Şimdi Ara

Çalışana-İşçiye Köle Yasası geliyor Patronlar göbek atsın:(

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni düzenleme şirketler arası köle işçiler devrini başlatacak..14 Haziran 2010 / 10:11

GÖZE ÇARPANLAR

Ulusal İstihdam Strateji Belgesi ile işsizliğe çare diye sunulan tekliflerin hepsi çalışanların mevcut haklarında geriye gidişler getirdiği gibi yasalaşırşa işçiler kiralanıp, satılabilecek, yani kölelik düşünülüyor.

Geçtiğimiz salı günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüşülen “Taslakta işsizliğe uzun vadeli çözüm öngörülüyor” başlığı altında duyurulan Taslakta, işsizliğe çare diye düşünülen ve öne sürülen düzenlemeler sırasıyla

1- Esnek çalışanların oranının yüzde 3.6’dan yüzde 18.8’e yükseltilmesi,
    2- Kıdemtazminatının yeniden düzenlenmesi,
    3- Özel istihdam bürolarının kurulması,
    4- Bölgesel asgari ücret getirilmesi, “değerlendirilecek konular” başlığıyla yer
    alıyor.

Gelin isterseniz ne getirmek istediklerini kısaca açıklamaya çalışayım. Esnek
    çalışmanın özü şu, işçiye, dinlendiği, bir işten bir işe geçerken geçen zaman için para vermemektir. Ancak, işçinin de kendi emrettiği zamanlarda işe gelmesini ve işçinin başka işverenlere gitmemesini de istemektir. Yani canımisterse geleceksin ama ben sana canımın istediği kadar para vereceğimsen de sesini çıkarmayacaksın demektir.

İŞÇİNİN GİDERLERİ ESNEMİYOR

Esnek çalışmamodelinde işçilerin gelirleri azalırken, işverenlerin giderleri düşmektedir. Ancak, ne hikmetse geliri düşen esnek çalışan işçinin giderleri esnememektedir. Kira ödediği ev sahibine “ben gündüz evde yokum, akşamları yatmaya geliyorum yarım kira vereyim” diyemediği gibi ulaşım ücretleri ikiye katlanmaktadır. Esnek çalışmada işçi ve “zaman” üzerinde işverene hâkimiyet olanağı vardır. Öte yandan işverenler patronlar esnek çalışma diyerek, atipik çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasını da istemektedirler. Belirli süreli iş akitleri, part-time çalışma, çağrı üzerine çalışma, ödünç işçilik vb. normal işçi-işveren ilişkisi gibi bir de taşeronlaştırma ile işlerin firma dışına taşınarak örgütlenmelerinin önüne geçmek de amaçlarından birisidir. Esnek çalışmamodelleri, işgücü maliyetlerini gidererek işçinin ücretini, fiilen çalıştığı saatler için yapılan ödemelere yaklaştırmakta, fazla mesai, ikramiye, prim gibi ödemeleri ortadan kaldırdığı gibi belirli durumlarda potansiyel işgücü maliyetlerini -ihbar ve kıdem tazminatlarını ortadan kaldırmakta, iş güvencesi hükümlerini etkisiz kılmaktadır.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ DEMEK...

1- Örgütsüz işçi demek
    2- Taşaronlaşma demek
    3- Kıdem tazminatı yok demek.

Kıdem tazminatının düzenlenmesi

Taslakta kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesinden maksat, büyük
    işverenler dediğimiz çok sayıda işçi çalıştıran işverenler kıdem tazminatının ya kaldırılmasını ya da her yıl için bir haftalık para ödenmesini istemektedirler. Küçük işverenler ise aynı düşünceyi paylaşmakla birlikte, bu olmazsa “Kıdem Tazminatı Fonu” kurulmasını talep ediyorlar. Bu konuda geçen hafta sonu Denizli’de DESİAD ve Pamukkale Üniversitesi’nin çalışkan (ÇEKO) bölüm başkanı Oğu Karadeniz’in birlikte düzenledikleri panelde konuşmacıydım. Panelde ilk defa yapılan saha araştırması ve kıdem tazminatı konusunda detaylı araştırmaları önümüzdeki günlerde yayınlayacağım.

Özel istihdam bürolarının kurulması

Taslağın en can alıcı noktası ise, iki kere yasalaştırma denemesi yapan AK Parti bunu başaramadı ama- işçilerin mal haline getirileceği ve alınıp-satılabileceği bu sistem tamamen “kölelik” demektir. Bakın, Özel İstihdam Büroları (ÖİB) aracılığıyla işçi kiralamak için hükümet ile birlikte nasıl yoğun çaba sarfediyorlar. Bir fırsatını bulsak da ÖİB’lerin işverenlere işçi kiralamasını uygulamaya sokabilsek peşindeler. Çünkü, ÖİB aracılığıyla işçi alırlarsa, iş ile işçi arasına ÖİB girecek, işveren ile işçi arasına ÖİB girecek ve dikensiz gül bahçesi, çöpsüz üzüm olacak. Sendika yok, toplu sözleşme yok, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı yok.
    ----------------------------------------------------------------------------
    Özel Sektör ve İşverenler bi taraflarına kına yaksınlar göbek atsınlar.Artık 2.Çine Hoş geldiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartopu2 -- 14 Haziran 2010; 23:25:27 >

