geçici olarak takip durduruldu.
Şikayetimin talebinde kapak hesabının iptali, icra emrinin düzeltilmesini talep ettim.
Karşı taraf bilmeden takibi başlatmadı. Bizzat karşı tarafın avukatıyla görüştüm şikayetten önce dedim vazgeçme yapın diye ancak kendisinin öyle uygun gördüğünü beyan edip lakayıt konuştu.
-
Şikâyet doğru yol hocam. Tedbir kararı da gelmiş zaten, kabul edilecektir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X