Şimdi Ara

Bozuk tasarruf ampul tamiri (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
96
Cevap
7
Favori
32.653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dikkat edildiği takdirde ampüllerin bütünlüğü bozulmadığı takdirde,sadece elektronik aksama müdahele ederek yapılan tamiratın herhangibir zarar vereceğini düşünmüyorum...Genelde ampülün içindeki gaz uzun süre ışımaya yetecek düzeyde oluyor fakat elektronik kısmında kullanılan komponentler daha uyduruk olduğu için kolayca arıza yapıyor.Arızalı komponenti doğru bir şekilde tespit edip gerekli tamirat dikkatli bir biçimde yapılırsa bu ampüller uzun süre hizmet vermeye devam edecektir...

Birde bu tip ampüllerin aç-kapa(switching) performansları genelde düşük oluyor.Bir bozulma sebebide budur...

Tamirat güvenliği kurallarına uyulduğu sürece güzel bir kazanç...

• quote:

Orijinalden alıntı: brev

Dikkat edildiği takdirde ampüllerin bütünlüğü bozulmadığı takdirde,sadece elektronik aksama müdahele ederek yapılan tamiratın herhangibir zarar vereceğini düşünmüyorum...Genelde ampülün içindeki gaz uzun süre ışımaya yetecek düzeyde oluyor fakat elektronik kısmında kullanılan komponentler daha uyduruk olduğu için kolayca arıza yapıyor.Arızalı komponenti doğru bir şekilde tespit edip gerekli tamirat dikkatli bir biçimde yapılırsa bu ampüller uzun süre hizmet vermeye devam edecektir...

Birde bu tip ampüllerin aç-kapa(switching) performansları genelde düşük oluyor.Bir bozulma sebebide budur...

Tamirat güvenliği kurallarına uyulduğu sürece güzel bir kazanç...

Philips CFL'lerde açma-kapama sınırı 5.500 imiş. Bizzat yetkilisi söylemişti.

• quote:

Orijinalden alıntı: lektem

quote:

Orijinalden alıntı: brev

Philips CFL'lerde açma-kapama sınırı 5.500 imiş. Bizzat yetkilisi söylemişti.

5.500 rakamsal olarak çokmuş gibi gözüksede pratik kullanımda çok yetersiz.Bu açma-kapama sayısını kolaylıkla 2-3 sene içinde tüketebiliyoruz.

Mesela LED ampüllerin bir avantajıda burada ortaya çıkıyor.Çünkü açma-kapama performans'ları çok yüksek.Milyon defa aç-kapa yapsanız ampül zarar görmüyor.Ciddi firmalardan olan toshiba ürettiği LED ampüllerin rahatlıkla 20 yıl kullanılabileceğini belirtiyor.Tabi Led ampüllerinde kendine göre aşması gerektiği problemleri var,fiyatları pahallı, ışık güçleri şimdilik zayıf,ekstra soğutucu ihtiyaçları var vs..vs..

Normalde bu tip ampüllerde ömür olarak 6 yıl garantisi veriliyor.Fakat daha 2-3 sene dolmadan ampül arıza yapıyor.Büyük ihtimalle arızayı ampülün elektronik kısmı yapıyor,bu sebeple basit bir tamirat ile ampülü tekrardan kullanılır hale getirebiliriz...

