|
Biri Size "Özür Dilerim" Dediğinde Ne Cevap Verirsiniz?
Birisi size özür dilediğinde ne söyleyeceğinizi bilmek zor olabilir. İşte size yardımcı olacak bazı ipuçları:
Özür Dileyen Kişinin Durumunu Göz Önünde Bulundurun
Özür dileyen kişinin neden özür dilediğini anlamaya çalışın. Hata yaptığını mı düşünüyor, size zarar mı verdi yoksa sizi üzdü mü? Kişinin durumunu anlamak, ona uygun şekilde cevap vermenize yardımcı olacaktır.
Duygularınızı İfade Edin
Özür dileyen kişinin sözlerini kabul edip etmeme konusunda kendinizi rahat hissedin. Kendinizi rahat hissetmiyorsanız veya hala kızgınsanız, bunu ifade etmekten çekinmeyin. Ancak, saygılı ve nazik bir şekilde yapmaya özen gösterin.
Sınırı Belirleyin
Özrü kabul etseniz bile, sınırlarınızı belirlemek önemlidir. Kişinin tekrar aynı hatayı yapmasını istemiyorsanız, bunu ona söyleyin. Sınırlarınızı açıkça belirtmek, gelecekteki sorunların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Affedin veya Affetmeyin
Özrü kabul ettikten sonra, affedip affetmemeye karar vermelisiniz. Affetmek her zaman kolay değildir, ancak sizi yükünüzden kurtarabilir ve ilerlemenize yardımcı olabilir. Affetmemeye karar verirseniz, bunu saygılı bir şekilde ifade edin.
İşte Özür Dileyen Birine Verebileceğiniz Bazı Cevaplar:
- "Teşekkür ederim, özürünü kabul ediyorum."
- "Özürünü anlıyorum ama hala biraz üzgünüm."
- "Özrünü kabul ediyorum, ancak gelecekte bu hatayı tekrar etmemeni istiyorum."
- "Affediyorum, ama bu konuyu bir daha açmayalım."
- "Özrünü kabul etmiyorum, çünkü yaptığın şey bana çok büyük zarar verdi."
Her durum farklıdır, bu nedenle özür dileyen birine verilecek en iyi cevap, duruma ve kişisel tercihlerinize bağlı olacaktır. Özür dileyen kişinin durumunu anlamaya çalışın, duygularınızı ifade edin, sınırlarınızı belirleyin ve affedip affetmemeye karar verin.