Şimdi Ara

bosnayı bilen veya yaşayan arkadaşlar yardım lütfen.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
3
Favori
808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

ramazan tatilinde bosnaya 5 gün tatile gideceğim.

herhangi bir tur firmasıyla gitmek istemiyorum.yanlız gideceğim ve dil hiç yok derecede (türkçe hariç :) )

araç kiralayıp özgürce gezmek hoş olacak sanırım. dolaştığım şehirlerde günü birlik otel ayarlarım düşüncesindeyim

makul araç kiralayacak yer varmıdır? orada dikkat etmem gereken yerler varmı? dil çok sorun olurmu?

araştırmama göreforumda bosnada yaşayan arkaşlar var yardımcı olursanız sevirim.

• 5 yıl Bosna'da yaşayan biri olarak bir kaç cümle kuracağım..

- Tur firması ile gitmeni bende tavsiye etmem. Görülmesi gereken yer çok olduğu için çok sıkışık programları oluyor.
    - Araç kiralayıp özgürce gezmek imkan dahilinde ve dolaştığın şehirde ucuza otel bulmak oldukça kolay. Ama dil bilmediğini söylemişsin bu seni oldukça zorlayacaktır. Hatta rent a car işi yapanlar araçlarını bile anlaşamadıkları adama vermek istemeyeceklerdir.
    - Saraybosna'dan alacaksan makul araç kiralaman için bir çok arkadaşımı sana yönlendirebilirim.

Ben Boşnakça, Hırvatça, Sırpça ve İngilizce konuşabiliyorum. Eğer bunların hiç birini bilmeseydim orada hayattan zevk almazdım. Dil problem olacaktır çünkü tuvalete gidecek bile olsan sorman gerek bulman için.. Bir iki cümle ekleyeyim bunlar yardımcı olur muhtemelen...

Tuvalet nerede ? - Gdje je toalet ?
    Türkçe biliyor musun ? - Da li govorite Turski ?
    Burada Türkçe bilen birileri var mı ? Da li iko ovde govorite Turski ?
    Bir çay alayım.. - Daj te mi jednu Turski cay..
    Hesabı alabilir miyim ? - Moze li racun ?

İstediğin birşey varsa Türkçe yaz, ben çeviririm senin için.

• DagustuN kullanıcısına yanıt
    ÖNCELİKLE ALAKANA TEŞEKKÜR EDERİM.

Orada Türk esnaf çoğu yerde varmış yabancılık çekmesin diyorlardı onlara inandım gitmeye için karar verdiğim.bileti almış bulundum zevk alamayacağım bi tatil olacak sanırım.
    eğer araç kiralama konusunda bana yardımcı olursan çok ama ççok sevinirim.

bide orada dikkat etmem gereken semt filan varmı ?

verdiğin bilgiler benim için çok önemli oldu tekrar teşekkür ederim.EYVALLAH :)
  • Dostum en kuytu köşelerden bile geceleri korkmadan yürürdük biz. Bugüne kadar 1 kere sıkıntı yaşadık o zamanda bir sırp mahallesinde Türk bayrağımıza saygısızlık yapıldı, Türkler ve bazı Boşnak arkadaşlarımızla beraber mevzuya girdik o kadar.

Bunun dışında görmen gereken yerler, Saraybosna, Bihaç, Travnik, Mostar'dır. Her biri birbirinden güzeldir. Özellikle Bihaça ben şahsen aşığım.

Araç kiralama konusunda orada bulunan Türk arkadaşlarıma ulaşacağım. Sana onların orada kullandıkları numaraları bildireceğim. İndiğinde ararsın onlar gereğini yaparlar. Bunların dışında mutlaka gece klüplerine girmelisin. Saraybosna'da tavsiyem Sloga, Hacienda ve Jezz'dir.
    Yardımların için teşekkür ederim.
    tavsiyelerini de kesinlikle uyacam fotograflarıda yükleyip bu tatili baştan sona yazacam.çok ilginç olacak.
  • Dil sıkıntı, İngilizce dahi Bosna'da işlev görmez, %90 oranında dil bilen insan sayısı sadece çok nadir, okumuş kesimlerde yer alır. Yani Yugoslav dilini bilmen gerekiyor.

Marketten su bile almak sıkıntı olur bu sebeple, bırak araç kiralamayı. Gözünü korkutmayayım ama öyle, bil ki gittiğinde ben nereye geldim diye sıkıntı oluşmasın. Sonra tatilde gittiğinde, senin gümrükte adam soracak ne için geldin diye? Otel rezarvasyonun olması gerekir, ya da bir tanıdığın akraban olduğunu söyleyeceksin, bunu boşnakça ya da ingilizce ki eğer adam biliyorsa bir şekilde söylemen gerekir.

İStersen Sırpça yazarım ne söylemen gerektiğini ama telaffuzun önemli, adamlar inanmalı, çünkü hiçbir rezarvasyon birşey yoksa sıkıntı olabiliyor en kötü orada seni karşılayacak biri olursa sıkıntı olmaz. Son zamanlarda bu tür bir sıkılık gelmeye başladı. Ancak gene de Türksün diye, Bosna gümrükte genel olarak sorun yapmaz.

