Şimdi Ara

(DC) Doğrultmadan Sonra Düşen Gerilimi Nasıl Yükseltirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
3.461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir hoparlör trafom var , 2 x 12v 4a 1 x 4v 4a 1 x 20v 1a

12V volt trafom varken, led alayım onla çalıştırırım dedim.. Masa az ışık aldığı için. Doğrultmada 4 diyot kullandım haliyle onlarda voltajı bir miktar kıstı yüksüz 12 volt 10.8~11 civarında iken yük altında 9.90~10 arası , sönük yakıyor buda ledi.. Bu voltajı nasıl arttırabilirim ? Kondansatör le voltaj yükseltmedim elimde pek malzemede yok(bilgide yok.. ) olanları deneyeyim dedim , kondansatör direk boşaltıma gittiği için direnç gibi çalışıyor çok az yanıyor ledler, hatta yanmıyor bile..

Voltajı 12 volta geri çekmek için fikirlerinizi bekliyorum..

100k potans vardı , 1~1.5 volt düşürme yapabiliyorum onla en fazla birde kafama o takıldı.. pot la nasıl voltaj düşürülür ? güç kaynakların dada potanslar var 10k dan 50klara.. mini regülatör devrelerindede mavi pot var 10k veya 100k lık pot oda sanırım.. Ama potla voltaj nasıl düşüp azalıyor , devreye başka birşeyinmi girmesi lazım?

~Not:Doğrultma için kullandığım diyotlarıda hoparlörün amfi devresinden aldım.. küçük mini şeyler değil , normal boyutlu sanırım 1a lik olanlardandır.. led şuanlık yanıyor ama voltaj düşümünde katkısı olabilirmi ? 11 volttan aşşağı düşmesinde.. 12v a geri çıkabilirsek eğer.. bunları değişmem gerekirmi.. :)

(Elde olanları kullandım.. )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psycho53 -- 12 Nisan 2015; 0:24:24 >

• Diyotlarin çıkışına kondansatör bağlamalısın. Min 25volt ve kapasitesi 1000uf civarı olsa yeter.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam 25 volt 1000 uf birtane + çıkışına bağlamıştım sonuç anlattığım gibi oldu, ledler çok az yandı.. 2 tane kullanırsam sorun hallolurmu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psycho53 -- 12 Nisan 2015; 0:39:49 >
  • TuRkiShCowboy kullanıcısına yanıt
    25 volt 3300uf 2 tane kondansatör var , hoparlörün amfi bord'un da onu kullansam nasıl olur hocam ? sorun olurmu 1 tanede daha 25 volt 1000uf bulamazsam onu kullanabilirmiyim ?

~Düzeltiyorum.. 1000uf lik olan 16 v muş , 50 volt 220 uf denedim durum berbattı..

Önerinizi bekliyorum hocam.. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psycho53 -- 12 Nisan 2015; 0:53:35 >
  • Kondansatöründe + ve - si vardır. Kond.u eline aldığında çizgi olan taraf -dir. Ters bağlarsan patlar, kısadevreye düşebilir.

• 25v olduktan sonra 3300uf daha iyi olur.

• 12 volt AC gerilimi köprü diyot ile doğrultup en az 1000 uf 25 volt kondansatörle filtre ettikten sonra DC olarak 16 volt elde edersiniz. Bu durumda voltaj 10 voltlara düşüyorsa demektirki ledleriniz besleme kaynağınzdan daha fazla akım çekiyor bu yüzden volt düşük oluyor. Bu durumda ya ledlerinizin sayısını düşürün veya daha güçlü bir trafo kullanın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenakord -- 12 Nisan 2015; 9:22:57 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Akü voltajı niye hızla düşer
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @TuRkiShCowboy

Teşekkürler hocam.. O patlama olayı hep insanı tedirgin ediyor yaşamadım inşallah'ta yaşamam.. korkutuyor insanı ama ne kadar patladığını bilmiyorum doğrusu , 2 tanesini söküp deneyeceğim ozaman.. :)

@kenakord

Hocam köprü diyotla doğrultuktan sonra , voltaj 12 volttan 10.8~11 v düzeylerine iniyor yüksüz.. yük bağladığımda ise.. 9.95~10 volt arasına iniyor köprü diyotundan sonra geçen akım.. öncesini ölçmedim açıkcası belki diyotlar az akım geçiriyordur diyorum ?

