Şimdi Ara

CDMA NEDIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
46.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar CDMA'in ne oldugunu herkesin anlayabilecegi sekilde aciklayabilir misiniz? Bir de GSM ile olan farki nedir?

• Yapay Zekanın Yanıtı

CDMA Nedir?

CDMA (Kod Bölümlü Çoklu Erişim), mobil cihazlarda veri ve ses iletmek için kullanılan bir tür hücresel teknolojisidir. CDMA, aynı frekans bandını, aynı anda birden fazla kullanıcıyla paylaşmaya olanak tanıyan, yayılmış spektrum teknolojisine dayanır.

CDMA Operatörü Nedir?

CDMA operatörleri, CDMA ağları sağlayan ve CDMA uyumlu cihazlar için hizmetler sunan telekomünikasyon şirketleridir. Türkiye'de Turkcell, CDMA ağını destekleyen önde gelen bir operatördür.

CDMA'nın Avantajları

• CDMA, aynı anda birden fazla kullanıcıyı destekleyerek yüksek kapasite sağlar.
    • Yaygın spektrum teknolojisi sayesinde CDMA, parazitleri azaltır ve güvenilir bir bağlantı sunar.
    • CDMA, yüksek hızlı veri aktarım hızlarına ulaşabilir.

CDMA Türkiye'de Kullanılıyor mu?

Evet, CDMA teknolojisi Türkiye'de Turkcell tarafından kullanılmaktadır. Ancak, diğer operatörler 4G ve 5G gibi daha yeni teknolojilere geçtiğinden CDMA kullanımı azalmaktadır.

Cep Telefonunuzun CDMA Ağını Destekleyip Desteklemediğini Nasıl Anlarsınız?

Cihazınızın "Ayarlar" bölümüne giderek "Bağlantılar" veya "Hücresel Ağlar" seçeneğini bulun. Bu bölümde, cihazınızın desteklediği ağ türlerinin bir listesini göreceksiniz. CDMA listeleniyorsa, cihazınız CDMA ağlarını destekliyor demektir.

Sonuç

CDMA, mobil cihazlarda veri ve ses iletmek için kullanılan, güvenilir ve yüksek kapasiteli bir hücresel teknolojidir. Türkiye'de Turkcell, CDMA ağlarını destekleyen bir operatördür. Cihazınızın CDMA ağlarını destekleyip desteklemediğini kontrol ederek, bu teknolojinin sunduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bu konuyla yakından ilgili bir şeyler yazmıştım önceden. Bkz. Baz istasyonlarında çok sayıda cep telefonuyla haberleşme
    CDMA, Qualcomm firmasının geliştirdiği bir mobil iletişim teknolojisidir. Bu sistemde Amerika'daki telefonlarda takılıp çıkarılabilen SIM kartlar yok. Yani bir telefon tek bir hatla çalışıyor, farklı bir hat için SIM kart değişimi yapılamıyor kolayca. Tabi bu teknolojiyle ilgili mi, yoksa bir pazarlama şartı mı bilmiyorum.
    GSM'de TDMA kısaltmalı Time division multiple access teknolojisi kullanılır. Baz istasyonu cep telefonları ile ayırdığı zaman birimleri süresince haberleşir ve sıradan tüm cep telefonlarına belli bir süre ayırarak hepsine konuşur ve dinler. CDMA'de ise Code division multiple access kullanılır ve bunda her bir telefona sinyal kodlanarak gönderir ve telefon kendi kodundaki sinyali çözerek iletişim kurar. Tabi dediğimden farklı şeyler var.
    Kalite olarak CDMA önde görünüyor. Aynı frekansta daha fazla sayıda cihaza hizmet vermek mümkün. Yani kapasite olarak daha fazlaya imkan sağlıyor.
    Cihazın çekim gücü diyeyim, sinyali zayıfladığında CDMA'de ses kalitesi daha az bozuluyor. Yani ses kalitesi olarak düşük sinyalde CDMA daha iyi.
    GSM, TDMA'deki süre sınırından dolayı baz istasyonu ile mobil istasyonun arasındaki mesafe arttıkça kaliteden kaybediyor, ve 30 KM'den fazla mesafede iletişim başarılı olmuyor. Nedeni elektrik dalgasının telefona gidip gelirken katettiği yolda harcadığı zaman. GSM ile maks. 35 KM, CDMA ile düz arazi ve iyi havada 70 KM kapsama mümkün deniyor.
    CDMA'de olan bir sorun ise breathing yani soluma denen mesele, baz istasyonunun yükü arttıkça yakınında artan sinyal yoğunluğu uzaktaki sinyali duymasını zorlaştırdığından kapsama alanı azalıyor gibi bir şey.
    CDMA, Dünya'da sınırlı yerde kullanılıyor ki CDMA cihazlarla uluslararası dolaşım zor bir şey.
    3G'de de WCDMA, Wideband (genişbant) CDMA kullanılıyor Türkiye'de.
    Daha başka şeyler var da, aklıma gelmiyor şimdi.

