Şimdi Ara

Çift anadal hakkında? (Bilg. Müh. + eem/end. m.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
15.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Bilgisayar mühendisliği okuyan birine endüstri ya da elk. elektronik müh.de çift anadal tavsiye eder misiniz? Bunu yapmanın zorluğunu az çok tahmin ediyorum tabi ama asıl merak ettiğim bana ileride ciddi anlamda faydası olur mu? Biraz araştırmalarıma göre iyi kötü gerekli gereksiz yorum yapanlar olmuş. Benim kendi görüşüme göre tek bir alana yoğunlaşıp kendini geliştirmek daha mantıklı geliyor ama elde böyle bir imkan varken değerlendirmeli mi kararsızım. Bu konuda tecrübeli olan, çap denemiş olan veya deneyen tanıdığı olan ya da mezun olan arkadaşlar varsa fikir sahibi olmak adına cevaplarınızı bekliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bilgisayar ve eem ile çap mı yapılıyormuş? hangi üniversite bu? ayrıca sorun çok saçma, hiçbir işine yaramaz üstelik yapamazsın da. hani eem okuyup fizikle yapsan anlarım, veya fizik okusan matematik veya kimya ile, bunun gibi birbirini destekleyen bölümlerle, bilgisayar nere eem nere?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeathWarrior -- 10 Eylül 2012; 1:16:11 >
  • Evet yapılabiliyor en azından bizim okulda yapılabiliyor. Zor olduğundan ilk mesajda bahsetmiştim ben de asıl sormak istediğim soru da bu değil zaten, bir işine yaramaz demişsin ama biraz kısa bir cevap olmuş sanki. Bir de bilgisayar ve eem çok uzak bölüm sayılmaz bence. Yorumun için teşekkürler bu arada.

• quote:

Orijinalden alıntı: DeathWarrior

bilgisayar ve eem ile çap mı yapılıyormuş? hangi üniversite bu? ayrıca sorun çok saçma, hiçbir işine yaramaz üstelik yapamazsın da. hani eem okuyup fizikle yapsan anlarım, veya fizik okusan matematik veya kimya ile, bunun gibi birbirini destekleyen bölümlerle, bilgisayar nere eem nere?

İTÜ'de Bilgisayar Mühendisliğinde okuyan bir öğrenci Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ya da Elektrik Mühendisliği ile ÇAP yapabiliyor. Aynı mantıkla, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile ÇAP yapılabilen üniversiteler de elbet mevcut. Ayrıca, 3. ve 4. sınıfta farklı dersler yer alsa da, birbirlerine çok çok uzak bölümler değiller.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak gerekiyor. :)

@drtagg
    Yazılım sektörü üzerine yoğunlaşmak istiyorsan EEM ile ÇAP'ın önemli bir getirisi olmayacağını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 10 Eylül 2012; 1:47:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

quote:

bilgisayar ve eem ile çap mı yapılıyormuş? hangi üniversite bu? ayrıca sorun çok saçma, hiçbir işine yaramaz üstelik yapamazsın da. hani eem okuyup fizikle yapsan anlarım, veya fizik okusan matematik veya kimya ile, bunun gibi birbirini destekleyen bölümlerle, bilgisayar nere eem nere?

İTÜ'de Bilgisayar Mühendisliğinde okuyan bir öğrenci Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ya da Elektrik Mühendisliği ile ÇAP yapabiliyor. Aynı mantıkla, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile ÇAP yapılabilen üniversiteler de elbet mevcut. Ayrıca, 3. ve 4. sınıfta farklı dersler yer alsa da, birbirlerine çok çok uzak bölümler değiller.

@drtagg
    Yazılım sektörü üzerine yoğunlaşmak istiyorsan EEM ile ÇAP'ın önemli bir getirisi olmayacağını düşünüyorum.

elektronik bölümünün puanı bilgisayardan yüksek değil mi? nasıl çap yapabiliyorlar?

