Şimdi Ara

Çanakkale Destanı...(57.Alay) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
0
Favori
6.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    quote:

Orjinalden alıntı: liero

Arkadaşlar sabah gazetesinde emre aköz diye biri var. bugünkü yazısında çanakkale savaşı hakkında bi şeyler yazmış. okuyunca sinirlerim tepeme çıktı. neymiş efendim savaşı mustafa kemal sayesinde kazanmamışız, liman von sanders komutanmış da onun sayesinde kazanmışız.

quote:

Yarın çok palavra olacak

Yarın 18 Mart . 1915'teki Çanakkale Savaşı'nı anacağız. TV'de bir sürü program yayınlanacak... Köşe yazarları konuya değinecek. Bu programları izlerken ya da yazıları okurken aşağıdaki noktaları akılda tutun:
    * Sık sık " 250 bin şehit verdik " denecek. Doğru değildir. Genelkurmay'ın verilerine göre Türk tarafının toplam zayiatı şu şekildedir: 66.262 şehit, 97.916 yaralı, 2000 esir.
    Şehit sayısının 'az' olması bu savaşın önemini asla azaltmaz.
    * Emperyalist ülkelerin ' biz mazlumlara' saldırdığı söylenecek. İnanmayın. Mazlum filan değildik. Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetenler I. Dünya Savaşı'na ( 1914-1918 ) ayıla bayıla girdi. Savaş kazanıldığı takdirde yıkılmakta olan imparatorluğu toparlayacaklarını umuyorlardı. Yani İngiltere ve Fransa emperyalist ise Osmanlı da (bu 'biz' oluyoruz) emperyalistti ya da olmanın hayallerini kuruyordu.
    * Mustafa Kemal'in bu savaştaki rolü öyle bir anlatılacak ki... Sanki ' o olmasaydı savaş kaybedilecekti' gibi bir anlam çıkacak. İnanmayın. Elbette Mustafa Kemal'in yıldızı Çanakkale'de parlamıştır ama o sadece bir albaydı. Oradaki Osmanlı ordusunun komutanı, bir Türk değil, Alman general, Liman von Sanders Paşa idi. Mustafa Kemal'i ' Anafartalar Grubu Komutanlığı'na atayan da odur.
    Size ' hamaset edebiyatı' yapmayan, güvenilir bir kitap tavsiye edeyim: Uzun yıllardır Çanakkale Savaşı'nı inceleyen gazeteci Gürsel Göncü ile eski subay Şahin Aldoğan'ın yazdığı 'Siperin Ardı Vatan' (MB Yayınevi).

Kardeş sıkma canını.

Cehalet başka birşey.Cahille tartışma,cahilin fikrini kaale alma.

BU ARADA LÜTFEN KONU DAĞILMASIN

• çanakkalede osmanlı ordularının başkumandanı alman general liman von sanders idi bunda yanlış bir şey yok.
  • quote:

Orjinalden alıntı: spotlightkid

çanakkalede osmanlı ordularının başkumandanı alman general liman von sanders idi bunda yanlış bir şey yok.

Benim şaşırdığım olayı yüzeysel incelemesidir.
    Komutan olan Limon von Sanders olabilir ancak Mustafa Kemal daha alçak bir rütbede olmasına rapmen kendi stratejilerini kabul ettirmiş,çizdiği planlar sayesinde savaş kazanışmıştır.

İmzamdaki sözün ne zaman,neden söylendiğini ve sonucunda ne olduğunu Emre beyegendiye hatırlatmak lazım.
  • aklı hür , vicdanı hür , irfanı hür cumhuriyet çocukları olarak tarihimizi sadece hamasete boğmadan , gerçeği ve sadece gerçeği arayarak tarihimizdeki başarılarımız kadar yanlışlarımızdan hatalarımızdan da dersler çıkarmak bize yakışandır
  • Bugün iki kitap daha aldım Çanakkale ile ilgili.....
  • Yazılar bitince
    denizi seyret biraz.
    Sözler bitince
    anlatamadıklarına üzülme.
    Yorgunsan konuşma istersen.
    Saat kaç olursa olsun,
    ben gözlerini dinliyor olacağım...

3 dakikada öleceğini bilmek ve bunu bile bile ölüme gitmek ne yüce bir duygudur benim sevgili halkım.

