Şimdi Ara

“bU şEkiLDE” yazmak sadece okuyanı yorar. Türkçe Yaz Türkçe Konuş ! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
1
Favori
3.037
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: unknownartist

"QLum Sânâ dâ ßâŞLârım YoRumunâ dâ hâ"
    "Sohßété ßâKın SohßéTé PéHHH"

Böyle bir yaratığıda tanıyorum malesef..

Harbi yaratıkmış ben daha beterlerini gördüm
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pro-G

Türkçe Yaz Türkçe Konuş !

- Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
    - Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
    - “gelcem, gitcem, gidiyom” denmez “geleceğim, gideceğim, gidiyorum” denir.
    - “Herkez” denmez “herkes” denir.
    - “Yaaaa” çok laubali bir sözdür.
    - “bU şEkiLDE” yazmak sadece okuyanı yorar.
    - “Yanlız” değil “Yalnız” denir.
    - “ğ” harfi “g” şeklinde yazılamaz.
    - “Bende, sende” denmez, “Ben de, sen de” denir.
    - “Dahi” anlamındaki “de” ayrı yazılır.
    - “Geldimi?” yazılmaz “Geldi mi?” yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. “OKmi?” değil, “Tamam mı?” denir.
    - “ahmet, belgin, duru” denmez. “Ahmet, Belgin, Duru” denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
    - “ki” eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
    - “v” yerine “w” yazılmaz.

Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi’yle değil.

İyi yazmışsın, güzel yazmışsın da, kimse bu kurallara uyma mecburiyetinde değil. Zira bu bilgileri herkesin biliyor olduğunu düşünüyorum. Sonuçta ilkokulda öğretilen bilgiler. Fakat, insanlar çok tembelleşti, herşeyi kolay yoldan yapmaya alıştılar. Bu, yazılara da yansıyor doğal olarak. Yazılar kısaltılıyor, değiştiriliyor. Bu da Türkçe'yi yozlaştırıyor doğal olarak. "“Yanlız” değil “Yalnız” denir." bu kısma gelecek olursak, iki kelime birbirinden bağımsız anlamlara sahiptir. Yalnız kelimesi terkedilmiş, tekbaşına anlamlarını ifade eder. Yanlız kelimesi ise sadece anlamını ifade eder(kelimelerde karışıklık olabilir, bazen karıştırıyorum, fakat yalnız kelimesindeki l harfinin n harfinden önce gelmiş olması bana yalınlığı çağrıştırdığı için doğru kelimenin yalnız olduğunu düşünüyorum). İstisnalardan bağımsız olarak söylüyorum ki kimse, gele"ceğim", gide"ceğim" tarzı konuşmuyorken, bunu nasıl yazıya aktarmalarını beklersiniz? Konuşurken kimse ünlü harfleri atlamaz, ama yazışırken atlanıyor. Yani, yazışma konuşmadan çok daha kısa bir kullanıma sahip şu anda. "Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar." Bunun nedenini bilmiyorum fakat, forumda bu kullanıma şahit olduğum andan itibaren yazılarımı bu tarzda yazmaya başladım ve bunu sürdürdüm.

quote:

Orijinalden alıntı: mamad

quote:

Orjinalden alıntı: Anchovy53

önemli olan senin ne yazdığın değil karşıdakinin ne anladığı

Bazı aptalların yazdıkları yazıları çözmek için Cia'den yardım almak gerekiyor.

Mesela bazı aptalların cinsliklerine örnek olarak:

züperr yha bhende shen qhibi olmak istiom:D:D:D

oO qhadharda dül beah medemümmm xD

yhemeüqh yapeodhummm..xD

Diğer kısımları anladım da. Burda ne yazıyor abi, hiçbir şey anlaşılmıyor. Anlamamış olan arkadaşların olduğunu varsayarak (anlamadığım kısım hariç) yazanların çevirisini yapayım.

-Süper ya ben de senin gibi olmak istiyorum.

-Anlamadım.

-Yemek yapıyordum.

quote:

Orijinalden alıntı: aLeen

Evet böyle forum gibi yerlerde düzgün kurallı yazmak lazım, ancak msn gibi yerlerde ya da sms gönderirken bazı kısaltmalar kırpmalar kullanmak zorunda kalıyor insan. :|

Alışmaya bağlı. Ben forum, msn, sms diye ayrım yapmaksızın her platformda bilgim dahilinde kurallı yazıyorum .

quote:

Orijinalden alıntı: cagann

Profilime girip attığım tüm mesajlara bakabilirsiniz. Sicilim tertemiz.

Dili düzgün kullanmak cidden önemli bir iştir, sorumluluktur. Ben, sırf -bhen- yazanlara değil -bn- vb. yazanlara da uyuz oluyorum. 10 saniye geç haberleşince kıyamet mi kopuyor?!

