Şimdi Ara

Bobin teli kesitini yarıya indirip sarım sayısını 2 katına çıkarmanın etkisi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
28.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • BEN PEKİ BOBİNAJ İŞİNDEN ALMAMA ARKADAŞLAR AMA MESLE BEN HURDA TRAFO ALIYORUM VOLTAJ FAZLA İSE SARIM SAYISINI DÜŞÜREREK VOLTAJI DÜŞÜRÜYORUM
    SARIM SAYISI VOLTAJLA ORANTILI
    KESİTTE AKIMLA ORANTILI BENCE BUKADAR FORMÜL KAFAMI KARIŞTIRDI
  • mıknatısın bobin yakınında hareketi ile bobin üzerinden bir akım geçer ama bu akımın ; tel çapı , sipir sayısı , mıknatısın gücü ne bağlı olduğunu biliyoruz benim sorum ise şu : bobin bir nüve etrafına sarılırsa (örneğin demir) üretilen enerjide bir artış olurmu? ikinci soru mıknatıslar demir yüzeye yapıştırılmazlarsa -mesela bir tahta üzerine dizilirlerse-üretilen enerjide bir azalma olurmu ? teşekkürler
  • her maddenin manyetik geçirgenliğii vardır. havanın geçirgenliği kötüdür. bu yüzden trafoların verimi, hava aralığı olan motorlardan yüksektir. metallerin manyetik geçirgenliği ise yüksektir. bu yüzden nüveler sac paketlerden üretilirler. tahta yalıtkan bir madde olduğu için bobinin verimini düşürebilir.(aksi halde neden sac nüve kullanalımki, tahta nüvenin yalıtımı daha kolay olurdu.)
  • quote:

Orijinalden alıntı: cauchy0

mıknatısın bobin yakınında hareketi ile bobin üzerinden bir akım geçer ama bu akımın ; tel çapı , sipir sayısı , mıknatısın gücü ne bağlı olduğunu biliyoruz benim sorum ise şu : bobin bir nüve etrafına sarılırsa (örneğin demir) üretilen enerjide bir artış olurmu? ikinci soru mıknatıslar demir yüzeye yapıştırılmazlarsa -mesela bir tahta üzerine dizilirlerse-üretilen enerjide bir azalma olurmu ? teşekkürler

önce şunu söyleyeyim: 1. mesajı olan biri için çok güzel bir soru sormuşsun, tebrikler!

soru 1: bobin bir nüve etrafına sarılırsa (örneğin demir) üretilen enerjide bir artış olur mu?

cevap 1:
    1m uzunluğundaki teli, 1m/s hızla, 1 Tesla şiddetindeki bir manyetik alanda 90 derece açıyla hareket ettirirsen 1 volt elde edersin. bu 1 Tesla şiddeti, bobin ister demire sarılı isterse de yalın halde olsun, zaten havadaki tesla şiddetidir. diğer yandan nüveli sistemlerde, nüvenin içindeki manyetik akı da, trafoda ilk girişte yine bobinin manyetik alanından dolayı oluşur, yani havadan nüveye geçer, kapalı devre halindeki nüvede bir manyetik akı oluşur, diğer taraftaki bobin de, bu akışın sebep olduğu manyetik alandan dolayı, üzerinde bir akım yürütür. elbette bunun devam edebilmesi için, manyetik akının sürekli yönünün değişmesi de gerekir. yine nüveli bir alternatörde ise, mıknatısın manyetik alanı, mıknatısla nüve arasındaki hava boşluğundan geçerek nüve üzerinde bir manyetik akı oluşturur. mıknatısın tesla olarak şiddeti n42 için 1.3 Tesladır ama bu mıknatısın 1 mm uzağındaki havadaki şiddeti ise 0.5 tesla civarındadır, demire ulaştıktan sonra bu şiddet yeniden artar. havadaki bu uzaklık arttıkça tesla şiddeti de düşer. eğer n/s kutupları karşılıklı getirip arada 1 mm hava boşluğu bırakırsan bu değer hava boşluğunda atıyorum 1 tesla da olabilir. ama bu uzaklık 20mm olduğunda aradaki tesla şiddeti de 0.25 tesla olur.