• quote:

quote:

quote:

@drtagg

elektronik bölümünün puanı bilgisayardan yüksek değil mi? nasıl çap yapabiliyorlar?

ÇAP'ta bölümlerin ÖSYS taban puanları önemli değil ki.

Not ortalamanın 3.00'ın üstünde olması (Bu baraj notu üniversiteden üniversiteye değişebilir.) ve alttan dersinin olmaması gerekiyor.

İlk yılın sonunda başvuru dönemi oluyor. Burada da tıpkı üniversite tercih listesi yapar gibi tercih listesi hazırlıyorsun.

1) X Bölümü ile ÇAP
    2) Y Bölümü ile ÇAP
    ...

diye.

Yine, tıpkı üniversite yerleştirme sisteminde olduğu gibi, not ortalaman hangi tercihindeki ilk boş kontenjana yeterse ona kabul ediliyorsun. Not ortalamanın ÇAP'a yetip yetmeyeceği, tercih ettiğin programlara bağlı. Taban not ortalamaları her yıl oynasa da, mesela böyle yüksek bölümlerde 3.50-3.60'lardan aşağıya not ortalaması yetmeyebilir.

Yapılabiliyor yani. :) Neyse, ana konuyu dağıttık biraz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 10 Eylül 2012; 2:00:34 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

@drtagg

ÇAP'ta bölümün ÖSYM taban puanı önemli değil ki.

Not ortalamanın 3.00'ın üstünde olması (Bu baraj notu üniversiteden üniversiteye değişebilir.) ve alttan dersinin olmaması gerekiyor.

İlk yılın sonunda başvuru dönemi oluyor. Burada da tıpkı üniversite tercih listesi yapar gibi tercih listesi hazırlıyorsun.

1) X Mühendisliği ile ÇAP
    2) Y Mühendisliği ile ÇAP
    ...

diye.

Yine, tıpkı üniversite yerleştirme sisteminde olduğu gibi, not ortalaman hangi tercihindeki ilk boş kontenjana yeterse ona kabul ediliyorsun. Not ortalamanın ÇAP'a yetip yetmeyeceği, tercih ettiğin programlara bağlı. Taban not ortalamaları her yıl oynasa da, mesela böyle yüksek bölümlerde 3.50-3.60'lardan aşağıya not ortalaması yetmeyebilir.

Bu olay tüm üniversitelerde değişiyor. İTÜ baya baya esnekmiş bu konuda. ÇAP programlarını incelediğim birkaç üniv vardı onlarda bu olay yoktu mesela. Bölüm sınırlandırmaları var.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Bu olay tüm üniversitelerde değişiyor. İTÜ baya baya esnekmiş bu konuda. ÇAP programlarını incelediğim birkaç üniv vardı onlarda bu olay yoktu mesela. Bölüm sınırlandırmaları var.

"Bölüm sınırlandırması" dediğin şey, "bir bölümün öğrencisinin istediği herhangi bir bölümle ÇAP yapamaması" ise, bu İTÜ'de de var. Örneğin; bir Bilgisayar Mühendisliği (1. anadalı) öğrencisi şu bölümlerle ÇAP yapabilir: Elektrik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Uçak Mühendisliği. (Kaynak:www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg )

Ama ÇAP yapmak istediğin bölümün ÖSYS taban puanının önemi yok. Sadece başvurabilmen için gerekli şartları sağlaman ve not ortalaman önemli.

Neyse, ana konudan daha fazla uzaklaşılmasın. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 10 Eylül 2012; 2:16:05 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

@drtagg

ÇAP'ta bölümün ÖSYM taban puanı önemli değil ki.

1) X Mühendisliği ile ÇAP
    2) Y Mühendisliği ile ÇAP
    ...

diye.

