Şimdi Ara

Bitki Akvaryumu için bitki ve dizayn önerisi ricası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
5.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Küçük ebatlı bir akvaryumum var.
    Duvar ünitesinin camlı dolabının içine koydum ve sırf ön camı görünüyor bu da çok şık bir görünüm sağlıyor.
    Aynı şekilde akvaryumun iç dizaynının da güzel olmasını sağlamak istiyorum.

Ebatlar şöyle:

Uzunluk: 35 cm
    Derinlik: 30 cm
    Yükseklik: 48 cm

Yani yaklaşık 50 litre. Ama kum, kütük, bitki, falan derken max.40 litre kalıyordur su hacmi.
    Akvaryum kurulu. İçinde bitki kumu mevcut. Kütük var.
    6 adet canlı doğuran balık var ama balıkları değiştireceğim.
    6 adet tetrazon sürüsü beslemeyi düşünüyorum.

Gelelim amacıma:
    Akvaryumun ön tarafından başlayıp orta bölüme kadar çim benzeri taban bitkisi ile kumun üstünü kaplamak istiyorum.
    En arkada neredeyse tüm camı kaplayacak kadar sık bitkiler olsun istiyorum.
    Orta alanda kütük var. Bu kütüğü de hafiften bitkilerle sarıp güzel bir görünüm vermek niyetindeyim.

Ama bitkiler CO2 istemeyen ve kolay bakımlı bitkiler olmalı.

Bitki önerilerinizi rica ediyorum.

Bir de bu düşündüğüm bitki dizaynının uygun olup olmadığı konusunda görüşünüzü ve eğer daha iyi olacağını düşündüğünüz bir şey olursa paylaşmanızı rica ediyorum.

Şimdiden teşekkürler.

• Bitki olarak eledoa,saz,tilki kuyruğu,java moss alabilirsiniz. Bakımları kolay bitkilerdir.

Moss'u kütüğe ve taşlara sararsınız, harika bir görüntü oluşur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oguzhan

Bitki olarak eledoa,saz,tilki kuyruğu,java moss alabilirsiniz. Bakımları kolay bitkilerdir.

Moss'u kütüğe ve taşlara sararsınız, harika bir görüntü oluşur.

Teşekkürler.
  • Merhaba,
    Şu anda 4 aydır kurulu olan ve içinde balık olan bir akvaryumum var.
    Ancak bitkili akvaryuma geçeceğim için yeniden kuracağım.
    İçindeki kum biki kumu (lav kırığı, kahverengi) ve 4 aydır çalıştığı için gerekli bakteriler oluşmuş durumda.
    Ama;
    Yeni dizaynda akvaryumun arka bölümüne doğru kum seviyesi yükselecek ve tepe oluşturacağım.
    Bu da 5-6 kg daha kum eklememi gerektirecek.

Yeni kurulumu bitki akvaryumuna göre yapacağım ve bu konuda bir kaç arkadaştan öğrendiğim şeyler aşağıdaki gibi. Sizden ricam eksik varsa tamamlamanız, yanlış varsa düzeltmeniz.

İçindeki eski kumu bir kaba alıp, en alta torf yayacağım.
    Üstüne sinek telini sereceğim.
    Onun üstüne 5'er cm aralıklarla misket gübreleri dizeceğim.

Eski kum yeni dizayn için yetersiz miktarda olacağı için,
    2 farklı bitki kumu daha sipariş ettim. (Hagen demir içerikli bitki kumu ve Prodac Fondo Vivo bitki kumu)
    3'ünü karıştıracağım ki zengin bir içerik olsun.

Ardından kumu da akvaryuma döküp yükselti vererek tepe oluşturacağım. (Torf, sinek teli, ve misket gübreden sonra)

Sonra,
    Akvaryumu yarıya kadar su ile dolduracağım ve en arkadan başlamak üzere öne doğru sırayla bitkileri dikeceğim.
    Dış filtreyi çalıştıracağım. 1 gün bekledikten sonra kahverengi renge dönüşen suyu boşaltıp yeniden dolduracağım. yine filtre...
    1 gün sonra yine suyu boşaltıp, yeni su. yine filte. 1 gün daha bekleyip, 3.kez su değişimi. Eğer su berrak değil ise 1 kez daha...

Bana anlatılanlar bu kadar ama hala kafamda açık kalan konular var:

- 2. ve 3. su değişimleri için yine 1 gün mü bekleyeceğim? Diğer günlerde de mi yarıya kadar su olacak?

- Bitkilerin ilk gün dikileceğine emin değilim... Bu konuda bilgi verebilir misiniz.

- Akvaryum şu anda 4 aydır çalıştığı için içindeki suyu tamamen atmak yerine, mesela yarısını en son balıkları akvaryuma almadan önce, akvaryuma bu suyu eklemek doğru bir hareket mi olur?