şimdi sorunu ben matematiksel olarak sorarsam:
    10x10x10mm ebatındaki 1 tesla şiddetindeki bir mıknatısın 2mm uzağından 1mm x 10mm uzunluğunda bir teli 1m/s hızla geçirirsem ve mıknatısın 2mm uzağındaki tesla şiddeti de 0.5 tesla ise, bu tel üzerinde kaç volt oluşur (0.10m x 0.5 tesla x 1 m/s = 0.05 volt)

aynı mıknatısın 2mm uzağındaki aynı ebattaki bir nüveye sarılı aynı telin üzerindeki voltaj ne olur?
    bunun hesabını yapmak için şunları bilmek gerekir: mıknatıstan çıkıp havayı geçip nüveye ulaşan manyetik alan çizgilerinin, nüve üzerinde oluşturacağı manyetik akı yoğunluğu ne kadardır? ve bu manyetik akı yoğunluğu yön değiştirirken, nüvenin 2mm uzağında (tel üzerinde) ne şiddette bir manyetik alan yaratmaktadır? sonuçta dikkat edilirse, nüve içindeki manyetik akı yoğunluğu 1.5 tesla olabilir ancak bu demek değil ki üzerindeki tele de aynı şiddette bir manyetik alan kuvveti uyguluyor. buradan şu sonucu çıkarabiliriz, nasıl ki tel mıknatıstan ne kadar uzaksa tesla da o kadar düşüyorsa, nüve üzerindeki tel de ne kadar uzaksa (2. kat, 1. kattan uzaktır), tele ulaşan tesla şiddeti de o oranda düşecektir.

Tesla şiddeti belli bir mıknatısın, uzaklığa bağlı olarak, havada hangi tesla değerine ulaşacağı formüle edilmiştir. belki de aynı hesaplama yöntemi nüve için de geçerlidir, ve eğer böyleyse, sorunuzun cevabı, arada fark yoktur, hatta havadan nüveye, nüveden havaya extra geçiş dolayısı ile nüvesiz olan daha yüksek voltaj üretecektir denebilir. (ki ben de böyle düşünüyorum). yalnız havada manyetik alan çizgilerinin yönünü değiştiremiyoruz oysa nüveyi hangi şekilde yaparsak, manyetik akı o şekli takip ediyor, dolayısı ile tasarım zenginliği var.

soru 2: mıknatıslar demir yüzeye yapıştırılmazlarsa -mesela bir tahta üzerine dizilirlerse-üretilen enerjide bir azalma olur mu?

cevap 2:
    kesinlikle azalma olur. mıknatıslar yumuşak demir üzerine dizilirler, çünkü n/s olarak mıknatıslar bu demir üzerinde manyetik akışlarını tamamlarlar. bu tamamlama da manyetik alan çizgilerinin havada kalan diğer tarafta daha sağlam ve dik açıda durmasına dolayısı ile de tesla şiddetinin daha yüksek olmasına yol açar.

tek bir mıknatısın 10mm uzağındaki tesla şiddeti 0.25 ise karşılıklı 2 mıknatısın arasında bu tesla şiddeti 0.5 ve eğer bu 2 mıknatıs ters yöndeki taraflarından da bir yumuşak demirle birleştirilirse, aynı mesafedeki tesla şiddeti mesela 0.7 olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 3 Eylül 2010; 14:06:00 >

• *****HİÇ TARTIŞMAYIN ARADIĞINIZ CEVAP BURADA*****

-Günay88 kardeşim şimdi sana ihtiyacın olan cevabı yazıyorum.

-aslen branşım olmamasına rağmen bende bir üreteç yapımı için bişeyler öğrenmek amacı ile forumdaki yazdıklarınızı (yarıya kadar) okudum ve birden bir şimşek çaktı kafamda :D ve senin nerede hata yaptığını buldum.

-Senin hesaplamalarında hiçbir hata yok diyebilirim ancak; hesaba eklemen gereken birşeyi unutuyorsun. aşağıda anlatıyorum.

- arkadaşım sen bir tane 1.16'lık tel yerine, iki tane 1.15'lik tel kullanırsan bunları mecburen yanyana saracağın için oyuk içerisinde kaplayacağı alan 2 katına çıkmayacaktır şöyleki;

- yanyana 1.15 + 1.15 = 2.30mm yani sargı alanında kapladığın alan 2.3 / 1.6 = 1.4375 yuvarlarsak 1.44

- bu durumda; sargıyı yerleştireceğin alanın 1.44 katı geniş alan kaplayacaktır. Sığdırabilmek için sargıyı azaltarak uzunluğundan taviz vermen gerekecektir ve bu durumda V, I, ve Ohm değerleride değişecektir ve aslında hesaplarsan güç artışı sağlayayım derken kayba uğrayacaksın.

***ZEKAM YÜKSEKTİR AMA SAHİP ÇIKAN YOK. SEVGİLER :D***

• Tabiki arkadaşlarım biraz ukâla yzmış olabilirim kusura bakmayın kendimi seviyorum.