Birde bu filtre olayını tam çözebilmiş değilim.. 1 tane + çıkışına bağlayıp denemiştim (50v 220uf ve 16 v 1000uf denedim) çok az yanıyordu kondansatör den 3.3 volt gibi birşey çıkıyordu, şimdi 2 tane 25v 3300 uf kondansatörü söküp bir bağlayacağım.. 2 tanenin neler değiştirdiğini göreceğimi umuyorum.. (belkide o kullandığım kondansatörler yetersizdi 16 v biri.. sorunu göreceğimi umuyorum.. :) )

• Diyotların bozuk olabilir mi?

Güç kaynağın AC değilde zaten DC olabilir mi?

DC voltajı AC ölçme gibi bir sorun olabilir mi?

Bu üçü aklıma geliyor.
  • http://www.elektrik.gen.tr/teknik-i%C3%A7erik/ayarl%C4%B1-dc-g%C3%BC%C3%A7-kayna%C4%9F%C4%B1-yap%C4%B1m%C4%B1-projesi

Yukarıdaki linki kontrol edin. Mutlaka bağlantı montajında sorun vardır. mümkün değilki AC 12 volt Doğrultulduğunda DC 10 volt olsun..
  • @goçhisar

Diyotlar işlevini yerine getiriyor gibi gözüküyor direnç ölçüyorum diyotlarda , ama biraz akım kısıyor'du..

Trafo açık trafo.. sarımdan çıkan kablodan sonra ben diyotlarla doğrultuyorum.. zaten ac ölçümü 12 , diyotlardan sonra dc de yüksüz 11 volt küsürlere iniyor..

@kenakord

Hocam sıkıntı , benim daha önce capasitörle çalışmamış olmam.. :) ben capasitörleri parelel değil.. seri bağlayarak capasitör üstünden akım çekmeye çalışmıştım.. ne işe yararki hatta bağlanan paralel condansatör derken sıkıntımı o çözdü.. :) 25 v 3300 uf ve 25 v 2200 uf ile deneme yaptım en son.. saatlerdir ince ayarına uğraşıyorum elimde 2 tane trimpot vardı , 2. si işimi biraz çözdü gibi.. :) 2 condansatörüde hatta parelel bağladığımda yük altında potun katkısıyla.. 11.85 v civarı alabiliyorum..

yüksüz 17 volt civarı..dirençler aşırı geldiği için elimde yaklaşık 15 tane farklı farklı vardı.. belki daha fazla potlara geçtim bayağı bir uğraş sonucu istenilen düzeylerde birşeye ayarlayabildim denebilir..

~lm317t o devredeki lm 317 nin yerine kullanıla bilirmi ?

https://www.direnc.net/
    Entegre Çeşitleri Uygun Fiyatları ile Direnc.net'ten Satın Al
    http://www.direnc.net/LM317T-3-Terminal-Adjustable-Regulator,PR-18907.html

Bunu bulabildim..

Şimdi kondansatörü doğru bağladık (inşallah.. ) kondansatör birazcık trafoyu ısıtıyor gibi bir hissiyata kapıldım sanki ? tabi yaklaşık 1 saat tir deniyorum 5 , 6 derece bişeydir çok ılık..

verdiğiniz linkteki devrede 24 v trafo kullanılmış sanırım çıkış olarak.. 35 v bir kondansatör bağlayınca 2. devrede 35v çıkış alındığı yazıyor..

12 volt ac giriş , 11,84 volt dc de ölçmüştüm sanırım bir ara(burası kondansatörsüz..) ama yükte 10 volt lara düşüyor neyse.. (artık yükte 11.85v kondansatör sayesinde..)doğrultuşmuş gerilimle ben 25 volt kondansatör bağladığımda neden o 2. devredeki gibi kondansatörün voltajı değilde 16~17 volt gibi yüksüz bir voltaj alıyorum bunun nasıl bir hesaplaması var acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psycho53 -- 12 Nisan 2015; 15:06:43 >

• Mesele linkteki devre değil, yol tarifi olsun diye vermiş Kenan hoca.

12V AC voltaj doğrultulduğunda kök 2 kat artarak DC olarak okunmalı. 17v okuman doğru.

