Şimdi Ara

Bobin teli kesitini yarıya indirip sarım sayısını 2 katına çıkarmanın etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
28.657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben rüzgar türbini yapmaya çalışıyorum da, bir yerde okudum, voltajı 2 katına çıkarmak için, sarım sayısını 2 katına çıkarmak gerekiyor. Sarım sayısını 2 katına çıkarırken de bobin boyutun aynı kalması için, yeni seçilecek telin kesitinin bir öncekinin yarısı olması gerekiyor. Bu arada uyarı yapıyor, eğer kesiti yarıya indirirsen, taşıyabileceği maksimum akımı da yarıya indirirsin diyor. Ama benim şu aşamada merak ettiğim şey şu;

bir telin direnci R=Lxρ/S

burada ρ(özdirenç) değişmiyor. sarım sayısı 2 katına çıkacağı için uzunluk da yaklaşık olarak 2 katına çıkıyor(hatta biraz daha fazla ama çok önemli değil). S yani kesit ise yarıya iniyor, bu durumda direnç 4 katına çıkıyor.

sonuç olarak bobinden alacağımız voltaj 2 katına çıkıyor ancak direnç 4 katına çıktuğu için akım dörtte birine iniyor.

P=V.I ise, türbinden alacağımız güç yarıya iniyor. Yani sarım sayısını artırmak olumsuz etki yapıyor.

Elimdeki bilgilere göre bu sonuç çıkıyor ama kitapta böyle birşeyden bahsetmiyor;

''sarım sayısını istediğiniz voltaja göre değiştirebilirsiniz, sadece kesiti ona göre değiştirin, ve bunun tele zarar vermeden geçebilecek maksimum akımı yarıya indirdiğini unutmayın'' diyor.

Mutlaka biryerde hata yapmış olmam lazım ama nerde?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.gunay88 -- 18 Ocak 2009; 2:38:50 >

• Senin buldugun direnc sargi direnci. Devreden gecen akimi ana yukun belirliyor.

Yani V voltaji icin L uzunluklu S kesitli alternator kisa devrede I akimi akitiyorsa

2V voltaji icin 2L uzunluklu S/2 kesitli alternator kisa devrede I/2 akimi akitir. (direnc 4 kat artti ama voltaj da 2 kat artti)

Akim mukayesesini boyle yapma.

Yuk direncin 10 ohm olsun. 10V luk alternatorun sargi direnci 0.1 ohm olsun. (kullanilan tel isinmadan max 1A akima izin versin)

I=10/(10+0.1)=0.99A olur. Direncde harcanan guc 0.99*0.99*10=9.8w

Simdi de,

Yuk direncin 10 ohm olsun. 20V luk alternatorun sargi direnci 0.4 ohm olsun. (Kesit yariya dustu sarim sayisi iki kat oldu)

Bu durumda akimin 20/(10.4)=1.92A olur.

Halbuki kesiti yariya dusurunce akim akitma kapasites yariya duser. Bu durumda telimiz fazla isinir.

Ilk telimiz max 1A akitiyorsa 2. telimiz max 0.5A akitmalidir.

O halde 20V 0.4 ohm sargili alternatore en dusuk baglanacak yuk direnci 0.5=20/(R) den
    R=40 ohm bulunur.

Gordugun gibi 40 ohm yaninda 0.4 ohmun fazla onemi yok. 40-0.4=39.6 ohm

Simdi 20v alternatorun 39.6 ohm direncde neden olacagi gucu hesaplayalim.

P=I*I*R=0.5*0.5*39.6=9.9w

Gordugun gibi gerilim 2 kat arttirildi, akim yariya dusuruldu gene ayni gucu elde ettik. Aradaki fark ne?

Fark alternatore baglayabilecegin yukun direnci.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 18 Ocak 2009; 11:10:35 >

• Anladım hocam, sağolasın yardımın için. Nasıl olsa yük direncini değiştirmeyeceğim diye, yük direncini gözardı etmişim ama yanılmışım.
  • Peki hocam birşey daha sormak istiyorum, siz rüzgar türbiniyle de ilgileniyordunuz galiba.