- Yazdıklarımı yanlış anlamayın diye açıklıyorum, teller arasındaki boşluklarıda hesap etmeniz lazım, sadece telin çapını ve yüzeyini hesaplıyorsunuz, ancak kapladıkları toplam alanı hesaplamıyorsunuz.(silindirik iletkenler arasındaki boşluklar dahil.)

• -MÜJDE ARKADAŞLAR ŞİMDİ BİR İCAT YAPTIM, GEREKLİ BAĞLANTILARINIZ VARSA İŞİNİZE YARAYABİLİR.

-Yapmak istediğin güç kazancını elde etmenin iki yolu var.

-Birinçi yol ; bildiğiniz gibi sargının, ve dolayısıyla tüm üretecin boyutlarını artırmak. bu işinize yaramayacaktır.

-İkinci yol benim icadım ; (bunu yapabilmek için bir fabrikatör olmanız lazım :D) aşağıda anlatıyorum:

- Sizin yazdıklarınızdan öğrendiğime göre, telin çapı değilde yüzey alanı önemli, bu durumda içi boş bir telde kullanılabilir, buradan yola çıkarak;
    - farklı çaplarda, içi boş ve dolu kısmı olabildiğince inceltilmiş telleri (boru şeklinde), birbirine temasını engellemek için yalıtarak iç içe geçirebilirsek ki bu fabrikasyon olarak mümkün, tek bir tel gibi görünen ve aynı yarı çapa sığdırılmış birden fazla tel elde ederiz.
    -Aynı yarı çapa sığdırılışta olsalar, bize tellerin yüzeyi lazım olduğuna göre daha faazla yüzey alanı elde edeceğimizden, üreteceğimiz akımda artacaktır.
    - Şimdi diyeceksinizki, tel başına taşıyacağı yük arftacak ve daha fazla ısınacaktır, biliyorum ama aynı hızda rüzgarla yada devir sayısıda diyebiliriz, hiçbir vites sistemide kullanmadan, elde edebileceğimiz akım miktarını artırmış ve maksimum değerlere daha fazla yaklaşmış olacağız. bu durumda daha küçük pervanelerle yada daha küçük kinetik enerji sağlayan bir sistemle maksimum üretime ulaşabilirsiniz.

***YORUMLARINIZI TAKİP EDEMEYECEĞİM ÇÜNKÜ BİNLERCE FORUM GEZİYORUM, BU FORUMA BİRDAHA GİRERMİYİM BİLMİYORUM AMA SİZ YİNEDE YORUM YAPIN, AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR BELKİ BİRİLERİNİN İŞİNE YARAR.***

• konu geçmişte kalsa da son yazılan bazı bilgileri düzeltmede yarar var:

- iletken yüzey alanı ki biz elektrikçiler kesit deriz, iletken çapının oluşturduğu alandır. içi boş bir telden geçen akım, içi dolu bir telden çok daha azdır. iç içe geçen tellerin akım taşıma kapasitesi, tek parça bir iletkenden daha düşük ve verimsizdir.

- 2. nokta ise, alternatif akım(50 Hz'de dahil) geçen iletkenlerde, deri etkisi dediğimiz, bir olay vardır. iletken içinde oluşan girdap akımları nedeniyle, akım yoğunluğu merkezde azalırken, yüzeye yakın bölgelerde artar. özellikle büyük kesitli iletkenlerde, akım taşıma kapasitesini düşürür. bunu önlemek içinse, tek bir büyük kesitli iletken kullanmak yerine, daha ince ama çok sayıda iletken kullanırız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 6 Mayıs 2012; 22:04:59 >
  • M.Günay vitesli tasarimini yaptin mi? Yaptiysan bizi de bilgilendirebilir misin?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birde benim bir sorum olacak. 20 mm , 10mm, 5mm uzunluklarında neodimyum miknatislari aralarında 2 cm bosluk kalacak şekilde 10mm uzunluğundaki kenarlarından kesiti 1 cm olan demire 2 miknatisi karsilikli sabitlemek suretiyle(180° açıyla) dizilim yapip bu 2 cm boşluklara da bobin yerlestirirsem verimli bir alternatör yapmış olur muyum?

