Şimdi Ara

Bu aygıt, kullanabileceği yeterli boş kaynak bulamıyor (Kod 12) sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
1
Favori
27.375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ekran kartı : Ati x1400
    Bilgisayar : LG KPP1T (P1 Dual express Pro) Notebook
    Sorun : Orijinalinde Vista home premium yüklü ve 2x512mb 667Mhz ddr2 ram takılı olan laptopa XP SP2 pro altında 2x2gb 667Mhz kingston ram takıldığı zaman sorunsuz olarak çalışıyor(32bit sistem --> 3.25gb görüyor)
    Makinaya recovery dvd ile Vista home premium kurulduğu zaman ekran çözünürlük 640x ve 4bit renk modunda (sanki güvenli kip altındaymış gibi) çalışıyor. Aygıt yöneticisi altında ati x1400 ekran kartı gözüktüğü halde özelliklerine bakıldığında "Bu aygıt, kullanabileceği yeterli boş kaynak bulamıyor. (Kod 12)" diye gözüküyor
    Masaüstü sağ tıklayıp kişiselleştirme/görüntü özellikleri/bağdaştırıcı deyince bir aygıt gözükmüyor, özeliklere tıklayınca da VgaSave - Tak ve kullan olmayan sürücüler olarak görünüyor

Dün akşam bayağıca bir uğraştım ama yine de olmadı. Sanırım pcı yuvaları üzerindeki başka bir parça ile çakışma yapıyor ama ben ilgili olabilecek ne kadar donanım varsa aygıt yöneticisinden kaldırdım ve ekran kartını da kaldırıp bir daha kurdum ama yine de olmadı (ben ekran kartını kurana kadar windows otomatik olarak diğer kaldırdıklarımı kurduğu için hız olarak yetişemedim)

Notebook olduğu için açıp diğer pci donanımları söküp yalnızca ekran kartını tanıttıktan sonra diğer aygıtları takıp tanıtmam da mümkün değil

Bir de aygıt yöneticisinde şphelendiğim donanımları devre dışı bırak deyip ati yi kaldırıp tekrar kurarak olmazsa format atıp sıfır temiz vista kurarak deneyeceğim, yine olmazsa formatlayıp tekrar xp ye dönerim büyük ihtimal :(

Sorunun resimleri aşağıda :

• Bilgisi olan ?
  • ÖNCE BUNU OKU
    Biosa giriyorsun.AGP Aperture Size menüsünde 128 var ise onu hemen 256 yapıyorsun.Bir de öyle dene bakalım :)

Kod 12
    Bu aygıt, kullanabileceği yeterli boş kaynak bulamıyor. Bu aygıtı kullanmak istiyorsanız, sistemdeki diğer aygıtlardan birini devre dışı bırakmanız gerekiyor. (Kod 12)
    Önerilen çözüm

İki farklı aygıta (BIOS, işletim sistemi veya her ikisi tarafından) aynı G/Ç bağlantı noktaları, aynı kesme veya aynı Doğrudan Erişim Belleği kanalı atanmıştır. Bu hata iletisi, BIOS tarafından aygıt için yeterli kaynak ayrılmamışsa (örneğin, bozuk bir Çok İşlemcili Sistem (MPS) tablosu nedeniyle evrensel seri veri yolu (USB) denetleyicisi için BIOS tarafından kesme işlemi uygulanmazsa) da görüntülenebilir.

Çakışmanın yerini belirlemek ve çakışmaya neden olan aygıtı devre dışı bırakmak için Aygıt Yöneticisi'ni kullanabilirsiniz. Aygıtın Genel Özellikler sekmesinde, Sorun Gider'i tıklatarak Sorun Giderme Sihirbazı'nı başlatın.

