Şimdi Ara

Bütçeye göre Aps-C mi M4/3 mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
252
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaslar merhaba. Ay sonuna kadar aynasiz bi makina almayi kafaya koydum ancak cok kararsizim. Kararsizligimin en buyuk nedeni de body den ziyade lens fiyatlarinin korkunç duzeylerde olmasi. Ya bundan 4 sene once arkadasin 1100d sine mediamarkt'tan 210 liraya Canon 50mm f1.8 lensini almistik. Simdi bile bu lensin fiyati yari yariya artmis durumda. Konuya donecek olursak m4/3 sensorlu makinalari dusundum Olympus em-5 olsun Lumix G3 olsun vs ama lens fiyatlarini gorunce vazgecme noktasina geldim. 14-42 lenslere bile 800-900 fiyat cekiyorlar. Tele-portre-macro vs hic girmiyorum bile Adaptor sayesinde Helios, Pentax gibi markalarin 50mm portre lenslerini degerlendiririm ucuzada cikmis olurum dedim fakat crop faktorunden dolayi herhalde 2x olarak denk geliyormus yani 100mm(Emin degilim yanlisim varsa duzeltin lutfen).

Aps-c bakayim dedim özellikle Nex 5-6-7 ve Samsung Nx3000-300-30 serileri alinabilir gibi geldi. Aynasiz makinalarda manuel fokus olayi çok kolaydı (en azindan Nex 6 da fokuslamak istedigin yeri ekrandan gorebiliyordun kolay bir sekilde). Samsung'un lens yelpazesi f/p orani olarak tatminkar geldi. Ozellikle 30mm f2, 45mm f1.8 ve 18-55 lensleri 2.elde gayet uygun. Nex te biraz daha sikinti. 16mm f2.8 disindaki e mount lensler can yakiyor. Eğer yukarida dedigim gibi manuel bir 50mm lens yada geniş açı bir lens alirsam yine crop faktoru devreye girecek mi? 1.6x falan deniliyordu ama tam bilmiyorum. Butce olarak mumkunse iyi bir lensle 1200-1300'e cikmak istiyorum. İhtiyacım olursada baska lenslerle (manuel ozellikle) devam etmek isterim.

Biraz uzun oldu ama aklimi kurcalayan seyler bunlardı. En azindan ogrenirsem ona gore bi planlama yaparim. M4/3 sistemde manuel lens kullanan varsada deneyimlerini paylasirsa sevinirim. İyi aksamlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Aps-c alsanız da m43 kullansanizda "kırpma faktörü" devreye girecektir. Apsc'in 1.6x, M43'un 2x kırpma faktörü vardır.

Lens üzerinde yazan mm değeri "Full Frame" sensörleri göre yazan değerdir aslında. Full Frameden daha küçük sensörler için kırpma faktörü devreye girer.

Örneğin; 50mm lensi Aps-c sensörlü bir makinede kullandığınızda 50mmx1.6=80mm; m43 sistemde 50mmx2=100mm olarak algilayacaklardir.

M43 sistem E-PL5 kullanıyorum.

• Olympus OM-D E-M10'da focus peaking var. Alınabilecek en uygun fiyatlı ve foto kalitesi güncel OM-D E-M5 Mark 2 ile aynı olacak bir ürün olarak OM-D E-M10'u öneririm. Fakat 2.elde de M10 ile M10 Mark 2 arasında çok az fiyat farkı varmış :) M10 Mark 2'ye yetişilebilir ise bütçe olarak M10 Mark 2 alınır o zaman.

Manuel lens kullanımı çok kolay. Zaten gövdede 5x IS olduğundan ne takarsanız takın IS'iniz oluyor.

Ucuz lensi olan sistem kalmadı ki... Bu dolar zıplaması vakası evvel Dünya ile kıyasladığımızda en ucuz gövde ve lensler Olympus Türkiye'de satılıyordu. Hatta ben yabancı forumlarda, face gruplarında Türkiye fiyatlarını paylaşmıştım "En ucuz TR'de TR'den alın" diye.