• Oncelikle cok tesekkur ederim. Peki bu CDMA daha eski bir teknoloji mi yoksa daha mi modern? Yaydiklari radyasyon acisindan fark var mi? Bir de neden baska ulkelerde kullanilmiyor?
  • Şunu da merak ediyorum Amerika'da hem GSM hem de CDMA hizmeti veriliyor. İnsanlar neye göre karar veriyor?
  • Amerika da iki büyük firma CDMA hizmeti verir bunlardan en büyüğü Verizon Wireless ve Sprint olup GSM de de AT&T ve T-Mobile firmaları vardır. Uluslararası dolaşım söz konusu olduğunda GSM kullanan firmalar daha avantajlı olsa da (bizimle aynı altyaoıyı kullandıkları için ) CDMA bazlı firmaların Global Phone dedikleri hem GSM hem CDMA bandını çalıştırabilen cihazları vardır ve Verizon un Vodafone ile antlaşması olduğu için Amerika dışında görüşmeleri GSM üzerinden verir. İnsanlar tercihlerini arama planlarının uygunluğuna göre tercih ediyorlar. Ne de olsa Amerika da da numara taşınabiliyor ve telefonun sim kartsız olmasının çok da bir önemi olmuyor. Bütün bilgiler şebeke üzerinde tutulur CDMA teknolojisinde. Telefonun saati ve tarihi değiştirilemez şebeke tarafından otomatik olarak belirlenir. Tam olarak çekim meselesinde ise Verizon Wireless açık ara Amerika da en iyi kapsama alanına sahip olan şebekedir ve bu da önemli bir tercih sebebidir.

Biraz uzun oldu ben de bildiklerimi aktarmaya çalıştım.

• CDMA daha yeni bir teknoloji. Yaydığı radyasyon olarak tam bir şey demek mümkün değil. Şehir içindeki baz istasyonu var, kırsal alandaki baz istasyonu var; sadece GSM'de bile ikisi arasında sinyal gücü farkı var. Ama kabaca şöyle bir şey uydurabiliriz; GSM'de 35KM+ mesafede iletişim sağlanamayacağından daha sık baz istasyonu gerektirebilir ve bu da daha düşük radyasyon demek olabilir. Ama bu dediğim tamamen atmasyon.
    GSM, CDMA'den daha önce doğduğundan ilk o yaygınlaşmaya başladı ve bu trend de bozulmadı. Bir de GSM, GSMA denen bir örgüt tarafından geliştiriliyor; CDMA ise Qualcomm firması tarafından. Yani bir topluluğun ürünü bir firmanın ticari ürününden daha fazla tercih ediliyor olabilir.
  • Herkese çok çok teşekkür ediyorum zaman ayırdığı için. Yeterince bilgi sahibi oldum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ANKARATIPLI AMERIKAYA MI GIDIYOR
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Bu konuyla yakından ilgili bir şeyler yazmıştım önceden. Bkz. Baz istasyonlarında çok sayıda cep telefonuyla haberleşme
    CDMA, Qualcomm firmasının geliştirdiği bir mobil iletişim teknolojisidir. Bu sistemde Amerika'daki telefonlarda takılıp çıkarılabilen SIM kartlar yok. Yani bir telefon tek bir hatla çalışıyor, farklı bir hat için SIM kart değişimi yapılamıyor kolayca. Tabi bu teknolojiyle ilgili mi, yoksa bir pazarlama şartı mı bilmiyorum.
    GSM'de TDMA kısaltmalı Time division multiple access teknolojisi kullanılır. Baz istasyonu cep telefonları ile ayırdığı zaman birimleri süresince haberleşir ve sıradan tüm cep telefonlarına belli bir süre ayırarak hepsine konuşur ve dinler. CDMA'de ise Code division multiple access kullanılır ve bunda her bir telefona sinyal kodlanarak gönderir ve telefon kendi kodundaki sinyali çözerek iletişim kurar. Tabi dediğimden farklı şeyler var.
    Kalite olarak CDMA önde görünüyor. Aynı frekansta daha fazla sayıda cihaza hizmet vermek mümkün. Yani kapasite olarak daha fazlaya imkan sağlıyor.
    Cihazın çekim gücü diyeyim, sinyali zayıfladığında CDMA'de ses kalitesi daha az bozuluyor. Yani ses kalitesi olarak düşük sinyalde CDMA daha iyi.
    GSM, TDMA'deki süre sınırından dolayı baz istasyonu ile mobil istasyonun arasındaki mesafe arttıkça kaliteden kaybediyor, ve 30 KM'den fazla mesafede iletişim başarılı olmuyor. Nedeni elektrik dalgasının telefona gidip gelirken katettiği yolda harcadığı zaman. GSM ile maks. 35 KM, CDMA ile düz arazi ve iyi havada 70 KM kapsama mümkün deniyor.
    CDMA'de olan bir sorun ise breathing yani soluma denen mesele, baz istasyonunun yükü arttıkça yakınında artan sinyal yoğunluğu uzaktaki sinyali duymasını zorlaştırdığından kapsama alanı azalıyor gibi bir şey.
    CDMA, Dünya'da sınırlı yerde kullanılıyor ki CDMA cihazlarla uluslararası dolaşım zor bir şey.