• 10mm uzunluğundaki kenarlarından) buradan sonra "," var

• m.gunay88 kullanıcısına yanıt
    Ben yıllarda piayasada çalıştım motor sa sardım end meslek elektrik mezunuyum. 1,6 lık tel piyasa ağzında bir buçukluk tek damar kablodur. neyse bir buçukluk kablo ile yaptığın bobinle rahat 6-7 amp alıcı çalıştıra bilirsin...bence.. @m.gunay88
  • quote:

Orijinalden alıntı: m.gunay88

Ben rüzgar türbini yapmaya çalışıyorum da, bir yerde okudum, voltajı 2 katına çıkarmak için, sarım sayısını 2 katına çıkarmak gerekiyor. Sarım sayısını 2 katına çıkarırken de bobin boyutun aynı kalması için, yeni seçilecek telin kesitinin bir öncekinin yarısı olması gerekiyor. Bu arada uyarı yapıyor, eğer kesiti yarıya indirirsen, taşıyabileceği maksimum akımı da yarıya indirirsin diyor. Ama benim şu aşamada merak ettiğim şey şu;

bir telin direnci R=Lxρ/S

burada ρ(özdirenç) değişmiyor. sarım sayısı 2 katına çıkacağı için uzunluk da yaklaşık olarak 2 katına çıkıyor(hatta biraz daha fazla ama çok önemli değil). S yani kesit ise yarıya iniyor, bu durumda direnç 4 katına çıkıyor.

sonuç olarak bobinden alacağımız voltaj 2 katına çıkıyor ancak direnç 4 katına çıktuğu için akım dörtte birine iniyor.

P=V.I ise, türbinden alacağımız güç yarıya iniyor. Yani sarım sayısını artırmak olumsuz etki yapıyor.

Elimdeki bilgilere göre bu sonuç çıkıyor ama kitapta böyle birşeyden bahsetmiyor;

''sarım sayısını istediğiniz voltaja göre değiştirebilirsiniz, sadece kesiti ona göre değiştirin, ve bunun tele zarar vermeden geçebilecek maksimum akımı yarıya indirdiğini unutmayın'' diyor.

Mutlaka biryerde hata yapmış olmam lazım ama nerde?

m.gunay88 merhaba, goggle da dolanırken gördüm başlığınızı ilgimi çekti konunuz, kaç sene olmuş ama; burada direnciniz 8 kat armış olmaktadır 4 değil :) Açıklayayım, bobin sonuçta bir yarı çapa sahiptir değil mi? ve kesit alanı pi.rekare dir. r'miz yarıya indiği zaman r/4 olduğundan hoop yukarı 2 ile çarpılır ve 8 kat daha fazla bir dirence sahip olursunuz, ve aynı gücü yada enerjiyi elde edebilmek için 8 kat fazla bir bobin kesit alanı seçmelisiniz. Saygılar :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mrtcn333 -- 18 Nisan 2016; 17:17:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mkopgel

-MÜJDE ARKADAŞLAR ŞİMDİ BİR İCAT YAPTIM, GEREKLİ BAĞLANTILARINIZ VARSA İŞİNİZE YARAYABİLİR.

-Yapmak istediğin güç kazancını elde etmenin iki yolu var.

-Birinçi yol ; bildiğiniz gibi sargının, ve dolayısıyla tüm üretecin boyutlarını artırmak. bu işinize yaramayacaktır.

-İkinci yol benim icadım ; (bunu yapabilmek için bir fabrikatör olmanız lazım :D) aşağıda anlatıyorum:

- Sizin yazdıklarınızdan öğrendiğime göre, telin çapı değilde yüzey alanı önemli, bu durumda içi boş bir telde kullanılabilir, buradan yola çıkarak;
    - farklı çaplarda, içi boş ve dolu kısmı olabildiğince inceltilmiş telleri (boru şeklinde), birbirine temasını engellemek için yalıtarak iç içe geçirebilirsek ki bu fabrikasyon olarak mümkün, tek bir tel gibi görünen ve aynı yarı çapa sığdırılmış birden fazla tel elde ederiz.
    -Aynı yarı çapa sığdırılışta olsalar, bize tellerin yüzeyi lazım olduğuna göre daha faazla yüzey alanı elde edeceğimizden, üreteceğimiz akımda artacaktır.
    - Şimdi diyeceksinizki, tel başına taşıyacağı yük arftacak ve daha fazla ısınacaktır, biliyorum ama aynı hızda rüzgarla yada devir sayısıda diyebiliriz, hiçbir vites sistemide kullanmadan, elde edebileceğimiz akım miktarını artırmış ve maksimum değerlere daha fazla yaklaşmış olacağız. bu durumda daha küçük pervanelerle yada daha küçük kinetik enerji sağlayan bir sistemle maksimum üretime ulaşabilirsiniz.

***YORUMLARINIZI TAKİP EDEMEYECEĞİM ÇÜNKÜ BİNLERCE FORUM GEZİYORUM, BU FORUMA BİRDAHA GİRERMİYİM BİLMİYORUM AMA SİZ YİNEDE YORUM YAPIN, AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR BELKİ BİRİLERİNİN İŞİNE YARAR.***

ah benim fabrikatörüm o yüzey alanı değil, kesit alanıı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mrtcn333 -- 18 Nisan 2016; 17:24:02 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.