Ben bu üsttekini yazdım ama söyleyeceklerim var :)
    Öncelikle eğer imkanın var ise;yapabilirim diyorsan,
    bilgisayarın orjinalinde nasıl 2x512 ram var?Onları tak, bi recovery yap pcyi.Vista kurulsun.Eğer sorun oluşmazsa kapat cihazı,o ramleri çıkart yeni ramleri tak..Bir böyle dene
    Olmaz ise ; recovery yapma da; birtane normal vista dvdsi bul,onunla kurulum yap,sonra kendin driverları falan kur bir de öyle dene.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 29 Ocak 2009; 1:05:32 >

• Bios ayarlarını ne kadar kurcaladıysam da ekran kartı ile ilgili birşey bulamadım (AGP aperture size gibi birşey de gözüme çarpmadı). Çok sade bir bios menüsü var
    Ramlerin tekini söküp (ikincisi klavye altında ve çıkarması daha zor) o şekilde recovery yapmayı deneyeceğim. Sorun devam ederse intelligent update ile driverları yüklerim, baktım olmadı dediğin gibi formatı atıp temiz bir vista dvd ile tekrar kurup yine aynısını yaparım. Problem çıkmazsa imajını alıp, rami takıp imajı geri yüklerim
    Fikir için sağol
  • Şimdi bir dakika hemen biosda yok diyerek vazgeçme arkadaşım.
    Ben şu dizüstünün kitapçığını indirip bi karıştırayım.benden haber bekle 10 dakikaya yazacağım
    Arkadaşım bu arada ben dün gece baya bir forum karıştırdım.Senin başına gelen başkalarının da başına gelmiş :=)
    Senin pcde rami 4gb yapmışlar ve hepsinde de ekran kartı aynı hatayı vermiş :)
    İlgileniyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 29 Ocak 2009; 9:15:24 >
  • CTRL+F1
    OLMASI LAZIM
  • Öncelikle ilgin için gerçekten çok teşekkür ederim.
    Ctrl+F1 yapınca bir değişiklik olmadı. Bütün menülerde denedim ama yeni çıkan bir menü yok :(
    Bizim forumun LG P1 bölümünde de bu durum başına gelen bir arkadaş var. Hatta ben xp kullanırken (şu an mecburen yine xp'ye döndüm) o arkadaşa bir iki yöntem tavsiyte etmiştim :
    http://forum.donanimhaber.com/m_17781508/mpage_5/key_/tm.htm
    Orada kendi tavsiye ettiğim şeyleri kendim de yapmama rağmen işe yaramadı (buna bios ayarlarını değiştirmek dahil)

Başka bir forumda da bir arkadaş en sonunda makinayı servise götürmek zorunda kalmış

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ama kesin bir kısayol tuşu vardır.Ben LG nin sitesinde gezindim ama bu modele denk gelemedim.Senin bu modelin manuelini bulup bizimle paylaşabilme imkanın var mı?
    Biosda ekran kartının ayarlarının açıldığı menüye ulaşabilmen lazım sorununla ilgili olarak.
  • Üstad LG P1'in Türkçe kullanım klavuzunu ve BIOS ekranının görüntülerini ekliyorum (süre sınırsız rapid linkleri)

Kullanım Klavuzu : http://rapidshare.com/files/191450780/LG_P1_Manual_TR_V00.rar

BIOS Görüntüleri : http://rapidshare.com/files/191450781/LG_P1_BIOS.rar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hypericum -- 30 Ocak 2009; 9:29:13 >
  • Bendeki LG ile hemen hemen aynı.Gizli menülerle ilgili hiçbirşey yok bunda da :(

