< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
BYD Atto 3 Alıcıları ve Kullanıcıları (94. sayfa)

-
-
Hesaplamayı çok daha basit bir hale indirgeyelim;
İstanbul ankara gidiş dönüş : 900 km
Atto 3 otoban ortalama hız maks 110-120
100 km ortalama tüketim 23 kw
900 km sonucu toplam 207 kw enerji
Dc şarj ile ortlama 10-11 lira kw
Toplam maliyet : 2250 TL
Şimdi gelelim mazot hesabına ;
2250 TL / 45 TL : 50 litre mazot i
900 km sonrası ortalama 5.5 lt mazot tüketimi
Sonuç ; dışardan şarj yani dc şarj ile mazot şu ortamda aynı hesaba geliyor diyebiliriz. Ancak ilk şarjı yani 100/100 hali evden yaparsak elektrikli araç halen avantajını koruyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
senede kaç gün uzun yol yapıyorsunuz ?
kaç yaşındasınız ? diyelim ortalama 30 yaşındasınız.... 50 yıl yaşayıp da 80 yaşında vefat etseniz 50 yılda senede 20.000 km yapsanız 1milyon km yapar ki bu da LFP bataryanın ömrünü bitiremeyeceğiniz anlamına geliyor.
teknolojik olarak nasıl eski kalabilir ki ? transistörlerin geldiği limit belli. yani ilerde quantum bilgisayarları felan çıkarsa araçlar için bi de nükleer enerji ile çalışan araçlar çıkarsa o zaman eski kalabilir haklısınız. o zamana kadar uçan arabalar da çıkar siz en iyisi uçan arabaları bekleyin.
ekonomik araç düşünüyorsanız size tavsiyem citroen ami. hem de herkes size iltifat edecektir : "ami"niz çok güzel diye. hem de dünyanın en ekonomik aracını sürdüğünüz için inanılmaz bir tatmin de yaşayacaksınız.
-
yani binmediğimiz arabanın fabrikasının kapanmaması için tüm araçlar pahalıya satılıyor. bunu anlayabiliyoruz.
bu aynı deli dumrul hikayesine benziyor yani köprüden geçmesek de o parayı verecez başka yolu yok.
-
Bir ton video izledim 100 km de 23 kW tükettiğini söyleyen olmadı orada bir yanlış hesap var. Ha sizde araç var sa boyle bir değer gördüyseniz iş değişir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Batarya ömrünü km olarak hesaplamak mantıksız çünkü senede 5 bin km de yapsanız LFP bataryanın tahmin edilen ekonomik ömrü 8-10 yıl civarı. Yani siz senede 1000 km yapsanız da, 20 bin km yapsanız da o bataryayı 50 sene kullanmanız mümkün değil.
Senede her bir araçla ortalama 30 bin km yapıyoruz. Bunun da %60-70'i şehir dışı ve şehir dışı olarak saydığım İzmir-Çeşme arasıdır. Şehir içinde işim olduğunda da mümkün mertebe trafiğin rahat olduğu saatlerde yolculuk yapıyorum.
Burada benim anlatmak istediğim konu şu; halihazırda kullandığım dizel SUV aracı elektrikli bir SUV ile değiştirdiğim zaman bana yakıttan dolayı ekonomik olarak çok bir getirisi olmadığı gibi menzil sorunu nedeniyle uzun yol konforumu da olumsuz etkileyecek...
Bu şartlar altında elektrikli araç almayı mantıklı bulmuyorum ve bu defteri de 1000 km menzilli katı hal bataryalı modeller çıktığı zaman tekrar değerlendirmek üzere rafa kaldırıyorum.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
batarya ömrü aslında ne km ne de yıl olarak ölçülüyor. cycle olarak ölçülüyor yani şarj etme sayısı. o yüzden dediğim senaryoda bile LFP bataryanın ömrü bitmiyor.
30bin km ile 50 değil atıyorum 30 yıl kullanırsınız en az o zaman.
