Şimdi Ara

Bus Tip QPI - DMI ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.926
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mrb donanım haber kullanıcıları işlemciler arasında çeşitli farklılıklar gözlemlemekteyim. Bu farklılıklardan bir tanesi de işlemcilerin clock speed inin yanında bus tipinin QPI ve DMI Olarak ayrıldığı 4.8 gt/s ve 2.5 gt/s olarak rakamlar atandığını görüyorum. bu değerlerin en yükseğine sahip işlemcilerin i7 980x gibi extrem işlemcilerde tespitini yaptığımda ise 6.4 gt/s gibi bir rakamla karşılaşınca ne kadar önemli gözle görülür bir fark yaratıp yaratmadığını da kendi kendime soruyorum.

2.Sorum ise cache bellek gene işlemcilerde ne kdar önemli.karşılaştırma yaptığımızda cache belleği az olup işlemci hızı çok olanlarda bar hangileri tercih edilmeli.

3.Sorum ise İntel işlemciler eskiden hız aşırtmalarına izin vermiyordu. şimdi ise K kodlu işlemciler piyasaya sürüyor.ama gözlemlediğim kadar 2 adet gördüm.bu k kodlu işlemciler dışındakilere hız aşırtması yapılamıyormu ki?..

bu sorularımı aralarında seçim yapamadığım işlemcilerin kodlarını vericem ona göre de değerlendirebilirsiniz i7-930 i7-875K i5-680 i7-860

evet belkide üstte yazdıklarım konu olarak açılmış olabilir ama açılmış ise affınıza sığınıyorum.açılmamış ise deneyimli kullanıcıları cvp a bekliyorum.
    Teşekkürler

• Sanırım kimse yorum yapmayacak. :)
  • al sana yorum eğer maddi sıkıntın yoksa bus tipi QPI olanlardan, QPI frekansı olabildiğince yüksek olanlardan, cache belleği seviye 3 olanlardan ve en yüksek olanlardan alın. k koduna gelelim: k kodlu işlemciler de çarpan kilidi açıktır. yani işlemci saatini QPI ve DRAM saatlerinden bağımsız artırabilmeni sağlar. mesela ben i7 860 kullanıyorum. çarpanım maksimum 22. mesela sana kendim yaptığım oc'u anlatayım: işlemci dış saati: 191 MHz. öncelikle işlemci dış saat hızı default 133MHz çarpan 22 olunca 2.8GHz 860 ın turboboost olmadan temel saati budur. ben dram frekansını 1600MHz e alıyorum. ve işlemci dış saatini yavaş yavaş artırdığımda QPI frekansı DRAM frekansı ve işlemci saati otomatik artıyor. benim soğutucumla stabil çalıştırabildiğim değer 4GHz. işlemci dış saatini 191MHz yaptığımda çarpanım 20 iken işlemci saatim 3.8GHz DRAM frekansı 2200MHz QPI 3400MHz oluyor. işlemci saatini QPI ve DRAM frekanslarından bağımsız artırabilmek için çarpanı 22 yapıyorum ve işlemci hızı 4GHz oluyor. çarpanım daha fazla olsa misal 24 olsa 191MHzx24=4.2GHz olur. İşlemci saatinin DRAM frekansından ve QPI frekansından bağımsız olmasının avantajı ise DRAM frekansı fazla artmadığı için işlemcinin dahili bellek kontrolcüsünün stabil çalışabilmesidir. yani bunca yazının sonucu K kodu iyidir ve k kodlu olmayan işlemciler de oc olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Comissar -- 26 Haziran 2010; 0:15:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cosalp

Mrb donanım haber kullanıcıları işlemciler arasında çeşitli farklılıklar gözlemlemekteyim. Bu farklılıklardan bir tanesi de işlemcilerin clock speed inin yanında bus tipinin QPI ve DMI Olarak ayrıldığı 4.8 gt/s ve 2.5 gt/s olarak rakamlar atandığını görüyorum. bu değerlerin en yükseğine sahip işlemcilerin i7 980x gibi extrem işlemcilerde tespitini yaptığımda ise 6.4 gt/s gibi bir rakamla karşılaşınca ne kadar önemli gözle görülür bir fark yaratıp yaratmadığını da kendi kendime soruyorum.

2.Sorum ise cache bellek gene işlemcilerde ne kdar önemli.karşılaştırma yaptığımızda cache belleği az olup işlemci hızı çok olanlarda bar hangileri tercih edilmeli.

3.Sorum ise İntel işlemciler eskiden hız aşırtmalarına izin vermiyordu. şimdi ise K kodlu işlemciler piyasaya sürüyor.ama gözlemlediğim kadar 2 adet gördüm.bu k kodlu işlemciler dışındakilere hız aşırtması yapılamıyormu ki?..

bu sorularımı aralarında seçim yapamadığım işlemcilerin kodlarını vericem ona göre de değerlendirebilirsiniz i7-930 i7-875K i5-680 i7-860

QPI = Quickpath Interconnect : Intel'in yeni noktada noktaya bağlantı arayüzü
    DMI = Direct Media Interface : Intel'in daha önceki chipsetlerinde kuzey ve güney köprüsü vardı. Bu kuzey ve güney köprüsü birleşti ve PCH adını aldı. Artık belleklerle anakarttaki bu köprü değil işlemci direk bağlantı kuruyor. PCH'ın görevi diğer bütün cihazlar ile işlemcinin arasındaki iletişimi koordine etmek. İşte işlemci ile PCH arasındaki bağlantıya DMI denir. Yani yüksek DMI'a ihtiyaç duymak için fazla HDD, SLI&CF konfigurasyonlar vb. durumlar gerekiyor.

2. sorunla ilgili Core i serisi işlemciler ilk çıktığında çok uzun bir yazı yazmıştım onun özetini yazacağım: Intelin son 10 senedir pompaladığı cache bellek programcılarında buna yönelik kodlar yazmalarına yada kodlarının buna yönelik derlenmesini sağlayacak compilerlar oluşmuş olmasından dolayı cache bellek çok fark yaratıyordu Core i serisi ilk çıktığında. Özellikle o dönemlerdeki oyun testlerine dikkat ederseniz birçok Core 2 duo ve quad işlemci geçebiliyordu Core i serisini. Fakat durum şu anda değişti. Artık cache bellek eskisi gibi aşırı bir ihtiyaç değil sadece bir artı. Windows kullanımında biraz farkettiriyor, daha rahat çalışıyor özellikle windows 7 yüksek cache işlemcilerde onun dışında oyunlara aşırı bir etkisi olmuyor.

3. Evet K serisi işlemciler ile Intel orta segmente basit bir şekilde overclock yapılabilecek işlemciler sürdü. Özellikle 655K 32nm bir overclock canavarı. Ama Intel'in bütün işlemciler overclock olabiliyor.

• İşlemci seçimi böyle parametrelere bakılarak yapılabilseydi onca teste ne gerek vardı?
  • yorumlarınız için teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.