- Balıklar bu 3 gün boyunca akvaryum dışında büyük bir kapta ısıtıcı ve hava motoru ile bekleyeckler. Onları ne zaman akvaryuma alabilirim?

-Sıralama ve uygulama doğru mu?

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yilmazekici -- 20 Aralık 2011; 10:09:12 >

• Akvaryumunuzdaki suyu kullanmanıza gerek yok. 1 hafta boyunca akvaryumu boşta çalıştırırsanız, denge sağlanmış olur. İmkanınız varsa Tetra Safestart kullanmanız iyi olur.

1 gün aralıklarla su değişimini yapabilirsiniz. Bitkileri ilk gün dikmeyiniz. 2 kere su değişim yaptıktan sonra dikiniz.
    Döngünün başlaması için, bitkileri ektikten sonra suya çok az yem atınız.

Su değişimlerinde akıntının fazla olmamasına dikkat edin. Akıntı bitkilerin yapraklarına zarar verebilir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Teşekkürler Oğuzhan Bey,

Şu anda içinde balık var ve onları geçici olarak 10 litrelik bir kapta bekleteceğim mecburen.
    Bu yüzden döngüyü hızlandırmak ve suyu balıklar için daha çabuk hazır hale getirmek için akvaryumdaki mevcut suyu kullanmayı düşünmüştüm ama gerekli değil diyorsanız, peki.

Öneriniz üzerine bugün Tetra Safestart alacağım. (Bu akşam kuruluma başlıyorum çünkü)
    Ve sipariş ettiğim bitkiler bugün elime geçiyor.
    İlk gün dikmeyin demişsiniz. Beklerken zarar görmemeleri için bir şey uygulamam gerekebilir, değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yilmazekici -- 21 Aralık 2011; 9:16:03 >
  • Bitkilerin köklerine nemli sünger bağlamalısınız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Artık çok geç :)
    1 gün öyle beklediler ve dün akşam diktim hepsini.

Star ve Christmass Moss'ları misina ile kütüğe ve taşa tutturdum ama suyun içine koyduğum anda yarısı ayrıldı ve suya karıştı.
    Bunu engellemenin yolu var mıydı?
    Onları temizleyene kadar çok uğraştım. Kütük ve taştaki geri kalanlar umarım ölmezler.

Diğer bitkileri sorunsuz dikebildim.
    Ama sonrası önemli.. Çürütmemek lazım ve bakımını iyi yapmak lazım.

Dışarda bekleyen balıkları kaç gün sonra koyabilirim akvaryuma?
  • 1 hafta sonra ekleyebilirsiniz balıkları. Denge tam otursun. Suya çok az yem atın, döngü başlasın.

İyi akşamlar.
  • Teşekkürler Oğuzhan Bey.

Son bir soru:
    Dış filtreye biyolojik ve mekanik malzemelerden neler konulmalı?

Benim filtrenin içinde:
    Elyaf, sünger ve seramik boncuk var. (Daha önce karbon vardı ama ilk aydan sonra çıkarmak gerekiyormuş, ben 4 ay sonra çıkardım ne yazık ki bilmediğim için...)

Başka malzeme yok.

Bir kaç malzeme daha duydum:
    bioball
    biyo sünger
    amonyak yokedici
    ph düşürücü veya arttırıcı
    ....

Bunlardan olmazsa olmaz malzeme var mı?

Yoksa bendekiler yeterli mi?
  • Olmazsa olmaz malzeme yok, ama bütçeniz varsa bioball ve amonyak yok edici ekleyebilirsiniz.
  • ışıklandırma ne durumda
  • quote:

Olmazsa olmaz malzeme yok, ama bütçeniz varsa bioball ve amonyak yok edici ekleyebilirsiniz.

Tamamdır.
    Teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: halil_20

Ön zemine parvula yada subulata olabilirdi. Kütüğünüze de anubias çeşitlerinden misina yardımı ile bağlayıp koysaydınız güzel görünüm olurdu. Hacim fazla büyük olmadığından sürü balıkları pek zevk vermeyebilir.

Zemin ve kütük üstündeki bitkiler konusunda problem oldu zaten, yarısından çoğu (iyi bağlayamadığım için) dağılarak, suya karıştı.
    bu yüzden önerinizi hala gerçekleştirebilirim.

Evet, hacim oldukça küçük,.
    Amacım sırf Tetrazon beslemek ama henüz almış değilim.
    Çünkü şu anda akvaryumda 6 balık var:
    2 kılıçkuyruk, 1 veliferia, 1 zebra, 1 çöpçü, 1 adını bilmediğim balık :)
    Ayrıca 1 tane büyük salyangoz ve 3 adet kiraz karides var :)

Ekstra balık koymak doğru olmayacaktır çünkü ilk başta 18 balık koymuştum öle öle bu sayıya düştüler ve 1 aydır ölüm olmuyor, sabitlendi :)

Hem bu balıklara kıyamıyorum, hem de bir yandan tetrazon istiyorum.

