< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (298. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Katılım tarafında en iyi seçenek #AGA gibi duruyor.
-
arkadaşlar besden çıkmak için 5 yıl üzerimi mantıklı olur?
-
Ev alımı için Allianz'daki BES'imi bozmuştum. İki yıldır cüzi para yatırdığım Türkiye Sigortada BES'im var. Borçları kapatınca ödemelerimi arttıracağım.
Türkiye Sigorta BES firması olarak nasıl? Başka firma önerir misiniz? Allianz daha avantajlı mı olur? Bu fonlar firmadan firmaya değişiyor mu yoksa her fon her BES şirketinde mevcut mu?
Teşekkürler...
-
En az 5 yıl doldurmayı bekleyin yoksa ertelenmiş giriş aidatı adı altında para kesintisi yaparlar (Her yıl için brüt asgari ücretin %8.5'i). En az 6 yıl kalırsanız da devlet katkısının %35'ini alırsınız, daha azsa %15. Çok gerekli değilse en az 10 yıl beklemek en avantajlısı. (doğru fonlarla) .
Ödeme zorluğu varsa ödeme düşürebilir yada 3 aya kadar aidat ödenmezse bir cezası bulunmuyor, 3 ayı geçerse düzensiz ödeme statüsüne geçip belirli kesintiler yapılıyor.
-
hocam teşekkür ederim 3 yıldır küçük küçük ödeme yaptım, şuan 9200 toplam ödeme yapmışım ama toplam para devlet kastkısı ile 22bin sadece, hep altında kaldım diye mi sizce böyle oldu? don değiştirmedim 3 yıldır hiç
-
Sisteme ilk girişte çoğunlukla standart/defansif fonları seçiyor emeklilik şirketleri sizin değişiklik yapmanız güzel olmuş. İstatiksel olarak bakarsak uzun vadelerde hisse fonları hep daha fazla kazandırmış. Örneğin son 3 yılda altın 5-6 kat artmışken hisse fonları 9-11 kat arası artmış. Altın getirisi de fena değil enflasyonu yenmeyi başarıyor.
Sizin getiriniz aslında güzel, 9200tl 3yıl önce toplu yatırılmış yanılgısına düşülüyor ama bunlar hep aylık ödenen paralarla bu noktaya geliyor, hala uzun vade düşünüyorsanız hisse fonları ekleyebilirsiniz. Yılda 12 kez fon değişiklik hakkınız bulunuyor.
Mesela altının çok çıktığını düşündünüz o sırada da borsa ucuz kalmış olabilir, altın oranını azaltıp biraz hisse fonlarına geçiş yapılabilir. Yabancı hisselere yatırım yapan fonlar da mevcut onlara da bakabilirsiniz. Danışmanlık isterseniz hesap açtığınız firmayı arayabilirsiniz.
YTD
-
Selamlar. Ayın 23ünde sözleşmem yürürlüğe girdi, Allianz otomatik katılım ile bese giriş yaptım. şu an kendi seçtiği fonda daha müdahele etmedim. Zaman neyi gösterir bilmiyorum ama uzun süre kalma niyetindeyim. Allainz nasıl bes için? Herhangi bir sorun yaşar mıyım kullananlar memnun mu?
Teknik, taktik, tüyolarınızı bekliyorum arkadaşlar
şimdiden teşekkürler
-
Merhaba, otomatik katılımı tavsiye etmem, cayıp kendinize esnek BES açmak her zaman fon açısından sizi daha güçlü kılacaktır.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Süreden ziyade Bes ten ne için çıktığınız asıl önemli soru.Eğer ordaki parayı bir mala çevirmek için ev veya araba gibi çıkıyorsanız evet Besten çıkılabilir ama diğer türlü Besten çıkmak yapılabilecek büyük bir hatadır.
Bes e başlamakta geç bile kalmışsınız. Eğer kenera alıp koyduğunuz altın kendi getirisi hariç, durduğu yerde aylık yüzde 30 dan fazla artıyorsa evet Bes yerine altın alıp kenera koyması en mantıklısı.
otomatik katılımda istediğimiz fonlara yatırım yapamıyor muyuz hocam? Sınır mı koyuyorlar fon açısından
-
Devlet katkısı düşük getirisi yüzünden reelde %30 un çok gerisinde kalıyor. Devlet katkısını istediğimiz fonda değerlendiremediğimiz için ve tamamını ancak 56 yaşında sistemden çıkarken alabildiğiniz için reelde (getirisi ile birlikte) sistemde kalınan süreye de bağlı olarak yüzde 3-5 civarına denk geliyor. 2023 Deprem sonrası devlet katkı fonlarının devlet tahvili tutma zorunluluğu %50 den %30 a düştüğü için getiri oranları ileri yıllarda biraz daha artabilir .
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kacanga -- 31 Ekim 2024; 10:32:6 >
-
Henüz fon alımı gerçekleşmemistir. Araya tatil de girdi 1 hafta bekleyin haftaya perşembe cuma düzelmezse emeklilik şirketini arayın.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Birleştirme yaptırdığınız için portföyünüzün henüz son hâli oluşmamış gözüküyor hocam , beklemeniz lazım düzeliyor birkaç güne benim de öyle olmuştu.
Oks fonları bese göre evet daha kısıtlı size kalmış , ama kesinti %2 değil aylık brutun %3'ü bilginiz olsun ve oksdeki kesinti bu yüzden sabittir değiştiremezsiniz beste istediğiniz miktarda yatırabilirsiniz farkları bu genel anlamda.
Teşekkürler hocam, %2 dediğim benim ödediğim %3'ün üzerine firma da %2 ödeyecek aylık bu kadar getiriyi sırf bese geçerek getirmem zor diye düşündüğüm için oksde kalıp firma katkısı almam daha mantikli gibi geldi bana fikrinizi almak istedim :)
Arkadaşlar Anadolu hayat oks agresif fon dayım . Engelli haklarından emekli oldum 4 yıldır besdeyim ne yapmamı öneriyorsunuz hiç getiri yok götürü daha çok.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yaparsınız ama fonlar çok sınırlı.
Babamın bireysel emeklilikte 56 yaş ve 10 yılı doldu ama 2024 ve 2025 in devlet desteğinin tamamını alıp çıkmak istiyoruz. Üstteki mesajlarda bu ay ödeme yapılırsa önümüzdeki ayın son günü devlet desteğinin yatacağını okudum. Bu durumda Ocak ayında ödeme yaparsak devlet desteği Şubat ayının son günü yatıyor ve en erken Mart'ta çıkabiliyoruz. Doğru mu?
Birde kredi kartı ile ödeme yaparsak süreç daha uzunmuş. Misal bu ay ödeme yaptık ama hesaba geçmesi ve devlet desteğinin yatması Ocak, Şubat ayını buldu diyelim, bu devlet desteği 2024 den mi sayılır yoksa 2025 in desteğini almış görünürüz ve bu durumda 2024 desteğini alamayız?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X