Coloseum, Sloga benim daha önce bulunduklarım ancak çok fazla gece kafanası dediğimiz, bar tarzı yerler var, yerel şarkıcılar geliyor genelde. Havası daha iyidir, çoğu gece klubünden.

Sarajevo da gezeceğin çok fazla yer yok, şehirde yayan olarak 2 saatte çoğu şeyi görebilirsin. Mostar'da dondurma yemeni, özellikle meşhur köprünün sağ tarafında kalan çok güzel dondurmacılar var, benim yediğim en güzel dondurma oradaydı hayatımda, zaten çoğunda gerçek süt kullanılıyor, krema yok.

Araç iyi bir araç 2009 model falan, günde 50 Maraka( Konvertibilnih Maraka) ortalama 70 liraya kiralanabilir. Yakıt çok ucuz olmasa da 2.55 civarı, oda 3.20 liraya falan denktir. Mostar 140 km falan araçla yolları bilmiyorsanız dikkat edin, dağlık yerlerden gidilmekte. Ancak yanınızda bence biri olursa daha iyi olur, tek başınıza gitmeniz çok mantıklı değil, Banja Luka en güzel şehirlerden biridir, başkent Sarajevo'dan tarihi havası dışında daha moderndir, Sırp nüfusu bulunmaktadır, ancak kimseye bulaşmazsanız kimse de size gelmez. Onun dışında, gidebileceğiniz, ben Beograd'ı öneririm, Sırbistan'a geçip, Belgrad'ı da görebilirsiniz, Sarajevo'dan ortalama 330 km uzaklıktadır. Daha fazla biryere gitmek bence anlamsız, 5 günde bu şehirlerin her birinde 2 gün kalsanız bir gün Mostar'da kalsanız, son gün Sarajevo'ya geri dönersiniz, aracı da orada bırakırsınız daha mantıklı olur. Ya da bence arabayı hiç ellemeyin, her yere otobüsle gidin, sıcak belki sıkıntı yaratır ancak daha avantajlı hem de benzin ve araca berdğiniz parayı, başka yerlerde daha güzel harcarsınız. Önce mostara otobüsle giderim sonra geri döner, sarajevoda bir gün takılırım, oradan, belgrada giderim otobüsle, oradan da kafama eserse, dolaşır dolaşır en sonunda uçakla oradan istanbula gelirsiniz. Aracı aldığınız yere götürmeniz gerekiyor bir de bu dert var aklınıza bulunsun.

Dil ile ilgili sormak istediğin birşeyler varsa şu nasıl denir falan sorabilirsiniz, ana dilimdir.

• krstarica kullanıcısına yanıt
    bu kadar zaman ayırıp bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.

Aklım karıştı ama bileti önceden allmıştım. yukarıda dediğim gibi bana orada Türk çok zorluk çekmessin demişlerdi hatta başkonsolosluk bi yazısından türkiyeden gelecek turistlerin dil bilmelerine gerek kalmadan rahat bi tatil yapacağını filan yazmıştı. belliki hepsi mavraymış.

havaalanı işletmesi bildiğim kadarıyla tav işletmelerinde onlarında bi çoğu Türkçeyi biliyor diye duymuştum.(türk işletmesi olduğundan.) sıkıntı yaşamayacağımı sanıyordum.

yol konusunda telefonumun navigasyonuna güveniyordum.

gerçekten bu tatil tur şirketi olmadan bana sıkıntı verecek gibi.

eğer tur şirketi bulamassamda ya nasip diyip çıkacam yola bakalım nasıl bi tatil beni bekliyor...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Arkadaşlar Lütfen Yardım Edin
    2 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • anka_kusu kullanıcısına yanıt
    Elbette, tursuz da gidersiniz,ancak yolu yordamı bilmeniz, en azından anlaşabileceğiniz bir dili bilseniz, bu sorunlar oluşmaz. Her ne kadar Türkler sevilsede, kimse gelip de sen Türksün ''Oooo'' diyip gel gezdirelim, ilgilenelim, yardımcı olalım durumu yoktur. Bir kafede en fazla kahve ikram ederler o kadar :) Benim gözlemlerim bunlar, yani Türkiye'de insanlar yabancılara karşı çok daha misafirperverdir, bunu önce bilelim :) Ben Yugoslav'ım kültürümü, insanımı az çok tanıyorum :))

TAV bildiğim evet, balkanlarda sahibi. Ancak türk yetkili bulabileceğini zannetmiyorum ona bakarsak, ziraat bankası ve bosnada ama bir kişi bile türkçe bilmiyordur garanti verebilirim :) içerisinde çalışanların hepsi boşnak, sırp ya da hırvattır. Bunu türkiyedeki, yabancı bankalar gibi düşünebilirsin, ING bankası bildiğim hollanda ama herkes Türk gibi. Orada da o hesap, yani havalimanında büyük ihtimal bir sorun olmaz ama oldu da kıl birine denk geldin, derdini gerçekten ingilizcede olsa anlatabilmen gerekiyor ve inandırmak önemli. Çünkü türkiyedeki gibi değil oradaki durum, havaalanı küçük genelde otogar gibi ve gelen yolcular kendilerini belli ediyor, bu sebeple, yetkililer bir kişiyle çok daha fazla ilgilenebiliyor, ben çok defa, ayakkabılarına kadar çıkartıp arama yapıldığına şait oldum, Türkiye'de uyuşturucu vs. birşeyden şüphelenilmediyse zaten böyle birşey olmaz orada biraz kıl bir tip bile bunları yapabiliyor.