• Sadece tebrik ediyorum. Çok duyarlısın!
  • Bu CFL (Compact Fluorescent Lamp) lambalara ben de kafayi takmis durumdayim. Oncelikle omurleri belirtilen surelerden cok daha kisa oluyor. Ve bendekilerin genellikle ampul kısmı(beyaz cam kısmı) bozuluyor. Bunu anlamak icin oncelikle lambayi acmak gerekiyor ki bu ozellikle markali urunlerde hic de kolay olmuyor. Cogu zaman elimi yaraliyorum. Binbir zorlukla actiktan sonra bir avometre yardimi ile ampul kisminin 4 telini ikiser gruplar halinde kontrol ediyorum. Eger kisa devre gozukuyorsa saglam demektir. Eger acik devre gozukuyorsa maalesef flaman yanmis demektir ki bu durumda tamir soz konusu degil. Ben de balast kismini baska bir lamba arizasi oldugunda kullanmak amaciyla cikarip sakliyorum.
    Gecenlerde yine arizalanan bir Cin markasinda, yukarida yesil parca diye bahsedilen 2,2 nano Farad degerindeki kondansatorun kisa devre oldugunu olcerek tespit ettim, baska bir devreden soktugum ayni degerdeki elemani bozuk olanin yerine taktim, calisti. Eger ariza balast kismindaysa genellikle bu parca, sigorta veya sigorta gorevini ustlenen 10 ohm degerindeki direnc veya transistor arizalaniyor.
    Bu arada elektrik konusuna yabanci olanlarin cok dikkatli olmasini tavsiye ederim. Nihayetinde 220 volt sozkonusu. Belki inanmayacaksiniz ama markali bir urunun gurultuyle patladigima ben sahit olmustum. Daha sonra icini actigimda transistor ve buna bagli bir kac elemanin patlamis oldugunu gormustum. Bu konuyla daha teknik ilgilenen arkadaslar asagidaki linkte bazi urunlerin devre semalarina ulasabilir. Boylece elektronik kart (yani balast) uzerindeki elemanlari tanima firsati bulurlar.

http://www.pavouk.org/hw/lamp/en_index.html

Bu arada kendimce bu lambalarin omurleriyle ilgili istatistik calisma yapmaya basladim. Yani kullanima aldigim tarihleri ve lambanin ariza yaptigi tarihleri not edip kullanim surelerini hasapliyorum. Durum hic de ic acici degil. En fazla 1 - 1,5 yil giden var. Cin markasi 3 - 5 ay bile gitmiyor nerdeyse. Bu konuda sanki kaziklaniyoruz gibi bir his var icimde. Dolayisiyla ben de bu lambalarin tamir edilmesi taraftariyim.

CFL'lerin omurlerinin beklentilerin altinda kalmasi yuzunden ben de LED ampullerle ilgili ciddi arayislara girdim. Ama bu konu da henuz yeni. 20 Watt degerinde bir CFL lamba yaklasik 1100 Lumen isik verirken kaliteli LED kullanilan lambalarda bu deger 500 Lumen civarini ancak buluyor. Belki 1 CFL yerine 2 adet LED lamba kullanilarak bu sorun giderilebilir ama fiyatlar da simdilik yuksek.

• Arkadaşlar teşekürler paylaşım için evde 7 adet birikmişti arızalı lambalardan bu akşam 3 ü çöpe gitti ama 4 tanesini tamir ettim
  • Selamlar. Ben de birçok marka tasarruflu lamba kullandım. Fhilips ve Generali kullanmadım. Ama Osram da dahil hemen hemen hepsi bir yıl bile dayanmadı. Yalnız Wiselite markasından çok aldım. Yüzde sekseni 4-5 yıldır dayanıyor. Diğer markalar tasarruflu lamba değil, israf lambaları!
    Sarıışık veren daha fazla dayanan tasarruflu lamba markaları varsa lütfen yazın. Teşekkürler şimdiden.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aklinyolu1

Selamlar. Ben de birçok marka tasarruflu lamba kullandım. Fhilips ve Generali kullanmadım. Ama Osram da dahil hemen hemen hepsi bir yıl bile dayanmadı. Yalnız Wiselite markasından çok aldım. Yüzde sekseni 4-5 yıldır dayanıyor. Diğer markalar tasarruflu lamba değil, israf lambaları!
    Sarıışık veren daha fazla dayanan tasarruflu lamba markaları varsa lütfen yazın. Teşekkürler şimdiden.