Bu insanların kanla-ateşle-barutla yazdıkları bu destanlar sonucu kurulan bu cumhuriyet son 50-60 yıldır kendine yaşatılan süreçleri haketmiyor.Küçük amerika süreci bizi batağa sokmuştur.
    silkinip kurtulalım artık.açalım gözlerimizi.......
  • quote:

Orjinalden alıntı: 57.ALAY

Başka bir yerden bulduğum bazı yorumları ve bilgileri de yazayım:

Çanakkale Savaşları üstüne onlarca komutanın ayrıntılı hatıraları elli yıldır önümüzde dururken, Çanakkale üzerine bir film ve bir tiyatro yapılmayışı, utancımızdır. Tarihimizin en eşsiz sayfasını oluşturan 57. Alay'ın isminin tek bir sokak ve caddeye verilmeyişi de ayrı bir utanç.Mermileri bittikten sonra elleriyle ve süngüleriyle gırtlak gırtlağa savaşan bu alayımızın tümü şehit olmuştur.İlk günkü savaşların en trajik yanı, 27. ve 57. Alay'ı çaresiz bırakan, 27. Alay'ın solyanını korumakla görevli 77. Alay'ın çözülmesi ve savaş dışı kalmasıdır.(Ki bu alay Araplardan oluşuyordu)

Mustafa Kemal'in 57. Alay'ı yönettiği yerin adı Kemalyeri konuldu. Bugün toprağı kazın, havada birbirine çarpışıp kaynaşmış mermiler bulacaksınız.Birbirlerinin gırtlaklarına sarılmış iskeletler göreceksiniz. Birbirinin kaburgasına süngü girmiş ve ikisi de karşılıklı dizçökmüş iskeletlerle karşılaşacaksınız.
    Yaralanmayan Türk komutanı yoktur, askerler savaştan düşmesin diye, hepsi göğüslerindeki şarapnel parçalarını askere göstermez.

Sedyeyle götürülen askerler, düşmanla biraz daha savaşamadım diye, kahırdan küfürler savuruyor. Kıpkırmızı sedye üstünde, yaralarından değil, savaştan geri kaldıkları için acıyla naralar atıyorlar.

Evet ilk cümlene sonuna kadar katılıyorum arkadaşım çanakkale destanının bir filmi yapılsa unutulmaz bir film olur ve oskarlık bir film olur düşüncesindeyim hangi milletin tarihinde böyle film olabilecek bir destan varki

• TÜRK ASKERİNİN RUH KUVVETİ...

KARŞILIKLI SİPERLER ARASINDAKİ MESAFE 8 METRE YANİ ÖLÜM MUHAKKAK BİRİNCİ SİPERDEKİLER HİÇBİRİ KURTULMAMACASINA HEPSİ DÜŞÜYOR İKİNCİ SİPERDE OLANLAR YILDIRIM GİBİ ONLARIN YERİNE GİDİYOR FAKAT NEKADAR İMRENİLECEK BİR SOĞUK KANLILIK VE TEVEKKÜLLE BİLEMEZSİNİZ BOMBA, ŞARAPNEL, KURŞUN YAĞMURU ALTINDA ÖLENİ GÖRÜYOR ÜÇ DAKİKAYA KADAR ÖLECEĞİNİ BİLİYOR VE EN UFAK BİR ÇEKİNME BİLE GÖSTERMİYOR SARSILMA YOK OKUMA BİLENLER KURANI KERİM OKUYOR CENNETE GİTMEYE HAZIRLANIYOR BİLMEYENLER İSE ŞEHADET GETİRİYOR VE EZAN OKUYARAK YÜRÜYORLAR HERYER CEHENNEM GİBİ KAYNIYOR YİRMİ DÜŞMANA KARŞI HER SİPERDE BİR NEFER SÜNGÜ İLE ÇARPIŞIYOR ÖLÜYOR ÖLDÜRÜYOR İŞTE BU TÜRK ASKERİNDEKİ RUH KUVVETİNİ GÖSTEREN DÜNYANIN HİÇBİR ASKERİNDE BULUNMAYAN TEBRİĞE DEĞER BİR ÖRNEKTİR EMİN OLMALISINIZKİ ÇANAKKALE MUHAREBELERİNİ KAZANDIRAN BU YÜKSEK RUH DUR
    M. KEMAL ATATÜRK

Çanakkale Destanı...(57.Alay)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marquin -- 18 Mart 2006; 2:15:39 >

• 4 kere gittim 104 kere olsa yıne giderim!!!
    allah hepsinin ruhlarını şad eylesin!!!
    anlatılacak olay diil!!
    eger canakkaleyi ziyaret etmeyen arkadas varsa hiç vakit kaybetmöesin omrunuzde bi kere de olsa size bu vatanı armagan edenleri ziyaret edip borcunuz kucuk bi kısmını odeyin!!1
    tamamını odeyemeyiz zaten!!!
  • Çanakkale Savaşları sonuçları sebebiyle dünyaya Türk'ün yenilmezliğini, Mehmetçiğin azim ve iradesini ve de centilmenliğini göstermiştir. Bununla birlikte bu savaşlar sırasında bir komutan parlamıştır. Mustafa Kemal! Daha sonra milleti arkasına alıp Türk'ün haklı davasını sürdürecek ve başarıya ulaşarak yeni bir devlet kuracaktır. Ayrıca bütün dünya onun dehasını takdir edecektir. Mustafa Kemal ise bir şeyin farkındadır. Bağımsızlığı ve namusu söz konusu olunca Türk askerinin nasıl ölüme koştuğunu bilmektedir. Yeter ki onu idare edecek dahi bir komutan olsun. İşte o da Mustafa Kemal idi. Siz hiç ölmek için can atan asker gördünüz mü? İşte Çanakkale Savaşlarında Türk askeri!Atatürk'ün bu konudaki hatıralarından birine değinelim.Bir buluşma esnasında Mısır Devlet Başkanı Atatürk'ü takdir ettiğini söyler ve ekler;