Sanırım soluma dediğin şeyi yanlış hatırladın çünkü o soluma değil bayılma (fading) CDMA'de fading olur haklısın ama artan kullanıcı sayısıyla alakası değildir.Baz istasyonlarında (CDMA sisteminde nodeB'lerde) kullanıcı sayısına bağlı olarak MAI (Multiple access interference) problemi olur.MAI için alıcı ve vericilerde değişik matematiksel yaklaşımlarla azaltmalar yapılmaktadır.

CDMA sistemi 3 kısıma ayrılır
    1-CDMA2000: ABD ve bazı Asya ülkelerinde kullanılır
    2-WCDMA: Avrupa'da kullanılır
    3-TD-SCDMA: Çin'de kullanılır.

Bu üç sistemde 3G diye nitelenir ancak birbirleri arasında dolaşım olmaz.CDMA2000 şebekede çalışan bir cep telefonu WCDMA'de çalışmaz.Çünkü standartları,iletim hızları,kod hızları vb farklıdır.

• Yok hocam, dediğim tam olarak breathing, yani cell breathing ama soluma şeklinde direkt ben çevirdim, Türkiye'deki telekomcular ne diyor onu bilmiyorum. Fading, bildiğim kadarıyla biraz daha çeşitli engellerle sinyalin engellendiği durumlara ya da yansıma vs. ile cihazın aldığı sinyalin kalitesini bozduğunda kullanılıyor. Zaten detaya girmemek için özet yazıp gibi ile bitirmiştim cümleyi.
    Ha bir de, cell breathing CDMA sistemde olabilir, daha yeni CDMA2000, WCDMA vs. teknolojileri de möhendisler onu düşünerek ona bağışıklığı olacak şekilde geliştirmişler. :)
  • quote:

Yok hocam, dediğim tam olarak breathing, yani cell breathing ama soluma şeklinde direkt ben çevirdim, Türkiye'deki telekomcular ne diyor onu bilmiyorum. Fading, bildiğim kadarıyla biraz daha çeşitli engellerle sinyalin engellendiği durumlara ya da yansıma vs. ile cihazın aldığı sinyalin kalitesini bozduğunda kullanılıyor. Zaten detaya girmemek için özet yazıp gibi ile bitirmiştim cümleyi.
    Ha bir de, cell breathing CDMA sistemde olabilir, daha yeni CDMA2000, WCDMA vs. teknolojileri de möhendisler onu düşünerek ona bağışıklığı olacak şekilde geliştirmişler. :)

breathingi ilk defa duydum bu konuyu araştırıp öğreneyim.Ama zaten telefonlarda kullanılan CDMA ya CDMA2000dir ya WCDMAdir yada TD-SCDMAdir bunlar harici bir cdma yok.daha doğrudu hepsi cdma de standartları farklı.neyse konu çok teknikleşecek şu breathinge bi yoğunlaşayim ben.pmden görüşürüz

