Merhaba forum üyeleri, Annemin telefonuna (tuşlu telefon) şöyle bir mesaj geldi: ''.... IMEI no'lu cihaz klon olarak tespit edildiği için ../../2020 tarihinde kullanım dışı kalacaktır. Lütfen satın aldığınız yere başvurunuz.'' Arkadaşlar 250 TL ödeme koşuluyla vs. tekrar açtırma şansımız varmış. Fakat ben zaten halihazırda anneme yeni akıllı telefon almayı düşünüyorum. Bu tuşlu telefonun kullanıma kapatılması dışında bir sorun olur mu hukuki olarak? Eğer olmazsa tüketici hakem heyeti, mahkeme vs. uğraşmak istemiyorum. Sonuçta tuşlu telefon.. |
Bu IMEI Numarasının Başka Cihazlara Kopyalandığı Tespit Edilmiştir: Ne Anlama Geliyor ve Ne Yapmalısın?
IMEI (Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği) numarası, her cep telefonuna atanan benzersiz bir tanımlayıcıdır. Cihazınızın kimliğini belirler ve ağlara bağlanmasına olanak tanır.
"Bu IMEI numarasının başka cihazlara kopyalandığı tespit edilmiştir" mesajı, IMEI numaranızın birden fazla cihazda kullanıldığını gösterir. Bu ciddi bir güvenlik sorunudur, çünkü yetkisiz kişilerin cihazınızı ele geçirmesine ve kişisel verilerinize erişmesine izin verebilir.
IMEI Numarasının Başka Cihazlara Kopyalandığı Nasıl Tespit Edilir?
IMEI numaranızın kopyalanıp kopyalanmadığını anlamanın birkaç yolu vardır:
- Telefonunuzun ayarlarına gidin ve "Telefon Hakkında" kısmına dokunun. IMEI numaranızı burada bulabilirsiniz.
- *#06# kodunu çevirin. Bu, IMEI numaranızı ekranda gösterecektir.
- Üçüncü taraf bir IMEI kontrol uygulaması kullanın.
IMEI numaranızın birden fazla cihazda kullanıldığını tespit ederseniz, derhal aşağıdaki adımları atmalısın:
- Operatörünüze bildirin: Operatörünüz, çalıntı veya kayıp olarak bildirilen IMEI numaralarını tespit edebilir ve cihazınızı ağdan çıkarabilir.
- Yetkililere şikayette bulun: IMEI numaranızın kopyalandığından şüpheleniyorsan, yerel kolluk kuvvetlerine veya siber suç birimine şikayette bulunmalısın.
- Cihazını sıfırla: Bu, cihazınızdaki tüm verileri silecektir, ancak aynı zamanda yetkisiz kullanıcıları kaldıracaktır.
- Şifrelerini değiştir: Çevrimiçi hesaplarınızın tüm şifrelerini değiştirin, özellikle de cihazınızla ilişkili olanları.
IMEI numaranın başka cihazlara kopyalanması ciddi bir güvenlik sorunudur. Bu sorunu mümkün olan en kısa sürede ele almak ve cihazlarınızı ve kişisel verilerinizi korumak çok önemlidir.