Bence sen benim dediğim gibi yap üstad :)
  • Aynen dediğini yapacağım birkaç gün içerisinde. Sonucu buraya yazarım, belki daha sonra ihtiyacı olanlar olabilir
  • Sonunda temiz bir Vista kurabildim makinaya. Ancak yine aynı durum, değişen birşey olmadı :(
    Kurduğum yeni vista ekran kartını kendi kendine tanıdı fakat özelliklerine bakınca yine "Bu aygıt, kullanabileceği yeterli boş kaynak bulamıyor (Kod 12)" diye belirtiyor.
    LG web sitesinden Vista için uygun olan Ati driverlarını kurup restart ettikten sonra şöyle bir hata veriyor :
    Aygıt yöneticisinden Ati ile ilgili driver detaylarına bakıp elle sürücüyü güncelleştir dediğimde şunu söylüyor ancak aygıt yöneticisi listesinden baktığınızda ati x1400 üzerinde sarı ünlem işareti durmaya devam ediyor
    Masa üstüne sağ tıklayıp Görüntü ayarları/özellikler/bağdaştırıcı/kaynaklar dediğinizde ise şu şekilde çakışmalar gözüküyor :
    Burada çakışmalar kısmında yazan aynen şu :
    quote:

Giriş/Çıkış Aralığı 03B0 - 03BB kullanan:
    Mobile Intel(R) 945GM/PM/GMS/940GML ve Intel(R) 945GT Express PCI Express Kök Bağlantı Noktası - 27A1
    Giriş/Çıkış Aralığı 03C0 - 03DF kullanan:
    Mobile Intel(R) 945GM/PM/GMS/940GML ve Intel(R) 945GT Express PCI Express Kök Bağlantı Noktası - 27A1
    Bellek Aralığı 000A0000 - 000BFFFF kullanan:

Aygıt yöneticisinden 27A1 bağlantı noktalı donanımı buldum:
    Ancak bu donanımın çakışmalarına baktığımda bir sorun gözükmüyor :
    Bunun üzerine, ekran kartı PCI dan takılı olduğu için bu yuvanın özelliklerine baktım ve orada çakışma olduğunu farkettim :

Bu çakışma sorunun nasıl çözerim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hypericum -- 9 Şubat 2009; 12:03:54 >

• Makinanın kullanım klavuzunda en fazla 2GB ram desteklediği yazıyordu. XP altında 2+2 gb olarak sorun çıkarmayan sistem sanırım anakart desteklemediği için bu tip sıkıntılar yapıyor.

2gb lık ram'in birini çıkartarak tekrar denedim ve vista sorunsuz olarak açıldı. Deneme amaçlı olarak bunun yerine 1gb taktım ve Vista 3gb olarak yine açıldı.
    Ati 'de bir çakışma gözükmüyor ama PCI veri yolunda çakışma halen gözüküyor. Sanırım bunun nedeni takılı olan diğer 2gb'lık ram.

Sonuç olarak laptopumu 2+1 gb ram ile kullanmaya karar verdim. Zaten 64 bit sistem kurmadıktan sonra 4gb ram'in de bir anlamı kalmıyor

Bu şekilde crysis kurarak test edeceğim bir sorun çıkartıp çıkartmadığını (PCI veri yolundaki çakışma sorun çıkarır mı diye merak ediyorum, xp altında crysis ve call of duty 4 oynarken performans gayet iyiydi)ı.
    Sonucu buraya yazarım

• Hadi bakalım :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hypericum

Makinanın kullanım klavuzunda en fazla 2GB ram desteklediği yazıyordu. XP altında 2+2 gb olarak sorun çıkarmayan sistem sanırım anakart desteklemediği için bu tip sıkıntılar yapıyor.

2gb lık ram'in birini çıkartarak tekrar denedim ve vista sorunsuz olarak açıldı. Deneme amaçlı olarak bunun yerine 1gb taktım ve Vista 3gb olarak yine açıldı.
    Ati 'de bir çakışma gözükmüyor ama PCI veri yolunda çakışma halen gözüküyor. Sanırım bunun nedeni takılı olan diğer 2gb'lık ram.