• Bu forumda kimsenin umrunda değil,açız ama patronlarımız çok yaşasın der dururlar.Çok laf edersen vatan haini ve dinsiz olursun.
  • 1- Esnek çalışanların oranının yüzde 3.6’dan yüzde 18.8’e yükseltilmesi,
    2- Kıdemtazminatının yeniden düzenlenmesi,
    3- Özel istihdam bürolarının kurulması,
    4- Bölgesel asgari ücret getirilmesi,

bunlar aslında bir yönden iyi tabi o yönden bakabilirseniz, işsizlik öyle otobüsler üstünden bağırmayla bitmiyor malesef özellikle 1.madde işsizler için düşünülmüş bir madde ve yurt dışında da yaygın olarak kullanılan bir madde
  • Su anda da çok iyi bir durum olduğu söylenemez. adamlar 8-8 çalışıyorlar senelik izni geçtim pazar günleri bile izin yok...
  • Tek cümlelik bir yorum yazayım ve herşeyi anlatsın. Bir ülke kendi kuyusunu ancak bu kadar güzel kazabilir, esnettiğiniz işçi hakları yüzünden bir tarafları esneyen garibanlar olmazsa ne sırtını devlete dayayan asalaklara ne de o asalaklara para bulabilecek kurumlara ihtiyaç kalır.

Nasreddin Hocam sen nelere kadirsin... Yalnız bizim kestiğimiz dal çok acılı esneyecek bir noktamızda...
  • Umarım yargıdan döner, anayasanın 2. maddesine aykırı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Freut Mich

Su anda da çok iyi bir durum olduğu söylenemez. adamlar 8-8 çalışıyorlar senelik izni geçtim pazar günleri bile izin yok...

Çünkü Patronlara çok yüz verildi bu son 10 yıl içinde Çalışma yasalarında acayip boşluklar buldular bunları süper efektif kullanıyorlar kimsede bişey demiyo yaptırımlar yok Çalışma yasalarında da sözde var düzen yok.Diğer arkadaşa gelince en azından o Ülkelerde bir düzen var burada bir düzen var mı?
    yeri geliyo gece yarılarına kadar fazladan beş kuruş para vermeden eşşek gibi insanları çalıştıran Kapitalist İnsan emeği hortumcuları var bu Ülkede hem de bol her 100 Şirketten en az 90 ı bu şekilde bu Ülkede ve utanmadan da büyük bir şirketiz diyebiliyorlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartopu2 -- 14 Haziran 2010; 23:43:57 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ya şimdi böyle dedinizde aklıma geldi patronundan şikayetçiydi sonrada 4. sınıftaki yeğenine haftalık olarak 50 lira verdiğini söylemişti. 25 liraya falan düşer şimdi o, ona üzüldüm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SaatciSylar

ya şimdi böyle dedinizde aklıma geldi patronundan şikayetçiydi sonrada 4. sınıftaki yeğenine haftalık olarak 50 lira verdiğini söylemişti. 25 liraya falan düşer şimdi o, ona üzüldüm.

İşte diyorum ya belli bir yaptırım yok eminim Gelişmiş Ülkelerde yasalar ve yaptırımlar vardır bu yüzden Çakallık yapamıyorlardır çalışanlara
  • Zaten Türkiyede sistem zenginin lehine işliyor,hiç şaşırmadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: anilxx92

Zaten Türkiyede sistem zenginin lehine işliyor,hiç şaşırmadım.

ya bu yasalarla yeni bir kazanım olmayacak aksine mevcut haklarda gidiyo işçinin yazık yazık
  • Taslakta kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesinden maksat, büyük
    işverenler dediğimiz çok sayıda işçi çalıştıran işverenler kıdem tazminatının ya kaldırılmasını ya da her yıl için bir haftalık para ödenmesini istemektedirler.

Emeğe saygı da kalmadı.Burda resmen tek taraf kayırılıyor!Ne yane güçlü,güçsüzü ezecek mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kartopu2

quote:

Orijinalden alıntı: anilxx92

Zaten Türkiyede sistem zenginin lehine işliyor,hiç şaşırmadım.

ya bu yasalarla yeni bir kazanım olmayacak aksine mevcut haklarda gidiyo işçinin yazık yazık

Tamam bende aynı şeyi anlatamaya çalışıyorum zaten.