Bir de şimdi sizin söylediğiniz durum çıktı: Akvaryumun küçük oluşu tetrazon izleme zevkini kısıtlayabilir.

Ne yapsam bilemedim :)

• quote:

Orijinalden alıntı: HÜSAMCIK

ışıklandırma ne durumda

Daha önce led vardı (hala var).
    Bir tane de 15 watt'lık su içine sokulabilen dandik florasan vardı. (Ama suya sokmuyorum)

Bunların yetersiz olduğunu öğrendim ve 2 adet daha florasan aldım:
    - Sylvania T8 Grolux Florasan (15 w-438mm)
    - Sylvania Aquastar T8 Florasan (15 w-438mm - 10.000 Kelvin)

(Akvaryumun ölçüleri: En: 38 cm, Derinlik: 35 cm, Yükseklik: 43 cm)

Günde 10 saat yeni aldığım florasanlar yanıyor, timer ile: 5 saat yanıp, 3 saat dinlendikten sonra tekrar 5 saat yanıp kapanıyorlar.

Önceden kalan led ve diğer eski florasanı akşamları 1-2 saat devreye sokuyorum: izlerken daha aydınlık olsun diye veya misafir gelince :)

Aydınlatma ile ilgili durum budur, yorumlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler.

• Aydınlatmanız yeterli.
  • Yılmaz bey şahsi görüşüm,benim yavruluk olarak kullandığım akv bile 50cm, 35 cmlik akvaryumda su değerleri hızlı değişir siz bir kaç hafta sonra buraya tekrar konu açacaksınız bitkilerim sararıyor,alg yosunu oluşuyor diye.duvar ünitesi içinde birşey yapamayız ama o akvaryuma küçük bir iç filtrebir 100w ısıtıcı bir floresan ile lepistes,cüce gurami,plati,zebra,danio, gibi tropik akvaryum yapabilirsiniz, o size kalmış.Dış filtre kulanıyorsunuz elektrik kesintisinde saatli bomba gibidir o filtreyi kullanmadığınızda fişini çekip bir kenara koyup yarın çalışttırım yaparsanız en başa dönersiniz,bitkiler olduğu zaman akvaryuma ilaçlama yapamazsınız bazı ilaçlar çürütür.
    arkadaşların dediği gibi bir resim koyarsanız daha net fikirler söylenir, kolay gelsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: halil_20

Sürü balıkları küçük hacimde dediğim gibi sürü özelliğini kaybedebilir. Genelde de sürü halinde bakılması ve en az 6 lı gruplar halinde beslenmesi uygundur. Sizin akvaryumunuzun hacmi buna müsait değil. Bitkiler ve peyzaj hakkında akvaryumunuzun bir fotoğrafını koyabilirseniz değişik fikirlerde çıkacaktır.

Yapmayın ya :(
    Tetrazonlara bayılmıştım.

Bir kaç gün içinde fotoğrafları koyacağım burua.
    İlginiz için teşekkürler.
  • quote:

Aydınlatmanız yeterli.

Teşekkürler Oğuzhan Bey.

Bazı akşamlar bir kaç saatliğine ekstradan led ışıkları da yakıyorum. Bunun zararı olur mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: HÜSAMCIK

Yılmaz bey şahsi görüşüm,benim yavruluk olarak kullandığım akv bile 50cm, 35 cmlik akvaryumda su değerleri hızlı değişir siz bir kaç hafta sonra buraya tekrar konu açacaksınız bitkilerim sararıyor,alg yosunu oluşuyor diye.duvar ünitesi içinde birşey yapamayız ama o akvaryuma küçük bir iç filtrebir 100w ısıtıcı bir floresan ile lepistes,cüce gurami,plati,zebra,danio, gibi tropik akvaryum yapabilirsiniz, o size kalmış.Dış filtre kulanıyorsunuz elektrik kesintisinde saatli bomba gibidir o filtreyi kullanmadığınızda fişini çekip bir kenara koyup yarın çalışttırım yaparsanız en başa dönersiniz,bitkiler olduğu zaman akvaryuma ilaçlama yapamazsınız bazı ilaçlar çürütür.
    arkadaşların dediği gibi bir resim koyarsanız daha net fikirler söylenir, kolay gelsin

Elektrik kesintisi çok çok nadir oluyor. Mesela yılda 1-2 kez.
    Ama yine de dediğinize göre tehlikeli bir durum.
    Bitkili akvaryumda 2.haftayı bitirdim.
    Henüz bitkilerde bir problem yok, hatta bazılarının boyları 5 cm kadar uzadı.
    Alg sorunu da henüz yok.
    Elbette bu problemler şimdilik yok. Dediğiniz gibi belki de bir süre sonra oluşacaktır. (?)

Her hafta düzenli olarak %25 su değişimi yapsam da yine de yetmez mi acaba dengeyi korumaya?

İyi haftalar herkese...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yilmazekici -- 9 Ocak 2012; 9:24:58 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.