"Bölüm sınırlandırması" dediğin şey, "bir bölümün öğrencisinin istediği herhangi bir bölümle ÇAP yapamaması" ise, bu İTÜ'de de var. Örneğin; bir Bilgisayar Mühendisliği (1. anadalı) öğrencisi şu bölümlerle ÇAP yapabilir: Elektrik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Uçak Mühendisliği. (Kaynak:www.sis.itu.edu.tr/tr/capprg )

Ama ÇAP yapmak istediğin bölümün ÖSYS taban puanının önemi yok. Sadece başvurabilmen için gerekli şartları sağlaman ve not ortalaman önemli.

Neyse, ana konu gerçekten dağıldı.

Ana konu dağıldı diyip durdukça öyle bir psikolojik baskı oluşturuyorsun ki cevap vermek istememe rağmen vermeyeceğim.

• Bilgisayar mühendisliği+matematik çap olur mu? Olursa ne kadar yararlı olur bilgilendirirmisiniz?

• drtagg D kullanıcısına yanıt
    Ben makine müh. okuyorum ve endüstriyel tasarım ile çap yapıyorum.Zorluk olarak öyle aman aman çok kasmıyor şuan,sadece ders programın biraz daha yoğun oluyor.
    Ortak derslerin çoğunu zaten kendi bölümünde gördüğün için saydırabiliyorsun.Yani genel olarak toplamda çap yapacağın bölümden 15-20 ders alıyorsun ve bitiriyorsun.
    Kolay bir şey değil ama kaybedeceğin hiç bir şeyde yok.Baktın seni zorluyor tekrardan bırakabilirsin.Faydası mutlaka olacaktır.Bir kere çift diploman olacak ve iş alımlarında büyük etki yaratır.Ben elimde fırsatım varken başvurayım dedim ve başvurdum şuanda gayet memnunum.

Seçmek istediğin bölümlere gelirsek,bilgisayar mühendisliği elektrik elektronik mühendisliğinin alt dalıdır zaten yani bir çok ortak yönü mevcut ve bu durum senin işini kolaylaştıracaktır çünkü ortak derslerin fazladır.Bunu üniversitenin sitesinden lisans eğitim planlarına bakarak karşılaştırabilirsin.

Çok zorlanırsın hiç bulaşma vb. diyenlere pek bakma.Sen bence başvur,kaybedecek hiç bir şeyin yok.Zorlanırsan eğer bırakırsın.Bu fırsat her zaman eline geçmeyebilir.
    Bilgisayar ile elektrik elektronik çok güzel bir uyum olur.Eğer ki kendini donanım üstünden geliştirmek istiyorsan %99 doğru seçim olacaktır.

• drtagg D kullanıcısına yanıt
    9 eylülde Bilgisayar ve EEM arasında çap yapılabiliyordu ama endüstri ile yapılamıyordu.Öncelikle bilgisayar eem in alt dalıdır falan diyenler olmuş tamamen yanlış bilgidir baştan söyleyim.Türkiyede Bilgisayar çok yazılım az donanımdır.EEM çok donanım az elektrik, eser miktarda yazılımdır. EEM okuyan biri deü de bilgisayardan sadece 1 dönem C ile programlama dersi alırki evlere şenlik bir derstir sadece C de for döngüsü yazmayı vs öğrenirsin.Bilgisayarsa EEM den logic,arhtitecture,circuit,embedded derslerini alır.Bu nedenle alt dal vs sözleri bi bakıma yalandır EEM dersleriyle bilgisayar dersleri arası çok büyük bir uçurum var.
    Diğer konu işe girerken hiçbir yararı olmaz.Türkiyede iş istiyosan Java,c#,sql,php,Javascript,C++ dilleri ve bunları çeşitli frameworklerine çalışmalısın.Ek olarak oop,design patterns konularında uzmanlaşmalısın ancak eem de bunların hiçbiri yoktur.Çok sayıda ve zor matematik,fizik dersleri ayrıca binlerce formüller öğretilir.Ne yazıkki bu formülleri bi kaç yer hariç hiçbir şirket kullanmaz.Şirketler işe alırken çap yapmanıza pek bakmazlar örneğin java uzmanı istiyosa sadece senin Java bilgini ölçen yazılı ve sözel mülakatlar yaparlar.Yer yüzündeki bütün bölümlerden mezunda olsan adamlar sadece senin Java bilgin için maaş ödeyecekler eem de gördüğün Türevi integrali pek önemsemezler.

