Şimdi Ara

Butona basma süresine bağlı olarak led yanması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.842
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • A Butonuna 1 saniyeden az bir süre basıldığında X LED'i yanacaktır.Aynı butona 1-2 saniye arası bir sürede basıldığında Y LED'i yanacaktır.Aynı butona 2-3 saniye arası basıldığında LED lerin ikisi de sönecektir.
    Arkadaşlar bu devreyi nasıl tasarlayabiliriz?İmkanınız varsa yapabilir misiniz?Şimdiden teşekkürler...

• Bir mikrodenetleyici (Mesela Arduino Pro Mini /UNO gibi) + 3 led, 3 buton, 10k direncx3, 330ohm direncx3 ile yapabilrisin
  • Programı soruyorsun herhalde butona basılma süresini ölçersin arduino ile yapabilirsin en kolay

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 213

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Puura -- 30 Haziran 2016; 2:54:32 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Puura

Quartusla yapacağım ve flipflopları kullanmamız gerek ne şekilde yapılabilir?

bilgim yok kusura bakmayın yabancı foumlarada konu açarsanız daha hızlı cevap alırsınız
  • Puura P kullanıcısına yanıt
    Lisede buna benzer uygulamalar yapıyorduk. Aklımda kaldığı kadarıyla flipfloplardan asenkron sayıcı yapacaksın. Flip flopların clock sinyalini 1Hz e ayarlayıp bir butonla sayıcı devresine uygulayacaksın. Sayıcı devresinin her saniyede verdiği çıkışlara göre senin istediğin çıkışı veren mantık devresi kuracaksın. Mantık devresi kurarken karno haritası ile yapman büyük kolaylık sağlayacaktır. Clock sinyali içinde 555 entegresi ile yapılmış basit bir zamanlayıcı devre kullanabilirsin.

Flip floplar ile sayıcı devrelerini bi araştır. Eğer zamanım olursa bende birşeyler çizip paylaşırım.

Fırsatım oldukça konuyu takip edicem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi osmanertomac -- 20 Aralık 2015; 14:34:22 >
    Tasarladığım devreyi resim olarak ekliyorum. Devrenin ilk kısmı 555 entegresi ile yapılmış basit bir zamanlayıcı devresi. Devre çıkışında yaklaşık 2Hz clock palsi üretiyor. Diğer kısım ise flip flop larla yapılmış iki bitlik yukarı sayıcı. Devrede bulunan butonun yeri gerçek uygulamada 555 entegresinin besleme hattında olmalı. Yani butona basınca 555 devreye girmeli. Simülatör üzerinde entegre voltajları otomatik olarak uygulandığından butonu besleme hattına koyamadım. Deneme amaçlı 555 entegresinin çıkışına koydum.

Devrenin genel olarak çalışmasına gelince;

Butona 1 sn den az süre basıldığında devredeki ilk led yanıyor.
    Butona 1-2 sn arası basıldığında ikinci led yanıyor.
    Butona 2-3 sn arasında basıldığında ledlerin ikiside sönüyor.
    Eğer butona 3 sn den fazla basılırsa veya basılı tutulursa işlemler en baştan tekrar ediyor.

Bu arada devreyi çizerken çok özen göstermedim. O yüzden devre olduğundan karışık gözükebilir :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Devrenin önceki halinde 1,5 sn den sonra her iki led sönük duruma geçiyordu. Resimdeki gibi küçük bir değişiklik yapınca net olarak 2-3 sn arası sönük duruma geçiyor.
  • 1Hz bir clock sinyali alırsın. her clock cycle'ın 1 saniyeye tekabül eder böylece. her falling edge'de de yanan ışığı değiştirirsin. yani ilk başta butona basar basmaz anında x'led i yanar (anında derken propagation delay'i görmezden geliyorum). daha sonraki ilk falling edge'de y'ledi yanar. ondan sonraki falling edge'de iki led'de söner.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaykurt -- 24 Aralık 2015; 4:08:42 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaykurt

1Hz bir clock sinyali alırsın. her clock cycle'ın 1 saniyeye tekabül eder böylece. her falling edge'de de yanan ışığı değiştirirsin. yani ilk başta butona basar basmaz anında x'led i yanar (anında derken propagation delay'i görmezden geliyorum). daha sonraki ilk falling edge'de y'ledi yanar. ondan sonraki falling edge'de iki led'de söner.
    21322

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Puura -- 30 Haziran 2016; 2:54:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.