piyasadan malzeme alıp amatör (veya profesyonel) devre yapmaya çalışan arkadaşlara bir uyarı yapmak istiyorum; piyasada bol miktarda çakma LM338 var, vaktiyle yaptığım bir regülatör devresinde kullandığım entegrenin gerekli akım değerini veremediğini görünce ilk başta devrenin tasarımından kendimi suçladıysam da malzeme analizi yapınca ortaya çıktı: LM317'yi alıp üstüne LM338 kodu basılmış. farklı şehirlerden aldığım malzemelerde aynı sorunu yaşadım belli ki geniş çaplı. aldığım malzeme ise şu: ![]() fotoyu netten buldum ama bendeki malzeme bunun aynısıydı. fotonun bulunduğu site Almanya'dan yani her tarafa yaymışlar çakmayı |
Çakma LM338
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Ne kadar zor iş zaten devreyi tamamlamak testini yapmak zor iken birde bunlarla uğraşmak zor iş gerçekten.
-
Çok fazla sahte var sadece opamp bazında değil hm5883 aldiklarimin hepsi sahte gelmisti.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam ben elektronik mühendisiyim. Bu pandemiden sonra işler çok değişti artık güvenilir satıcılar dışında kimseden mal almıyoruz. Mouser, Digikey ve türkiyeden de Özdisan gerisine pek güven olmuyor.
-
bu arada yazmayı unutmuşum aynı entegreyi daha sonra bilinen bir siteden sipariş ettim oradan da rebrand edilmiş pnp transistör geldi (taktığım devreyi yaktı falan) lm317 iyiymiş yine
-
hocam siz çok daha temel bi komponent yakalamışsınız. ben mp3 çalar modül aldım, asla çalışmadı. başka aldım olmadı. toplu olarak iki ayrı yerden dört tane aldım sadece bir tanesi çalıştı tek kontakta. o mu bu mu şu mu insan çıldırıyor iki haftamı yeni bu süreç
-
Piyasa çakma ürün dolu
TRde olmayanı Çinden alıyorum alırken satıcıya yorumlara dikkat ediyorum alanlar çalışıyor 5 yıldız diyor , alıyorsun gelen mal sahte baskı ile üstüne numara işlenmiş.Çok defa başıma gelmiş olaydır
TRde fazla seçenek yok bluemavi.com güvenilirdir
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Lanet olasıca fare yiyiciler.
Hey gidi hey. 90'larda amplifikatör meraklısı bir gençken, bu üçkağıtçıların çakma TDA entegreleri yüzünden az saç baş yolmamıştım.
Çalıştığım bir firma da özdisan'dan düzenli olarak yarı iletken malzeme alıyordu.
Kefil olmam ama tavsiye ederim özdisanı.
Güç transistörlerinin sahtesi olduğunu duymuştum. LMlerin bile sahtesini görmüş olduk. Dirençlerin bile sahtesini yapabilirler.
-
LM nin orjinal fiyatı belli sahtesinden nasıl para kazanıyorlar anlamıyorum hocam :)
-
Eski güzel günler...
o zamanlar bile mesela orjinal STK deyince farklı fiyatı vardı
şimdilerde istesen plastik malzeme kutusundan değil, çelik kasadan çıkarıp verirler herhalde
-
Geçende youtube'da hurdacının biri, içinde orijinal STK olan Sony müzik seti parçaladı. İçim gitti.
bunları ayırt etmenin yolu, görerek almaktır. sahte ürünlerin üzerinde yazılarda mutlaka bir falso vardır. bu arada bir ürün gerçek olmayacak kadar ucuzsa,(internet siteleri için bile) mutlaka sahtedir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 6 Mayıs 2023; 12:49:54 > -
En Beğenilen Yanıtlar
![](/static/forum/img/enbegenilen_icons/tumyanitlarigenislet.png)
Ne kadar zor iş zaten devreyi tamamlamak testini yapmak zor iken birde bunlarla uğraşmak zor iş gerçekten. |
Çok fazla sahte var sadece opamp bazında değil hm5883 aldiklarimin hepsi sahte gelmisti. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X