• cengiz.ceng C kullanıcısına yanıt
    www.aboriginalaccess.ca
    Computer | Aboriginal Access to Engineering
    http://www.aboriginalaccess.ca/adults/types-of-engineering/computer

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mühendislik_dalları_listesi

Dostum linkleri incelemeni tavsiye ederim.Bilgisayar eem'nin alt dalıdır derken bilmeden konuşmuyoruz.Sen bilgisayar mühendisliğini tamamen yazılım endeksli ele almışsın.Tabi ki de aralarında fark olacak,bu durum bilgisayarın elektiriğin alt dalı olduğu gerçeğini değiştirmez çünkü bilgisayar başlı başına elektronik bir cihazdır.Onun dışında farklılığı sağlayan faktör yazılımdır.
    Türkiye'de hiç bir yararı olmaz demişsin,haklı olabilirsin çünkü burası Türkiye.Ama sen bir iş veren olsan karşına çift diplomalı ve tek diplomalı iki kişinin geldiğini düşün hangisine öncelik tanırsın ? Öncelikli olarak çift diplomalı adamı merak eder insan,sonuçta çift diploma ve ne kadar ne öğrenmiş gerçekten yalandan mı yoksa hakkıyla bu işi yapabilmiş mi ? İlk başta bu sorular insanın aklına gelir ve eğer gerçekten hem bilgisayarı hakkıyla tam okumuşsa ve yeterli düzeyde de elektriği halletmişse bu kişi diğer adaydan mutlaka öncelikli olacaktır.Çünkü diğerinden artısı fazla.
    Ayrıca bir bilgisayar mühendisinin,güzel bir şekilde donanım öğrenmesi kişinin kendisine çok şey katacaktır.İlla eğitimimizi iş endeksli mi yapmalıyız ?
    Her şirketin ihtiyaçları değişir.Mesela ben iş ilanlarına baktığım zaman,bir A firması herhangi bir departmanı için üniversitelerin makine,endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun(departman için tek) aday arıyor.Demek ki yapılacak iş bu iki bölüm ile ilgili.Şimdi ben her iki bölümü okumuş birisi olarak baş vururken diğer bir aday sadece makineyi bitirmiş ve başvuruyor.Sence hangimiz öncelikli oluruz ?
    Konuyu açan arkadaşta zaten çap yapmaya karar verdiyse demek ki ilerde çalışmak istediği pozisyonu bu doğrultuda değerlendirecektir.

Ortak derslerden de örnek verecek olursak;
    Bilgisayar dışında başka bölümlerde okuyan biri elektrik elektronikden çap yapmak istediğinde yaklaşık olarak 28 ders alırken,
    Bilgisayar mühendisliğinde okuyan biri elektrik elektronikden çap yaparken yaklaşık 18 ders almak zorunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xdriver -- 28 Eylül 2014; 1:36:05 >