• Akp geldiginden beri fakirle ve calisanlarla ugrasiyo zaten ,azina etti ve etmeye devam ediyor bu kadar patron yalakası yönetim görmedim aman işsizlik cok görünmesin ,istediklerini alsınlar diye elinden gelen yasayı cıkardı ,köle olmamızı istiyorlar zira köle sesini cikaramaz diye.artik akp kesinlikle gitmeli neden ,bu ülkeye uzun süreli partiler yaramıyo ilk secimden sonraki secimler hepsi hortumu optimize etmeye kalkıyo,o yüzden bu ülkeye istikrar yaramaz 90 larda doların cok sık iinip cıktıgı dönemlerde bir partini 5 seneden fazla iktidarda olmadıgı dönemlerde patronlar ve calisanlar durumu bi sekilde dengeleyebiliyodu, ama bu uzun sessizlik sonrası güclenen hep patron oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi geberit -- 15 Haziran 2010; 1:35:44 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: geberit

Akp geldiginden beri fakirle ve calisanlarla ugrasiyo zaten ,azina etti ve etmeye devam ediyor bu kadar patron yalakası yönetim görmedim aman işsizlik cok görünmesin ,istediklerini alsınlar diye elinden gelen yasayı cıkardı ,köle olmamızı istiyorlar zira köle sesini cikaramaz diye.artik akp kesinlikle gitmeli neden ,bu ülkeye uzun süreli partiler yaramıyo ilk secimden sonraki secimler hepsi hortumu optimize etmeye kalkıyo,o yüzden bu ülkeye istikrar yaramaz 90 larda doların cok sık iinip cıktıgı dönemlerde bir partini 5 seneden fazla iktidarda olmadıgı dönemlerde patronlar ve calisanlar durumu bi sekilde dengeleyebiliyodu, ama bu uzun sessizlik sonrası güclenen hep patron oldu.

Yalnız dikkatinizi çekerim 10 yıldır özellikle Kölelik Tr de arttı yani bir nevi pusuya yattılar bu Hükümette üstüne tuzu biberi oldu ben bundan sonraki Hükümetler içinde ümitli değilim çünkü bu İşverenlerin-patronların Devlet kadrolarında özellikle yasa çıkarma bölümlerinde büyük adamları var ve onlar aracılık edip bu yasaları çıkarttırıyorlar dediğim gibi yaptırımlar şart ama Patronlara köle lazım sorsan adama der ki ne güzel istihdam yaratıyorum işte işçi alıyorum adam sayemde para kazanıyor der

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartopu2 -- 15 Haziran 2010; 1:44:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kartopu2

quote:

Orijinalden alıntı: geberit

Akp geldiginden beri fakirle ve calisanlarla ugrasiyo zaten ,azina etti ve etmeye devam ediyor bu kadar patron yalakası yönetim görmedim aman işsizlik cok görünmesin ,istediklerini alsınlar diye elinden gelen yasayı cıkardı ,köle olmamızı istiyorlar zira köle sesini cikaramaz diye.artik akp kesinlikle gitmeli neden ,bu ülkeye uzun süreli partiler yaramıyo ilk secimden sonraki secimler hepsi hortumu optimize etmeye kalkıyo,o yüzden bu ülkeye istikrar yaramaz 90 larda doların cok sık iinip cıktıgı dönemlerde bir partini 5 seneden fazla iktidarda olmadıgı dönemlerde patronlar ve calisanlar durumu bi sekilde dengeleyebiliyodu, ama bu uzun sessizlik sonrası güclenen hep patron oldu.

Yalnız dikkatinizi çekerim 10 yıldır özellikle Kölelik Tr de arttı yani bir nevi pusuya yattılar bu Hükümette üstüne tuzu biberi oldu ben bundan sonraki Hükümetler içinde ümitli değilim çünkü bu İşverenlerin-patronların Devlet kadrolarında özellikle yasa çıkarma bölümlerinde büyük adamları var ve onlar aracılık edip bu yasaları çıkarttırıyorlar dediğim gibi yaptırımlar şart ama Patronlara köle lazım sorsan adama der ki ne güzel istihdam yaratıyorum işte işçi alıyorum adam sayemde para kazanıyor der

Tamam bende onu diyorum işte ,her yeni hükümet degisiminde adamlar digerleri ile taniscak cikarlar konusulacak ama 5 sene bu durum icin cok az dikkat edersen yasaların cıkarılmasındaki rahatlık 2. 5 yıllık dönemde maksimize olmustur akp döneminde ,ilk 5 yil hissedilmeyen baskı 2. 5yılda her alanda gösteriyor kendini o yüzden uzun süreli parti iktidarı yaramaz demek istedim.istihdam olayına gelirsek hepsi vitrinlik verilen maaşlarla ancak hayvan seviyesinde yaşar bu halk ,gerisi show ve vitrinden ibaret Türkiye coktan holding devleti olmustur devlet holdingler icin var insan icin varmı? adalet parası olan icin işlemiyormu ,paran kadar konuş zihniyeti hakim değilmi hepsi birer belirtidir zaten bunu görmemek icin kör olmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi geberit -- 15 Haziran 2010; 1:55:26 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.