Kondansatör yanmamışsa, iç kaçak yoksa ısınma yapmaz. Aynı şekilde trafoya da yük bindirmesi çok azdır.

LM317T 1,5A akım çıkışına müsade eder. Fazlasını almak için farklı devre tasarımı gerekli. Led şeritlerin daha fazla akım istiyorsa LM317 kullanma.

Dirençlerle voltaj düşürmek bir çözüm yolu evet fakat ayarlı dirençler yüksek akımlara dayanamaz. Sadece referans voltajı ayarlamak için kullanılmalı. Seri olarak devreyi beslemek için kesinlikle kullanılmamalı.

Elindeki trafo AC olarak ledleri gerekli parlaklıkta yakamıyorsa DC olarak da yetemeyebilir.

Alternatif çözüm;

Şerid ledler iki parçaya bölünür, trafodan çıkan telleri kırmızı ve siyah olarak adlandıralım. Bir parça led serisine siyah (-) uca, kırmızı (+) uca bağlanır. İkinci parça led şeridinde ise siyah (+) uca, kırmızı (-) uca bağlanır. Bu haliyle parlaklık yetersiz geliyorsa zaten adaptör yetersizdir veya ledlerin parlaklığı bu kadardır. LED ler zaten bir doğrultma devresidir, diyottur. AC voltajı en verimli bu şekilde kullanırsın.

• goçhisar kullanıcısına yanıt
    Eyvallah hocam.. Anladığım kadarı ile pot'un üstünden ledleri yakma , potla entegreyi ayarla devreye entegre girsin diyorsunuz..

Bu ledin 2 metresi yaklaşık 1.6 a çekiyor.. benim trafom 12 volt için 4a verebiliyor orda bir sıkıntı gözükmüyor elimdeki şerit ledin boyu 1.5 metre..

"12V AC voltaj doğrultulduğunda kök 2 kat artarak DC olarak okunmalı. 17v okuman doğru. "

Burayı tam net anlayamadım 2 kat ne artıyor ? kondansatör ekleyince artıyor boşta iken , ama kondansatörün değeri bunu etkilemiyor ne voltaj dayanımı nede kapasitesi.. hep 17 voltlara geliyor , neden ? Aklımda biraz verilen sitedeki devrede kaldı açıkcası köprü diyottan sonra 35v bir kondansatör kullanıp çıkış voltajına 35v demiş olması.. Çıkış voltajının kondansatörle ilişkisini kuramadım tam olarak.. Depoluyor yükseltiyor.. ama bunun ölçüsünü kavrayamadım henüz.

Ve böyle bir devre yapmak için 2,3 en az verebilecek bir entegre modeli bulmam gerekiyor sanırım..

(o devrede arada 0.1 uf lik kutupsuz [sanırım sembolden anladığım kadarı ile..] kondansatörler vardı, onlar frekansı doğrultmak için ise.. farklı bir entegre kullanmam için yapılmış bir devreye ihtiyacım var çünkü osiloskop'um yok..)

• electronics-diy.com
    0-28V 6-8A Power Supply (LM317, 2N3055)
    http://electronics-diy.com/power-supply-lm317-2n3055-0-28v-6-8a.php

bahsettiğim yüksek amper yapısı.

Alternatif çözümü denedin mi?
    Devre için teşekkürler hocam'da bundada lm317 var ? direnç.net'te lm317t var 1.5 amper çıkış veriyor demiştiniz "t" simi düşük sınıf ? (amper konusunda)

[Devreyi fazla inceleyemedim..[Malum pazartesi geliyor..] t1 , t2 2N3055 transistörü iletime geçirmek içinmi lm 317 kullanılmış orda]

alternatifi denemedim çünkü.. ledler yanıyor.. o konuda bir problem yok 1.5 metre şerit ledi 14 volt 13 küsür volt lar ile bayağı aşırı(12 volttada gayet iyi..) ışıldıyor benim sadece onu 12 voltta tutmam lazım :) birde doğru sağlam çıkış alabileceğim bir güç kaynağı yapmaya çalışıyorum el alışkanlığı/bilgi kazanırım diye umuyorum.. :)

ve bizim ufak potcuk bazı denemeler sonucu artık gitti.. :) 8 volt falan veriyor..