Tasarruflu ampulü tuvalet, koridor gibi çok sık ışık yakılıp söndürülen bir yere takarsan kısa sürede bozulur. Kapalı armatürlerde de kullanamazsın. Ampul zarar görür. Salon gibi, mutfak gibi uzun süre yanması gereken yerlerde verimli olur. Ayrıca Philips ve Osram gibi iki büyük markayı kullanmamışsın. Bence onları da bir dene. Philips, 1 veya 2 yıl gibi garanti de veriyor. Fişini, kutusunu sakla. Ampul, garanti süresi içinde bozulursa sana yenisini veriyorlar. Satın aldığın yere götürmen yeterli.

• En azından israfı önlemiş oluruz. Teşekkürler bilgi için
  • Çinli gavuruna daha az yediririz ,iyi fikir.Bende bundan sonra tamir edeyim.Hiç aklımıza gelmez böyle işler.Allah c.c senden razı olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nakaro

Çinli gavuruna daha az yediririz ,iyi fikir.Bende bundan sonra tamir edeyim.Hiç aklımıza gelmez böyle işler.Allah c.c senden razı olsun.

Çin gavuruna daha az yedireyim derken yediğin cıvalardan kanser olup da Amerikan gavuruna ilaç paralarını yedirme de...
  • Odamda çin malı 11W'lık bir ampül var. Ekim 2010'da takmışım, hâlâ sorun çıkarmadı. Günde yaklaşık 2 saat açık duruyor. Bu arada 11W yazmasına rağmen 7W harcıyor.

Sürekli açıp kapatmıyorsanız daha uzun ömürlü oluyor. Benzer ampüller mutfakta çok kısa ömürlü oluyor.
  • quote:

quote:

Çinli gavuruna daha az yediririz ,iyi fikir.Bende bundan sonra tamir edeyim.Hiç aklımıza gelmez böyle işler.Allah c.c senden razı olsun.

Çin gavuruna daha az yedireyim derken yediğin cıvalardan kanser olup da Amerikan gavuruna ilaç paralarını yedirme de...

Nasıl maruz kalacağım ki ? söz konusu işte gazı serbets bırakmıyoruz.Sadece devre kısmını ayırıyoruz. bu arada 13 yıldır hiç bir şey olmadı erittiğim lehim tellerinin hesabı yok,Kaynak vs... gani .Bence pöfür pöfür sigara tüttürüp amerikan gavuruna para yedirip duranlar düşünsün değilmi .Kırk yılda bir 2 ampul tamir edip kanser olacaksak ki , Biz kadere iman ettik bir kaşık suda da boğulsak "Amentü billahil azim" değilmi

• quote:

quote:

quote:

Nasıl maruz kalacağım ki ? söz konusu işte gazı serbets bırakmıyoruz.Sadece devre kısmını ayırıyoruz. bu arada 13 yıldır hiç bir şey olmadı erittiğim lehim tellerinin hesabı yok,Kaynak vs... gani .Bence pöfür pöfür sigara tüttürüp amerikan gavuruna para yedirip duranlar düşünsün değilmi .Kırk yılda bir 2 ampul tamir edip kanser olacaksak ki , Biz kadere iman ettik bir kaşık suda da boğulsak "Amentü billahil azim" değilmi

Kazara o incecik camı kırarsan ne olacak? Kırk yılda bir 2 ampul tamir ediyorsan zaten anlamı yok bu işin. Girdiğin riske değmez. Benden söylemesi. Karar senin sonuçta.

• Cam kırılsa dahi tek ampül ile insan ölmez. Önemli olan alışkanlık haline getirmemek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: faruk

Cam kırılsa dahi tek ampül ile insan ölmez. Önemli olan alışkanlık haline getirmemek.

• dostum tebrikler vallahi takdir ettim !
  • hiç yoktan iyidir
  • Konu açılalı çok olmuş ama neyse...
    ampulün plastiğinin içinden elektronik devreyi nasıl çıkarıyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: remzi_güler

Konu açılalı çok olmuş ama neyse...
    ampulün plastiğinin içinden elektronik devreyi nasıl çıkarıyorsunuz?

o plastik kısım iki parçadan oluşur,tam ortadan kalınbir bıçağın ucuyla hafif hafif yokluyosun,sonra ya Allah deyip kanırtıyosun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.