Bu durumda rüzgar türbininde kullanacağım tel kalınlığını istediğim gibi seçebilirim o zaman. Sadece buna bağlı olarak sarım sayısını değiştirmem yeterli.
    İşe elde edebileceğimiz güç açısından bakarsak, bizim için değişen birşey yok. Ancak bir de taşıyabileceği maksimum akım açısından değerlendirelim:

Bobin için 1.6'lık telden 80 sarım yapacaktım ama 1.6'lık tel bulamadım. Onun yerine bobinajcının elindeki tabloya baktık ve 1.6'lık tel yerine bir tane 1.10'luk, 1 tane de 1.15'lik iki teli birlikte sarınca aynı işi görüyor yazıyordu(1.6'lık telin kesit alanı, 1.12-1.13 lük telin kesit alanının 2 katı, tabi 1.12- 1.13 gibi bir boyutta tel bulamayacağımıza göre 1.10luk ile 1.15'lik 2 tel kullanını demiş). Bu nedenle 2 tel saracağım, ayrıca bobinajcı şöyle birşey duymuş ya da bir yerde okumuş; ''tek tel yerine aynı değeri sağlayan 2 teli sarmak daha doğru, çünkü akım tellerin yüzeyinden geçiyor.''

Ben de buna bakarak şöyle bir çıkarım yaptım; '' Akım telin yüzeyinden geçtiğine göre, telin güvenlikle geçirebileceği maksimum akımı, telin BİRİM UZUNLUĞUNDAKİ yüzey alanı belirler.''

Mesela yukarıdaki değerlere bakalım; 1.6 lık tel yerine 1 tane 1.15lik 1 tane de 1.10'luk tel aynı işi görüyor yazıyordu.
    buna bağlı olarak yüzey alanlarını hesaplayalım;
    NOT: birim uzunluk olarak 1 mm aldım.
    önce 1.6 lık teldeki yüzey alanını hesaplayalım;

yüzey alanı=telin kesitinin çevre uzunluğu x telin birim uzunluğu =2 x pi x çap x L =2 x 3.14 x 1.6 mm x 1 mm =10.048 mm2
    yani 1 mm uzunluğunda bir tel için yaklaşık yüzey alanı 10 mm2

şimdi de bir tane 1.15lik 1 tane de 1.10 luk teli sardığımızı düşünelim, sarım sayısı aynı kalacak yani uzunluk aynı olacak.

yüzey alanı= (2 x 3.14 x 1.15 mm x 1 mm) + (2 x 3.14 x 1.10 mm x 1mm) = 14.13 mm2 olur
    yani 1 mm uzunluğunda 2 telden oluşacak sarımın yüzey alanı 14 mm2 olur, bu da taşıyabileceği akımda %40 artış anlamına gelir.

Yani kesit alanını azaltıp, aynı sarım sayısında çok telli olarak sarmak, taşıyabileceği maksimum akımı bariz oranda artırıyor.

Şimdi de kesit alanını yarıya indirip sarım sayısını 2 katına çıkarınca ne olacağını düşünelim;

1.60 lık tel için birim yüzey alanı 10.048 mm2 idi
    1.15 lik tel için birim yüzey alanı 7.222 mm2

burada da yüzey alanı %25 azaldığı için taşıyabileceği maksimum akım da %50 değil %25 azalıyor.

Peki şimdi genel olarak değerlendirelim;

Herhangi kesitte bir tel alalım ve 10km/saat hızında rüzgarda bobinden 1 volt, 1 amper alıyoruz, geçirebileceğimiz maksimum akım miktarı 8 amper olsun. Elde edeceğimiz güç ise P=(1 volt x 1 amper) den 1 watt oluyor. Rüzgar 80km/saat hızına ulaşınca 8 volt ve dolayısıyla 8 amper alıyoruz ve daha fazla artıramıyoruz çünkü maksimum'a ulaştık ve artırırsak teller yanacak. toplamda teller yanmadan alabileceğimiz maksimum güç ise P=(8 volt x 8 amper) den 64 watt. 30km/saat de de 9 watt alıyoruz.

kesiti yarıya indirip sarımı artırdığımızda;
    bu sefer 10km/saat rüzgarda 2 volt ve dolayısıyla 2 amper akım alıyoruz, geçirebileceğimiz maksimum akım ise %25 azalıyor ve 6 amper oluyor.Alacağımız güç ise P=(2 volt x 2 amper)den 4 watt oluyor. Dolayısıyla rüzgar 30km/saat hızına çıkınca alacağımız volt 6 volt oluyor ve alacağımız akım da 6 amper oluyor ve daha fazla artıramıyoruz çünkü maksimum'a ulaştık. Toplamda teller ısınmadan alabileceğimiz maksimum güç ise P=(6 volt x 6 amper) den 36 watt oluyor.