Herşeyi uzun uzun yazmanın gereği nedir? 10 dakika çok mu kısa senin için? İsteyen istediğini istediği şekilde yazabilir. Herkes özgürdür. Ha, ben de çok kızarım bu tip yazanlara(kelimeleri değiştirenlere), fakat hiçbirine sözlü veya yazılı olarak bir yargılamada bulunmam. Kendi tercihidir sonuçta, bize de bu tercihlere saygı duymak düşer. İçinizden istediğinizi geçirebilirsiniz, kimse buna karışamaz, fakat içinizden geçirdiklerinizi ifade etmeye başladığınız anda, özgürlükleri kısıtlama noktası başlar. Sanal ortamdan konuşuyoruz. Kullandığımız yazı gereci kalem değil, klavyedir. Dolayısı ile herkes aynı veya birbirine yakın hızlar ile yazı yazamaz. Belki yazıştığın kişi çok yavaştır, kısaltma yapıp zamandan tasarruf etmeyi amaçlar. Belki de hızlıdır, fakat yanlışları çoktur. Bu ve bunun gibi birçok neden sıralanabilir.

quote:

Orijinalden alıntı: Yigit`

quote:

Orjinalden alıntı: KRHTH

BenDe Büyük Küçük Yazarım Ama.. K iLe q Yu Z ile S yi DeğişTirmemAyrıca Özgür Bir ÜLkedeyiz

Bunun gibi özentileri önlemenin tek yolu her kasti hatada 1 uyarı puanı vermektir(L leri büyük yazmak, her kelimeye büyük harfle başlamak,yok değilde yoq yazmak gibi)

Şikayet ve öneriler bölümünede yazacağım bunu.

Hakaret olarak söylemiyorum ama, senin yaptığına yobazlık diyorlar halk arasında. Düşüncelerini zorla kabul ettirme çabası, bunun için baskıcı davranma. Kimsenin özgürlüğüne karışamazsın. Bunu yapabilecek kişiler bellidir zaten. Senin bunu aklından geçirip, bunu yetkililere sunman birşeyi değiştirmez.

quote:

Orijinalden alıntı: KeNaN-AsLaN

quote:

Orjinalden alıntı: lejyonerx

Türkçe düzgün kullanılmalıdır. Aksi durumda tabi ki uyarmamız gerekir. Kültürümü koruyamayağımı mı söylüyorsun bana?

O Zaman Düzgün Kullan TÜrkçeni ''KOruyamayagımı'' Ne Demek Özenti Tipler Haline Gelmişsiniz Resmen .Kültürünü KoruyacakmıŞ Sen İlK Devletine Milletine Anana Babana Vatanına Sahip Cık.Sonra Yazdığın 2 Satır Cümlenin Başı Büyük Gıcı Büyük Orası Kücük Diye Şikayet Eder Türkçene Sahip Cıkarsın.

Arkadaşım, senin niyetin belli oldu. Tartışmaya girdiğin birinin açıklarından yararlanarak, bunu çemkirerek çok güzel bir biçimde yansıtıyorsun. Belli ki arkadaş orda eksik yazmış.
    quote:

Orijinalden alıntı: Kènan

Türkçemizi amaçlarından saptıran gençliğe yazıklar olsun

Türkçemizin amaçlarınızı açıklar mısın?

quote:

Orijinalden alıntı: simonac

Öncelikle her cümleye büyük harfle başlamak için zorlamak faşizanlıktır bana göre.haa diğer maddeler de kısmen katılıyorum yeni kelime türetmelerde falan ama msn sms gibi yerlerde türkçe konuşmak için kasmanız gerekir ki zaman kaybıdır.Sms atarken fazladan kontör vermek demektir aklını kullanmamaktır uzun lafın kısası.
    Ayrıca bende sende gibi kelimeler kullanıldığı yere göre ayrı veya bitişik yazılabilir.Dahi anlamında ise ayrı baglac anlamında ise bitisiktir.
    Kuralları bilmeden forum hocalığı taslamaya gerek yok
    quote:

Orjinalden alıntı: Pro-G

Türkçe Yaz Türkçe Konuş !

- Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
    - Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
    - “gelcem, gitcem, gidiyom” denmez “geleceğim, gideceğim, gidiyorum” denir.
    - “Herkez” denmez “herkes” denir.
    - “Yaaaa” çok laubali bir sözdür.
    - “bU şEkiLDE” yazmak sadece okuyanı yorar.
    - “Yanlız” değil “Yalnız” denir.
    - “ğ” harfi “g” şeklinde yazılamaz.
    - “Bende, sende” denmez, “Ben de, sen de” denir.
    - “Dahi” anlamındaki “de” ayrı yazılır.
    - “Geldimi?” yazılmaz “Geldi mi?” yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. “OKmi?” değil, “Tamam mı?” denir.
    - “ahmet, belgin, duru” denmez. “Ahmet, Belgin, Duru” denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
    - “ki” eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
    - “v” yerine “w” yazılmaz.

Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesi’yle değil.

Faşizanlık mı? Kurallar bunlar. Zorlama yok. Kullanıp kullanmamak kişiye kalmış. Aklını kullanmamak mı? Al 10.000 sms paketini, 1 ay boyunca doya doya mesajlaş. Hiçbir zaman fazladan kontör harcamamak için Türkçe'nin doğru kullanımından ödün vermemişimdir.

Dahi anlamındaki "de"'nin Dil Bilgisi'ndeki adı bağlaç olan "de"'dir zaten. "Sen de mi gidiyorsun?", "Kalemim sende mi kaldı?". Sence hangi cümledeki "de" kelimeleri birbirine bağlıyor? "Sen de mi gidiyorsun?" cümlesinde, herhangi birinin herhangi bir yere gittiği zaten belirtilmiş. "Kalemim sende mi kaldı?" cümlesinde ise birbirine bağlanan kelime yok. Daha doğrusu kelimeler anlamsal olarak birbirine bağlanıyor.
    Siz önce kendi bildiğiniz yanlışların doğrusunu öğrenin de, insanlara yardımda bulunmaya çalışan birinin hocalığa soyunmasını ifade edebilecek özgüvene sahip olduğunuzu ifade etme cesaretini gösterin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Doppelgangbanger -- 25 Kasım 2009; 10:47:10 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.