Cam Yuttum: Ne Yapmalısın?
Cam yutmak ciddi bir tıbbi durum olabilir ve acil tıbbi yardım alman gerekebilir. Cam yuttuğunu düşünüyorsan, aşağıdaki adımları izle:
- Sakin kal: Panik yapmak durumu daha da kötüleştirebilir.
- Tıbbi yardım ara: Hemen ambulans çağır veya en yakın acil servise git.
- Yutulan camın boyutunu ve şeklini bildirirsen doktorlarına yardımcı olur: Mümkünse, yuttuğun cam parçasının ne kadar büyük ve ne şekle sahip olduğunu doktoruna söyle.
- Yeme veya içme: Keskin cam kenarları yemek boruna veya midene zarar verebilir, bu nedenle herhangi bir şey yeme veya içme.
- Kusma veya öksürme: Kusma veya öksürme, cam parçalarını daha derine itebilir ve durumu daha da kötüleştirebilir.
Küçük Cam Parçası Yutulursa Ne Olur?
Küçük ve pürüzsüz cam parçaları genellikle sorun yaratmadan vücuttan geçebilir. Ancak, daha büyük veya keskin cam parçaları ciddi yaralanmalara neden olabilir.
Cam Parçası Yutulduğunda Belirtiler
Cam parçası yutma belirtileri şunları içerebilir:
- Ağız, boğaz, yemek borusu veya midede ağrı
- Kanama
- Yutma güçlüğü
- Göğüs ağrısı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı veya kusma
Tedavi
Cam parçası yutma tedavisi, yutulan camın boyutuna, şekline ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
- Endoskopi: Doktor, yemek borunu veya mideni görselleştirmek ve cam parçasını çıkarmak için bir endoskopi kullanabilir.
- Cerrahi: Cam parçası büyük veya keskinse, onu çıkarmak için cerrahi gerekebilir.
Cam yutmak ciddi bir durum olabilir, bu nedenle yutma şüphen varsa derhal tıbbi yardım alman önemlidir.