şehir dışı dediğiniz 100 km yani şarj etmeden gidip gelinecek mesafe. git gel 200 km yazın 2 kere gidip gelinebilir atto 3 ile.
yani tabii ki sizin bileceğiniz iş : dizelde bir süre sonra motorda kurum birikecek, kayış atacak, dizel pompası bozulacak, motor yağ yakmaya başlayacak, dizel enjektörler tıkanacak, motor kulakçıkları eskiyecek vs. vs. vs. vs. o kadar komplex ve binlerce parçadan oluşan bir sistem ki bozulması için binlerce neden var.
sizin gibiler olmasa yerli otomobil ustaları ne yapardı o yüzden tebrik ediyorum yerli ve milli otomobil ustalarımızı gönülden desteklediğiniz için ve devamını diliyorum. 1 tane daha dizel veya benzinli alın bence. her sene de madem 30.000 yapıyorsunuz 6 ayda bir de bakıma gideceksiniz tabii. bu son derece ekonomik kararınız için sizi alkışlıyorum.
bu sektörün baya içindesiniz herhalde 1.000 km katı hal bataryalar ne zaman çıkacakmış ? dünya ticaret savaşlarına doğru giderken mi? yani üretimde gerekli olan tüm maden/mineral vs. vs. 'lere vergi üzerine vergi gelirken mi ? yoksa bunlar da malum kanalların atmasyon videolarından alıntı mı ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FuzuliTheRealOne -- 9 Nisan 2025; 21:21:34 >
-
Hocam çok saldırgansınız biraz sakın olun :)
Öncelikle şunu belirteyim; söylediğiniz şeylerin bir çoğuna ben de katılıyorum. Evden şarj edilecek bir elektrikli araç, yakıt tüketimi açısından çok çok avantajlı. Dışarıda DC şarj ile şarj edince de dizel ile aşağı yukarı aynı fiyatlara geldiğini söylüyorsunuz. (bu arada ben elektrikli araç sahibi değilim, almayı düşünüp kararsız kalanlardanım) Dizel ile aynı fiyatlarda olması hala benim gözümde bir avantaj. Çünkü dediğiniz gibi birçok kompleks parçaya sahip değil bu yüzden elektrikli bir aracın, fosil yakıtlı bir araca göre bakım vs maliyetlerinin daha az olacağına inanıyorum.
Ancak benim görüşüm de şu şekilde; elektrikli araçlar her ne kadar uzun yıllardır gündemde olan bir şey olsa da, yükselişi şu birkaç sene içerisinde gerçekleşti. Bu yükselişe de her firma ayak uydurmak zorunda olduğu için artık her marka elektrikli araçlara giriş yaptı. E tabi bunun sonucunda da şuan büyük bir rekabet var. Her firma araçlarında belli özelliklerle öne çıkmaya çalışıyor. Örneğin BYD, uygun fiyatıyla öne çıkıyor(du). Kia EV3 modeliyle menziliyle öne çıkıyor. Tesla yazılımıyla öne çıkıyor gibi gibi gibi. Ve şuan elektrikli araç sektörü çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Ben inanıyorum ki bundan çok değil belki 1-2 sene içerisinde artık her araçta minimum 600-700 km menzilleri konuşabiliyor olacağız. Şimdi aklımdaki soru şu; ben bugün 400 km menzillere sahip elektrikli araçlardan birini satın aldığımda, bundan 1-2 sene sonra artık minimum 700 km menzile sahip araçlar piyasa sürüldüğünde, benim aracımın değeri ne olacak? En çok kafamı kurcalayan şey elektrikli bir araç alıp birkaç sene sonra model yükseltmek istediğimde değerini koruyup koruyamayacağı
-
BYD uygun fiyatının yanısıra LFP batarya teknolojisi ile de öne çıkıyor.
Diyelim ki ilerde 1.000 km menzilli katı bataryalar çıktı bunun mevcut 400 km menzilli araçlara monte edilememesi için bir engel var mı ? bence yok. çocuklar bile şu sökebilir atto 3 ün bataryasını ve değiştirebilir.
