Arkadaşlar bu topiği Sadece C# ile ilgili bilgi paylaşımı, teknik açıklama ve kaynak paylaşımı için açtım. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Soru sormak için lütfen burayı kullanmayalım. İsteyen olursa sadece sorular için ayrı bir topic açabilir.
Açılışı yapan ben olduğuma göre ilk paylaşımda bana düşer. Ama şuan deil.. ilk fırsatta.
Madem quverty arkadaş bana gönderme yaptı ilk katkı benden olsun.
Yıllardır “programcılık” nasıl anlatılır diye kafa yoran birisi olarak bu soruya birkaç cümle ile cevap vermek istiyorum. İşe derleyici seçmekle başlamak gerekir. Henüz başlayan birisi için derleyicinin en son sürüm olması şart değildir. C# veya .NET uyumlu Visual Basic öğrenmek istiyorsanız Visual Studio 2003 işinizi görür. Bazılarınız en son sürüm Visual Studio 2005 ile başlasam daha iyi olmaz mı diye sorabilirler. Haklısınız, 2005 ile başlanabilir. Benim asıl söylemek istediğim şu: Derleyicinin en son sürümünü seçseniz bile programcılıkta belli bir aşama kaydedip tecrübe kazanana kadar hiç şüpheniz olmasın elinizdeki derleyici eskir veya yeni sürümü piyasaya verilir.
Delphi öğrenmek istiyorsanız mevcut 2 derleyiciden birisini seçmeniz gerekir: Bunlar Win32 uyumlu Delphi veya .NET uyumlu Delphi. Delphi 7 ve öncesi sürümlerle Win32 projeleri hazırlanmaktadır. Delphi’nin 8. sürümü ile birlikte .NET uyumlu proje hazırlama imkanı programcılara sunuldu. Bugünlerde Delphi öğrenmeye karar verdiyseniz Delphi’nin ücretsiz dağıtılan Turbo Delphi ve Turbo Delphi for .NET sürümlerinden birisini öneririm.
Derleyici seçimi yapıldıktan sonra sıra program yazım ortamı hakkında bilgi edinmeye gelmelidir. Nasıl kod yazılır, seçilen derleyicide projeler nasıl organize ediliyor, kayıt işlemi sırasında ne gibi dosyalar hazırlanıyor gibi sorulara cevap aranmalıdır. Yıllardır yazdığım kitaplarımda anlattığım program geliştirme aracının program yazma, derleme ve çalıştırma ortamı hakkında yüzeysel de olsa bilgi veririm.
Devamında kısaca değişkenler ve blok kontrol deyimleri hakkında bilgi edinildikten sonra ayrıntıya girilmeden görsel kontroller hakkında bilgi edinilip küçük programlar yazılmalıdır. Örneğin forma düğme veya TextBox yerleştirip çalışma anında düğme tıklandığında işletilecek kodun nereye yazılması gerektiği ilk öğrenilmesi gereken konuların başında gelmelidir.
Delphi veya C# gibi günümüz dilleri sizi değişkenler hakkında ta en başında bilgi sahibi olmaya zorluyorlar. Bu nedenle başta değişkenler hakkında ayrıntılı bilgiye gerek olmasa bile değişkenlerin nasıl ve nerede tanımlanıp nasıl kullanıldığı öncelikle öğrenilmelidir. Son birkaç yıldır programcılık sitelerinde hemen her konuda yazılmış çok sayıda makale bulunmaktadır. Bu makaleler söz konusu programlama dili hakkında ön bilgiye sahip olunduktan sonra yararlı olabilir. Başka bir deyişle programcılık sitelerindeki makalelerden yola çıkarak ve forum sitlerine sorular sorarak programcılık öğrenilir ama bu size uzun zamana mal olur. Sonuçta Web siteleri okullar gibi her yıl ekim ayında sıfırdan başlamıyorlar.
Bir diğer konu ise şudur: Malumunuz günümüde yaygın olarak kullanılan programlama dillerinin neredeyse hepsi Nesneye Yönelik Programlama yaklaşımına bağlıdır. Türkiye’de ve Dünyadaki bir çok kaynakta Nesneye Yönelik Programcılık konusunda ilk yazılanları okuduğunuzda kendinizi biyoloji dersinde sanabilirsiniz. Benim önerim Nesneye Yönelik programcılığın inheritance, encapsulation, polymorphism şeklinde sıralanan 3 prensibi hakkında yazılanları daha sonra okumak üzere atlayın derim.