Şurada benim Vivitar 55mm. F2.8 makro lens ile çektiğim fotoları görebilirsiniz

Flickr
    With My Vivitar 55mm. F2.8 macro lens
    https://www.flickr.com/photos/ciddi/sets/72157681006233606

2x çarpanın da bence eğer "tam kare" yani çarpasız ile kıyaslamıyorsak çok büyük farkı yok. APS-C'de de 1.5x çarpan var, fark 0.5x , hatta Canon APS-C'de 1.6x çarpan var, fark 0.4x

Evet 50mm. eski filmli makina lensi aldığınızda Olympus gövdede 100mm. lensin görüş açısı kadar kadraj olacak. APS-C'de aynı lens 75mm. lens taklidi yapacak

Galiba siz o bütçeye yine Nex5, Nex6, Sony a5000 falan bulur musunuz ? Ben de doların 6'yı uçuşundan sonra piyasayı pek takip etmiyorum :)

• quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

Olympus OM-D E-M10'da focus peaking var. Alınabilecek en uygun fiyatlı ve foto kalitesi güncel OM-D E-M5 Mark 2 ile aynı olacak bir ürün olarak OM-D E-M10'u öneririm. Fakat 2.elde de M10 ile M10 Mark 2 arasında çok az fiyat farkı varmış :) M10 Mark 2'ye yetişilebilir ise bütçe olarak M10 Mark 2 alınır o zaman.

Manuel lens kullanımı çok kolay. Zaten gövdede 5x IS olduğundan ne takarsanız takın IS'iniz oluyor.

Ucuz lensi olan sistem kalmadı ki... Bu dolar zıplaması vakası evvel Dünya ile kıyasladığımızda en ucuz gövde ve lensler Olympus Türkiye'de satılıyordu. Hatta ben yabancı forumlarda, face gruplarında Türkiye fiyatlarını paylaşmıştım "En ucuz TR'de TR'den alın" diye.

Şurada benim Vivitar 55mm. F2.8 makro lens ile çektiğim fotoları görebilirsiniz

https://www.flickr.com/photos/ciddi/sets/72157681006233606

2x çarpanın da bence eğer "tam kare" yani çarpasız ile kıyaslamıyorsak çok büyük farkı yok. APS-C'de de 1.5x çarpan var, fark 0.5x , hatta Canon APS-C'de 1.6x çarpan var, fark 0.4x

Evet 50mm. eski filmli makina lensi aldığınızda Olympus gövdede 100mm. lensin görüş açısı kadar kadraj olacak. APS-C'de aynı lens 75mm. lens taklidi yapacak

Galiba siz o bütçeye yine Nex5, Nex6, Sony a5000 falan bulur musunuz ? Ben de doların 6'yı uçuşundan sonra piyasayı pek takip etmiyorum :)
    Tesekkurler. Dediginiz olympus'un makinaları cok basarili ancak lensleri asiri pahali. Hele ki bu isi hobi olarak yapacak biri icin baya sikintili. 50mm bi portre lensini manuel kullanayim desem 100mm ye denk gelmeside benim acimdan bi dezavantaj. Nex serisi veya Nx serisi en uygunu gibi duruyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FaraziVKayra -- 14 Ekim 2018; 14:47:7 >

• FaraziVKayra kullanıcısına yanıt
    Sony'dede lensler pahalı durumda maalesef çok fark olacağını sanmıyorum, Samsung lensler bir nebze daha uygun sanırım ama artık piyasadan çekildiği için sadece ikinci el olarak bulabilirsiniz istediğiniz lensleri zamanla değiştirmek isterseniz oda satan olursa, O yüzden seçim olarak bence sony veya olympus daha iyi olacaktır Nex 6 sevilen bir makina ikinci el ne kadardır bilmiyorum ama 50mm bir lens almak isterseniz 1000-1200TL civarı bir bütçe ayırmanız gerekiyor şuan (Daha uygunlarıda var) millet fırsatçı bir sene önce aynı lenleri 700-800TL gibi rakamlara bulabiliyorduk.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Glorfindel1907

Sony'dede lensler pahalı durumda maalesef çok fark olacağını sanmıyorum, Samsung lensler bir nebze daha uygun sanırım ama artık piyasadan çekildiği için sadece ikinci el olarak bulabilirsiniz istediğiniz lensleri zamanla değiştirmek isterseniz oda satan olursa, O yüzden seçim olarak bence sony veya olympus daha iyi olacaktır Nex 6 sevilen bir makina ikinci el ne kadardır bilmiyorum ama 50mm bir lens almak isterseniz 1000-1200TL civarı bir bütçe ayırmanız gerekiyor şuan (Daha uygunlarıda var) millet fırsatçı bir sene önce aynı lenleri 700-800TL gibi rakamlara bulabiliyorduk.
    Zaten yapmak istedigim 50mm lensi manuel alıp adaptorle kullanmak. Onun dışında 16mm f2.8 pancake disindaki nex lensleri cok pahali zaten.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.