Şimdi Ara

BU SENE MİMARLIK TABAN SIRALAMALARI TAHMİNİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar malumunuz inşaat sektörünün bitmesiyle beraber 40k civarı olan mimarlık fakülteleri 70k civarına oturdu. Bu sene durum geçen senekinden daha da kötü, sizce sıralamalar ne kadar değişir pc ee tıp diş ecz rövanştayken (kontenjan ve tercih bakımından) sizce uludağ mimarlık ne kadar geriler ?

• daha da geriler diye düşünüyorum. örneğin itü ingilizce 25-30k, itü türkçe mimarlık 45-50k dan kapatır gibi :)
  • Geçen seneye göre daha kötü olduğunu kim söyledi? Tam tersine pandemiye rağmen güven endeksleri, beklenen iş hacmi, proje sayısı, açılan ihale sayısı ve iş ilanı sayısı geçen seneye göre çok daha yüksek. Hatta inşaat sektörüne güven endeksi temmuzda 87'ye ulaştı ,2014 ile aynı seviyeye geldi ve yillar sonra hizmet sektörünü geçti. Kayitli siparişlerin oranı da Temmuzda %25 arttı ki bunlar pandemiye rağmen olanlar.

Bir de kim rövanşta ve niye rövanşta onu anlamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0ED428C1F -- 2 Ağustos 2020; 20:8:31 >
  • hocam bu rakamlari geciniz.

ben ankara'da mimarim. insaat sektoru en kotu gunlerini yasiyor, ve daha da devam edecek.

mimarlik puanlarinin mantiken gerilemesi gerekiyor.
  • Pc, Ee, Tıp, Diş, Ecz kendi bandından inşaatla mimarlığı fırlatıp attı. Peki şu an bulunduğu yerde kim fırlatıp atacak?

Zor hocam geçen seneki kadar düşme olmaz bence sıralamasını buldu o bölümler.
  • WalterWhite00 kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten sektör şu an iyi demedim, kimse diyemez. Sadece geçen seneye göre daha iyi dedim çünkü gerçekten geçen seneye göre ortam biraz daha iyi geçen sene tamamen her şey durmuştu.
  • huysuzbiradam kullanıcısına yanıt
    Hocam inşaat ve mimarlığın bu denli düşmesi aslında ceng'e olan ilginin artması ile çok fazla alakalı değil, elbet etkiler ama çok az, diğer bölümleri etkilediği kadar. İnşaat ve mimarlığın bu denli düşmesinin sebebi eski ilgisini kaybetmesiydi ama bana kalırsa düşeceği kadar düştü geçen sene her yerde tamamen inşaat yazılmaz muhabbeti döndü hem de her yerde ve ona rağmen böyle düştü. Bana kalırsa yerini bulmuştur, hatta bence yine düşer ama asıl büyük düşüşü geçen sene yapmıştı bu sene biraz daha iyimserlik var yine düşer ama 5-10k civarı düşer iyi universitelerde. Diğerlerini bilmiyorum ama. Boğaziçinde çok düşebilir çünkü o sıralamaya insanlar ilginin yüksek olduğu yerleri yazabilirler ama 55k yapmış bir adam için İTÜ inşaat cazip gelebilir. Ya da aynısı ODTÜ için de geçerli
  • Tıpla ceng dışındaki tüm bölümler ölü olduğu için mimarlığı gerçekten isteyenler gene tercih edecektir. Sıralamasının pek değişeceğini sanmıyorum zaten geçen sene yeterince düşmüş. Top üniversitelerde sıralaması öne bile çekebilir.
  • hocam gecen sene rahip krizinin etkisi devam ediyordu. aslinda hala ediyor. ama gecen sene bunun verdigi bi belirsizlik vardi insaat sektorunde.

ama gecen seneden bu yana piyasaya 13-14 bin yeni mimar da girdi. ve is hacmi gitgide azaliyor. ozellikle kamu ihaleleri 2018 ve oncesine gore inanilmaz azaldi. su an ozel sektorde hafif kipirdanma var konut faizleri dusuruldugu icin.

ama sunu soyleyebilirim , artik turkiye insaata doydu. ihtiyac fazlasi bir insaat uretimi var. ustune bir de halktaki alim gucunun azalmasi, insaat maliyetlerinin ciddi oranda artmasi vs derken, ailemdeki 2 , aile dostumuz olan ayri 2 muteahhit de islerini durdurdu.

inanin insaat sektorundeki kriz cok ciddi, ustune de hala onbinlerce yeni mimar muhendis giriyor piyasaya. is bulmak da cok zorlasiyor, iyi maas almak da.

su an mimarlar staj yerini bile torpille ancak bulabiliyorlar.