Tur şirketide sıkıntı, bazen görmek istediğin merak ettiğin yerlere tek başına gidemiyorsun tura bağlı kalıyorsun ya da daha uzun kalmak isteyebilir, tur gideceği için mecbur kalırsınız vs. Bence en güzeli, sizle beraber gelebilecek, düzgün birini bulabilmek en azından birlikten güç doğar bir sıkıntı vs yaşarsanız tek olmak her zaman kötüdür. Sonuçta orası Türk toprağı değil.

Biraz negatif konuştum ama sıkıntı yaşayanları daha önce gördüğüm için o sebeple uyarayım dedim baştan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 27 Haziran 2014; 23:14:42 >

etrafımda da dil bilen kimse yokki orada en kötü neyle karşılaşabilirim ki ?

dediklerine katılıyorum ama giden bikaç kişi ile görüşmüştüm tav da türkçe bilenin çok olduğunu söylemişlerdi o da yalan çıktı deesene :)

oradan bi türkçe bilen birini bulmak şarrt o zaman yada tur mecburi oldu :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: anka_kusu

etrafımda da dil bilen kimse yokki orada en kötü neyle karşılaşabilirim ki ?

dediklerine katılıyorum ama giden bikaç kişi ile görüşmüştüm tav da türkçe bilenin çok olduğunu söylemişlerdi o da yalan çıktı deesene :)

oradan bi türkçe bilen birini bulmak şarrt o zaman yada tur mecburi oldu :)

Gidersiniz, havaalanında sorun da olmayabilir ama olursa birini bulamazsanız sıkıntı olmasın diye diyorum zaten. ORada en kötü ne olur, en kötü birşeyleri halledemezsiniz sıkıntı yaşar zor da olsa otele girer kalır ertesinde tekrar memlekete gelirsiniz olacağı o yani başınıza kötü bir olay, zaten hayat tecrübeniz varsa gelmez. O konuda sıkıntı yok, sadece 5 günlük tatilin içine edilmemesi için daha rahat olması için baştan ona göre hespalayın diye dedim.

uyarıların için saol bunlara hazırlıklı gitmek iyi oldu.
    sen oradamı yaşıyorsun. sormamın nededi başına bela olmak deeğil sadece sel yaralarını kapatabildimi son durum nedir diye,
  • quote:

sen oradamı yaşıyorsun. sormamın nededi başına bela olmak deeğil sadece sel yaralarını kapatabildimi son durum nedir diye,

Evet Saraybosna'da okuyorum ben, şu an Türkiye'deyim. Yok ne demek sorun olmak falan, olsaydım buluşabilirdik bile :)
    eyvallah kardeşim yararlı bilgilerin için iyi olurdu cidden :=)
  • Yemin ediyorum canımı çektirdin (: Dün bilet aldım 29 Temmuz - 3 Ağustos'a Bayram tatilimi orada geçireyim diye.. 1.5 sene oldu görmedim hiç oraları bayada bir özlemişim..

Otel rezervasyonsuz gidersen sıkıntı çıkmaz. Bosna'da her türlü olay var tamamen kanuna uymuyorlar. Gidiş dönüş bileti alman ve onu göstermen yeterlidir.. Neden geldin derse " za turisticki " der geçersin
  • quote:

Orijinalden alıntı: krstarica

quote:

Evet Saraybosna'da okuyorum ben, şu an Türkiye'deyim. Yok ne demek sorun olmak falan, olsaydım buluşabilirdik bile :)

Hangi üniversitede okuyorsun sen dostum ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: DagustuN

quote:

quote:

Univerzitet Sarajevo da devlet universitesi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Takip gitmeyi dusunuyorum

valla bilet alındı gidilmesi şart oldu inşallah iyi olur BENDE 25 İNDE ORADA OLACAM :))
  • quote:

quote:

quote:

quote:

IUS mezunuyum bende 2 yıl oldu aşağı yukarı geleli.. İmkan varsa dönme hep orada ol :)

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

IUS mezunuyum bende 2 yıl oldu aşağı yukarı geleli.. İmkan varsa dönme hep orada ol :)

Makedonya'ya yatay geçiş yapmayı düşünüyorum önümüzdeki dönem, belki oraya gidebilirim ama bizim coğrafyadan ayrılmam ben, zaten Sırp kökenliyim. Kendi milletim olduğu için çok daha rahat hissediyorum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.