bu sefer de kesiti yarıya indirip 2 şer telli saralım;
    Bu durumda 10km/saat rüzgarda 1 volt ve 1 amper alıyoruz ve maksimum geçebilecek akım da %40 artıyor ve 11.2 amper oluyor. yine bu hızda aldığımız güç 1 watt. Rüzgar 112 km/saat hızına çıktığında, 11.2 volt ve 11.2 amper akım alıyoruz ve maksimuma ulaşıyoruz. Aldığımız güç ise P=(11.2 volt x 11.2 amper) den 125.44 watt oluyor. 30km/saat de 9 watt 80km/saat'de 64 watt alıyoruz.

O zaman biz bulunduğumuz yerin rüzgar koşullarına göre bunlardan birini seçeceğiz.

Yani normal ile 2 telli arasında elde edebileceğimiz güç aynı ama 2 telli daha hızlı rüzgara dayanıyor. küçük kesitli ama 2 kat sarımlı olan ise çıkabileceği maksimum noktaya kadar daha yüksek güç üretiyor ama yüksek rüzgara dayanmıyor.
    grafik de şöyle;

Bobin teli kesitini yarıya indirip sarım sayısını 2 katına çıkarmanın etkisi

2 kat sarımdan kastım, kesiti yarıya indirip normalin 2 katı sarım sayısında sarmak.
    2'li sarımdan kastım ise, normalin yarısı kadar çaptaki telden 2 tane alıp, 2 telli olarak sarmak.

ŞİMDİ BEN BU KADAR HESAPLAMA YAPTIM UĞRAŞTIM AMA BİR YERDE HATA YAPTIYSAM(Kİ BÜYÜK İKTİMALLE YAPMIŞIMDIR) BÜTÜN HESAPLAR DEĞİŞECEK. BAKALIM SONUÇ NE OLACAK, GERÇEKTE HEPSİ AYNI SONUCU MU VERİYOR YOKSA BENİM DEDİĞİM GİBİ Mİ OLUYOR??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.gunay88 -- 18 Ocak 2009; 23:35:47 >

• Arkadaşlar; kalın tel yerine, toplamda aynı ağırlıktaki ince telle sardığımızda , geçirebileceği maksimum akımın yüksek olması sizce doğru mu?
  • 1 kalın tel yerine daha ince birkaç telin birbirlerine paralel olarak sarılması, bobinajda standart bir uygulamadır. akım tek telden geçmek yerine bu teller arasında dağıtılır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul

1 kalın tel yerine daha ince birkaç telin birbirlerine paralel olarak sarılması, bobinajda standart bir uygulamadır. akım tek telden geçmek yerine bu teller arasında dağıtılır.

peki hocam bu durumda ince tellerin paralel bağlanmasıyla oluşan toplam kesit alanı kalın telin kesit alanına eşit olsa da ince telle sarıldığı zaman geçirebileceği maksimum akım artıyor mu? Yani ben böyle buldum da yanlışım olabilir, işi bilen birinden öğrenmek istedim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aslında bu uygulama daha çok iletken kesidinin sarımı zorlaştıracak kadar kalın olmasında yapılıyor. kalın teli bükmekle uğraşmaktansa, daha ince telleri topluca sarmak daha kolaydır. onun dışında toplam yüzey alanları birbirlerine eşitse geçirecekleri akımlarda fazla bir fark olmaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

Yuk direncin 10 ohm olsun. 10V luk alternatorun sargi direnci 0.1 ohm olsun. (kullanilan tel isinmadan max 1A akima izin versin)

I=10/(10+0.1)=0.99A olur. Direncde harcanan guc 0.99*0.99*10=9.8w

Simdi de,

Yuk direncin 10 ohm olsun. 20V luk alternatorun sargi direnci 0.4 ohm olsun. (Kesit yariya dustu sarim sayisi iki kat oldu)

Bu durumda akimin 20/(10.4)=1.92A olur.

Halbuki kesiti yariya dusurunce akim akitma kapasites yariya duser. Bu durumda telimiz fazla isinir.

Ilk telimiz max 1A akitiyorsa 2. telimiz max 0.5A akitmalidir.

O halde 20V 0.4 ohm sargili alternatore en dusuk baglanacak yuk direnci 0.5=20/(R) den
    R=40 ohm bulunur.