-
Merhabalar. Ben de Atto 3 için sipariş verip zamma yakalananlardanım. Arkadaşlar sadece Atto 3’e zam gelmedi ki. Bütün araçlara geldi Kia ev3 1.640 dan 1.770 e çıktı. O da en baz modeli. Ben mevcut şartlar içerisinde en iyi aracın f/p olarak hala daha Atto 3 olduğu kanaatindeyim. Ayrıca unutmayalım ki bu araç 2 sene önce 1.690 a satıldı. O zamanki araç incelemelerine bakın. Herkes mükemmel araç diyordu bu araca. Şimdi fiyatı ötv den dolayı düştü diye mi değersizleşecek? Ben aracı denedim çok da beğendim. Gücüm bir üst modelini almaya da yettiği halde bunda karar kıldım. Ev3 e gittim baktım. Dış tasarımı biraz farklı onun haricinde teknolojik anlamda yanına bile yanaşamıyor Atto 3’ün. Pil teknolojisini söylemiyorum bile. Arada dağlar kadar fark var. Menzile gelince yılda 30.000 km bir de şehir dışı yüzde 60 yapan birine 1.000 km menzili olan elektrikli araç da gelmez. Bu şekil kullanıcı arkadaşlar zaten fosil yakıtlıdan devam etmeliler. Yapacak bişey yok. Ben yılda bir kez o da gidersem şehir dışına uzak yerlere gidiyorum. Onun harici şehir dışı dediğiniz benim için yılda 3-4 kez 120 km uzaklıkta bir yer onun harici hep şehir içi. Evden şarj etme imkanım da var. Tüm altyapıyı hazırladım. Ayrıca bir de benzinli aracım da mevcut. Demek istediğim şu ki olaya hepimiz kendi açımızdan bakıyoruz. Son olarak bu son zamma rağmen ben vazgeçmedim açıkçası. Ne elektrikliden ne de Attodan.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam şuan elektrikli araçların en büyük maliyeti batarya değil mi? insanlar zaten bataryanın değişim maliyeti konusunda şikayet ediyorlar. siz arabanın bataryasını kendi üzerinde bulunandan daha büyük bir bataryayla değiştirmekten bahsediyorsunuz. pek mantıklı gelmedi
-
Batarya fiyatlarinin; fiyat zaman egrisini bi inceleyin o zaman.
Mevcut bataryayi yazlikta off grid icin kullanabilirsin boylece elektrik faturasindan da ciddi tasarruf edersin yeni bataryayi da alir mis gibi kullanirsin....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Neyzen.Tevfik -- 9 Nisan 2025; 23:15:37 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hmm evet siz diyince ufak bir araştırmayla bir makale buldum.
https://www.donanimhaber.com/elektrikli-araclarda-batarya-degistirme-maliyeti-hizla-dusuyor--184551
İçten yanmalı motorlarla aşağı yukarı aynı maliyette olduğunu söylemişler. En son teslanın batarya değişimi için araç fiyatı kadar para istediğini okumuştum
-
Bende bir ay öncesine kadar sizin gibi düşünüyordum. Ama gerçekler ne yazık ki öyle değil. Elektrikli araç devrimi gerçekleşti ve geri dönüşü yok. Konvansiyonel araçlar artık bitiyor.
Dizel,benzinli araçların masraflarını salt yakıt olarak düşünmeyin lütfen. dpf, enjektör, buji,vites kavrama, debriyaj, sıvı bakımları, yetkili servis fahiş fiyatları ve daha onlarca kalem maliyete katlandık/ katlanıyoruz.
Dizel Tucson aracımı yeni sattım. Adblue denen gereksiz şey yüzünden onbinlerce TL para harcadım. Az daha beklesem otomatik şanzuman sıkıntısı illaki olacaktı. Yetkili servis soygununu hiç söylemiyeyim siz anlayın. Audi Q3 ilk bakımı gelmek üzere ve beni şimdiden servisin öpeceği rakam delirtiyor.
Bizim insanımız realist değildir, yani arabaya tapar. Haliyle yaptığı masrafları görmezden gelir ne yazıkki. Sadece km de ne yaktı diye ufak kısır bir hesaba saplanır kalır.
Valla ben konvansiyonel araçlardan bıktım. İlk adımı atıp BYD atto yada Dolphin(bulabilirsem) alacağım olmadı Citroen eC4 yada eKona artık hangisi olursa. Sonrada Q3 satıp BYD Seal, İX1 , Volvo Ex40 vb. büyük bir elektrikli düşünüyorum.
Değişime karşı koydukça çok şey kaybedeceğiz. Batarya konusunda tüm firmalar 8 yıl garanti veriyor. 8 yıl sonra %80 altına inse de hala kullanılabilir olacaktır. Zaten o kadar zaman sonra illaki batarya fiyatları çok makul düzeylere ineceği için değiştirilebilir.
Uzun lafın kısası Yeni bir dönüşümün içindeyiz ve direnmek nafile bence....
-
8 aydır atto3 kullanıyorum ve düzenli olarak istanbul ankara her ay yolculuk yapıyorum. Ortalama 120 km hızda araç 23-24 kw tüketiyor . Mesele video izlemek değil yani gerçek kullanıcı deneyimi paylaşmak
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X