ulkede hersey cok hizli degisiyor, belki seneye hic olmadigi kadar iyi olur, bilemeyiz. ama ekonomik gostergeler ve sektordeki mezun enflasyonu nedeniyle tahminim 10 yildan once toparlanmayacagi yonunde. 10 yil sonrasi icin de umudum cok az. o yuzden mimarligi biraktim..

sahsi dusuncem bu. herkes katilmayabilir

edit : bir de daha onceleri autocad kullaniliyordu, su an bircok ofis revit'e gecti. bir projeyi autocadle atiyorum 6 kisi ciziyorsa, revit ile bu sayi 1-2 ye dustu. o yuzden ofisler de revit bilen az sayida mimarla is goturmeye calisiyor. bu da ekmek yiyen mimar sayisini ciddi oranda azaltiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WalterWhite00 -- 3 Ağustos 2020; 2:28:41 >

• Racozz kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılmıyorum, örnek vermek gerekirse İtü mimarlıkta kötü rakamlar göreceğimize adım kadar eminim. İngilizcesi bile 25k üzerinden kapatacak. Tabi şahsi fikrim :)
  • Revaçta kardeşim
    Hocam inşaata doydu dediğiniz sadece konut ya da ofis için, bunun dışında Türkiye her türlü yapı konusunda cidden Avrupa ülkelerinden çok fazla geride siz de bakabilirsiniz. Konut üretimi belki artık çok olmaz ama konut sektörü ile inşaat sektörü aynı şey değil ki, bu alanda çalışan insanların çoğunun konut alanına yönelmesi zamanında kendi tercihleriymis.Ulkede konut ve ofis fazlası var ama geri kalan yapılarda özellikle sanayi yapılarında, altyapı ve ulaşım ile ilgili şeylerle çok geride, küçücük Hollanda'nın toplam yol uzunluğu, köprü sayısı, fabrika sayısı, sanayi alanı sayısı bizden fazla. Yani belki sektörün dinamikleri buna evrilir, konut üretimi olmayınca inşaat sektörü bitmez ki Almanya'da konut üretimi çok az ama inşaat sektörü konusunda İngiltere'den sonra en iyi ve en sağlam ülke, fakat adamlar altyapı ve sanayi ile ilgili inşaatlar yapıyor. Mezun enflasyonu her bölümde böyle yani buna bir şey diyemem ülkede 200 küsür universite var ve çoğunda muhendislik de var mimarlık da yani bu sadece bizim alanimizdaki bir problem degil bizde kriz olunca bu sorunun büyük bir sorun olduğu gözüktü o kadar, hani diğer mühendislikler yılda 300-400 mezun vermiyor. Ben konut sektörü ile ilgili bir şey diyemem ama inşaat sektörü elbet normale dönecektir, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülke seviyesine gelmesi için bile inşaat yapması gerekiyor, sadece konut yerine fabrika yapması gerekiyor, değişecek bir hükümet belki de ekonomiyi direkt olarak üretim ekonomisine çevirecek ve bizdeki inşaat sektörü de Almanya modeli gibi altyapı ve sanayi yapıları üzerine olacaktır yani bilemeyiz, zaten 10 yıl boyunca hala lokomotif sektör inşaat olursa üretime destek gelmezse ne meslek seçeceğiz diye dusunmemize gerek kalmaz çünkü batmış oluruz.

Hocam 5 yil sonra sektörde is bulabilir miyim mimar ya da ins muh olarak
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-0ED428C1F

Hocam inşaata doydu dediğiniz sadece konut ya da ofis için, bunun dışında Türkiye her türlü yapı konusunda cidden Avrupa ülkelerinden çok fazla geride siz de bakabilirsiniz. Konut üretimi belki artık çok olmaz ama konut sektörü ile inşaat sektörü aynı şey değil ki, bu alanda çalışan insanların çoğunun konut alanına yönelmesi zamanında kendi tercihleriymis.Ulkede konut ve ofis fazlası var ama geri kalan yapılarda özellikle sanayi yapılarında, altyapı ve ulaşım ile ilgili şeylerle çok geride, küçücük Hollanda'nın toplam yol uzunluğu, köprü sayısı, fabrika sayısı, sanayi alanı sayısı bizden fazla. Yani belki sektörün dinamikleri buna evrilir, konut üretimi olmayınca inşaat sektörü bitmez ki Almanya'da konut üretimi çok az ama inşaat sektörü konusunda İngiltere'den sonra en iyi ve en sağlam ülke, fakat adamlar altyapı ve sanayi ile ilgili inşaatlar yapıyor. Mezun enflasyonu her bölümde böyle yani buna bir şey diyemem ülkede 200 küsür universite var ve çoğunda muhendislik de var mimarlık da yani bu sadece bizim alanimizdaki bir problem degil bizde kriz olunca bu sorunun büyük bir sorun olduğu gözüktü o kadar, hani diğer mühendislikler yılda 300-400 mezun vermiyor. Ben konut sektörü ile ilgili bir şey diyemem ama inşaat sektörü elbet normale dönecektir, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülke seviyesine gelmesi için bile inşaat yapması gerekiyor, sadece konut yerine fabrika yapması gerekiyor, değişecek bir hükümet belki de ekonomiyi direkt olarak üretim ekonomisine çevirecek ve bizdeki inşaat sektörü de Almanya modeli gibi altyapı ve sanayi yapıları üzerine olacaktır yani bilemeyiz, zaten 10 yıl boyunca hala lokomotif sektör inşaat olursa üretime destek gelmezse ne meslek seçeceğiz diye dusunmemize gerek kalmaz çünkü batmış oluruz.
    hocam ilk olarak, mimarlardan bahsettiğimiz için mimarlar pek yol, köprü vs yapımında çalışmıyor türkiye'de, çok nadirdir yani. bir elin parmaklarını geçmez.

