|
Boğazıma Bir Şey Takıldı: Ne Yapmalısın?
Boğazına bir şey takılması, rahatsız edici ve hatta bazen tehlikeli bir durum olabilir. Boğazına bir şey takılırsa yapman gereken adımlar şunlardır:
- Sakin Kal: Panik yapmak durumu daha da kötüleştirecektir. Sakin kalmaya ve rasyonel düşünmeye çalış.
- Öksürmeye Çalış: Derin bir nefes al ve güçlü bir şekilde öksürmeye çalış. Bu, boğazındaki cismi gevşetmeye veya çıkarmaya yardımcı olabilir.
- Heimlich Manevrası: Öksürmek işe yaramazsa, Heimlich manevrasını uygulamalısın. Bu manevra, boğazına takılan cismi çıkarmak için karın bölgesine baskı uygular.
- Su İç: Küçük yudumlarla su içmek, boğazını nemlendirmeye ve cismi gevşetmeye yardımcı olabilir.
- Ekmek Yut: Bir parça ekmek çiğnemek ve yutmak, boğazındaki cismi yukarı itebilir.
- Tıbbi Yardım Al: Yukarıdaki yöntemler işe yaramazsa veya takılan cisim nefes almanı veya konuşmanı engelliyorsa, derhal tıbbi yardım almalısın.
Önemli Notlar:
- Boğazına takılan cismi kendin çıkarmaya çalışırken daha derine itme veya zarar verme riskini alırsın.
- Heimlich manevrasını yalnızca bilinçli ve tepki veren kişilerde uygulamalısın.
- Boğazına takılan cisim büyükse veya nefes almanı veya konuşmanı engelliyorsa, acil tıbbi yardım almalısın.