Sonuç olarak laptopumu 2+1 gb ram ile kullanmaya karar verdim. Zaten 64 bit sistem kurmadıktan sonra 4gb ram'in de bir anlamı kalmıyor

Bu şekilde crysis kurarak test edeceğim bir sorun çıkartıp çıkartmadığını (PCI veri yolundaki çakışma sorun çıkarır mı diye merak ediyorum, xp altında crysis ve call of duty 4 oynarken performans gayet iyiydi)ı.
    Sonucu buraya yazarım

@Hypericum

sonucu hala bekliyoruz :)

• Ben bu başlığı açtım ama sonucu yazmayı unuttum

Aslında makinanın 4GB desteği yok. Kullanım klavuzunda da bu şekilde yazıyor zaten. Ancak ben 2x2 : 4GB XP PRO altında sorunsuz olarak kullanmama rağmen Vista altında sorun çıkarması, makinanın bunu desteklemediğinden

Şubat 2009'dan beri makinayı 2 GB 667Mhz Kingston + 1 GB 667 Mhz Elpida olmak üzere 3 GB olarak kullanıyorum. Vistyayı kurduktan sonra diskte ayrı bir bölüm açıp oraya da XP kurdum ve şimdi her iki sistemde de sorun çıkarmıyor

Vistadaki oyun performansına gelince (XP de sorunsuz olduğundan bahsetmiştim zaten) Crysis kurup denememeyi bir türlü yapamadım. Oyunun bulduğumda zaman bulamadım, zaman bulduğumda oyunu bulamadım

*Yani son söz olarak makinamı 3 GB ram ile çift işletim sistemi olma üzere mutlu mesut kullanmaya devam ediyorum..

• Arkadaşlar merhaba, bende bilgi olsun diye yorum yazıyorum.

Aynı sorun bendede vardı. Bende Windows 7 32 bit kurmuştum ve ekran kartım(Nvidia) bu uyarıyı veriyordu.

Öncelerde 1Gb ram varken +2gb lık ram daha takmıştım. Bu hatadan sonra ramlerden birini sökünce sorun giderildi. Yani ramlerde bir uyumsuzluktan dolayı bu hatayı veriyor. Bu tür hatada sonradan ram ekleyen arkadaşlar ilk önce ramlerin birini çıkartıp öyle denesinler. Sorun giderilecektir.

Teşekkürler forumdonanımhaber.com.

İyi çalışmalar
  • makinaya 64bit işletim sistemi kurarsan ram in 4 gb olarak çalısır. ekran kartının driverindede sorun var tekrar yüklemen lazım.bence sen kurdugun xp sistemine uygun ekran kartı driverini bulamadıgın için vistanın driverini tanıtmaya çalıstın.
  • @ucurum21
    İki ram de de her türlü kombinasyonu denedim ama ikisini bir arada çalıştırmadı.

@muhittin26
    Ekran kartı driver'ı olarak yanlış işletim sistemi sürücüsü yüklemediğime emin olabilirsiniz

Not : 4 gb ram ile XP kullanıp çalışıyor dediğimde xp 32 bit olarak kurulu olduğu için 3.25 gb görüyordu ram olarak .
    Laptopu halen 2+1 GB ram 64bit win7 ve 32bit XP ile kullanmaktayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hypericum -- 24 Nisan 2011; 22:50:15 >
  • arkadaşlar aynı sorunu bir müşterimin masaüstü bilgisayarında gördüm sorunu çözmek için internetten araştırma yaparken konunuza rastladım bi sonuca ulaşamadım, ekran kartını söküp takmam aklıma geldi ve ekran kartını sökerken anakartın üstündeki kondanstörlerin yaklaşık 12 tanesi şişmiş kondanstörleri değişince sorun düzeldi bu sorunu dizüstü bilgisayarında yaşıyan arkadaşlarında derdi anakart kondanstörleri veya beslemeyle ilgili bir problem olabilir konu biraz eski hortlatmış oluyorum ama aynı sorunu yaşıyan başkalarıda muhakkak olacaktır
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.