Şimdi Ara

BU İKİ DEVREDEN HANGİSİ DOĞRU?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Resimdeki devrelere dikkat edilirse birinde transistörler LM317 nin giriş hattına bağlanılmış diğerinde ise LM317 nin çıkış hattına bağlanılmış. Bunlardan hangisi daha verimli çalışır?
     BU İKİ DEVREDEN HANGİSİ DOĞRU? BU İKİ DEVREDEN HANGİSİ DOĞRU?

• BD243 ve BC327 konumlarından bahsediyorum...
  • MOST WANTED GÖKHAN kullanıcısına yanıt
    Bence ikinci şema doğru. Eğer maksat çıkış akımını güçlendirmekse bu lm317 nin çıkışından referans alınarak transistörlerin sürülmesi şeklinde olur diye düşünüyorum. Birinci resimde tr nin beyz ucu direkt besleme girişine bağlı görünüyor çünkü.
  • Gerçi sonradan farkettim direkt bağlı değilmiş seri direnç varmış ama ben de merak ettim iyi bilen arkadaşlar cevaplarlar sanırım.
  • İkisi de doğru,2.devre daha güçlü olduğundan 2.devreyi tavsiye ederim.
  • seri bağlı direncin amacı belli bir akımdan sonra transistörleri iletime geçirmek mi?
  • Evet iletime geçirmek. PNP transistör kullanmak daha iyi olur.Artı uçtan akım takviyesi yaptığı için yüke binince gerilim düşümü olmaz.Çıkış için NPN transistör olursa 0.7v ve yükteyken gerilim kaybı 1 volta kadar düşer.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: MOST WANTED GÖKHAN

seri bağlı direncin amacı belli bir akımdan sonra transistörleri iletime geçirmek mi?

Evet doğru.Bu akımı LM317 tespit eder.Bu tespite göre 0,7V gerilim düşümü oldukça BC327 Tr.si iletime geçer.
    Ben yine de bu devreyi tavsiye etmem.Çünkü ana tr.lerin base akımı maximuma çıktığında bu BC327 nakavt olur.Nakavt olduğunda ana TR.ler tam iletime geçer.Ama BC327 yerine daha güçlü bir PNP TR güzel olur.Ör;BD242,,BDX34 gibi.
  • Doğru olanı ilk devredir. İkincisi regülasyon kabiliyeti açısından problemlidir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.