Birde kapasitörler için 1.41 çarpımı değişmez bir kuralmıdır ? her kapasitör var olan değerin 1.41 katını'mı verir? Bu durumda kapasitörlerin max dayandığı voltaj ile kapasite edebildiği gerilim devre için baz alınmalı , ama sonuç olarak her kapasitör 1.41 ile var olan voltajın çarpıma eşit'tir.(Doğrumudur.. ?)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psycho53 -- 13 Nisan 2015; 2:16:59 >

• Kök 2 katı kuralı sinüs eğrisi şeklinde devam eden AC voltaj grafiğinin altında kalan alanı hesaplamak için kullanırız. Alanın katsayısıdır. Kayıpsız dönüşümde voltajın ortalaması için hesap edilmiş bir katsayı. İntegral hesabı.

LM317T yüksek amperli olanıdır. LM317 entegresi çıkış voltajını referans voltajı ile karşılaştırır. Eğer çıkış voltajı düşükse yolu açar ve çıkış voltajı referans voltajına eşitlenene kadar yolu açık tutar. Çıkış voltajı fazla ise yolu kapatır. Referans voltajı ayarlı dirençle veririz. Oradaki ayarlı direncin görevi bu.

Gösterdiğim devrede çıkış voltajı karşılaştırması dolaylı yoldan yapılıyor. Çok sağlıklı değil fakat sendeki gibi uygulamalar için yeterli sayılabilecek bir yapıda. Hassas işlemler için hızlı, güvenilir op-amp lar kullanılır.
    Teşekkürler hocam , öyle basit bir matematik üzerinden gidemiyeceğiz anlaşılan.. :)

ledler için bu devreyi yapayım ozaman geriside kısmet artık :)

Son birkaç soruyu sorayım malzemeleri sipariş edeyim ozaman hocam.. :)

trafo çıkışı 2x15v 6a demiş bu değişe bilirmi ? 12 volt 4a verebilirim yada 24 volt 8 amper..

1n4001 hatırladığım kadarıyla 1a lik diyot, sorun çıkarırlarmı ?

bu devreyi sadece led de kullanmam dahamı sağlıklı olur , kontrollü bir güç kaynağı için başka devreler bakayım yani.. bunda sadece şerit led çalışsın ?

Gördüğüm kadarıyla 2N3055 2 transistörü dışarıya monte ettiği soğutucuya bağlamış içerden kabloyla almış bacakları çok fazla ısındığını yazmış yazısında ama bukadar bir soğutma gerekecekmi bu devreye ? Sadece led için yapacaksam biraz yazık olur gibi geldi..

Son olarak devrenin çizimi yok sanırım proteusta ben çizeceğim yada uraşmak istemezsem delikli pertinaks a yönelmem gerekecek sanırım..

• 13v DC üzeri herhangi bir voltaj yeterli olur.

4001 sadece referans voltaj takibi için atılmış. 1A geçmiyor üzerinden.

Devre fazla akım çekiyorsa kabloyu kalınlaştırıp soğutucuyu ona göre ayarlamak gerekir.

Hassas voltaj çıkışı isteyen dijital devreler dışında kullanılabilecek bir çevirici.

Farklı bir yapı dersen
    20 ampere kadar voltaj ve amper ayarlı bir tasarım. Hassas işler için.

Çok güzelmiş hocam çok beğendim bunu açıkcası.. teşekkürler..

Bir transformatör ayarlamak lazım buna.. 18v 20a istiyor..

http://www.pe5jw.nl/knutselweb/images/voeding-fex-components.jpg Bu r13 röle sanırım ?

Amper ayarı yapabilen bir güç kaynağı olması fena olmicaktır yapmışken doğru düzgün birşey yapmak isterimde.. neyin çekeceği amperi sınırlamak isterim o pek aklıma gelmiyor.. (Göstergeli olmasıda Ne güç kaynağı alacaksın otur yap dedirtiyor..)

20 amper ayarlı bir güç kaynağını 3~4 amper ayarlı güç kaynakları fiyatına yapabiliriz gibi gözüküyor 47k uf 50v condansatör le transformatör çok pahalıya gelmez ise..

~Birde o bir önceki devre için 24 volt verebilirim ozaman 13 volt veremeceğim için.. Biraz bu sitelere bakınayım hocam belki 2 amper veren bir devre bulurum , led için büyük birşey yapmak istemiyorum o soğutucular soğuttu beni..

Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.