Arkadaşlar bilgisayarım bayağı eski, +128 MB ekran kartı +256 MB ram, +40 GB +1.8 Celeron işlemci Ben şimdi size bu bilgisayar nasıl hızlanır desem biliyorum ki uğraşma yenisini al diyeceksiniz. Ama derdim performans yükseltmek değil,sadece dertlerimden kurtulmak istiyorum.Örneğin: -Bilgisayar asla doğru saati göstermiyor(sanırım bios pili ile alakalı). -Görev yöneticisi çalışmıyor. -Herhangi bir yerden başka bir yere kopyalama yapmıyor(Bi ara yazılım kullanıyordum ama artık o da fayda etmiyor). -Msnede ya da herhangi bi yerde "gözat penceresi" açılması gerektiğinde,pencere açılıyor ve bilgisayar bi daha hareket etmemek üzere donuyor. Bunlar aklıma gelenler,şunu da ekleyim ki format atmak çözüm olmuyor,en fazla 2 gün sonra bu hale geri dönüyor.Daha aşırı yavaşlığı ve sık sık olmasa da kendi kendine reset atması da cabası.
Çok bişey istemiyorum aslında,bilgisayar 2 sene önceki performansına dönse yeter benim için.Yani en azından gerçek bi bilgisayar gibi kullanabilsem onu,tamam...
Ne yapabilirim?
Valla abi senin makinaya benzer bişey vardı bende de;
Celeron 333 MHz işlemci
64 ram
64 ekran kartı
40 gb hdd
Bi süre sonra makina çok eski olduğu için asla geri dönemiyor yani parçalar fiziki olarak yıpranıyor ve işlevselliğini kaybediyor.
Ben de çok uğraşmıştım o bilgisayarla da yani bi süre sonra artık bilgisayar ölüyor resmen ve format falan hiçbir şekilde işe yaramıyor.
Ben yapılabilecek pek fazla birşey olduğunu düşünmüyorum götürebildiğin kdar götür o kadar...
Hocam söylediğin şeylerin çoğu (saat hariç), Autorun.inf virüsünden kaynaklanıyor. Arkadaşın söylediği gibi yedeklerinden, flash diskinden falan bulaşıyordur büyük ihtimalle.
saat için arkadaşın da dediği gibi bir pil alın en fazla 1 liradır (takma işlemi için kasanızın kapağını açın, pili bulmak için anakart üzerine bir göz atın kolayca bulacaksınız. sonra düz tornavida bıçak gibi bir şeyle onu yerinden çıkartın ve yenisini takın>>yanlış pil almamanız için pili çıkardıktan sonra pil almanızı tavsiye ederim. yeni pil takdıktan sonra saatinizi ayarlayın bir daha geri kalmaz)
diğer sorunlara gelince arkadaşlarında dediği gibi sorunlar virüs gibi zararlı bileşenlerden kaynaklanıyor.
format dan hemen sonra ücretsiz virüs programlarından birini kullanabilirsiniz örneğin avira antivir personel. formatta harddiskinizde çok önemli dökümanlarınız yoksa tüm harddiski yavaş biçimlendirme ile biçimlendirin.
ve ardından virüs programınızı kurun.
driverlarınızı varsa anakrtın cd sinden yükleyin yoksa da direk üreticinin sitesinden bulmaya çalışın
glary utulaties gibi çok kullanışlı ve türkçe dil desteği olan programı indirin. bu program size kayıt derfterinizi düzenleyip temizleme gereksiz ve eski işe yaramaz verlerinizi temizleme boş klasör, çift dosya bulma gibi bir şok yaralı işi bir arada ve bir tıkla sunuyor hemde ücretsiz
girdiğiiz sitelere kurduğunuz programlara dikkat edin eğer imkanınız varsa güncellmeleri ihmal etmeyin( xp yi ve virüs programlarını)
umarım işe yarar. tabiki ram ve harddisk ve ya işlemcinizin yükseltilmesi daha net ve kesin sonuçlar verecektir.
bu konfigirasyondan çok daha üstün 1.86 işlemcili 1gb ram li 80 harddiskli 256 ekran kartlı laptoplar ikinci el bölümünde 300 ile 400 arasında
anakartın modeli nedir... 2 adet 256 mb. ikinci el RAM ilave edebilirsiniz... eğer anakart P4 işlemcilere uygun ise üzerindeki celeronu atıp p4 model 2,8 ghz. işlemci takabilirsiniz...
Arkadaşlar öncelikle cevaplar için çok teşekkür ederim hepinize.
Tango-1'in dediği gibi bi süre sonra eskiyor sanırım donanım.Çünkü bi ara C ile beraber Dye de format atmıştım herşeyi göze alarak ama o da fayda etmedi. Dediğiniz gibi formattan sonra antivirüs yükleyim,bir de öyle bakalım.Pili bulup takması sorun değil,yaparım.Yalnız şunu sorayım:Benim yapabileceğim bişey var mı donanım için? Yani açıp temizlesem falan bi faydası olur mu?Ve eğer öyleyse nasıl temizlemeliyim?
O şekilde laptop almayı düşünmedim değil,ama ona biraz daha zaman var.Henüz birikmedi o kadar param... Anakartın modeli ne bilmiyorum ama yeni bir bilgisayar alana kadar buna bişey eklemeyi düşünmüyorum açıkcası.
Cevaplar için tekrar sağ olun arkadaşlar...
Hiç olmazsa hdd yi değiştirebilirsiniz. Hareketli parça olduğu için en fazla o yıpranıyordur. 2. elden 60 - 80 GB ide hdd bulmanız mümkün. Bir 256 daha ram takmak, hatta 512 mb ram eklemek bilgisayarı baya rahatlatır. İşlemci okadarda kötü değil,sıcaklıklar elveriyorsa hafif aragazı versenizde olur.