Gordugun gibi 40 ohm yaninda 0.4 ohmun fazla onemi yok. 40-0.4=39.6 ohm

Simdi 20v alternatorun 39.6 ohm direncde neden olacagi gucu hesaplayalim.

P=I*I*R=0.5*0.5*39.6=9.9w

Gordugun gibi gerilim 2 kat arttirildi, akim yariya dusuruldu gene ayni gucu elde ettik. Aradaki fark ne?

Fark alternatore baglayabilecegin yukun direnci.

peki hocam baştaki akım 1 amper mertebesinde ve sınırı da tam 1 amper olarak varsaymışsın. Dolayısıyla ikinci durumda akım 2 amper çıkınca sınır 0.5 ampere düştü diye dirençle akımı eski mertebesinin yarısına indirmişsin. Yani voltaj 2 katına çıkmış akım yarıya inmiş. Güç sabit kalmış ve olması gereken de bu. Ancak sen bunu akım sınırı nedeniyle yapmışsın. Peki değerleri değiştirseydik nasıl olurdu? Yani ilk durumda ısınmadan geçebilecek maksimum akımı 3 amper olarak belirleseydik, o zaman 2. durumdaki elde ettiğimiz 1.92 amperlik akımımız sınıra takılmayacaktı ve böylece eski durumun 4 katı güç elde edecektik. Bende kendi yazdığım hesaplamalarda ve grafikte de aynı şeyi bulmuşum. Yani ince sararsak gücü artırıyoruz(tabi akım sınırına kadar) Bu mantıksız geldi ama hesaplamalarda böyle. Yani belki az bir miktarda olsa gücü artırabilir ama böyle 4 kat fazla olması mantıksız geliyor. Nerede hata yaptım?

• quote:

aslında bu uygulama daha çok iletken kesidinin sarımı zorlaştıracak kadar kalın olmasında yapılıyor. kalın teli bükmekle uğraşmaktansa, daha ince telleri topluca sarmak daha kolaydır. onun dışında toplam yüzey alanları birbirlerine eşitse geçirecekleri akımlarda fazla bir fark olmaz.

işte mesele burada. Toplam kesit alanları aynı ama toplam yüzey alanları farklı. yaptığım hesaplamalarda da gözüküyordu. 2'li olarak sarınca toplam yüzey alanında %40 artış olmuştu. Yani ben böyle buldum, mantıklı geliyor ama emin olmak istedim. Ayrıca aşırı rüzgar durumunda tellerin yanmasını önlemek için devre dışı bırakmak gerekebiliyor ve bu da en verimli olacağımız yerde hiç üretememek ya da az üretmek demek. Ama 2'li-3'lü sararsak(tabi toplam kesit alanı baştakine eşit olacak), maksimum akım artıyor ve bu da yüksek rüzgarda sınırlandırma yapmamıza gerek kalmıyor ve verim üzerinde büyük etkisi oluyor.

• gücün sabit olmasının akım veya gerilimle alakası yok. her jeneratörün gücü boyutlarıyla orantılı olarak değişir. bunu formülle anlatmaya gerek yok. bir jenaratörün üreteceği gerilim sargının spir sayısı ve alanıyla doğru orantılıdır. bir oyuğa yerleşecek maksimum spir sayısı ise oyuk kesidinin tel kesidinin bölümüne eşittir. oyuk kesidi ile oynayamayacağın için sipir sayısını değiştirirsen tel kesidinide ters orantılı olarak değiştirmen gerekir. P=U*I formülü nedeniyle akımı azaltıp, gerilimi yükseltsenizde güç aynı kalır. aynı şey direnç içinde geçerlidir. ohm kanunu nedeniyle gerilimi artırsanız, aynı direncin çekeceği akımda azalır. jeneratörün boyutları aynı olduğu sürece ne kadar uğraşırsanız uğraşın gücü çok fazla değişmez.
  • Aslında haklısınız, jeneratörün üreteceği gücün artacağını ben de düşünmüyorum ama aklıma takıldı formülde nerede hata var da güç artıyor gibi gözüküyor? Evet gerilim sargı sayısıyla orantılıdır ve biz sarım sayısını 2 katına çıkardığımız için gerilim artıyor. Ayrıca dediğin gibi bobin boyutlarından dolayı kesiti de düşürmek gerekiyor. Ancak gerilim 2 katına çıkıyor ve sargıların direnci de artıyor(4 katına filan çıkıyor). Ancak sargıları bağlayacağımız devrenin(şarj kontrol devresi, vs.) direnci sargı direncinin çok üstünde olduğu için sargı direncinin artmasının bir etkisi yok(yandaki linkten direnç seviyesine bakabilirsiniz.3kg 1.6'lık telin direnci 1.3 ohm, 3 kg 1.1'lik telin direnci 6 ohm, yani yaklaşık 4 katı. ama ana devrenin direnci belki 100 ohm ve 4.5 ohm'luk değişim ana direncin yanında hiç kalıyor.) Sonuç olarak eşdeğer direnç çok az değiştiği için akım da çok az değişiyor. Belki diren. %10 artar ve akımda %10 azalır. Ama türbinden alacağımız gücün değişmemesi için akımın yarıya inmesi gerekirdi. Akımı değiştirecek tek şey de gerilim ve direnç olduğuna göre güç artıyor gibi gözüküyor.