ikincisi şu dönemde birçok ülke üretimlerini türkiye'den çekiyorken ya da çekmeye niyetliyken sanayi yapısı ya da fabrika da çok yapılan bir yapı tarzı değil.

üçüncü olarak, bahsettiğiniz avrupa ülkelerinin hiçbirinde türkiye'deki gibi bir yapı (konut, fabrika, sanayi yapısı vs vs) bir teknikere çizdirilip , sonrasında bir mimara 500-1000 tl gibi komik bir imza parası karşılığında imzalatılmaz. bizim ülkede böyle de bir sorun var. işveren, autocad bilen amcaoğlu'na çizdirip bir mimara imzalatır üç kuruşa. sektör böyle insanların elinde malesef.

dördüncü olarak da bunca probleme rağmen mimar enflasyonu hızla büyüyor. her sene 7-8 bin yeni mezun giriyor piyasaya.
    ekşi sözlük
    mimarlık bölümünü seçmemek için geçerli sebep
    https://eksisozluk.com/mimarlik-bolumunu-secmemek-icin-gecerli-sebep--6620638

vakti olan şunu okusun. 7 yıllık bir mimar olarak her satırına imzamı atarım, hatta az bile yazmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-97D83CB43

Hocam 5 yil sonra sektörde is bulabilir miyim mimar ya da ins muh olarak
    hocam elbette bulma şansın olur ama birçok mesleğe göre daha düşük bir ihtimaldir ve uzun bir zaman dilimi boyunca alacağın maaş seni tatmin etmeyecektir.

günümüz şartlarına göre söylüyorum tabi bunu. dediğim gibi bi 5 sene sonra mucize olur da inşaat sektörü şahlanırsa bilemem.
    Mimarları tam bilmiyorum hocam mimarlık okumuyorum, ben sadece sektörün durumu ile ilgili yazdım mimarlıktan bağımsız. Mimarlar daha çok konut alanında çalışıyorlar ise bişey diyemem yani, dediğiniz amcaoğlu konusunda haklısınız Türkiye'de iş ahlakı diye bir şey olmadığı için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-0ED428C1F

Mimarları tam bilmiyorum hocam mimarlık okumuyorum, ben sadece sektörün durumu ile ilgili yazdım mimarlıktan bağımsız. Mimarlar daha çok konut alanında çalışıyorlar ise bişey diyemem yani, dediğiniz amcaoğlu konusunda haklısınız Türkiye'de iş ahlakı diye bir şey olmadığı için.
    hocam ben de başlığa istinaden mimarlık özelinde yazdım :)

malesef iş ahlakı yerlerde, hele de inşaat sektöründe.

inanın kendini mimar diye tanıtıp 10 yıl çalışan , 10 yıl sonra sadece autocad bilen lise mezunu olduğu anlaşılan adam bile gördüm.

tuhaf bi sektör. çok soğudum. türkiye'de iyi bir üniversitede okuyup sonra yurtdışına çıkabilecek maddi imkanı olanlar belki düşünebilir.

ama türkiye'de bu meslek yapılmaz artık. kişisel düşüncem böyle :)

Gerçekten çirkin bir durum hocam, belki bu kriz sayesinde çürük elmalar temizlenir bu şekilde . Sonuçta her kriz bir fırsattır demişler belli mi olur belki de ortam daha sağlam olanlara kalır. Ya da ilerleyen yıllarda şu an yüksekte olan insanların yerine yeni nesilden daha çok insan geldikçe daha iyi olur. Tabi bilemiyorum zihniyet değişmedikçe yeni nesil da aynı ahlaksızlığa sahip olabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.