-" Ekselans benim milletimin de sizin milletiniz gibi hürriyete ve istiklale ihtiyacı var. Bunu nasıl temin edebiliriz? Tıpkı sizin Çanakkale Boğaz Savaşında Düvel-i Muazzama Ordusuna karşı kazandığınız zafer gibi bizim de böyle bir ordu ve stratejiye ihtiyacımız var. Bize bu konuda yardım edebilir misiniz? " Sorusuna Mustafa

Kemal:

-" Vatanı için şehit olacak bir buçuk milyon Mısırlı genciniz varsa bu işi yapabiliriz. Bunun haricinde olmaz! " deyince Mısır Devlet Başkanı

-" Maalesef bizim öyle ölecek bir buçuk milyon Mısırlı gencimiz yok." Der. Mustafa Kemal de:

-" O zaman sizin de hürriyet ve istiklale hakkınız olamaz." Deyiverir.

İşte bu söz her şeyi açıklamıyor mu?...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DesertRose -- 18 Mart 2006; 20:02:24 >

•  Çanakkale Destanı...(57.Alay)
  • ARkadaslar bu 57. alayın cogu tekirdağlı genclermıs.15-18 yas arası cocuklar yetıskın ler bı oncekı savaslarda oldugu ıcın onlara kalmıs savas bır tekırdaglı olarak onlardan gurur duyuyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: DesertRose

Çanakkale Destanı...(57.Alay)

Ruhları Şad Olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pafta_turk -- 18 Mart 2006; 20:37:58 >
  • arkadaslar bu 57. alayın cogu 15-18 yas arası tekırdaglı genclermiş! yetıskın askerler daha oncekı savaslarda oldugu ıcın onlara nasip olmus bu kutsal gorev bır tekırdaglı olarak onlarla gurur duyuyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: tuncerug

arkadaslar bu 57. alayın cogu 15-18 yas arası tekırdaglı genclermiş! yetıskın askerler daha oncekı savaslarda oldugu ıcın onlara nasip olmus bu kutsal gorev bır tekırdaglı olarak onlarla gurur duyuyorum

Ben de Tekirdağ'dayım....Evet 57.Alay'ın çoğunluğu Tekirdağlı gençlerden oluşuyor.Buradaki gençlerimizle kurulan bir birlik.Aslında 1880 de kurulmuş bu birlik ve karargahı İzmitte imiş.Çanakkale savaşı sırasında ise Tekirdağ da toplanmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DesertRose -- 18 Mart 2006; 21:26:25 >
  • ''Çekiyorum tetiği...Çekiyorum...Çekiyorum...Tüfek patlamıyor,ateş etmiyor...Tüfek bozuldu herhalde dedim,bak hele dedim yanımdaki arkadaşıma,benim tüfek bozulmuş...Bir baktı benden yana.Senin parmak gitmiş...dedi.''

Ezineli Halil
  • Arkadaşım gece gece yaptın yapacağını Yemin ediyorum bunları gördükce okudukca şimdi neden bu haldeyiz diye kahroluyorum
    quote:

Orjinalden alıntı: DesertRose

''Çekiyorum tetiği...Çekiyorum...Çekiyorum...Tüfek patlamıyor,ateş etmiyor...Tüfek bozuldu herhalde dedim,bak hele dedim yanımdaki arkadaşıma,benim tüfek bozulmuş...Bir baktı benden yana.Senin parmak gitmiş...dedi.''

Ezineli Halil

• ''Savaş esnasında en az otuz kırk bin yaralımız oldu.Sahra hastanelerinde doktorlar günlerce uykusuz bir halde yaralılara hizmet veriyorlardı.Böyle bir hücum gününde tezkereciler hiç durmadan yaralı taşıyor,doktorlar sadece yara sarabiliyordu.Hayatlarından ümit kesilenlerle fazla ilgilenmiyorlardı.Tam işin en yoğun olduğu sırada önüne gencecik bir vatan evladını yatırırlar.Bir ayağı kopmak üzere parça parça ve bağırsakları dışarıdadır.Sıhhiyecilere ''Kaldırın bunu!'' derken o genç:

''Baba...''diye inler.

Doktor bakar ki kendi oğludur.Sarılır öper.''Bu benim oğlum!Bari gölge bir yere kaldırın''der.Masasının üzerine bir başka vatan evladı getirilir.Doktor onunla meşgul olmaya başlamıştır.Sırada daha pek çok Mehmetçik bekler.Doktor oğluyla ilgilenecek zamanı ancak ertesi gün bulur.Gölgelenmek için yatırdıkları yerde şimdi oğlunun bir mezarı vardır.''

x_fi,bir kitap aldım ve okudukça iyice duygulandım.bunları sizlerle de paylaşmak istedim arkadaşım...

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.