Formülize etmeye çalışınca çok mantıklı geliyor ama aslında öyle olmaması lazım sanki, gücün sabit kalması gerekir diye düşünüyorum ama bir türlü kendi bulduğum sonucu çürütemiyorum. Sizin yorumunuz nedir hocam??

• aslın bunu anlamanın en iyi yolu bobin tellerinin kataloglarına bakmaktır. çünkü tellerin taşıyacakları maksimum akım değerleri kataloglarda verilir. buradaki değerleri karşılaştırarak sonuçtan emin olabilirsin.
  • senin hatan dirançlere fazla takılmaktır. hesabını cihazların direncine göre değil, gücüne göre yapmalısın. çünkü saf direnç sadece akkor flamanlı lambalarda bulunur.
  • Hocam bunu daha önce bu forumda sormuştum, genelde soğutmasız mm başına 3.5-3 amper akımı geçirebilir şeklinde bir sonuç çıkmıştı, birkaç sitede daha benzer sonuçlar buldum ve bu duruma göre benim dediğim şey doğru çıkıyor gibi görünüyor.

Ya da şöyle düşünelim, arkadaşın dediği gibi 1.6'lık telin geçirebileceği maksimum akım 1 amper olsun. Yük direncim 100 ohm alternatör voltajı X hızındaki rüzgarda 10V olsun. Toplamda sargıların direnci de 1.3 ohm(katoloğa göre) olsun.

I=V/R den

I=10/101.3

I= 0.1 amper(yaklaşık)

Üreteceğimiz güç ise;
    P=V.I dan ==> P=1 watt çıkar

şimdi de 2 telli saralım, 1.15'lik tel kesit olarak 1.6 lık telin yarısına eşittir.

1.15'lik telden eskisinin 2 katı kadar sararsak yeini değerler şöyle olacaktır;

maksimum akım yarıya inecek(aslında yarısı oranında değilde %25 oranında azalacak yüzey alanına göre ama çok önemli değil) yani 0.5 amper olacak,
    Yük direncim yine 100 ohm, sargıların direnci de 6 ohm(katoloğa göre) olur. Sarım sayısı 2 katına çıktığı için gerilim de 2 katına çıkar yani 20V olur.

I=V/R den, I=20/106 yine yaklaşık 0.2 amper çıkar.
    Bu durumda da P= V.I'dan ==> P=4 watt çıkar yani elde edeceğimiz güç 4 katına çıkar.

Kusura bakma biraz uğraştırıyorum ama bana da mantıklı gelmiyor ama hata mı da bulamıyorum. Belki de maksimum akım sınırına ulaşmadıkça hesabım doğrudur. Ustalar yardım edin...

• quote:

senin hatan dirançlere fazla takılmaktır. hesabını cihazların direncine göre değil, gücüne göre yapmalısın. çünkü saf direnç sadece akkor flamanlı lambalarda bulunur.

Haklısın hocam zaten ben de direnç fazla değişmediği için pek dikkate almadım ve direncin değişmemesi gerilim 2 katına çıktığında akımın da 2 katına çıkmasına sebep oluyor.. 2 katı sarımın, eğer 2. durumda elde edeceğimiz akım, sınır değere takılmıyorsa gücü artıracağına inanmaya başladım.. Belki de böylesi doğrudur ama ustaları dinlemek lazım.
  • Sayın m.günay hocam !
    Sizin yukarda bahsettiğiniz formüllerde küçük bir yanlışlık var galiba. Sizin ihtiyacınız olan 1.60 mm. telin yüzeyi ; çap 1.60 mm. ise yarıçapı 0.8 mm. olur. formül yarıçapın karesi x pi olduğuna göre

0.8 x 0.8 x 3.14 = 2.0096 mm2 olur. Hadi küsuratı atalım 2 mm2 diyelim.