• xdriver X kullanıcısına yanıt
    Ben zaten Türkiye'nin en büyük şirketlerinden birinde Bilgisayar Mühendisi olarak çalışan biriyim.Kardeşlerim bilgisayar,makina,elektrik elektronik mühendisi ailenin geri kalanından bahsetmeme bile gerek yok .Hepimiz özel sektörde çalışıyoruz hangi sektör ne ister mülakatta ne sorulur kim nasıl iş bulur ne kadar maaş alır paylaştığın linklerde tanımlarda ne yazar hepsini ezbere bilen biriyim.Ara sıra foruma girip kafası karışmış veya yanlış yönlendirilen arkadaşlara bilgi vermek istiyorum.Ne yazıkki Türkiyede mühendislikle ilgili çok yanlış bir bilgilendirme ve karmaşa var.
    Şu bunun dalı vs sadece teoride olan şeylerdir ben size piyasa koşullarını anlatıyorum iş ararken eem le bilgisayar arasında hiçbir alaka yoktur nedenlerini de söyledim.Eem tamamiyle matematik,fizik ve donanım üzerine kurulu bir alandır pratikte bilgisayarla aralarında nerdeyse hiç ortak alan yok."bilgisayar başlı başına elektronik bir cihazdır" lafın bile ülke şartlarına biraz uzak olduğunu gösteriyor (amacım seni kötülemek değil sadece gerçeklerin farkına varmanı istiyorum).Özellikle rehber hocalarının en bariz hatalarından biri "Bilgisayar Mühendisliğinde" geçen "Bilgisayar" kelimesini evde kullandığımız bilgisayar sanmalarıdır.Aslında evimizdeki bilgisayar "Mini-Bilgisayar" kategorisine girer ve Personal Computer (PC) olarak adlandırılır."Bilgisayar Mühendisliğindeki" bilgisayar ise belirli bir girdi alıp bunu işleyen hafızada tutan ve bir sonuç üreten cihaz anlamındadır.Yani hesap makinası,araba,uçak,cep telefonu,saat,Pc,playstation... hepsi birer bilgsayardır ve bilgisayar mühendisliğiin alanındadırlar.
    İş bulma kısmına gelirsek lafı fazla uzatmamak için direk sonuca girdim.Defalarca mülakata girmiş (ülkemizde bulunan nerdeyse bütün önemli şirketlerde) bir mühendis olarak söylüyorum Çap yapmanın hiçbir önemi yok.Adam sadece kendisini ilgilendiren alanda ne kadar iyi olduğuna bakar.Verdiğin A firmasıyla başlayan ilan örneğide ülkemizin şartlarıyla hiç uyuşmayan bir durum fazla uzatmadan söyleyim ben yazılım uzmanı olarak çalışıyorum nerdeyse her gün fazla mesaiye kalmamız lazım hatta haftasonları bile mesai olur.Bu nedenle 2 iş ilanı için 1 kişi alınması "İMKANSIZ" dır.İş tecrübesi vs oralara da girmeden bitireyim.Öğrenciyken düşünülenle profesyonel çalışma hayatı çok farklı şeylerdir.

• cengiz.ceng C kullanıcısına yanıt
    Verdiğim A firması örneği 2 iş ilanı değildi.Tek bir iş ilanı ki bu tip iş ilanları mevcut.Mesela adam yazmış ilanına üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun makine,endüstri müh. vb. şeklinde.Ben bu tip bir çok ilan gördüğüm için bu örneği veriyorum.Bu durumda mutlaka ki çift diplomanın yararı olacaktır.
    Benim ailemde de mühendis çoktur sektöre yabancı biri değilim.Sizin de tecrübenize saygı duyuyorum.Söyledikleriniz ülke şartlarında doğru çünkü üretim az.
    Bir bilgisayar mühendisi eğer ki sadece yazılım üstüne yoğunlaşacaksa (ülkemizin şartlarında böyle olmak zorunda) evet donanım bilmenin çok fazla bir yararı olmaz.Hatta direk yazılım mühendisliğine yönelmek daha mantıklı olabilir.
    Verdiğiniz örneklerde ki aletler sadece bir bilgisayar değildir,mekanik,elektronik ve yazılımların birleşimleriyle ortaya konan yeni ürünlerdir ve bu yüzden diyorum zaten çap yapmanın faydası olur diye.Çünkü yeni bir ürün ortaya koyarken bu 3 temel diyebileceğimiz alan işin içine girmek zorunda ve bir kişinin diğer temel alanlar hakkında bilgisinin olmasının hiç bir zararı yoktur.
    Ama bizim ülkede bu iş işlemez derseniz evet ona katılıyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.