• Benim su da aklima takildi, SIM kart yok ya hani, telefona numara tanitiliyor mu, kurulum mu yapiliyor? Islem nasil gerceklesiyor?
  • Ya o tam olarak nasıl yapılıyor bilmiyorum, telefonun donanımında sanırım SIM kart vazifesini görecek küçük bir çip falan olabilir. Direkt baseband yazılımına falan tanımlanması garip geliyor.
    Gerçi Amerika dışında CDMA kullanan Kore'de sanırım R-UIM diye SIM kart benzeri SIM kartlarla değiştirilebilen kartlar varmış. Yani R-UIM kartını GSM telefonuna da takabiliyorsun ki uluslararası dolaşımda sana sorun çıkarmıyor bu şekilde.
    Kartsız CDMA, Amerika'nın kendi yasal durumlarından kaynaklı bir şey sanırım.
  • benim bildiğim kadarıyla CDMA telefonlarda mac adresi gibi yunik :P unique bir adres var, bu adres senin evdeki sabit telefonun ile eşleştiriliyor, sen de evdeki tarifeni kullanıyorsun, bir nevi geniş alan deck telefon. Ben bu şekilde okudum diye hatrılıyorum, yanlışım varsa düzeltin.
  • uluslarası CDMA ağında etkinleştirilmiş pir iphone u türkiyede kullanamıyormuyuz? yada kullanmak için nasıl bir işlem uygulamalıyız...
  • quote:

Orijinalden alıntı: cartographer

Benim su da aklima takildi, SIM kart yok ya hani, telefona numara tanitiliyor mu, kurulum mu yapiliyor? Islem nasil gerceklesiyor?

Operatör bayisi tarafından yapılıyor olmalı.

Eski 0522 ile başlayan otomobillere takılan Çanta büyüklüğündeki NMT cihazlarda olduğu gibi

Yaşı 35 üstü olanlar araç telefonu diye biline NMT cihazları hatırlarlar.

NMT hakkında şu linke bakabilirsinhttp://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Mobile_Telephone

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarski -- 31 Ağustos 2014; 12:53:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: oozgurel

uluslarası CDMA ağında etkinleştirilmiş pir iphone u türkiyede kullanamıyormuyuz? yada kullanmak için nasıl bir işlem uygulamalıyız...

Bildiğim kadarıyla kullanamazsın.

Bu konuda operatör bayileri ve operatörün müşteri hizmetlerindeki personel teknoloji cahiLi olduğundan bu soruyu onlara sorduğunda ya saçmalarlar ya da yüzüne trene bakar gibi bakarLar. Türkiye'deki operatörlerde bu konuyu bilen birini bulmak için çok uğraşman lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarski -- 31 Ağustos 2014; 13:01:00 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ssbrc

quote:

Bu konuyla yakından ilgili bir şeyler yazmıştım önceden. Bkz. Baz istasyonlarında çok sayıda cep telefonuyla haberleşme

Sanırım soluma dediğin şeyi yanlış hatırladın çünkü o soluma değil bayılma (fading) CDMA'de fading olur haklısın ama artan kullanıcı sayısıyla alakası değildir.Baz istasyonlarında (CDMA sisteminde nodeB'lerde) kullanıcı sayısına bağlı olarak MAI (Multiple access interference) problemi olur.MAI için alıcı ve vericilerde değişik matematiksel yaklaşımlarla azaltmalar yapılmaktadır.

CDMA sistemi 3 kısıma ayrılır
    1-CDMA2000: ABD ve bazı Asya ülkelerinde kullanılır
    2-WCDMA: Avrupa'da kullanılır
    3-TD-SCDMA: Çin'de kullanılır.

Bu üç sistemde 3G diye nitelenir ancak birbirleri arasında dolaşım olmaz.CDMA2000 şebekede çalışan bir cep telefonu WCDMA'de çalışmaz.Çünkü standartları,iletim hızları,kod hızları vb farklıdır.

CDMA'nın birde Güney Kore ve Japonya'ya kullanıldığını biliyorum.

Gerçi JaponLar teknoLoji manyağıdır.

• merhabalar konu çok eski ama, benim başıma yeni eldi. çinden bir cep telefonu aldım markası lenovo s898t+ cihazın 3 g si çin'e uyumlu yani td-sdcma. bu yüzden türkiye de ki gsm operatörlerinin 3 g sini kullanamıyorum bunun bir çözümü var mıdır? konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi acaba.
    yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. iyi forumlar.
  • veysi62 V kullanıcısına yanıt
    Maalesef cihazı sadece wifi olarak kullanabilirsiniz. Donanımsal farklılık olduğu için türkiye şebekesinde kullanma imkanı yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr. Boone -- 29 Eylül 2014; 18:18:30 >
  • Peki wcdma olan arızalı bir cihazdan parça aktarılarak halledilebilir mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.