Bobinajcının bahsettiği 1.10 mm telin kesiti aynı formülle ;

0.55 x 0.55 x 3.14 = 0.95 mm2

1.15 lik telin kesiti ;

0.575 x 0.575 x 3.14 = 1.038 mm2

ikisini toplarsak 0.95 + 1.038 = 1.988 mm2 çıkar ve bu da 2 mm2 demektir. Demekki bobinajcının verdiği ölçüler doğru.

Gelelim belli bir ölçüdeki telin yarı kesitindeki tel yarısı edermi sorusuna.

Mesela çapı 2 mm olan bir teli yarı çapına düşürüp, 1 mm telden 2 kat sararsak 2 mm edermi, maalesef etmez. 4 tane 1 mm tel ancak 2 mm telin kesitine eşit olur.

2 mm telin kesiti ;

2 / 2 = 1

Çapı 2 ise yarıçapı 1 mm. olur. formüle devam edersek ;

1 x 1 x 3.14 = 3.14 mm2.

Gelelim 1 mm çapı olan tel kesitine ; Çap 1 mm. yarıçap 0.5 mm.

0.5 x 0.5 x 3.14 = 0.785 mm2 olur.

0.785 x 4 = 3.14 çıkar. Demekki 2 mm çapı olan bir teli ince kesitte tel ile sarmak istediğimizde yarısı kalınlığındaki telden 4 adet kullanmamız gerekiyor.

Hesaplarınızı buna göre yapın derim.

• Dediğinizde tamamen haklısınız hocam zaten ben de 1.6 lık tel ile aynı işlevi görecek tel olarak 1.15 lik teli yazmıştım. Yani 2 mm lik telden tek sarım yerine, 2'li sarımda ya da 2 katı sarım sayısı yapacaksak, kullanacağımız yeni telin çapı olarak 1mm dememiştim. Siz galiba çapının yarısı kadar çap seçiyorum diye düşünmüşsünüz halbuki ben direkt kesite bakıyorum. Bunu aşağıdaki linkteki tablodan da görebilirsiniz;
    http://www.emtel.com.tr/teknik.htm

Şimdi burada 2 sorum var. 2'li sarımda ya da 2 katı sargı sayısında yüzey alanı arttığı için, telin ısınmadan geçireceği akımda bir artış olduğunu bulmuştum. Sizce bu doğru mu?

İkinci sorum ise kalın telden X sarım yapmak yerine KESİTİNİN yarısı kadar kesite sahip telden 2X sarım yapmak, voltajı 2 kat artırıyor, bunda hemfikiriz. Ayrıca ince tel kullanmak, direncin kesitle ters orantılı olması nedeniyle, direnci artırıyor ancak bu yükteki dirence oranla hiçbir etki yapmıyor. Bu da, gerilim 2 kat artarken dirençte kayda değer bir değişim olmamasından dolayı, akımın 2 katına çıkmasına neden oluyor(çünkü akımı gerilim ve eşdeğer dirençten başka değiştirecek birşey yok). Elde edeceğimiz güç de P=V.I olduğundan dolayı, akım da gerilim de 2 katına çıkınca güç 4 katına çıkıyor. Bu doğru mu sizce?? Bu da ikinci sorum du

BİR DELİ BİR KUYUYA TAŞ ATMIŞ, 40 AKILLI ÇIKARAMAMIŞ.. :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.gunay88 -- 20 Ocak 2009; 0:10:30 >

• P=U*U/R olduguna gore

Gerilimi iki kat arttirirsan yani U yerine 2U yazarsan

P=2U*2U/R = 4*U*U/R olur. Gordugun gibi ilk buldugumuz gucun 4 kati.

Ancak;

Elinde 10w 10v cikisli trafo olsun. Buna 10 ohm direnc baglarsan 1A akar ve 10W guc harcar.

Simdi sekonderi sok ve daha ince telden 20V olacak sekilde sekonder sarim sayisini 2 kat arttir.

