Şimdi Ara

Çay Üretim Teknikleri Hakkında Ortodoks Yöntem Tam Ne Yapar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar,

    Ben her vatandaşımız gibi aktif bir çay içicisiyim. Ancak son 2-3 aydır bir çay merakı başladı. Normalde bu merak piyasada bulunan çay markalarının ürünleri arasındaki ve birbirleri arasındaki farklar şeklinde. Yani ofçay'ın bir yeşil paketlisini, bir kırmızı paketlisini alıyorum deniyorum. Veya Çaykurun Tirebolu çayını , hemşin çayı ile karşılaştırıyorum. Şuanda evimde farklı firmaların 1 kg olmak üzere 7 paket çay var.
    Ancak geçen forumda gezerken bir arkaşımızın RONNEFELDT marka bir çay sattığını gördüm merak ettim. İnternetten az bakınca bu markanın bayağı bir ünlü olduğunu hatta eğitm falan verip çay üstadı(tea master) yetiştirdiğini gördüm. Çayları da epey pahalı aslında. Daha tatmadım kargoda, ama nette kim hakkında yazdıysa överek bitirememiş hatta haberlere konu olmuş.

    Bu çayı bu kadar özel yapan ne diye merak ettim. Biraz araştırdım. En önemli özelliği sanırım üretim şekli. Adamlar ortodoks denilen bir üretim kullanıyoruz. Geleneksel yöntem, minimum makine kullanımı diye reklam yapıyor. şöyle bir video var izlemek isteyenler için tüm süreci anlatmışlar.
    Sonra bu yöntemi google'dım oda ne şu linkteki vatançay markası diyorki dünyanın %54'ü ortodoks yöntemi kullanır. Sonara Karaali çay markasının sitesine girdim(rastgele) onlarda ortodoks yöntemi kullanıyorlarmış. Hatta dyorlarki alt bir markalarında üretimde organikmiş falan.
    Şurdaki PDF e baktım yöntemlerden bahsetmiş sonunda rotervan diye bir teknik var (çaykurun bir videosunda adını duymuştum rotervan tankı diye). Birebir alıntı "Bu işlem CTC ve Ortodoks işlemleriyle bağlantılı olarak da kullanılabilir." Hayda buda ne şimdi.
    Bu karışıklık yetmiyormuş gibi şöyle bir akademik makale gördüm. Sonuçlara, bulgulara bakarsak ortodoks veya çaykur yöntemleri(artık neyse) kullanılarak hazırlanmış çayların farklarında üretim teknikleri değil çayın yetiştirildiği yerin önemli olduğu ortaya çıkmış.

    Şimdi arkadaşlar sorum şu bu çay üretimlerinin farkı ne ? bu RONNEFELDT markası yada CHADO çay markası gibi markaların yöntemleriyle övünerek pahalı sattıkları çayların tek olayı kattıkları aromalar mı? Bu çay konusunda bilgili bilen arkadaşlar var ise bir aydınlatabilirler mi?

    NOT: yeri gelmişken bu ronnefeldt tipi başka çay markaları varsa,(deneyip övdüğünüz) onları iletirseniz memenun kalırım. Az Az alıp denemek isterim.

    Sağolun.







  • bunu okuyacak dh li daha doğmadı
  • Salih abi 2 çay çek!!
  • Kaçak çay.Sri Lanka tarafınınkiler iyi oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben misyoner seviyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşver o internette yazan palavraları bu iş pişirme tekniği (üretim) de önemli ancak asıl önemlisi şudur çay bitkisinin her kısımının tadı ayırıdır kaç aydır büyüyor toplandığı zaman alt yaprak üst yağrak vs. yani örn: Lipton çay filizinin sadece en üst kısmını "altın baş" deniyor (en kaliteli yeri) kullanıyor diğer kısımları kullanmıyor tabi diğer kısımlardan başka türden, isimden çaylar üretiliyor bu yüzden fiyat farkı oluyor örn: çaykur un "tiryaki" "altınbaş" "kamelya" gibi farklı türdeki çayları gibi tabi kimi firma sadece altın başı ve yaprakları kimisi (merdiven altı firmalar) saplarını bile çay diye kullanıyor yani sözün özü pişirme tekniğine çok takılma çünkü hala çoğu firma aynı tekniklerler üretiyor çünkü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mıçanadam -- 4 Aralık 2014; 16:07:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.