Okulda gördüğümüz C#derslerinde kullanılan örmekleri upload ettim. Örnekler konuları basitçe anlatan temel örnekler. Konu içeriği olarak en basitten başlıyor ve ileri konulara kadar gidiyor, yeni başlayan arkadaşlar için temel seviyede, yanına bide konu anlatımı açtınmı mis gibi gider. :) Örnekler; döngüler, operatörler, diziler, sınıflar ve nesneler, kalıtım, metodlar, interface, exeption gibi konuları içeriyor. Örneklerin bir kısmında hatalar olabilir. Çünkü derste hataları görmek için bazı alanlar değiştirilmişti ve o şekilde kaldı.
Konu anlatımı yok. Kitaplarda yada makalelerde bulabileceğiniz örneklerin bir arada toplanmış hali. Örnekler komut satırında derlenmiş halde. bi kısım değişiklikler yaparak sonuçlarını görmek için tekrar derleyebilirsiniz. Bilmeyenler için komut satırında örnekleri "csc kartal.cs" komutuyla derleyebilir, ardından "kartal" yazarak uygulamayı çalıştırabilirsiniz.
path ayarlarıda yapılmış olmalı. Ayarları yapmak için Denetim Masası - Sistem - Gelişmiş - Ortam değişkenleri - Sistem değişkenleri alanında Path'i çift tıklayarak açılan pencerede Değişken Değeri alanına ";C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322;" yazmanız yeterli. Eğer varsa sorun yok demektir. Path, işletim sistemine ve framework versiyonuna göre değişir. WinXP ve Framework 1.1 için bu path i kullanabilirsiniz.
TAMAMEN C#'ı MERAK EDENLERE YÖNELİKTİR İLK DEFA KOD YAZACAKLARA
using System; using System.Collections.Generic; using System.Text;
namespace ConsoleApplication1 { class Program { static void Main(string[] args) { //Merhaba ilk başlayanlar için öncelikle ekrana yazı gönderme ve ekrandan okuma yapacağız
Console.WriteLine("merhaba C#"); // Türkçesi; Consola yaz "merhaba c#" //Aslında bu kodun altında Console.ReadLine; yazılır yani konsolu oku ve bekle //Ama burada yazmamız sorun yaratır Kodun geneli açısından // Şimdi ise 2 sayıyı toplamaya çalışacağız // İlk yapmamız gereken ekranın açılışında kullanıcıya yazacağımız cümle Console.WriteLine("merhaba! İlk sayıyı girin lütfen");// console.writeline yazarak ekrana bişeyler yazacağımızı belirtiyoruz int a, b; // Burad ise 2 tane değişken tanımladık Bunlar a ve b yani ekrana girilecek ilk ve ikinci sayıyı temsil edecek a = Int32.Parse(Console.ReadLine());//Burada a değişkenimizin ne olduğunu belirteceğiz // Bunun için Diyoruzki a= ekrana girilen rakam yani console.readline ekrandan oku ve bunu // tam sayıya çevir diyoruz çünkü bu ifadeyi kullanmazssak makine ekrana //yazılan rakamları tek tek alacaktır yani 22 rakamını 2-2 olarak görür // bunu engellemek için in32.parse yönetmini kullanıyoruz Console.WriteLine("sağol ikinci rakam lütfen"); // tekrar console yazımız yazdırıyoruz b = Int32.Parse(Console.ReadLine()); // b değişkenimizi belirlettik int toplam = a + b; // yeni bir değişken tanımladık buda 2 rakamın toplamı Console.WriteLine("toplamınız "+ toplam); // ve ekrana 2 sayımızın toplamını yazdırdık Console.ReadLine(); //Rakam yerine harflere basarsanız program patlar engellenebilinir ama daha sonra yazarım //Umarım beğenirsiniz
} } }
Hata varsa kusura bakmayın bende yeni başladım sayılır ilk başlarda bu şekilde anlatım ve örneklere çok ihtiyacım olmuştu bulamamaıştım belki benim gibi arayanlar olur