Cikisina 10 Ohm direnci baglayinca bu kez 2A akar. Bu da 40W demektir. Trafon biraz sonra yanar.

Eger gucu bu sekilde arttirmak istiyorsan trafonun gobek kesitini ve primer tel capini da arttirman lazim.

Alternatorde de ayni durum olacak. Sarim sayisini 2 kat arttirinca 4 kat daha fazla guc istiyorsan, miknatislarinin B sini arttiracaksin. Demir nuve varsa onun kesitini arttiracaksin. Tabiki alternatoru ayni devir sayisinda da dondurmeye devam edeceksin.

Aksi halde gucu 4 katina cikartamazsin.

-----------------

Birbirine burulmus teller yukarida soylendigi gibi daha esnektir. Kolayca egilip bukulebilir.

Ayrica, yuksek frekans uygulamalarinda burulu tellerle yapilmis iletkenlerin avantaji vardir.

Bu avantaj deri etkisi denen olaydan kaynaklanir. Bir iletkenden akan akimin frekansi yukseldikce elektronlar iletkenin yuzeyinden akmak isterler. Bu durumda ortasi delik bakir boru kullanmakla ici dolu bakir tel kullanmak ayni seydir.

Diyelimki 1mm capinda telin var. Bunun cevresi 3.14mm olur. kesiti 3.14/4 mm karedir.

Kesiti 3.14/8 olan (~0.7mm cap) iki teli burarsak gene kesit 3.14/4 olur.

Cevrelerinin toplamini bulursak 2*2*.35*3.14=4.39mm olur.

Bu ornegi neden verdim. Frekansi arttiralim arttiralim artik elektronlar tam yuzeyi yalayarak gecsin.

1mm capli tel kullandiginda 3.14mm genisliginde yolu kullanacaklar, 2 tane 07mm teli burarsan 4.39 mm genisliginde yolu kullanacaklar.

Tabiki 4.39 mm genisliginde yol daha az trafik sikiskligina neden olur.

Sizin uygulamada frekansin buyuk degerlere cikma durumu olmayacagina gore sarim isciligini kolaylastirdigi icin coklu tel kullanilir.

Yuksek frekans uygulamalarinda hazir burulu teller satilir ve bunlara Litz teli denir.

Orta dalga radyo bulursaniz anten bobinlerine dikkatli bakin....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 20 Ocak 2009; 3:07:29 >

• Anladım hocam, çok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık. Sonuç olarak 2'li telin benim için tek faydası sarım kolaylığı olacak. Benim şöyle bir düşüncem vardı, türbine vitesli sistem yapmak istiyorum. Aynı bisikletlerdeki gibi. Düşük hızlı rüzgarda, rüzgar türbini çok zor çeviriyorken düşük vites kullanılacak ve belki de normalde kanatlar hiç dönmeyecekken, dönmesi sağlanacak ve ekstradan verim artışı olacak. Ayrıca rüzgar hızlandıkça vites artışı sağlanacak ve üretimde artış da sağlanacak.

Bir de aklıma şöyle birşey geliyor. Yüksek hızlı rüzgarda oluşacak yüksek akım nedeniyle tellerin yanmasını şöyle engelleyebiliriz; devredeki akımı direnç belirler. Bizim direncimiz sabitse gerilim arttıkça akım da artar. Ancak sınır değere geldiğimizde, bir direncin devreye girmesiyle toplam direnci artırıp akımı azaltırsak tellerin zarar görmesini engelleyebiliriz.

Bildiğim kadarıyla şarj kontrol devrelerinde problemlerden birisi, çok geniş bir gerilim aralığını, akü şarj gerilimi seviyesine indirememek. Yani akümüzün şarj gerilimi 14V ise bizim şarj kontrol devremiz de 0-30 V aralığını 14V'a düşürme kapasitesine sahipse, stator gerilimimiz 30V değerini geçtiğinde hem ekstradan direnç devreye girerek akımı düşürür, hem de mesela 30V 60V aralığını 14V'a düşürme yetisine sahip ikinci şarj kontrol devresi devreye girer.

Bu tamamen benim aklıma yeni gelen birşey, tabiki bunun devresini ben yapamam ama okulumdaki hocalar rahatlıkla yapabilirler. Ayrıca burada elektronik bilgisi olan birçok kişi var, belki onlar da böyle birşey yapabilirler.

Ne dersiniz, işe yarar mı?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.